AI Focus vs AI Servo: welke autofocusmodus is het beste?

Het verschil tussen AI Focus versus AI Servo is dat AI Focus AF ervan uitgaat dat je onderwerp voornamelijk stil is, terwijl AI Servo weet dat het onderwerp constant in beweging is.

Er is echter veel meer aan deze camera-instellingen dan dit, zoals we in deze handleiding zullen zien.

Als je een Canon-camera hebt, vraag je je misschien af wat het verschil is tussen AI Focus en AI Servo.

De eerste stap om te leren hoe je je camera moet gebruiken, is om te weten wanneer je handmatige scherpstelling en autofocus moet gebruiken.

Wanneer je alleen stabiele onderwerpen fotografeert, zul je geen problemen vinden. Anders kunt u eindigen met een heleboel wazige beelden tijdens het gebruik van autofocus.

Betekent dit dat u alleen de handmatige modus moet gebruiken?  Nee. Het betekent dat je de juiste instellingen voor de autofocus moet vinden.

Blijf dus lezen om de verschillen tussen AI Focus en AI Servo te ontdekken.

U leert ook wanneer u ze allemaal moet gebruiken en hoe u andere instellingen kunt aanpassen om ze nauwkeuriger te maken.

Uiteindelijk zal ik ook bespreken waarom je moet vergeten om de sluiterknop half in te drukken. In plaats daarvan moet u doorgaan naar de terugknop die scherpstelt.

Aan de slag!

Inhoudsopgave

Wat zijn de verschillende Canon AF-modi?

De meeste mensen weten dat je handmatig kunt scherpstellen of de autofocusmodus (AF) kunt gebruiken. Wat sommige mensen missen, is dat er meer dan één autofocusmodus is.

De AF-modi zijn de vooraf ingestelde gedragingen die u kunt kiezen voor een nauwkeurigere scherpstelling, afhankelijk van het type opname.

De meeste Canon-camera’s hebben drie autofocusmodi:

 • One Shot Scherpstellen
 • Ai-focus
 • AI Servo

Hoewel, de professionele serie 1D heeft niet de AI Focus-modus. Het is ook niet selecteerbaar in spiegelloze Canon-camera’s.

U moet autofocusmodi niet verwarren met autofocusgebiedmodi. AF-modi vertellen de camera of deze de scherpstelling moet vergrendelen of continu moet scherpstellen. In plaats daarvan vertellen de AF-gebiedsmodi de camera welk AF-punt of AF-gebied moet worden gebruikt bij het scherpstellen.

De One Shot Focus-modus is vrij eenvoudig. Het is degene die je gebruikt als het onderwerp niet beweegt. Daarom zal ik niet stoppen om deze AF-modus te analyseren.

In plaats daarvan zal ik dieper ingaan op wat ze zijn en wat het verschil is tussen AI Focus versus AI Servo.

 • Gerelateerd: Wat is de beste Canon-camera voor beginners?

Wat is AI Focus?

Bron: Alexander Dummer

Dit is de meest automatische autofocusmodus. De naam staat voor Artificial Intelligence Focus. Hiermee kan de camera beslissen of hij AI Servo AF of One Shot Focus wil gebruiken.

De camera maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om een keuze te maken op basis van het onderwerp – vandaar de naam.

Wanneer de sluiterknop half wordt ingedrukt, wordt de scherpstelling op het onderwerp vergrendeld. Als u fotografeert met stilstaande onderwerpen, kiest u one shot autofocus. In plaats daarvan, als het een bewegend onderwerp detecteert, gebruikt het AI Servo AF.

Zoals de meeste automatische functies, kan het soms de verkeerde keuze maken. Niet veel fotografen gebruiken dit dus.

Deze autofocusmodus is niet beschikbaar op spiegelloze of professionele camera’s.

Wat is AI Servo?

Credit: Voetbalvrouw

Deze autofocusmodus staat voor Artificial Intelligence Servo. Hoewel, in spiegelloze camera’s, vind je het als Servo AF.

Dit is Canon’s versie van continue autofocus. Als zodanig is de AI Servo-modus gewijd aan bewegende onderwerpen.

Wanneer de camera is ingesteld op de AI Servo-modus, kunt u de sluiterknop halverwege indrukken. Dit zal beginnen met scherpstellen, maar het zal de focus niet vergrendelen.

Als de camera een verandering in de afstand detecteert omdat het onderwerp beweegt, past hij de lens aan om de scherpstelling te behouden.

Bovendien werkt de AI Servo autofocus op zo’n manier dat het de bewegingen van het onderwerp voorspelt.

U kunt kiezen uit een reeks AI Servo-presets om een nauwkeurigere voorspelling te doen.

Wat zijn AI Servo Presets?

Elk bewegend onderwerp kan een andere manier van bewegen hebben. U kunt dus de AI Servo-presets gebruiken om het autofocussysteem te helpen. U kunt ze vinden in de AF Configuration Tool.

Elke voorinstelling heeft een pictogram. Terwijl je ze doorloopt, zie je een case description legt uit wanneer het het beste is om ze te gebruiken.

 • Geval 1: Dit is een multifunctionele modus. Het is ook de standaardinstelling. Het zal zich continu richten op uw onderwerp. Maar het zal veranderen als er weer een op de voorgrond komt. Het is het beste om onderwerpen te volgen die gestaag bewegen met een continue snelheid.
 • Geval 2: Deze modus blijft bewegende onderwerpen volgen, zelfs als anderen in de weg staan.
 • Geval 3: In dit geval zal de AI Servo automatisch scherpstellen op nieuwe onderwerpen die in het frame komen.
 • Geval 4: De camera stelt scherp op het scherp houden van je onderwerp. Het maakt niet uit of het abrupt naar of van de camera beweegt met verschillende snelheden.
 • Geval 5: Deze modus gebruikt de AF Area-modus om snel van autofocuspunt te veranderen. Op deze manier kan het een grillig onderwerp volgen dat van links naar rechts beweegt.
 • Geval 6: Dit is vergelijkbaar met geval 5. Het volgt onregelmatig bewegende onderwerpen, maar het kan dit doen, zelfs als ze abrupt van snelheid veranderen.

Om de AI Servo AF verder te configureren, geeft Canon de volgende opties:

 • Gevoeligheid bijhouden. Het bepaalt hoe gevoelig het autofocussysteem is voor bewegende objecten op de voorgrond. De mininstellingen geven voorrang aan je oorspronkelijke onderwerp. Je krijgt scherpe beelden, zelfs als er iets voor je onderwerp komt, waardoor het gedeeltelijk wordt geblokkeerd. De plusinstellingen zorgen ervoor dat de autofocus zich richt op wat er op de voorgrond komt.
 • Versnelling/vertraging volgen: Hiermee wordt ingesteld hoe snel de camera reageert op de snelheidsverandering in bewegende objecten. Wanneer het onderwerp in een gestaag tempo naar de camera toe beweegt, kunt u deze op nul zetten. U kunt de gevoeligheid verhogen als het onderwerp abrupt kan stoppen en opnieuw kan bewegen. Ook wanneer het gevoelig is om van snelheid te veranderen.
 • Automatisch schakelen tussen scherpstelpunten: Deze instelling is alleen actief bij gebruik van meerdere scherpstelpunten. Het is dus niet ingeschakeld wanneer u de Single Focus-modus gebruikt. Het bepaalt hoe snel de camera van het ene autofocuspunt naar het andere verandert. U moet de gevoeligheid verhogen als uw onderwerpen snelle en grillige bewegingen maken.

Wat is het verschil tussen AI Focus en AI Servo?

Nu je weet hoe beide AF-systemen werken, zijn hier de belangrijkste verschillen.

 • Onderwerp

AI Focus AF gaat ervan uit dat je onderwerp vooral stil is. Hoewel het, in tegenstelling tot One-Shot AF, weet dat het kan bewegen.

Aan de andere kant weet AI Servo dat het onderwerp constant in beweging is.

 • Snelheid

Als u de snelheid tussen beide modi wilt vergelijken, moet u overwegen dat het onderwerp bedoeld is om te fotograferen.

AI Servo is reactiever op bewegende onderwerpen omdat het anticipeert op hun bewegingen. Omdat AI Focus het onderwerp vooral stil vindt, kost het meer tijd om te reageren.

 • Nauwkeurigheid

Wanneer u een geringe scherptediepte gebruikt, wilt u de autofocusnauwkeurigheid garanderen.

Het is echter niet zo eenvoudig om te bepalen welke je moet gebruiken. De nauwkeurigheid tussen AI Focus versus AI Servo hangt opnieuw af van het onderwerp.

Als het iets beweegt, zal AI Focus nauwkeuriger zijn omdat het niet zo veel verandert, dus het is stabieler.

Wanneer het onderwerp echter constant in beweging is, zal AI Servo nauwkeuriger zijn. Dit komt omdat het het onderwerp sneller volgt en het autofocuspunt snel kan veranderen.

AI Focus vs AI Servo: welke moet u gebruiken?

Credit: Ayşenur Sağlam (links) / Tim Mossholder (rechts)

Of je AI Focus AF of AI Servo AF gebruikt, hangt af van je fotografiepraktijk.

AI Servo is nuttiger als u actiefoto’s maakt. Over het algemeen, wanneer het onderwerp constant in beweging is.

In plaats daarvan is AI Focus het beste als je onderwerpen fotografeert die nog steeds zijn, maar de mogelijkheid hebben om te bewegen.

Als u bijvoorbeeld foto’s maakt van spelende kinderen in de tuin, wilt u AI Servo gebruiken. Dit komt omdat ze constant in beweging zullen zijn.

In plaats daarvan verwacht je voor kinderportretten dat ze stil blijven staan. Kinderen zijn echter niet de beste in het lang vasthouden van een vaste houding – dus ze kunnen bewegen. In dit geval zou AI Focus beter moeten zijn.

Een soortgelijke redenering zou kunnen werken voor natuurfotografie. Als je een dier fotografeert terwijl je rust of eet, is AI Focus beter dan AI Servo.

Om ze vast te leggen tijdens het rennen, vliegen, springen, enz., Krijg je betere resultaten met AI Servo.

Hoe de terugknop scherpstellen te gebruiken

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat veel fotografen zweren bij de terugknop die scherpstelt. Misschien heb je erover gelezen terwijl je op zoek was naar fotografietips om scherpere beelden te krijgen.

Standaard leren de meeste fotografen stel hun beelden scherp wanneer ze de sluiterknop half indrukken. Het gebruik van de terugknop is een pro tip.

Als je klaar bent om het te proberen, is dit hoe het werkt.

Controleer op de achterkant van je camera of je een speciale knop hebt. Het wordt meestal AF-ON genoemd. Deze knop dient als scherpstelslot in plaats van de half ingedrukte sluiterknop.

Het geeft u meer controle omdat het het risico wegneemt dat u de focus verliest wanneer u een afbeelding opnieuw samenstelt. Het maakt ook continue scherpstelling in alle scherpstelmodi mogelijk.

Hiermee kunt u ook schakelen tussen One Shot Autofocus, AI Focus en AI Servo.

Een ander voordeel is dat je handmatig kunt scherpstellen, zelfs als de camera op auto is ingesteld. Dit is handig wanneer je het maar voor één opname nodig hebt.

Gebruik gewoon de ring van de lens om scherp te stellen en de foto te maken zonder op de AF-ON-knop te drukken.

Laatste woorden

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen de autofocusmodi van de Canon-camera’s te begrijpen.

Je moet er ook rekening mee houden dat Canon een breed scala aan apparaten heeft. Ze werken niet allemaal op dezelfde manier.

De meest betaalbare EOS-modellen gebruiken bijvoorbeeld contrastdetectie in liveweergave en videomodus. Dit systeem is niet zo effectief voor het volgen van onderwerpen als fasedetectie.

Zoals ik al zei, zijn sommige functies ook niet in alle camera’s beschikbaar. AI Focus is bijvoorbeeld niet aanwezig in de professionele 1D-serie.

Kortom, je kunt de One-Shot AF-modus gebruiken als je foto’s maakt waarbij jij noch je onderwerp beweegt. Meer zit er niet in.

In plaats daarvan is het de moeite waard om al je keuzes te verkennen wanneer het onderwerp beweegt of kan bewegen.

U kunt veel combinaties maken met autofocusmodi en autofocusgebiedmodi. Ik weet zeker dat je er een kunt vinden om scherpe onderwerpen in elke situatie te garanderen.

Welke gebruik je en waarom? Laat het ons weten in de comments!

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer