Oben CT3535 Review – Opvouwbare carbon fibre statief

FacebookPinterestDelen

Na ongeveer drie jaar reizen met de Oben CT3535 Travel Tripod, ben ik de combinatie van gewicht, grootte en prestaties echt gaan waarderen.

Er zijn veel opties als het gaat om reisstatieven, maar dit is er een die het overwegen waard is.

Jarenlang gebruikte ik grotere, goedkopere statieven die ok waren, maar altijd onhandig en zwaar aanvoelden. Ik was op zoek naar een statief dat ik nooit zou aarzelen om in mijn tas of rugzak te gooien tijdens het reizen.

Oben-CT-3535

Oben CT-3535

Gladde balkop met dubbele actie, ingebouwde spiked voeten en een lichtgewicht lichaam maken dit een handige reisgenoot.

Controleer de huidige prijs

Het punt is dat ik vaak het statief achterwege liet om erachter te komen dat er geweldige nachtelijke luchten waren die ik zonder geen zou kunnen fotograferen. Met de Oben CT3535 hoef ik die fout nooit te maken, want hij gaat altijd met me mee!

Als je een statief wilt dat extreem licht, inpakbaar en nog steeds functioneel is, is de Oben CT3535 een geweldige optie. Het is zo licht en compact dat je nooit meer zonder huis gaat!

Inhoudsopgave

Oben CT3535 Technische Gegevens

Pros

Zeer licht van gewicht

 • Extreem compact
 • Uitstekende waarde
 • Koolstofvezel is stabiel
 • Balhoofd is glad
Tegens

 • Twist sloten (ik vergeet welke kant ik op moet draaien)
 • Niet erg lang
 • Middenkolom kan steviger
Controleer de huidige prijs
 • Max Hoogte: 51″ (130 cm)
 • Min Hoogte: 9″ (22 cm)
 • Compact Lengte: 12″ (31 cm)
 • Max laadvermogen: 9 lbs (4 kg)
 • Gewicht: 1,1 kg (2,5 lbs)
 • Poten: Rubber of spike
 • Beenvergrendeling: Twist
 • Beensecties: 5
 • Balhoofdplaat: Arca-Type

Bouwkwaliteit

Wanneer u de Oben CT3535 oppakt, realiseert u zich snel hoe indrukwekkend licht van gewicht dat is het ook.

Mijn eerste vraag was of het mijn camera stil zou houden. Het korte antwoord is: zeker!

Met iets meer dan 1 kg (2,5 lbs) is dit statief een vedergewicht. Ik was bang dat er offers zouden komen in de bouwkwaliteit of de stabiliteit die het zou bieden, maar na bijna drie jaar gebruik heb ik geen problemen gehad.

Als ik me ooit zorgen maak over stabiliteit, hang ik gewoon een rugzak of een ander zwaar voorwerp aan de middelste paalhaak. Hierdoor wordt het statief zeer stabiel, zelfs bij harde wind.

De koolstofvezel poten zijn klein maar stevig. Ze bieden net genoeg lengte en stijfheid om elke combinatie van camera plus lens die ik in mijn tas heb te houden.

In tegenstelling tot sommige andere statieven die ik heb gebruikt, voelen de Oben CT3535 koolstofvezel poten solide aan en zijn de met rubber beklede twistlocks effectief.

De BE-208T kogelkop die erbij wordt geleverd voelt soepel en goed gebouwd aan. Het is misschien niet zo soepel als sommige van de zeer dure balkoppen die je afzonderlijk zou kunnen kopen, maar ik vond het erg functioneel voor mijn doeleinden.

Ik ben onder de indruk van de algehele bouwkwaliteit van de Oben CT3535. Na drie jaar rond te hebben gedragen (vluchten, wandelen, stuiteren in mijn auto, etc), is het nog steeds in goede staat.

Het enige onderhoud dat ik eraan heb gedaan, is een paar schroeven aandraaien en schoonhouden.

Het werkt nog steeds soepel en functioneert zoals het deed toen ik het kocht. Ik weet zeker dat als je overmatig misbruik zou maken, dit statief zou kunnen falen (vanwege de lichtgewicht bouw), maar tot nu toe is het volledig geschikt gebleken voor mijn gebruik.

Maat &handling

Met betrekking tot grootte en handling, moet u er rekening mee houden dat het belangrijkste kenmerk van dit statief het compacte formaat en het lage gewicht is. Voor een statief dat slechts 12 inch (31 cm) lang is wanneer het is opgevouwen, kun je niet verwachten dat het zich uitstrekt tot 7ft!

Omdat ik een statief vooral gebruik om astrofotografie of lange belichtingen van landschappen te fotograferen, heb ik het niet nodig om uitzonderlijk hoog te zijn. Als u portretten of een ander onderwerp maakt waarvoor een hoog statief nodig is, is de Oben CT3535 misschien niet de juiste keuze.

De maximale verlengde hoogte zonder de middelste kolom te gebruiken is slechts 41 inch (100 cm), maar het is vrij stabiel op die hoogte.

Als je een zware camera-opstelling hebt (grote DSLR met zware zoomlens), kan het statief een beetje wiebelenbly als je beide middelste kolommen uitbreidt, maar ik heb nooit problemen gehad met mijn spiegelloze setup (Sony a7III &Sony 16-35 f/2.8 GM).

Het biedt wel een haak op de middenkolom en met een beetje extra gewicht wordt dit statief een stuk stabieler. In de afgelopen jaren heb ik nooit problemen gehad met het krijgen van scherpe beelden.

Een ding dat ik leuk vind aan dit statief is hoe licht en compact dat is het ook! Ik aarzel nooit om het in mijn tas te gooien en het past zelfs aan de binnenkant van mijn rugzak, iets wat maar weinig statieven kunnen doen!

Meestal wordt een statief als bijzaak aan de buitenkant van een pak vastgebonden en is het het eerste dat achterblijft als je gewicht moet besparen. Dit gebeurt nooit bij de Oben CT3535.

Omdat het niet extreem hoog is, functioneert het gemakkelijk op lage hoogten. De poten hebben drie vergrendelingsposities om het erg laag te laten worden.

Bovendien kan de middelste kolom worden omgekeerd (of verwijderd) voor opnamen in macromodus of om dit statief nog lichter te maken.

Beensloten &gewrichten

Na verschillende zeer goedkope statieven te hebben gebruikt, was ik onder de indruk van de kwaliteit van de poten / gewrichten op de Oben CT3535. Ze voelen soepel en snel te bedienen aan. Ik heb nooit problemen gehad om de benen in / uit te laten glijden of stevig vast te zetten.

Als je bekend bent met de flip lock-stijl poten op een statief, kan het enige tijd duren om vertrouwd te raken met de twist lock-poten. Ze zijn gemakkelijk te bedienen, maar soms is het lastig om te onthouden welke kant je de schroeven op moet draaien om aan te draaien versus los te maken.

Ik heb ontdekt dat de gemakkelijkste manier om dit te doen is om de twistlocks minder dan een volledige bocht los te maken, zodat als ik ze ga aanspannen en er niets gebeurt na een gedeeltelijke bocht, het gemakkelijk is om te weten dat ik de verkeerde kant op ga.

Misschien ben ik de enige die moeite heeft om te onthouden welke kant je de sloten op moet draaien, maar hopelijk helpt deze tip iemand om statieffrustratie te voorkomen!

Een ander ding dat ik waardeer is hoe de poten draaien soepel maar stevig uit (ze draaien bijna 180 graden van rijpositie naar rechtopstaande positie).

Je kunt de spanning aanpassen met de inbussleutel, maar het is fijn om een statief te hebben dat opgevouwen blijft, zelfs als je het bij één been vastpakt. Ik heb eerder te maken gehad met floppy statiefpoten en ze zijn frustrerend. De Oben CT3535 blijft strak en klapt alleen uit wanneer jij dat wilt!

Een andere klacht die ik heb gehad met andere statieven is dat de poten langzaam schuiven omdat de sloten niet voldoende zijn. De twist locks op de Oben CT3535 hebben nooit nagelaten om dingen op hun plaats te houden, waardoor ik het comfort van stabiliteit heb tijdens een lange belichtingstijd.

Aan het einde van de benen heb je ook de mogelijkheid van rubberen voetjes of spikes. Persoonlijk heb ik de spikes nooit gebruikt omdat de rubberen voetjes op bijna elk oppervlak functioneel zijn geweest, maar als je graag spikes gebruikt, geeft de Oben CT3535 je de optie.

Balhoofd

De Oben CT3535 wordt verkocht als package deal met de BE-208T balkop (ook gemaakt door Oben). Het is een volledig uitgeruste balkop tegen een zeer redelijke prijs.

Met goedkope balkoppen die ik heb gebruikt, is het vergrendeld of omvallen. De BE-208T was mijn eerste ervaring met een betaalbare EN functionele balkop. Het vergrendelt wanneer je dat wilt, maar biedt ook de sweet spot van instelbaarheid.

Je kunt hem net genoeg losmaken om je camera te bewegen en te laten blijven waar je hem neerzet zonder aan de knop te draaien. Zodra je je kadrering hebt, zijn de knoppen snel om de spanning te versterken en de camera te vergrendelen.

Ik heb nooit de behoefte gevoeld, maar de balkop kan worden verwijderd en verwisseld. Dit kan handig zijn als je een videokop of ander type houder op het statief wilt plaatsen.

De meegeleverde Arca-Type plaat is eenvoudig te monteren maar dit statief werkt ook prima met andere montageplaten. Ik gebruik consequent zowel de Peak Design platen als de Spider Holster cameraplaat.

Hoewel het misschien niet opgewassen is tegen een balhoofd van $ 500 dollar, is de BE-208T een grote stap vooruit ten opzichte van de goedkope steunen die je op goedkope statieven vindt. Ik vond het volledig functioneel en betrouwbaar.

Waar voor je geld

Voor ongeveer $ 150, dit statief is een geweldige deal. Het biedt uitstekende prestaties voor de prijs.

Ik heb overwogen om te upgraden naar het Peak Design-statief, maar tot nu toe heeft dit statief het zo goed volgehouden dat ik de behoefte niet heb gevoeld.

Ik zou zeggen dat andere statieven voor vergelijkbare prijzen niet de kwaliteit of specificaties bieden die de Oben CT3535 heeft. Na jaren van gebruik gaat het nog steeds goed! Iets wat ik niet kan zeggen voor de goedkope statieven die ik eerder gebruikte.

De andere geweldige functie die u voor deze prijs krijgt, is de gewichtsbesparing en stijfheid van carbon vezel. De meeste carbon statieven zijn veel duurder.

Met dit statief krijgt u alle functies plus de sterkte en stijfheid van koolstofvezel zonder de kosten!

Als je op zoek bent naar een upgrade naar een volledig uitgerust maar nog steeds relatief goedkoop reisstatief, zou ik de Oben CT3535 ten zeerste aanbevelen. Met zijn compacte formaat en functionele ontwerp haal je er jarenlang gebruik van.

Controleer de huidige prijs

Oben CT3535 Review | Conclusie

Voor mij is de Oben CT3535 de beste balans tussen kwaliteit, gewicht en waarde.

Het biedt de kwaliteit van veel duurdere statieven tegen een uitstekende prijs. De koolstofvezel poten zijn erg stevig en hij klapt klein genoeg op om zijwaarts in mijn rugzak te passen!

Jarenlang heb ik gerommeld met goedkope aluminium en plastic statieven. Ze voelden nooit stevig aan, hadden funky trekken die op het kritieke moment op mij uitvielen en waren zo zwaar dat ik ze vaak achterliet.

Toen ik de Oben CT3535 vond, veranderde mijn perspectief volledig. Hoewel het niet zo hoog is als sommige andere statieven, laat ik het nooit achter omdat het zo compact en lichtgewicht is.

Het hebben van een klein statief is beter dan er helemaal geen hebben, toch?

Ondanks zijn tekortkomingen in hoogte, dit statief presteert uitzonderlijk goed in verschillende situaties. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de afbeeldingen die het me heeft geholpen te maken, en ik hou ervan hoe het nog steeds als nieuw functioneert na jaren van gebruik.

Het is in de oceaan geweest, in het zand, op bergtoppen in de regen / sneeuw, en stuiterde rond in mijn auto zonder een beat te missen.

De Oben CT3535 is een uitstekend statief voor fotografen die op zoek zijn naar de perfecte combinatie van iets lichtgewicht / compacts en toch volledig functioneel!

Oben-CT-3535

Oben CT-3535

Gladde balkop met dubbele actie, ingebouwde spiked voeten en een lichtgewicht lichaam maken dit een handige reisgenoot.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen