Hoe fotografeer je full body fotografie (19 Pro Tips &Ideas)

FacebookPinterestDelen

Full-body fotografie biedt een unieke reeks uitdagingen.

Het is veel moeilijker om het hele lichaam van je onderwerp in het frame te passen, terwijl je afleiding op de achtergrond vermijdt, je opnamecontext geeft en een flatterende pose combineert met de juiste camerahoek.

Dat gezegd hebbende, als je eenmaal weet welke lenzen je moet gebruiken, hoe je je camera moet instellen en hoe je je onderwerp moet poseren, ben je in een mum van tijd een meester in portretten van het hele lichaam!

Lees verder terwijl we al je vragen beantwoorden en je 7 pro-tips geven voor het maken van portretten van het hele lichaam.

We geven je ook poseertips om ervoor te zorgen dat je elke keer de meest flatterende foto krijgt.

Dus laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is een Full Body Shot in fotografie?

Credit: Athena (links) / JT Kim(rechts)

Een full-body portret is wanneer je het model zo inkadert dat je het hele lichaam vastlegt.

Dit type portret wordt ook wel wide shot, full shot of full-length fotografie genoemd.

Zolang het hele lichaam in beeld is, kun je allerlei portretten maken en toch als full body worden beschouwd.

Het kan worden gedaan in een studioportret of een omgevingsfoto. Het is perfect voor trouwportretten en lifestylefotografie.

 • Alle portretfotografie tips en technieken die je moet kennen.

7 tips voor het fotograferen van full body fotografie

Hier zijn enkele tips om u te helpen met de meest voorkomende uitdagingen van full-body foto’s.

1. Kies de beste lens voor portretten op volledige romp

De beste lenzen voor full-body portretten zijn afhankelijk van je stijl en beschikbare ruimte.

Om de juiste lens voor u te vinden, moet u de voor- en nadelen kennen.

24mm / Credit: Maya_ 7966

Veel mensen denken dat ze een groothoeklens nodig hebben voor het maken van portretten van het hele lichaam.

Dit komt omdat je met een korte brandpuntsafstand meer in het frame kunt passen.

Een groothoeklens kan echter de body vervormen , vooral als het onderwerp heel dichtbij is.

Het onderwerp mag niet dicht bij de randen zijn om het probleem te verminderen. Je kunt het dus gebruiken voor lifestylefotografie.

57mm / Credit: SJJP

Een handige vijftig of een korte tele is de beste portretlens voor portretten op ware grootte.

Hoewel het niet zoveel dekt als een groothoeklens, is het zeker genoeg om op een volledige body te passen.

De beste brandpuntsafstandlens voor portretten om vervorming te voorkomen is 50mm. Deze lenzen komen het dichtst in de buurt van ons normale zicht. Ze zijn ook heel betaalbaar.

200mm / Credit: Sebastian Arie Voortman

Je kunt telelenzen ook gebruiken voor full-body fotografie. Je moet echter meer ruimte hebben tussen jou en het onderwerp.

Dit kan een uitdaging zijn bij het fotograferen binnenshuis.

 • Zoomlenzen

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zoomlens. Hierdoor kun je de brandpuntsafstand van de lens wijzigen zonder dat je van lens hoeft te wisselen.

Aan de andere kant is het maximale diafragma in zoomlenzen niet zo breed. Dit maakt het moeilijker om de onscherpte van de achtergrond te bereiken.

Ze zijn ook groter en zwaarder. Ze zijn echter zeer veelzijdig voor portretfotografie.

We zeiden bijvoorbeeld dat groothoeklenzen niet ideaal zijn omdat ze vervorming veroorzaken. Aan de andere kant, als de ruimte erg klein is, kunt u gedwongen worden om een korte brandpuntsafstand te gebruiken.

Als dit het geval is, kunt u een groothoekzoom gebruiken. Hiermee kunt u in- en uitzoomen totdat u het beste compromis vindt.

De beste lenses voor full-body portretten variëren van een groothoek tot een korte tele. Ze kunnen beginnen bij 24mm of 35mm tot 70mm of 85mm.

Houd bij het kiezen het maximale diafragma in de gaten.

 • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen prime- en zoomlenzen?

2. Gebruik de juiste camerahoek

Bron: Bruno Mendes

Veel mensen vragen zich af wat de beste hoek voor full-body foto’s is.

De meest traditionele keuze is om je camera te laten zakken zodat deze min of meer in het midden zit – min of meer op taillehoogte.

Hierdoor kun je de body van het onderwerp in het frame passen zonder de camera te kantelen. Hierdoor krijg je geen vervormingen.

U kunt experimenteren met een andere camerahoek voor een dynamischer portret met volledige body.

Als je een lage camerahoek gebruikt die omhoog kijkt, lijkt het onderwerp groter en lijken de benen langer. Een hoge camerahoek heeft het tegenovergestelde effect.

3. Bepaal de oriëntatie voor je volledige lichaamsportret

Bron: Rodrigo Feksa

Foto’s kunnen horizontaal of verticaal zijn. Deze oriëntaties staan bekend als respectievelijk liggend en staand. Ze behouden dezelfde naam, ongeacht het onderwerp.

De meeste portretten met een volledig lichaam zijn verticaal – dus met portretoriëntatie. Dit is wanneer het onderwerp staat.

U kunt een omgevingsportret maken als u meer van de achtergrond wilt opnemen. In dit geval moet u liggende oriëntatie gebruiken.

Dit is ook handig bij het maken van portretten over de volledige lengte van een grote groep mensen.

Je moet er ook rekening mee houden dat het onderwerp niet hoeft te staan. Full-body portretten omvatten het hele lichaam, maar het kan in verschillende posities zijn.

Als je onderwerp ligt, is het misschien beter om ze in liggende richting te fotograferen. Hetzelfde geldt als het lichaam naar de zijkanten wordt uitgestrekt, bijvoorbeeld als het model de armen uitstrekt.

Uiteindelijk kun je een portret over de volledige lengte maken met elke oriëntatie. U hoeft alleen maar rekening te houden met de hoeveelheid achtergrond die u wilt weergeven. Met andere woorden, hoeveel van het frame wordt gedekt door het onderwerp?

 • Wat is beter voor fotografie: portret- of landschapsoriëntatie?

4. Denk na over de samenstelling

Credit: Ivan Samkov (links) / Marcus Silva (rechts)

Nauw verwant aan de oriëntatie is de compositie.

In een full-body portret heeft de compositie te maken met de pose. Maar ook met de plaatsing van het onderwerp in het kader en de interactie met andere elementen.

Met de pose kunt u vormen en lijnen maken die het beeld dynamischer maken.

U kunt ook de regel van derden gebruiken. Als het gewas strak is, kunt u het gebruiken om het gezicht of de ogen in de snijpunten te plaatsen.

Wanneer het gewas meer van de omgeving laat zien, kunt u de regel van derden gebruiken om het lichaam langs een van de lijnen te plaatsen. Anders kunt u een symmetrische compositie maken door het onderwerp in het midden te plaatsen.

Veel compositieregels passen bij full-body portretten. Het is gewoon een kwestie van degene vinden die het beste bij je creatieve stijl past.

 • Ken jij deze 22 essentiële compositietechnieken voor betere foto’s?

5. Vind de juiste scherptediepte

Credit: Tuấn Kiệt Jr (links) / Victoria Akvarel (rechts)

De meeste portretten van het hele lichaam hebben een wazige achtergrond. Dit betekent niet dat je direct naar het maximale diafragma wilt gaan.

Allereerst wilt u misschien niet dat de achtergrond volledig wazig is. In omgevingsportretten is het bijvoorbeeld handig om enige context te hebben.

U moet er ook rekening mee houden dat het focusvlak evenwijdig loopt aan het sensorvlak.

Dit betekent dat u misschien geen smalle scherptediepte wilt als het lichaam niet recht is. Bijvoorbeeld als het model naar voren leunt.

De volgende overweging is dat het diafragma niet de enige factor is bij het bepalen van de scherptediepte. Het hangt ook af van de brandpuntsafstand die u gebruikt.

Ook de afstand tussen jou en het onderwerp en het onderwerp naar de achtergrond maakt een verschil.

Dit is handig om te onthouden als je lens geen supergroot diafragma heeft. U kunt nog steeds het wazige achtergrondeffect bereiken.

Probeer dus verschillende diafragma’s wanneer je een portret met een volledig lichaam maakt om de perfecte DOF te vinden. Als u niet bekend bent met de handmatige modus van uw camera, kunt u de diafragmavoorkeuzemodus gebruiken.

Met deze semi-automatische modus kun je het diafragma kiezen. Vervolgens compenseert de camera om de juiste belichting te behouden.

Om u te helpen de juiste scherptediepte te vinden, kunt u ook een DOF-calculator gebruiken.

 • Een wazige achtergrond vervalsen in Lightroom

6. Verlichtingsopstellingen voor indoor full-body portretten

Als u natuurlijk licht gebruikt, moet u uw model dicht bij het raam hebben. U kunt een tweede licht of een reflector gebruiken als u de schaduwen wilt vullen.

Als u echter kunstlicht gebruikt, zijn er veel opstellingen die u kunt gebruiken. Maak je niet druk; zelfs één licht is genoeg om portretten van het hele lichaam te belichten.

Flitsers werpen harde verlichting. Dus om de lichtbundel te verbreden en te verzachten voor een portret met het hele lichaam, kunt u lichtmodifiers gebruiken.

Stripboxen zijn geweldig voor het verlengen van het licht en het verlichten van het hele lichaam. Dit is perfect voor zijverlichting.

Je kunt ook een paraplu gebruiken om een breed licht te werpen. In dit geval kunt u het licht hoger en meer naar voren plaatsen.

Vergeet niet dat hoe verder weg u de lichtbron plaatst, hoe breder de bundel zal zijn. Ook zullen grotere lichtbronnen beter werken voor portretten met een volledig lichaam.

7. Gebruik rekwisieten

Credit: Dayvison de Oliveira-silva (links) / Gustavo Fring (rechts)

In elke portretfotografie kunnen rekwisieten u helpen uw afbeeldingen te verbeteren.

Rekwisieten kunnen bijvoorbeeld informatie toevoegen over het onderwerp en de context. Ook geven ze het model iets te doen om ze minder nerveus te maken tijdens het poseren.

Dit is vooral belangrijk bij portretten met een volledig lichaam. Omdat je je zorgen moet maken over elk aspect, kunnen rekwisieten je helpen met de meest uitdagende onderdelen.

Iets vasthouden geeft het model bijvoorbeeld iets te doen met hun handen. Je kunt ook krukken of stappen gebruiken om een aantal spannende poses uit te proberen.

 • Wat zijn de beste rekwisieten voor newborn fotografie?

4 belangrijke poseertips voor portretten van het hele lichaam

Een van de meest uitdagende onderdelen om onder de knie te krijgen in portretfotografie is poseren. Full-body shots zijn geen uitzondering.

Dus, hier zijn enkele poseertips om je te helpen met je volgende fotoshoot.

(Lees ook onze gids over het plaatsen van mensen voor wat meer belangrijke tips.)

1. Begrijp lichaamstaal

Credit: Rodnae Productions (links) / Elisa Guarneros (rechts)

Bij portretfotografie met een volledig lichaam moet je je niet alleen bekommeren om flatterende poses.

Met full-body foto’s communiceren we ook. Daarom is het begrijpen van lichaamstaal de sleutel tot een goed portret.

Rechtop staan met een open torso getuigt bijvoorbeeld van vertrouwen en openheid. In plaats daarvan kunnen gekruiste armen worden geïnterpreteerd als iemand die ongenaakbaar is.

2. Houd een hoog tempo aan

Bron: Faruk Tokluoğlu

Als je te lang poseert met onderwerpen, zien ze er uiteindelijk stijf uit. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze zich vrij snel zullen vervelen.

Ik weet dat je voor het hele lichaam van het onderwerp moet zorgen. Als je echter eenmaal een goede starthouding hebt, maak dan kleine variaties in een snel tempo.

3. Als het buigt, buig het dan!

Bron: Anna Shvets

Full-body portretten met het model recht als een King’s Guard buiten Buckingham Palace zien er erg stijf uit.

Door de gewrichten te buigen, ziet het lichaam er natuurlijker uit. Het zorgt ook voor een betere compositie.

Of je nu de heup klapt, het hoofd kantelt of je armen buigt om de zakken te bereiken, je krijgt betere foto’s van het hele lichaam.

4. Help je model te ontspannen

Bron: Anna Shvets

De meeste mensen voelen zich ongemakkelijk als ze voor de camera staan. In full-body portretten is dit gevoel nog groter.

Dit komt omdat je je bewust moet zijn van elk deel van je lichaam. Je moet nadenken over je houding, je gebaar, de positie van je voeten, de plaatsing van de handen… het kan stressvol zijn.

U moet uw model zich dus op uw gemak laten voelen en hen helpen ontspannen. Er zijn veel manieren om dit te doen.

Je kunt bijvoorbeeld een informeel gesprek aangaan. Een zeer efficiënte manier is om een aantal poses klaar te hebben.

Op deze manier zullen ze wat begeleiding hebben en zich meer op hun gemak voelen. Ze zullen ook erkennen dat je voorbereid bent en het gevoel hebben dat ze in goede handen zijn.

Daartoe zullen we vervolgens kijken naar enkele full-body poseerideeën voor je volgende fotoshoot.

8 ideeën voor full body poses

1. Staan met gekruiste benen

Credit: Marina Abrosimova (links) / Davide de Giovanni (rechts)

Dit is een van de meest flatterende full-body poses. Vrouwtjes gebruiken het meestal, maar je kunt het ook gebruiken met een mannelijk model.

Het belangrijkste is om gewicht op het achterbeen te plaatsen. Kruis vervolgens het andere been aan de voorkant.

2. Leunen met één been gebogen

Credit: Raul Reynoso (links) / Ksenia Teres (rechts)

Dit is een van de meest populaire full-body poses. Laat uw model gewoon op een muur of een oppervlak leunen. Het kan een auto zijn of een bureau.

Vraag ze vervolgens om een van hun benen te buigen om een voet tegen de muur te zetten.

De houding is comfortabel omdat het hen fysieke ondersteuning geeft. Het creëert ook een dynamische compositie dankzij het gebogen been.

3. Handen in je zakken

Credit: Ali Mnttzri (links) / Olga Divnaya (rechts)

Handplaatsing is een van de grootste problemen bij het poseren van iemand. Een uitstekende manier om dit probleem op te lossen, is door hen te vragen hun handen in hun zakken te steken.

Het maakt niet uit of het de jaszakken of de broek zijn. Het stelt hen in staat om iets natuurlijks te doen en zich geen zorgen te maken over hoe hun handen eruit zien.

Ook als ze hun hand in hun zakken steken, buigen ze hun armen. Hierdoor ontstaat een kleine opening tussen de arm en het lichaam.

4. S-curve

Bron: Monstera

Deze pose draait helemaal om heupplaatsing. Vraag uw model om het gewicht in een van de benen te verplaatsen; hierdoor knalt de heup naar de ene kant en de romp naar de andere kant.

Om de S-vorm te voltooien, moet het hoofd van het onderwerp naar dezelfde kant worden gekanteld als de heupen.

5. Zitten met de benen naar voren

Credit: Filipe de Azevedo (links) / Ana Ferreira (rechts)

Een goede pose voor full-body foto’s is om te gaan zitten en een of twee benen naar de camera te strekken.

Dit is comfortabel voor het model en geeft het beeld diepte.

6. Op de zijkant liggen

Bron: Jill Burrow

Een andere comfortabele maar flatterende houding is om op je zij te liggen.

Je kunt het bovenlichaam optillen door de elleboog te buigen en jezelf te ondersteunen met de arm. Anders kunt u de arm strekken en volledig worden gestrekt.

Op dezelfde manier kunt u de benen buigen of strekken. Je kunt ook de ene laten verlengen en de andere buigen. Het is een persoonlijke voorkeur.

Je kunt al deze variaties maken en degene kiezen die er het beste uitziet.

7. Op je rug

Bron: Ferdinand Studio

Het model op hun rug hebben is een andere manier om een full-body portret te maken.

Voor een origineler perspectief kun je ze vanuit een hogere hoek of zelfs van boven naar beneden fotograferen.

8. Wandelen

Credit: Rachel Claire (links) / Arthouse Studio (rechts)

Soms maken poses mensen nog steeds ongemakkelijk. Zeker voor mensen die niet gewend zijn om voor de camera te staan. Ook voor degenen die niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan.

In dit geval kunt u een actie gebruiken in plaats van een pose. De meest populaire is wandelen. Vraag uw model gewoon om naar de camera te lopen.

U kunt uw camera op burst-modus zetten en beginnen met het maken van foto’s terwijl ze bewegen. Het werkt ook met de persoon die wegloopt van de camera.

Dit idee is goed voor enkele modellen, koppels en zelfs voor groepen.

Veelgestelde vragen over Full Body Photography

 • Hoe maak ik een goede full-body foto?

Gebruik een goede portretlens. Iets tussen de 50mm en 70mm voorkomt vervormingen zodat je de body op een normale manier kunt zien.

Gebruik ook grote lichtbronnen of lichtmodifiers om een lichtstraal te hebben die zich om het lichaam wikkelt. Ten slotte, oefen de houdingen rekening houdend met elk deel van het lichaam – zelfs het poseren van haar is belangrijk.

 • Wat draag je voor een full-body shot?

Bij het maken van een portret van het hele lichaam, moet je alles overwegen, van schoenen tot haaraccessoires.

Zorg ervoor dat je een goede combinatie van kleuren doet in plaats van alles overeen te laten komen. Draag kleding die comfortabel is en bij je past.

Het belangrijkste is dat je je garderobe kiest op basis van de context en stemming. Als het bijvoorbeeld een bedrijfsportret is, draag dan professionele kleding.

 • Welke instellingen moet ik gebruiken voor full-body fotografie met een onscherpe achtergrond?

Je hebt een groot diafragma nodig om een wazige achtergrond te hebben op je portretten met het hele lichaam. Iets tussen f/1.8 en f/4 zou in orde moeten zijn. Het exacte f/getal is afhankelijk van je lenskeuze.

Grote diafragma’s laten het meer licht. Je hebt dus waarschijnlijk een lage ISO en een snelle sluitertijd nodig. Het hangt natuurlijk af van het licht dat ter plaatse beschikbaar is.

 • Is een 50mm lens goed voor full-body opnames?

Ja. Met een 50mm lens kun je dichter bij je onderwerp staan en toch de hele body in beeld passen. Dit maakt het beter dan een telelens.

Je krijgt ook geen vervorming omdat deze brandpuntsafstand de scène zo dicht mogelijk bij ons natuurlijke zicht weergeeft.

Ten slotte kun je 50mm-lenzen met zeer grote diafragma’s krijgen tegen betaalbare prijzen. Dit zal u helpen om een ondiepe scherptediepte te behouden.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, kunnen portretten van het hele lichaam een beetje lastig zijn. U kunt echter zeer creatieve afbeeldingen maken meth slechts een paar overwegingen.

Het hele lichaam gebruiken geeft je meer fotomomenten dan alleen het hoofd, bijvoorbeeld. Daarom hou ik meer van full-body foto’s dan van headshots.

Er kunnen enkele uitdagingen zijn wanneer je niet de juiste lens hebt of meer ruimte nodig hebt. Maar het vinden van creatieve manieren om ze op te lossen, maakt je een betere fotograaf.

Blijf experimenteren en kijk hoe het gaat. Laat ons weten of deze tips en trucs je hebben geholpen. Als je nog een ander advies hebt, deel het dan in de reacties hieronder.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer