8 Beste gratis online fotografielessen & cursussen

We hebben de 8 beste gratis online fotografielessen in 2023 onderzocht om je te helpen je vaardigheden als fotograaf te verbeteren.

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om nieuwe fotografievaardigheden te leren dan nu!

Of je nu de belichtingsdriehoek onder de knie wilt krijgen of een aantal nieuwe creatieve verlichtingstechnieken wilt leren, er is een online les voor elk vaardigheidsniveau.

foto-cursus-online

Foto All Star

Normaal gesproken $ 289, Photo All Star is GRATIS voor een beperkte tijd. Leer alle basisprincipes van een Master of Photography.

Controleer de huidige prijs

Hoewel er nog steeds enige verdienste is aan het leren van fotografie op een school, kun je met gratis online fotografiecursussen nieuwe vaardigheden opdoen, waar je ook woont, zelfs als je een krap budget hebt.

(Er zijn ook de duidelijke voordelen van het leren van online fotografielessen tijdens de Covid-19-lockdown.)

Dus als je jezelf ooit hebt afgevraagd: “hoe kan ik gratis fotografie leren?”, hier zijn de antwoorden!

Laten we eens kijken naar de topaanbevelingen.

Inhoudsopgave

8 Beste gratis online fotografiecursussen in 2023

1. Foto All Star

Foto-all-star-online-klasse

Bekijk meer beoordelingen

Meer informatie

Voorheen een premium online fotografiecursus ter waarde van $ 289, is Shotkit’s eigen Photo All Star gratis weggegeven sinds het begin van Covid-19.

Photo All Star is voorzien van Peter Eastway (de enige gecertificeerde Master of Photography van Australië) en bestaat uit 36 video’s van hoge kwaliteit die u offline kunt downloaden en bekijken op uw computer, tablet of smartphone.

Er zijn meer dan 5 uur online fotografielessen, met hoofdstukken over:

 • Inleiding tot de belichtingsdriehoek
 • Uw camera instellen voor succes
 • Sluitertijd beheersen
 • Diafragma beheersen
 • Iso beheersen
 • Handmatige modus beheersen
 • Belichtingscompensatie beheersen

Photo All Star is uw one-stop-shop voor alles wat te maken heeft met het beheersen van uw camera-instellingen en deze in de praktijk te brengen in situaties in de echte wereld.

Peter Eastway is een fotograaf en opvoeder van wereldklasse en zijn lesstijl is knap, leuk en gemakkelijk te begrijpen, ongeacht je fotografievaardigheidsniveau.

Photo All Star zal niet voor altijd gratis beschikbaar zijn, dus we raden je aan het meteen te downloaden!

Wat online fotografielessen betreft, is het een van de beste die er zijn, en het feit dat het momenteel gratis is, maakt het een echte no-brainer.

2. Photzy

Photzy

Bekijk meer beoordelingen

Meer informatie

Photzy is een begrip als het gaat om gratis online fotografiecursussen. Photzy is opgericht in 2012 en heeft nu meer dan 200.000 ingeschreven studenten van over de hele wereld.

Photzy biedt meer dan 250 gratis downloadbare tutorials over de basisprincipes van creatieve fotografie. De gratis cursussen voor fotografen hebben de vorm van educatieve e-books die gemakkelijk online toegankelijk zijn en omvatten:

 • Vijf stappen naar betere headshots
 • Hoe haal je het meeste uit een fotowandeling
 • Reisfotografie in je eigen achtertuin
 • Lightroom: Witbalans en kleurbalans gebruiken

Hoewel Photzy extra betaalde inhoud biedt, ligt de grote focus op de gratis dingen. Met de betaalde inhoud krijg je toegang tot hun premium tutorials, waaronder hun beroemde Snap Cards.

Deze kleurgecodeerde kaarten zijn handige spiekbriefjes die verschillende onderwerpen behandelen die te maken hebben met het maken van foto’s, compositietechnieken en cameragebruik.

Fotografen van alle niveaus kunnen profiteren van deze verzameling bronnen. Zelfs een professionele fotograaf kan hier het een en ander van leren.

3. Udemy

Udemy

Bekijk meer beoordelingen

Meer informatie

Udemy is een reus onder de online leerplatforms omdat het een van ’s werelds grootste op vaardigheden gebaseerde platforms is. Met meer dan 130.000 cursussen die worden aangeboden, bestrijken ze alles van webontwikkeling tot Photografie op alle niveaus.

De Udemy Introductory Photography-cursus is een gratis online videozelfstudie die wordt uitgebreid met extra betaalde inhoud.

De Udemy-videozelfstudies bevatten meer dan twee en een half uur inhoud, opgesplitst in tien lezingen. Het levert training over:

 • Basisfotografie
 • Compositie
 • Blootstelling
 • Diafragma &Scherptediepte
 • Verlichting
 • Lenzen
 • Praktische fotografie

Om de gratis introductiecursus fotografie uit te breiden, biedt het betaalde cursussen met Q &A en direct messaging met een instructeur – plus een certificaat van voltooiing.

Maar het potentieel om te leren met Udemy stopt daar niet. Ze bieden betaalde fotografiecursussen zoals Photography Masterclass: A Complete Guide To Photography en specifieke cameramerkcursussen zoals Beginner Canon DSLR Photography.

Een specifieke cursus als deze leert je alles wat je nodig hebt om je digitale camera onder de knie te krijgen en verbluffende foto’s te maken.

4. Marleen

Alison

Bekijk meer beoordelingen

Meer informatie

Net als Udemy host Alison een uitgebreide catalogus met online cursusinhoud, variërend van IT en Business tot persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.

Onder de vlag van Persoonlijke Ontwikkeling heeft Alison een uitgebreid scala aan gratis online certificaat- en diplomacursussen in fotografie.

Bovendien kunt u uw opleidingsniveau stroomlijnen door te zoeken naar een bepaald element van het maken van creatieve afbeeldingen.

Als u meer wilt weten over straatfotografietechnieken, postproductietools, landschapsfotografie of gewoon hoe u aan de slag kunt gaan met uw digitale camera, hebben ze u gedekt.

Als u bijvoorbeeld ondersteuning nodig hebt bij het gebruik van Adobe Lightroom voor nabewerking, zoekt u naar een cursus die die term bevat.

Hier zijn de certificaatcursussen die beschikbaar zijn bij Alison:

 • Beginner Digitale Fotografie Certificaat
 • Advanced Digital Photography Certificaat
 • Diploma in digitale fotografie

De Alison online cursussen bevatten tutorials over alle aspecten van digitale beelden, van het beheersen van postproductietools zoals Photoshop tot het leren maken van verbluffende foto’s met een DSLR, drone of mobiele telefoon.

5. Fotokritische Fotoschool

Fotocritic Photo School

Bekijk meer beoordelingen

Meer informatie

De Photocritic Photo School biedt online onderwijs over het gebruik van een digitale camera en het maken van geweldige foto’s. Met een gerichte aanpak bieden ze gratis online tutorials die een breed scala aan op vaardigheden gebaseerde lessen behandelen.

Het verschil met Photocritic is dat studenten hun online platform niet bezoeken om naar inhoud te zoeken; ze ontvangen het regelmatig via e-mail.

Bovendien beslaat de cursus een heel jaar om ervoor te zorgen dat studenten de tijd hebben om nieuwe creatieve vaardigheden te leren en toe te passen – ongeacht hun startpunt.

Er zijn 21 online lessen met 21 bijbehorende opdrachten om te voltooien, in te dienen en feedback te ontvangen.

Het gratis programma bij Photocritic Photo School omvat onderwijs in de basis, zoals:

 • Blootstelling
 • Compositie
 • Brandpuntsafstand
 • Camera-instellingen

Bovendien gaan ze dieper in op specifieke genres zoals macrofotografie, portretten, landschap en nog veel meer. Er is geen mogelijkheid om lui te worden en te vergeten de volgende stap in je opleiding op te zoeken – het wordt je elke tien dagen toegestuurd.

Als je hulp nodig hebt om te begrijpen hoe je uit de automatische modus kunt komen en de belichtingsinstellingen van je camera kunt gebruiken, heeft Photocritic alles wat je nodig hebt.

6. Inleiding tot fotografieklasse (Reddit Photoclass)

Inleiding tot fotografieles

Bekijk meer beoordelingen

Meer informatie

De Introduction To Photography Class is beter bekend als de Reddit Photoclass. Het biedt een gemakkelijk te navigeren online platform met een uitgebreide catalogus van gratis tutorials.

Het is het werk van één veelgeprezen fotograaf. Hij heeft deze cursus van 30 gratis lessen ontwikkeld op basis van de feedback en aanmoediging van Reddit-gebruikers.

Door gebruik te maken van de kracht van Reddit, biedt de cursus ook live online lessen waar studenten kunnen chatten en feedback kunnen geven op elkaars werk.

Er is geen tijdschema of planning en je kunt er zo lang over doen als je nodig hebt om elke categorie te verkennen en aan de opdrachten te werken.

Hier is een voorproefje van de 30 lessen die worden aangeboden via de Intro to Photography Class:

 • Over fotografie (het is geen rocket science)
 • Wat is een camera
 • Meetmodi
 • Mjaarlijkse Focus
 • Digitale workflow
 • Basisbeginselen van compositie
 • Hoe verder te gaan

De Reddit Photoclass wordt zeer erkend en toegejuicht op het sociale mediaplatform. Alles wat u nodig hebt, wordt geleverd in een eenvoudig te volgen formaat dat geschikt is voor elk niveau van fotograaf.

Als u wilt weten hoe u natuurfotografie, nabewerking of het gebruik van verschillende cameralenzen onder de knie kunt krijgen, past Photoclass bij de rekening.

7. Karl Taylor

Karl Taylors

Bekijk meer beoordelingen

Meer informatie

Het Karl Taylor online onderwijsplatform is een droom van een student-fotograaf die uitkomt.

De site biedt een breed scala aan educatieve tutorials in alle genres die visuele creatieven een pad bieden om hun carrière te sturen.

Karl Taylor biedt online lessen, live workshops, online feedback en ondersteuning, plus toegang tot een wereldwijd netwerk van fotografen.

De gratis fotografiecursus bevat tien video’s over alle essentiële zaken, waaronder:

 • Hoe camera’s werken
 • Inzicht in blootstelling
 • Diafragma &Scherptediepte
 • Het belang van het begrijpen van licht
 • Fotografie Compositie

Naast de videozelfstudies bevat de gratis cursus digitale fotografie een geïllustreerd e-book van 90 pagina’s over de basisprincipes van fotografie.

Ten slotte biedt Karl Taylor, als feedback- en voortgangscontrole voor beginnende fotografen, een online vragenlijst om de leerervaring te versterken.

8. Professionele familieportretten

Professionele familieportretten

Bekijk meer beoordelingen

Meer informatie

De cursus Professionele Familieportretten is gratis beschikbaar op het Craftsy-platform. Craftsy wil innovatief onderwijs bieden over alles wat creatief is – van tekenen en schilderen tot quilten en naaien.

De gratis cursus Professionele familieportretten is slechts een van de vele fotografiecursussen die beschikbaar zijn op het platform.

Het is opgesplitst in vier delen om ervoor te zorgen dat een verstandige informatiestroom overeenkomt met het creatieve proces dat gepaard gaat met het maken van familieportretten. Dit zijn de vier videocomponenten:

 • Introductie &In-Home Fotoshoot
 • Omgevingslicht – garagestijl
 • Locaties voor groepsfoto’s
 • Basisbeginselen verwerken in Lightroom &photoshop

De totale looptijd van de Professional Family Portraits is iets meer dan anderhalf uur en presenteert op een eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen manier.

Er is een gratis PDF-download met een lijst met de benodigde apparatuur en materialen voor succesvolle familieportretten als bonus extra.

Laatste woorden

Hier bij Shotkit houden we van gratis dingen met betrekking tot de wereld van fotografie – wie niet? Het kan immers een dure hobby zijn als je niet weet wat je zoekt.

Hoewel het waar is dat er een schat aan gratis inhoud online beschikbaar is, is veel ervan click-bait-afval! Hoewel ze ‘gratis’ inhoud bieden met alles wat je moet weten, zit er meestal een vlezige haak aan vast.

De acht beste gratis online fotografiecursussen die we hier hebben samengesteld, zijn afvalvrij. Natuurlijk geloven we dat het beste van de partij Shotkit’s eigen Photo All Star is.

Ongeacht of je een professionele fotograaf bent of iemand die nieuw is in het maken van foto’s en in een langzaam tempo wil werken – er is een cursus die geschikt is voor jouw niveau.

Een van de beste dingen van gratis online platforms is dat je ze overal kunt openen om meer te weten te komen over camera’s en het maken van verbluffende foto’s.

Wat vind je van onze lijst met gratis online fotografiecursussen? Heb je een van deze gebruikt of een die niet op onze lijst staat? Of ben je op zoek naar een gratis leeroplossing om aan de slag te gaan met je camera?

Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten of ons vragen te stellen als je aanvullende informatie nodig hebt.

Veel plezier met fotograferen.

foto-cursus-online

Foto All Star

Normaal gesproken $ 289, Photo All Star is GRATIS voor een beperkte tijd. Leer de basis van een Master of Photography.

Controleer de huidige prijs

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer