Adriaan Francis

Mijn naam is Adrian Francis en ik ben een documentairefotograaf uit de Verenigde Staten. Mijn fotografie begon heel journalistiek in zijn essentie toen ik door het Midden-Oosten reisde en me voornamelijk richtte op conflicten.

Toen ik echter naar Denemarken verhuisde om visuele verhalen te studeren, begon ik mijn onderwerpen te fotograferen als een manier om verschillende aspecten van de menselijke emotionele ervaring te verkennen.

Als ik fotografeer, vind ik het erg leuk om deel uit te maken van de ervaring. Ik wil dat mijn onderwerp weet dat ik er ben. Het is belangrijk dat de dynamiek stroomt op basis van de relatie die ik met mijn onderwerp creëer.

Ik ga in elke foto die ik in mijn hoofd zie proberen om dit zeer mooie beeld te maken. Natuurlijk is er een moment waarop alles zich manifesteert en ik de controle loslaat.

Ik word een katalysator om vast te leggen wat mijn onderwerp, mijn omgeving en mezelf samen smeden. Dat is het moment waarop een beeld echt tot wasdom komt.

Ik fotografeer uitsluitend met de Ricoh GR, die een vaste 28mm equivalent f/2.8 lens heeft. Ik wil dicht bij de onderwerpen zijn die ik fotografeer en met deze camera kan ik dat doen zonder het proces te belemmeren.

Het compacte formaat van de camera maakt het gemakkelijk om mee te nemen in verschillende situaties en omgevingen. Ik gebruik de zwart-witinstelling met hoog contrast en de 50 mm-bijsnijdmodus in de camera om mijn foto’s te maken.

Hierdoor kan ik een zeer vergelijkbaar beeld op de camera zien als wat ik wil dat mijn eindproduct is na het bewerken. Ik experimenteer graag met beweging in mijn foto’s. Het is iets waarvan ik denk dat het textuur aan een foto kan toevoegen (zie gids).

Om dit te doen, moet ik me heel bewust zijn van mijn sluitertijd en diafragma. De Ricoh zorgt voor een zeer snelle en eenvoudige bediening van deze functies. Er zijn niet veel flitsers beschikbaar voor de Ricoh GR die de setup compact genoeg houden voor mij.

Daarom gebruik ik de Lightpix Labs Q20 (handmatig) op basis van zijn grootte en eenvoud. Flash is iets dat ik graag gebruik in mijn werk, omdat de meeste van mijn foto’s ’s nachts worden gemaakt.

Ik ben altijd iemand geweest die zich ’s nachts meer voelt. De flitser geeft het algehele beeld een zeer bevredigende pop voor mij, terwijl het ook een sfeer en sfeer creëert binnen mijn foto’s.

Tot nu toe werd het meeste van mijn werk gedaan tijdens de wintermaanden. Ik merk dat er een zeker isolement en eenzaamheid is die samenvalt met de reactie van de natuur op het seizoen. Ik zoek naar elke verbinding in deze tijd die me gevoeligheid zal geven.

Soms maak ik lange periodes door waarin ik niet eens in mijn camera kijk. Ik ben erg geduldig met mijn verlangen om te fotograferen en probeer niets te forceren. Ik vind het heel belangrijk dat ik mijn werk kan scheiden van mijn privéleven.

Hoewel mijn beelden zo persoonlijk zijn, is het ongezond voor mij om continu te bestaan in een ruimte waar ik van mezelf verwacht dat ik beelden maak.

Als ik eindelijk weer een project kan aannemen, leer ik weer wat voor fotograaf ik ben. De naïviteit die gepaard gaat met een frisse mentaliteit staat voorop bij mijn verhalen.

www.americanfrancis.com | @americanfrancis

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer