Alex MacNaughton

Hallo, ik ben Alex MacNaughton. Ik besloot halverwege de jaren ’90 persfotograaf te worden na een bezoek aan een Don McCullin-tentoonstelling en naïef longeerde ik halsoverkop om krantenfotograaf te worden.

Gelukkig kreeg ik een vroege pauze over de prille anti-wegen milieubeweging in het Verenigd Koninkrijk. Dit kreeg mijn voet tussen de deur bij sommige landelijke kranten. Uiteindelijk heb ik ongeveer vijf jaar freelancen voor de London Evening Standard.

Op een dag stopte de krant met rinkelen, dus begon ik veel bedrijfsfotografie te doen. Ik werd aanbevolen aan een uitgevers van boeken en ze gaven me de opdracht om vier boeken te fotograferen – drie over straatkunst in Londen en één over tatoeëren. Samen verkochten de boeken ongeveer 65.000 exemplaren.

Ik heb ook foto’s gemaakt op tv en filmproducties en werk voor NGO’s.

Ik verhuisde in 2019 naar Nairobi, Kenia, na 25 jaar in Londen, om een nieuw leven te beginnen met mijn partner.

Het hart van mijn kit is nog steeds een klassieke krantenfotograaf opgezet, maar een die nogal is gecorrumpeerd door een verlichtingsfetisj.

Camera

Mijn twee Nikon D5’s zijn mijn belangrijkste camera’s. Ze zijn solide gebouwd, hebben een geweldige focus, ISO-prestaties en een batterijduur. Het is een absoluut werkpaard van een camera. Mijn beide camera’s zijn uitgerust met twee 64GB Sony XQD kaarten en ik fotografeer alles RAW.

Ik gebruik mijn Nikon D850 het liefst als ik weet dat ik niet veel ga fotograferen. Het probleem dat ik vind met de D850 is de bestandsgrootte, wat voor mij leidt tot het bewerken van quagmires en opslagknelpunten. Dus ik gebruik het vooral voor portretfotografie. Bovendien gebruik ik het om mijn filmbibliotheek te digitaliseren en merk ik dat het geweldige ‘scans’ maakt, ondanks mijn ratjetoe-opzet!

Tot slot heb ik een Sony 6500 voorzien van een Vario-Tessar T* E 16-70mm F4 ZA OSS niet getoond omdat ik mijn kit ergens mee moest fotograferen. Het is mijn dagelijkse draagcamera en ik ben begonnen met het experimenteren met het maken van video ermee. Ik ben niet echt een fan van de Sony 6500. Het systeemmenu is verbijsterend en niet intuïtief en ik lijk er altijd mee te vechten om de foto’s te maken die ik wil. Ik vind het maken van video ermee een aangenamere ervaring.

Lenzen

Nikon 17-35mm f/2.8 ED – Ik heb dit objectief vele jaren geleden tweedehands gekocht en een paar keer laten repareren. Het is mijn go to lens voor het verslaan van live nieuwsgebeurtenissen, ook al is het vrij zacht in de hoeken.

Nikon 24-70mm f/2.8G ED – Geen lens die ik zo vaak gebruik, maar je moet er een in je tas hebben. Ik heb de neiging om het meer te gebruiken als ik enige controle heb over de situatie bv. omgevingsportretten.

Nikon 70-200mm f/2.8G II ED – Een andere must have lens voor nieuwswerk.

Deze Trinity of Lenses vormt de basis van menig persfotograafkit.

Nikon 85mm f/1.4D – Nog een tweedehands aankoop. Ik heb deze lens voor veel portretfoto’s gebruikt, omdat ik vaak in een kleine kamer moet worden opgesteld, en ik heb ontdekt dat een 100 mm-lens enigszins strak kan zijn en het gebruik van een 70-200 is nogal intimiderend voor het onderwerp.

Nikon 300mm f/4 E PF ED – Ik kreeg deze lens toen ik voor een draadbureau begon te werken en meer bereik nodig had. Het is klein, licht en scherp, maar ik heb gemerkt dat onscherpe achtergronden er nogal ‘wervelend’ uit kunnen zien.

Nikon AF-S Teleconverter TC-14E III 1.4 – Altijd handig om in de tas te hebben. Het werkt goed op 70-200 of 300 zonder al te veel kwaliteitsverlies.

Nikon Micro-NIKKOR 105mm f/2.8 G IF-ED – Nog een tweedehands aankoop. Weet nooit wanneer je iets kleins moet fotograferen, hoewel het geen dagelijkse carry is.

Verlichting

Ik heb een paar Nikon Speedlight SB-900, ze zijn oud maar werken nog steeds. Ik heb een LumiQuest bounce kaart die als je haast hebt goed werk levert door het licht te verzachten.

Sekonic Flash Master L-358 – Ik weet dat sommige mensen zeggen dat je niet langer een lichtmeter nodig hebt, maar ik denk nog steeds dat ze echt nuttig zijn, omdat de camera-LCD’s soms misleidend kunnen zijn.

Toen ik in Londen woonde, had ik jarenlang een basisverlichting opgezet; een Elinchrom Style 600s Flash Head, twee softboxen, een Chimera Super Pro Plus Shallow Medium en een Chimera Pro II small. Ik kon altijd extra lampen inhuren. Met mijn verhuizing naar Nairobi besloot ik te investeren in meer verlichting.

Ik ging de Profoto-route af omdat ik eerder hun lichten had gebruikt om een van mijn boeken te fotograferen, ‘London Tattoos’. Ik hield van de eenvoud van de bedieningselementen en de manier waarop modifiers op de hoofden passen, wat supereenvoudig is. Afgezien van de Profoto B1X-kop en de Nikon Air Remote TTL, slaagde ik erin om alle andere koppen en modifiers tweedehands te krijgen.

Ik heb twee batterij aangedreven Profoto flitsers een B1X en B1. De B1X is de geüpgradede versie van B1, maar je kunt bijna dezelfde functies op de B1 krijgen door de firmware te upgraden.

Drie Profoto D2 1000 AirTTL netverlichtingsflitsers.

Profoto light modifiers, 2 x RFi Softbox Strip 1×4′, 5′ Octa, en een Giant Reflector 7f die ik kreeg voor £ 150, maar toen moest ik er een hoesje voor krijgen wat een fortuin kostte! Een beauty dish met een grid, HR Lantern 4′ Flat en een selectie van speedrings van verschillende jaargangen.

Afstandsbedieningen, 1 x Profoto Nikon Air Remote TTL is een absoluut geniaal werk! Een Profoto Air Remote en een paar Profoto Air Syncs. Het hebben van een manier om flitsers op afstand af te vuren is de eerste stap naar het verbeteren van uw flitsfotografie, zelfs wanneer u de bescheiden speedlight gebruikt.

Ik heb een complete set tweedehands California Sunbounce reflectoren van de Micro-Mini 60 x 90 cm tot de grote 180 x 245 cm en diverse hoezen en zijdes om ze te passen. Ze vergen meer werk om samen te stellen dan de pop-up reflectoren, maar als ze eenmaal zijn ingesteld, zijn ze mooi vlak en stijf en storten ze niet in de wind zoals de pop-up reflectoren dat kunnen.

Ik heb een aantal lichtstandaards, klemmen en andere gripapparatuur. Mijn lichtstandaards variëren van een Manfrotto Nano-standaard voor speedlights in een kleine softbox, tot drie C-standaards met schildpadbasissen voor zware modifiers. Twee zijn Matthews stands en de andere een Avenger. Ik heb ook een Matthews mini boom. Ik heb vijf Arri-zandzakken om alles onder druk te houden, wat super belangrijk is.

Ten slotte heb ik op het gebied van verlichting een set Lee-verlichtingsfilters en wat Rosco-cinefoil, wat zware zwarte folie is die geweldig is voor het beheersen van lichtverspilling, en een x-rite colorchecker-paspoort voor het uitwerken van de kleurbalans.

Zakken

Ik gebruik een reeks tassen en koffers, afhankelijk van de klus. Mijn hoofdkoffer is een Peli case 1510 waarin ik al mijn core camera’s, lenzen en speedlights kan kwijt. De 1510 wordt geaccepteerd als handbagage op de meeste luchtvaartmaatschappijen.

Dan heb ik een Think Tank Shape Shifter rugzak met een set Skin Series zakjes, voor als ik op straat aan het werk ben.

Schoudertassen – Domke F3, Domke J-803 en een Think Tank Retrospective 30.

Verlichtingstassen – Lightware RC1038 Rolling Stand Bag 38, Think Tank Production Manager 50, Tenba Rolling Tripod / Grip Case 48-inch, Tenba Car Case CC22 voor Beauty Dish en Peli 1560 case.

Statieven

Manfrotto 190 en een Gitzo G1349.

Hardware/software

Ik heb een oude MacBook Pro, maar mijn hoofdcomputer is een pc-desktop met MacOS die algemeen bekend staat als Hackintosh en een Eizo ColorEdge CG277-scherm.

Verschillende externe harde schijven, waarvan de belangrijkste Caldigit AV Pro 2 zijn.

Ik gebruik Adobe Lightroom voor catalogiseren en bewerken en ik zit nog steeds op versie 6 omdat ik Adobe geen abonnementskosten wil betalen. Maar ik weet dat de dag zal komen dat ik gedwongen zal worden om te upgraden. Ik gebruik ook Photo Mechanic 6, wat ik een veel beter programma vind voor ondertiteling en trefwoorden dan Lightroom. Ik heb een oude versie van Photoshop, maar gebruik deze zelden. En ik voer Carbon Copy Cloner uit om mijn computer dagelijks te klonen.

Ik ben net begonnen met het gebruik van een Behringer Xtouch Mini om Lightroom te bedienen via de Midi2LR plugin.

www.alexmacnaughton.com | @alexmacnaughton

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer