Samyang 85mm f/1.4 Lens Test voor Canon RF

Met de release van de EOS R5 en R6 heeft Canon zijn stempel gedrukt op de full-frame spiegelloze cameramarkt.

Als je onlangs een van deze camera’s hebt gekocht, is de kans groot dat je nu op zoek bent naar een betaalbare telelens met groot diafragma en RF-vatting.

Betreed de Samyang (Rokinon) 85mm f/1.4 – een snelle portretlens die een uitstekende aanvulling is op je Canon spiegelloze camera.

Samyang 85mm f/1.4

Samyang 85mm f/1.4

Duurzame en handige lens met een groot diafragma voor een prachtige onderwerpscheiding en geweldige prestaties bij weinig licht. Grote waarde!

Controleer de huidige prijs

Na het testen van deze lens voor een paar weken, ben ik erg onder de indruk van hoeveel kwaliteit het verpakt in zo’n betaalbare verpakking.

Het is de perfecte lens voor de portret- of trouwfotograaf die ongelooflijke bokeh wil krijgen, maar niet bijna drieduizend dollar wil betalen voor de Canon-versie!

Lees hieronder verder om erachter te komen waarom de Samyang 85mm f/1.4 een van de eerste objectieven is die ik aanbeveel voor de Canon RF vatting!

Inhoudsopgave

Samyang 85mm f/1.4 Technische Gegevens

Pros

 • Betaalbare native RF-vatting
 • Geweldige beeldkwaliteit
 • Groot diafragma
 • Leuke lensflare
 • Compatibel met Camera IBIS
Tegens

 • Geen optische stabilisatie in lens
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 85mm
 • Maximaal bereik: f/1.4 – f/16
 • Lensvatting: Full Frame Canon RF
 • Minimale scherpstelafstand: 2,95 ′ / 90 cm
 • Optisch ontwerp: 11 elementen in 8 groepen
 • scherpsteltype: autofocus
 • Beeldstabilisatie: Ja
 • Filtermaat: 77 mm (voorzijde)
 • Afmetingen (ø x L): 3,46 x 3,84″ / 88 x 97,5 mm
 • Gewicht: 1.28 lb / 583.8 g

Bouw & Ergonomie

Samyang / Rokinon 85mm f/1.4

Na het uitpakken van de Samyang 85mm f/1.4 was ik behoorlijk onder de indruk van de bouwkwaliteit. In plaats van goedkoop plastic zoals ik op veel “betaalbare” lenzen zie, gebruikt het professioneel aanvoelende materialen.

Zoals ik had verwacht maakt het snelle f/1.4 diafragma dit objectief wel behoorlijk zwaar, maar ik denk dat het toch mooi matcht met het gewicht van de Canon R5/R6.

Hoewel hij een plastic loop heeft, voelt de Samyang 85mm f/1.4 erg duurzaam aan. Daarnaast geeft het getextureerde oppervlak van de scherpstelring de lens een heel fijn gevoel.

De vatting en scherpstelring voelen stevig maar soepel aan, net zoals je zou verwachten van een veel duurder objectief.

Met de zonnekap eraan zorgt het wel voor een grote vormfactor, maar dit mag worden verwacht voor het brede diafragma van f/1.4.

De 77 mm voorfilterdraad komt overeen met veel van de populaire RF-lensaanbiedingen, zodat u eenvoudig polarisatoren of variabele ND-filters kunt verwisselen.

Een andere functie om op te merken is de opname van de automatische / handmatige scherpstelschakelaar. Vaak wordt deze schakelaar weggelaten van goedkopere lenzen, maar ik waardeer het dat Samyang het heeft opgenomen. Het hebben van een tactiele schakelaar is erg handig in plaats van in de menu’s te duiken voor handmatige scherpstelling.

Over het algemeen voelt deze lens aan zeer duurzaam en robuust. Het bevat weers- / stofafdichting en voelt sterk genoeg aan dat het een druppel zou overleven.

Ik waardeer het dat Samyang betaalbare lenzen maakt met een goede kwaliteit, zodat je niet het gevoel hebt dat je grote offers brengt in duurzaamheid of functies om geld te besparen.

Focus prestaties

Portret met de Canon R6 + Samyang 85mm f/1.4

Canon R6 + Samyang 85mm f/1.4 | 1/8000 f/1.4 ISO 100

Focusprestaties zijn waar de Samyang 85mm f/1.4 de meeste indruk op me maakte. Het voelde erg pittig en gemakkelijk opgesloten op onderwerpen.

In combinatie met de Canon R5 of R6 is dit objectief super snel om scherp te stellen en ik mis bijna nooit een schot. Voorbij zijn de dagen van grote onhandige lenzen die jagen op focus ondanks hun prestaties bij weinig licht.

Ik gebruikte vaak de continue autofocusmodus en vond dat dit objectief onderwerpen heel goed volgde. Ik kon bewegen en herkaderen terwijl ik vast bleef zitten aan het onderwerp.

Met een groot diafragma van f/1.4 is de Samyang 85mm in staat om vast te zetten in zeer donkere situaties. Combineer dat met de hoge ISO prestaties van de nieuwste Canon RF vatting camera’s en je hebt een uitstekend objectief voor low light opnames.

In het verleden had ik de indruk dat niet-native lenzen een langzamere autofocus hadden, maar deze lens vertraagt me niet een beetje. Het voelt even snel aan als de andere native RF-vatting lenzen die ik gebruik.

Over het algemeen kunt u verwachten geweldige prestaties als het gaat om autofocus op de Samyang 85mm f/1.4!

Beeldkwaliteit

Lensflare met de Samyang 85mm f/1.4

Canon R6 + Samyang 85mm f/1.4 | 1/1600 f/1.4 ISO 100

Een ander gebied dat indruk op me maakte over deze lens was de beeldkwaliteit. Deze lens ook heeft karakter – iets wat de meeste moderne objectieven missen.

Veel lensontwerpen van de laatste tijd zijn bijna perfect zonder overstraling, uitstekende kleur / contrast en opperste scherpte. Dit laat geen ruimte voor een look/feel naar de lens. Ik waardeer het zeer dat Samyang van deze formulebenadering is afgeweken.

De Samyang 85mm f/1.4 heeft zeker veel scherpte en contrast om de verwachtingen bij te houden, maar heeft ook een leuk karakter. In het bijzonder hou ik echt van de enigszins onverzadigde kleur en leuke lensflare. Vooral in een portretlens wakkert zo’n karakter creativiteit en plezier aan.

Verzadiging en contrast kunnen later in het beeld altijd worden toegevoegd, maar wanneer een portretlens te scherp en contrastrijk is, kan deze soms onflatteus zijn. Misschien wilt u niet elke microfout in een gezicht onthullen en deze lens vindt de perfecte balans.

Ook het krijgen van interessante lensflare kan soms lastig zijn. Wanneer lensflare afleidend is, wil je het niet, maar wanneer overstraling kan worden gecontroleerd en een specifieke look kan creëren, is het erg leuk om mee te spelen. Ik denk dat de Samyang 85mm f/1.4 RF ook hier de perfecte balans vindt.

Zoals verwacht, de bokeh op deze lens is geweldig.

Ik fotografeer vaak wijd open bij f/1.4 omdat ik de achtergrondonscherpte erg fijn vind. Het richt je aandacht echt op het scherpe onderwerp en isoleert de aandacht van de kijker.

Als je wilt uitstekende bokeh in een betaalbaar pakket, dit is de lens voor jou.

Portret over de volledige lengte van een man die op rotsachtige bergscène staat

Canon R6 + Samyang 85mm f/1.4 | 1/3200 f/1.4 ISO 100

Ten slotte, als het gaat om chroma en vervorming, is deze lens zeer goed gecontroleerd en ik heb geen klachten.

Over het algemeen vond ik het “gevoel” van de beelden van deze lens erg leuk. Ze waren niet zo wetenschappelijk perfect en hadden net genoeg karakter om mijn creativiteit en vreugde aan te wakkeren!

Samyang 85mm f/1.4 – Voorbeeldafbeeldingen

Hier zijn enkele voorbeeldfoto’s gemaakt met de Samyang 85mm f/1.4, met behulp van een Canon R6.

Voorbeeld landschapsbeeld met de Rokinon 85mm f/1.4

Weg kronkelend in besneeuwde bergen

Portret van een vrouw genomen met Samyang 85mm f/1.4

Vrouw die op rots in sneeuw zit

Voorbeeldfoto met Samyang 85mm lens

Voorbeeldfoto met Samyang 85mm lens

Waar voor je geld

Voor ongeveer US $ 600, deze lens is uitstekende waarde!

Natuurlijk kun je een native Canon 85mm f/2 RF-lens krijgen voor een vergelijkbare prijs – maar je krijgt niet dezelfde prestaties bij weinig licht of bokeh als de Samyang 85mm f/1.4 RF. Bovendien mis je een deel van het karakter van deze lens (zie het gedeelte over beeldkwaliteit hierboven).

Deze lens is van grote waarde voor de portretfotograaf die een hoogwaardige RF-vattinglens wil, maar geen bijna $ 3.000 wil betalen voor de Canon 85mm f / 1.2 RF.

Met minder dan 25% van de kosten van de Canon 85mm f/1.2 denk ik niet dat je veel offers brengt. Het verschil in bokeh tussen f/1.4 en f/1.2 is niet substantieel en de Samyang 85mm f/1.4 RF heeft uitstekende functies / kwaliteit.

Als ik op zoek was naar betaalbare RF-lenzen, zou de Samyang 85mm f/1.4 RF zeker op mijn lijstje staan!

Controleer de huidige prijs

Samyang 85mm f/1.4 RF Test | Conclusie

Samyang 85mm f/1.4 lens bevestigd aan Canon camera

Als gear nerd en camera/lens reviewer probeer ik veel camera gear. De Samyang 85mm f/1.4 RF viel me om een paar verschillende redenen op.

Ten eerste biedt het uitstekende waarde. De kwaliteit is uitstekend voor de prijs en de functies zijn indrukwekkend (snel diafragma, duurzaamheid).

Het belangrijkste kenmerk dat me echt van deze lens doet genieten, is echter het ‘karakter’. Ik heb veel lenzen die perfect zijn, maar dit maakt ze bijna saai. De Samyang 85mm f/1.4 RF vindt hier een uitstekende balans.

Maak je geen zorgen, het is “perfect” genoeg om de moderne verwachtingen bij te houden, maar het heeft een blik op de beelden waar ik echt van geniet. Het is ook niet zoals een van die “vintage” lenzen die eigenlijk gewoon oud en wazig is!

Als je een geweldige en betaalbare portretlens wilt voor je Canon RF-vatting spiegelloze camera, raad ik je ten zeerste aan om de Samyang 85mm f/1.4 RF te bekijken.

Samyang 85mm f/1.4

Samyang 85mm f/1.4

Duurzame en handige lens met een groot diafragma voor een prachtige onderwerpscheiding en geweldige prestaties bij weinig licht. Grote waarde!

Controleer de huidige prijs