Gids voor schaduwfotografie

Je weet dat elke foto licht en schaduwen heeft. Wanneer de schaduwen echter een belangrijk element worden – of zelfs het brandpunt van je foto, dan wordt dit schaduwfotografie genoemd.

Als je je schaduwfotografie echt naar een hoger niveau wilt tillen, ben je op de juiste plek. In dit artikel leer je hoe je licht en schaduw in fotografie kunt gebruiken om krachtige en betoverende beelden te maken.

Ook vind je 15 schaduwfotografietips met voorbeelden om je vaardigheden en creativiteit te oefenen.

Aan de slag!

Inhoudsopgave

Hoe verbetert licht en schaduw een foto?

Zoals je weet, wordt fotografie gemaakt met licht. Een schaduw is de afwezigheid van licht – speelt daarom een rol in fotografie door contrast of grading te creëren.

Een schaduw wordt gevormd wanneer er iets tussen de lichtbron en het oppervlak komt. Als het licht het object vanuit dezelfde hoek raakt, creëert dit een donkere schaduw met goed gedefinieerde randen.

In plaats daarvan, als het licht het object vanuit verschillende hoeken raakt omdat het diffuus is, creëert het een zachte schaduw die opgaat in de omgeving.

Het gebruik van schaduwen in de kunst heeft een lange traditie die meer dan 2000 jaar teruggaat met schaduwpoppenspel. In meer recente jaren is er een toenemende interesse in het gebruik van schaduwen om kunst te maken.

Schaduwkunstenaars gebruiken het niet alleen als expressiemiddel, maar ook als concept en metafoor vanwege het duistere karakter.

Het gebruik van schaduwen in fotograpy bestaat al sinds het begin van de media. Een bekende kunstenaar die schaduwen gebruikte in zijn foto’s was Man Ray.

De auteurs van het boek Light – Science &Magic schreven, “Hooglichten en schaduwen samen onthullen vorm, vorm en diepte”. Dat is het basisprincipe waar je rekening mee moet houden om je schaduwfotografie te verbeteren.

Een schaduw is slechts zo effectief als de relatie met de hooglichten. Laten we enkele tips voor schaduwfotografie bekijken om dit in de praktijk te brengen.

15 tips voor het gebruik van schaduwen in fotografie

1. Voeg diepte toe

Bron: Lisa Fotios

Heb je ooit een fotocomposiet gemaakt? Of gewoon geprobeerd een object uit te knippen en op een andere achtergrond te plaatsen?

Als je dat hebt gedaan, weet je dat zonder schaduw het composiet eruitziet als tijdschriftuitsparingen die op elkaar zijn geplakt.

In een foto vertaal je een driedimensionale wereld naar een tweedimensionale representatie. Je hebt hoogte en breedte, maar je moet diepte simuleren – dat is wanneer schaduwen binnenkomen.

In schaduwfotografie kun je het concept van diepte gebruiken door lange schaduwen te gebruiken, die kunnen worden gemaakt door het onderwerp vanuit een lage hoek te verlichten.

2. Kader je onderwerp in

Bron: Ivan Samkov

Zoals u weet, worden hooglichten en schaduwen gebruikt om het oog van de kijker naar bepaalde elementen van uw foto te leiden.

Een zeer voor de hand liggende manier om je element te benadrukken is door het in een frame te plaatsen.

Een minder voor de hand liggende en creatievere manier om dit te doen is door het frame met schaduwen te maken.

Dit kan een leuk visueel spel creëren zonder af te leiden omdat je de aandacht richt op het belangrijkste element.

3. Maak van de schaduw je hoofdonderwerp

Bron: Eugene Golovesov

Als je dacht dat schaduwen er waren om een ander element aan te vullen, heb je veel creatieve kansen gemist!

Er is geen regel die zegt dat schaduwen niet het hoofdonderwerp van je foto kunnen zijn.

U kunt een origineel zelfportret maken door uw schaduw vast te leggen of een compositie maken door de schaduwen van verschillende objecten uit te lijnen – experimenteer ermee en u zult zien hoe interessant uw afbeeldingen kunnen zijn.

4. Maak patronen

Bron: Deden Dicky

Patterns zijn herhalingen van lijnen of vormen die een ontwerp creëren. In de fotografie kun je ze als het enige onderwerp gebruiken of ze introduceren in de compositie om visuele interesse toe te voegen.

U kunt schaduwen gebruiken om dit effect te creëren. In het bovenstaande voorbeeld van patroonfotografie is het schaduwpatroon gemaakt met stof, maar u kunt Venetiaanse ramen, een raster, een hek of een ander object met herhaalde elementen gebruiken.

Schaduwfotografietips die het gebruik van een soort rekwisiet op deze manier omvatten, zijn gebruikelijk als je veel YouTube-tutorials over camera’hacks’ bekijkt.

5. Voeg mysterie toe

Bron: Hải Nguyễn

Soms is een beetje mysterie wat de interesse van de kijker in een foto wekt. Wanneer iets zich in de schaduwen verbergt, word je meteen in de scène getrokken en probeer je erachter te komen wat het is.

Dit soort raadselachtige afbeeldingen die zowel licht als schaduw op een creatieve manier bevatten, zijn geweldig om drama of humeurigheid aan uw foto toe te voegen.

Het is een techniek die goed werkt voor surrealistische en filmische fotografie. Het kan echter ook verleidelijk zijn in portretten of boudoirfotografie.

6. Introduceer nieuwe elementen

Credit: Viktoria Duits

Een leuke en creatieve manier om een nieuw element in je compositie te introduceren, is door ernaar te hinten met slechts een schaduw – het is er, maar het is er niet.

Dit soort schaduwfotografie prikkelt de verbeelding van de kijker door de wereld buiten het kader te erkennen die hij niet kan zien maar herkent.

7. Richt de aandacht op je onderwerp

Bron: Daniel Mingook Kim

Spelend met licht en schaduw kun je de blik door het frame richten op de belangrijkste elementen.

Wanneer iets helders uit de schaduwen opvalt, trekt het onmiddellijk onze aandacht.

Fotografen die deze techniek in straatfotografie beheersen, zijn Ruper Vandervell – je kunt zijn werk bekijken voor inspiratie en voorbeelden van hoe hij schaduwen in fotografie gebruikt om het oog van de kijker te richten.

8. Geef een gevoel van ruimte

Bron: Jesse Williams

Schaduwen helpen de kijker de context van het onderwerp te begrijpen. Dat komt omdat we dankzij de schaduwen kunnen begrijpen waar het licht vandaan komt, welke andere elementen zich buiten het frame kunnen bevinden, enz.

Dit is een effectief gebruik van schaduwen in fotografie en cinema. Je kunt het binnen gebruiken – zoals in het bovenstaande voorbeeld te zien is – maar ook buiten.

U kunt het tijdstip van de dag begrijpen door de grootte en positie van de vorm van de schaduw te zien. Wanneer de schaduw bijvoorbeeld lang is, betekent dit dat de zon dichter bij de horizon staat.

9. Verbeter je compositie

Credit: Achtervolging Lyu

Je kunt licht en schaduw gebruiken om je compositie te verbeteren – de ene kan het middelpunt zijn, terwijl de andere balans creëert.

Voor dit doel zijn harde schaduwen beter vanwege hun gedefinieerde randen – ze hebben de neiging om interessantere vormen te creëren.

Lange schaduwen zijn een geweldige manier om een leeg oppervlak op te vullen of het hoofdonderwerp te worden.

10. Voeg contrast toe

Bron: Philippe Leone

Licht en schaduwen bepalen het contrast in de foto. Als je zelfs zachte belichting gebruikt, heb je nauwelijks schaduwen en creëer je een beeld met een laag contrast.

Als u in plaats daarvan harde lichten gebruikt, kunt u een meer contrasterende verlichtingsstijl creëren. Dit kan in elk type foto, van straatfotografie tot portretten.

Een van mijn favoriete tips voor schaduwfotografie is om je camera in de zwart-witmodus te zetten en vervolgens je diafragma te verlagen (kies iets als f / 15 op een zonnige dag).

Onderbelicht vervolgens enigszins en maak buitenfoto’s van scènes met een hoog contrast, wat kan helpen het licht en de schaduw in de opname te accentueren.

11. Voeg textuur toe

Bron: Isaac Bañuelos

Als fotografen gebruiken we textuur om een tactiele kwaliteit te geven aan de objecten die worden weergegeven in een glad glanzend fotopapier (of anderszins tweedimensionaal oppervlak).

Zonder schaduwen is het moeilijk om de textuur te benadrukken. Twee belangrijke elementen om texturen tot leven te brengen zijn de directionaliteit en de kwaliteit van het licht.

Unidirectioneel zijlicht creëert de nodige variaties in hooglichten en schaduwen om de verschillende vormen en volumes van de textuur te waarderen.

Als het licht hard is, worden de schaduwen donkerder, waardoor het effect wordt versterkt.

  • Waar is zijverlichting goed voor?

12. Maak portretten op een zonnige dag

Krediet: Vitoria Santos

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat buitenportretten tijdens het gouden uur moeten worden gemaakt – anders moet je wachten op een bewolkte dag of een schaduw vinden.

Dat is natuurlijk waar als je op zoek bent naar een vleiend effect en een foto met laag contrast – maar dat is niet de enige manier om het te doen. Je kunt wat dramatische belichting gebruiken om een aantal stemmige en effectieve portretten te maken.

Dramatische verlichting wordt gedaan met harde lichten, zoals direct zonlicht, en het creëert donkere en duidelijke schaduwen. Wanneer deze schaduwen strategisch worden geplaatst, kunnen ze een foto er geweldig uit laten zien.

Vermijd donkere schaduwen onder de ogen van het onderwerp. Vermijd ook dat het onderwerp direct naar de zon gericht is – anders zullen ze loensen – dat is geen goed gebruik van schaduwen in portretfotografie!

Je kunt ook je perspectief veranderen of experimenteren met silhouetten. Er zijn veel manieren om geweldige portretten te maken met licht en schaduw.

13. Maak portretten in de studio

Bron: Anderson Martins

Om schaduwen te creëren met kunstlicht in de studio, kun je gebruik maken van het type licht, het lichtpatroon en de lichtmodifiers.

Het gebruik van een enkele lichtbron is de gemakkelijkste manier om schaduwen te maken. Denk aan het vlinderlichtpatroon – dat zijn naam draagt door de vorm van de schaduw die onder de neus ontstaat.

Rembrandt-verlichting is een ander schema dat bekend staat om de relatie tussen lichten en schaduwen – vooral de lichte driehoek die aan de donkerste kant op de wang van het onderwerp wordt gecreëerd.

Je wordt niet gedwongen om deze technieken te gebruiken. U kunt een andere verlichtingsstijl vinden die voor u werkt. Experimenteer met verschillende opstellingen om de juiste te vinden.

14. Probeer architectuurfotografie

Krediet: Pixabay

Architecten maken hun ontwerpen rekening houdend met hoe licht gedurende de dag en in alle seizoenen verandert. Daarom is architectuur een geweldig onderwerp om je schaduwfotografie te oefenen.

U kunt de vorm en het volume van gebouwen gebruiken om een grote diversiteit aan schaduwen te vormen. Je kunt het ook gebruiken als een oefening om te begrijpen hoe hard en zacht licht verschillende soorten schaduwen creëren.

Als je op zoek bent naar inspiratie, kun je kijken naar het werk van Luisa Lambri. In haar projecten fotografeert ze de binnenkant van particuliere huizen en gebouwen – met de nadruk op kleine en marginale details – op verschillende tijdstippen van de dag, waarbij ze licht en schaduw gebruikt om textuur en diepte te creëren.

Het is een weerspiegeling van hoe we plaatsen bewonen en hoe we ze waarnemen terwijl we ze leven.

15. Bewerk je schaduwfotografie

Bron: Alex Powell

Je moet ook rekening houden met nabewerking wanneer je schaduwfotografie doet. Met elk fotobewerkingsprogramma kunt u de schaduwen donkerder of lichter maken. Als je in RAW fotografeert, heb je natuurlijk een grotere bewerkingsmarge.

Er is een techniek die bekend staat als ontwijken en branden, die het licht en de duisternis in foto’s verbetert. Je kunt er meer over lezen in ons artikel over wat ontwijken en verbranden doet.

Probeer ook uw foto’s over te schakelen naar zwart-wit en speel vervolgens met de schuifregelaars Schaduwen, Hooglichten en Contrast. U kunt ook zwart-witfoto’s accentueren door Helderheid en Textuur weer te geven , twee minder vaak gebruikte schuifregelaars in Lightroom.

Ten slotte kunt u zelfs een schaduw toevoegen met Photoshop. De mogelijkheden zijn eindeloos – het verbeteren van schaduwen in fotografie met behulp van postproductietechnieken is erg leuk!

Veelgestelde vragen over schaduwfotografie

Zijn schaduwen slecht in de fotografie?

Niet per se. Schaduwen kunnen diepte toevoegen, het contrast verhogen of een creatief element maken – dat zijn goede schaduwen. Het belangrijkste is om de controle te hebben en ze in je voordeel te gebruiken.

Hoe krijg je een goede schaduw? (Hoe maak je een donkere schaduw in een foto?)

Donkere en goed gedefinieerde schaduwen worden gecreëerd met hard licht. Dit kun je bereiken met direct zonlicht, bijvoorbeeld ’s middags op een zonnige dag. Als alternatief kunt u kunstlicht gebruiken zonder modifiers – elke Speedlight- of stroboscoopflitser kan harde schaduwen creëren.

Hoe maak ik foto’s zonder schaduwen? (Hoe gaan fotografen om met schaduwen?)

Als u geen schaduwen wilt, moet u werken met zacht licht dat de scène gelijkmatig verlicht. U kunt dit bereiken met lichtmodifiers of het toevoegen van een vullicht. Als je natuurlijk licht gebruikt, zoek dan een schaduw of fotografeer tijdens de eerste en laatste uren van de dag om fel zonlicht te vermijden.

Laatste woorden

Ik hoop dat je inspiratie hebt gevonden in deze schaduwfotografietips en dat je je klaar voelt om je eigen schaduwfoto’s te maken.

Als u vragen of suggesties heeft, laat deze dan achter in de opmerkingensectie.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer