Astrobin Review – Image Hosting &Social Network voor Astrofotografen

FacebookPinterestDelen

Ben je geïnteresseerd in het doen van astrofotografie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je je nachtelijke hemelfotografie naar een wetenschappelijk niveau tillen?

Of ben je gewoon ziek van het gebrek aan goede ondersteuning, groepen en forums die beschikbaar zijn voor astrofotografen?

Lees verder om te ontdekken waarom Astrobin een essentieel hulpmiddel en hulpmiddel is voor iedereen die geïnteresseerd is in het astrofotografiegenre.

In deze review zullen we kijken naar het Astrobin-platform, wat het te bieden heeft en alle meest voorkomende vragen beantwoorden.

Er was eens, in een sterrenstelsel ver, ver weg…

Inhoudsopgave

Wat is Astrobin?

Pros

 • Speciale astrofotografie site
 • Image hosting met data overlays
 • Handige forums en groepen
 • Uitgebreide zoekfunctie
 • Gratis proefversie
 • Betaalbare prijsstructuur
 • Astrofotograaf profielen en galerijen
Tegens

 • Niets wat we kunnen bedenken!
Meer informatie

Astrobin is een online platform dat toegankelijk is vanaf een desktop of mobiele internetbrowser. Astrobin, opgericht in 2011, is de beste online bron en ondersteuning voor astrofotografie.

Astrobin is veruit het meest toegankelijke astrofotografie beeldhostingplatform dat er is. Ongeacht het fotograferen met een DSLR, spiegelloze camera, een telescoop in de achtertuin of een deep-space observatorium, Astrobin is de plek om te zijn.

AstroBin biedt een uitgebreide reeks diensten die zijn afgestemd op het astrofotografiegenre. Deze omvatten verschillende niveaus van abonnementen, afhankelijk van het vereiste gegevensniveau en ondersteuningsniveau.

Met een sterke focus op gegevensintegriteit en nauwkeurigheid, doet AstroBin meer dan alleen een plek bieden om uw foto’s vast te pinnen.

Het bevat gegevensoverlays van hemellichamen om de nachtelijke hemel die je zorgvuldig hebt gefotografeerd nauwkeurig te identificeren en te labelen.

Bovendien, als u van plan bent om een bepaald hemellichaam vast te leggen, kunt u een zoekopdracht uitvoeren om hetzelfde deel van de hemel te zien dat door anderen is gefotografeerd.

Op die manier kun je visualiseren waar je naar kijkt als je op pad gaat om je astrofotografie-opname op te zetten.

Ten slotte biedt AstroBin een veilig en beveiligd platform om afbeeldingen te hosten, ondersteuning te bieden met forums en groepen en verbindingen te bieden met andere astrofotografen.

AstroBin Verkennen

AstroBin beschikt over een explore drop-down menu dat gebruikers verschillende opties biedt om afbeeldingen en informatie te vinden. Het is de eerste plaats om uit te checken op de site, omdat het eenvoudig te gebruiken functies bevat.

Laten we (pardon de woordspeling) het explore-menu in meer detail bekijken.

Zoeken

De eerste optie in het menu Verkennen is The Big Wall, of advanced searched-functie, waar je toegang hebt om duizenden pagina’s met astrofotografiebeelden te bekijken.

U kunt ook zoektermen typen om alles te vinden met betrekking tot de gewenste inhoud binnen AstroBin.

Zoekfilters zijn beperkt in de gratis proefversies en Lite-versies van de abonnementsservice. De abonnementen op een hoger niveau bieden nauwkeurigere zoekfilters en resultaten.

Sterrenbeelden

Mijn favoriete functie in het menu Verkennen is de zoekopdracht sterrenbeelden.

Het biedt een handige en eenvoudig te gebruiken catalogus van alle bekende sterrenbeelden in alfabetische volgorde. Bovendien is er een korte blurb over elk sterrenbeeld en een knop om naar foto’s met dat sterrenbeeld te springen.

Topkeuze

Top Picks Nominations is een favorietengalerij waar de nominaties voor beste foto te zien zijn.

U kunt de lijst met genomineerde foto’s verfijnen door de stijl van de gebruikte uitrusting en de middelen om het beeld vast te leggen te selecteren – achtertuin, afstandsbediening, observatorium, enz.

Het menu Verkennen heeft ook een topkeuzeoptie om weer te gevencase de beste foto’s voor gebruikers om te ontdekken.

Beeld van de dag

Image Of The Day biedt een gekozen dagelijks astrofotografiebeeld – sommige hiervan zijn echt mindblowing.

Groepen

Net als die op sites zoals Reddit en Facebook, bevat AstroBin een sectie Groepen om de specifieke behoeften van astrofotografen te ondersteunen.

Groepen zijn gemakkelijk toegankelijk voor de hele gemeenschap, ongeacht of ze een betaald abonnement hebben of niet. Om deel te nemen aan groepen, moet u een account registreren bij AstroBin.

Een eenvoudig voorbeeld van een AstroBin-groep is Fujifilm-camera’s – het is een pagina voor astrofotografen die fotograferen met Fujifilm-camera’s en -lenzen.

Er is nog een discussie over Sony-lenzen voor astrofotografie en vele andere onderwerpen.

Er zijn meer dan 100 groepen die alles bestrijken, van Schmidt-Cassegrain Telescope (SCT) Imagers tot Supernova Imagers.

Bovendien is het eenvoudig om een groep te maken en een galerij te bouwen met gelijkgestemde fotografen.

Astrofotografie op afstand

Wat als ik je zou vertellen dat AstroBin gebruikers de mogelijkheid biedt om toegang te krijgen tot externe locaties om de sterrenbeelden te bekijken?

Met het menu Remote Astrophotography kan dat.

AstroBin werkt samen met verschillende veelgeprezen observatielocaties in Spanje, West-Australië, Chili en New Mexico – om maar een paar van de wereldwijde locaties te noemen.

De Astro Observations Western Australia (AOWA) exploiteert bijvoorbeeld een astronomiefaciliteit in West-Australië. De site geeft toegang tot wijd open horizonten en donkere luchten op het zuidelijk halfrond.

Hiermee kunt u ook uw externe telescoop instellen of zelfs uw observatorium op locatie bouwen. U kunt de site bezoeken of uw afgelegen observatiepunt instellen om toegang te krijgen tot de zuidelijke lucht zonder het comfort van uw eigen huis te verlaten.

Een andere optie is ChileScope, waar je hun site kunt gebruiken om toegang te krijgen tot astronomische gegevens en zelfs een van hun vier telescopen kunt boeken voor waarnemingen in de diepe ruimte. Het is astrofotografie on-demand – hoe cool is dat?!

Bovendien, als u wilt weten hoe de nachtelijke hemel eruit zal zien van AOWA of ChileScope, klikt u op de knop Afbeeldingen bekijken om de AstroBin-galerij te bekijken.

Lijsten met astrofotografen en bijdragers

De laatste twee opties in het menu Verkennen zijn de lijst met astrofotografen en de lijst met bijdragers.

De Astrophotographers List bevat AstroBin profiel links van de duizenden astrofotografen geabonneerd op de site.

De lijst met bijdragers rangschikt degenen die hun foto’s bijdragen, deelnemen aan forums en opmerkingen en feedback geven over het werk van anderen.

AstroBin Forum

AstroBin is ook populair binnen de astrofotografiegemeenschap dankzij de goed ontvangen en informatieve forums.

Iedereen met een account kan forumonderwerpen en discussies lezen en eraan deelnemen.

Met een genre als astrofotografie is het leren van vaardigheden en het verwerven van kennis van anderen de sleutel tot succes. Mensen kunnen niet met een camera de woestijn in lopen en verwachten prachtige deep space-beelden van de sterren en zonnestelsels vast te leggen.

Het vergt veel voorbereiding en kennis die is geleerd van degenen die eerder zijn gekomen om goed te zijn in astrofotografie.

Zoals met elke community-gebaseerde informatiedienst, stellen AstroBin-forums iedereen in staat om deel te nemen aan het gesprek.

Ongeacht het hebben van een vraag, informatie om te delen of uw fouten te delen zodat anderen kunnen leren, forums zijn de juiste keuze.

De forums pagina bevat schone en nette lay-outs. Het is opgesplitst in vier hoofdcategorieën om het vinden van het juiste forum toegankelijker te maken – elk onderwerp breidt zich opnieuw uit in subonderwerpen enzovoort.

Astrofotografie Technische Forums

Astrofotografie Technical Forums behandelt de complexe kennis en vaardigheden die betrokken zijn bij astrofotografie.

 • [Deep Sky] Acquisitietechnieken
 • [Deep Sky] Verwerkingstechnieken
 • [Solar System] Acquisitietechnieken
 • [Solar System] Verwerkingstechnieken
 • Uitrusting
 • Elektronisch ondersteunde astronomie (EAA)
 • Verzoeken om constructieve kritiek

De Off-Topic Forums

De meeste forumsites hosten een sectie voor off-topic of niet-gerelateerde discussies tussen leden.

Als je met een groep gelijkgestemde mensen praat, is de kans groot dat je genoeg gemeen hebt om ook andere onderwerpen te bespreken. Deze sectie is onderverdeeld in twee forumcategorieën.

 • Stel jezelf voor!
 • Alles kan

Taalspecifieke forums

Omdat AstroBin een internationaal platform is voor alle astrofotografen, is er behoefte aan andere talen dan het Engels.

Terwijl prachtige foto’s van diep ruimte hoeft niet te worden vertaald, advies in te winnen of deel te nemen aan forums is moeilijk als je geen Engels spreekt.

Gelukkig biedt de taalspecifieke forums hieraan door categorieën aan te bieden in het Duits, Italiaans, Frans, Spaans en Russisch.

Groepsforums

Als je lid bent geworden van een groep of een groep hebt gemaakt in het menu Verkennen, kun je deelnemen aan groepsforums.

Teruggaand naar onze Fujifilm Camera’s groep, kunnen de deelnemers het matching forum gebruiken om alles wat met Fujifilm en astrofotografie te maken heeft te bespreken.

Gebruikersprofiel

AstroBin stelt gebruikers met een abonnement in staat om hun profielpagina te maken die een bio- en afbeeldingengalerij bevat.

In dit opzicht werkt AstroBin net als elk ander social media platform.

De profielfoto heeft een tekstoverlay met likes, volgers en volgers.

De pagina bevat ook gebruikersstatistieken, waaronder hoeveel integratie-uren en de gemiddelde integratie-uren zijn geregistreerd. Bovendien laat het zien hoe lang ze al lid zijn en hoeveel afbeeldingen ze hebben geplaatst.

De rest van de pagina is de persoonlijke afbeeldingengalerij met miniaturen van elke foto. Wanneer je de muisaanwijzer op een afbeelding plaatst, worden sociale statistieken weergegeven om de datum van het bericht, hoeveel vind-ik-leuks, opmerkingen en bladwijzers weer te geven.

Als u op een van de miniaturen klikt, wordt een afbeeldingspagina weergegeven – laten we dat vervolgens eens nader bekijken.

Afbeeldingspagina

Wanneer u een afzonderlijke afbeelding bekijkt vanuit een galerij, zoekopdracht of profielpagina, kunt u verder verkennen voor meer informatie.

Elke afbeelding wordt gehost op een gestandaardiseerde sjabloon om uitgebreide gegevens over de foto- en opnamesituatie te bieden. De sjabloon voor de afbeeldingspagina heeft verschillende secties.

Beeld

De afbeelding neemt het grootste deel van de pagina in beslag. Het is zichtbaar in een frame, op volledig scherm of zelfs met de volledige resolutie van de originele opname. Houd er rekening mee dat afbeeldingsbestanden, afhankelijk van het abonnementsniveau, 50 MB en hoger kunnen zijn.

Als u de muisaanwijzer op de afbeelding plaatst, verschijnt er een gegevensoverlay die elk van de centrale hemellichamen omcirkelt en labelt. Je kunt het ook zien als een omgekeerde monochrome afbeelding om hemellichamen snel te identificeren.

Technische kaart

De technische kaart bevat informatie over de opnameomstandigheden en de gebruikte uitrusting.

De kaart toont de exacte camera, lens en astrofotografietelescoop die is gebruikt om het beeld vast te leggen. Het bevat ook het type houder, software die wordt gebruikt om de afbeelding te bewerken en toegepaste filters.

Daarnaast toont de technische kaart de basisgegevens van de astronomie en de optie om op een knop “Afbeeldingen in hetzelfde gebied zoeken” te klikken. Op die manier kunt u een catalogus met foto’s met dezelfde gezichtshoek bekijken en vergelijken of met dezelfde versnelling zijn gemaakt.

Fotograaf

Rechts van de afbeelding staan de profielfoto en details van de fotograaf en de mogelijkheid om ze te volgen, leuk te vinden en een bladwijzer voor de afbeelding te maken.

Sky-perceel

De Sky Plot is een zwart-wit sterrenkaart die AstroBin automatisch maakt op basis van de astronomische details van de foto. Het past plaatoplossing toe om de exacte richting te bepalen die de telescoop op de oorspronkelijke foto richtte.

Het biedt een extra manier om de hemellichamen op de foto te identificeren.

Histogram

Het gekleurde histogram is hetzelfde als die in camera’s en fotobewerkingssoftware. Het toont de pixeldichtheid in termen van kleur- en lichtwaarden in het beeld.

Beschrijving

Onder de technische kaart bevindt zich een beschrijvingspaneel waar de fotograaf zijn beschrijving van de afbeelding kan invoeren.

Opmerkingen

In het opmerkingengedeelte kunnen mensen met een account opmerkingen maken en vragen stellen aan de fotograaf.

Ik vind het leuk hoe de commentaarsectie adviseert dat AstroBin een internationale gemeenschap is en dat Engels de voorkeur heeft. Het toont echter ook de talen die de fotograaf vloeiend spreekt.

AstroBin-accounts en -abonnementen

Rekening

Als je genoeg hebt van ongelooflijke bezienswaardigheden die 100% van hun inhoud achter betaalmuren verbergen, vrees dan niet. Met AstroBin kunt u een gratis (vrijblijvend) account maken om toegang te krijgen tot een breed scala aan functies van de site.

Het accountregistratieproces is eenvoudig en duurt slechts een minuut, inclusief e-mailbevestiging.

Zodra u inlogt, begroet de Foto van de Dag u. Als u naar beneden scrolt, hebt u inzicht in de nieuwste forumdiscussies met de mogelijkheid om op een van hen te klikken en direct deel te nemen aan het gesprek.

En ten slotte is er de Global Stream-sectie die een feed weergeeft van recent gehoste afbeeldingen door andere AstroBin-gebruikers.

Zoals we hierboven hebben besproken, kunt u verder inzoomen op individuele foto’s en verken de galerij van die fotograaf.

Abonnementen

AstroBin biedt ook vier abonnementsplannen die zeer redelijk zijn gezien de aangeboden diensten. Wanneer u rekening houdt met de kosten van uw uitrusting en de tijd die u investeert in astrofotografie, zijn de abonnementskosten klein.

 • Gratis proefversie – met de proefversie van AstroBin kunt u een pagina maken waar u tien afbeeldingen kunt hosten met een maximale grootte van 25 MB per afbeelding. De gratis proefversie biedt ook essentiële zoekfuncties, maar geen plaatoplossing of revisies van uw werk.
 • Astrobin Lite – Het Lite-abonnement kost $ 28,50 voor het jaar met 25 beelduploads tot 25 MB per afbeelding. Het maakt één revisie per afbeelding, basisplaatoplossing en geavanceerde zoekfunctionaliteit mogelijk.
 • AstroBin Premium – Het Premium-abonnement kost $ 57,00 voor het jaar met onbeperkte uploads tot 50 MB per afbeelding. Het breidt zich ook uit tot 5 revisies per afbeelding, geavanceerd zoeken en eenvoudige plaatoplossing.
 • AstroBin Ultimate – Het Ultimate-plan doet zijn naam eer aan met onbeperkte uploads, bestandsgroottes en revisies. Het biedt ook de volledige zoekfunctie en geavanceerde plaatoplossing. Voor $ 85, of de prijs van twee afhaalkoffie per maand, krijg je het beste van AstroBin.

Laatste woorden

Astrofotografie is zo’n magisch en ontzagwekkend genre in de fotografiewereld. Zozeer zelfs dat het neemt wat we weten over het maken van afbeeldingen en het 1000% verheft.

Met een bron als AstroBin kijk je niet alleen naar een galerij met mooie foto’s. Je sluit je aan bij een eliteveld van fotografen via een platform waar het delen van kennis net zo noodzakelijk is als het delen van afbeeldingen.

AstroBin biedt een enkele plek voor astrofotografen om hun werk te delen, van elkaar te leren, deel te nemen aan de discussie en hun werk te optimaliseren met behulp van beschikbare bronnen.

Wat zijn je ervaringen met astrofotografie? Geloof je dat een site als AstroBin je zal helpen je astrofotografiespel te verbeteren en verbluffende beelden te maken?

Voel je vrij om hieronder te reageren en vragen te stellen om deel uit te maken van het gesprek.

Veel fotografeerplezier!

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer