Alexander Leeway

G’day uit Australië! Mijn naam is Alexander Leeway en ik ben nu 8 jaar cinematograaf en heb onlangs de duik in de fotografie gemaakt.

Fotografie is mijn bloed. Mijn grootvader was een fervent hobbyist en ik erfde zijn Leica M3. Zijn interesse wreef af op mijn moeder, die vervolgens onvermurwbaar mijn streven naar een carrière achter de lens aanmoedigde.

Of het nu gaat om het fotograferen van landschappen, objecten of mensen, ik gebruik fotografie als een mediatieve praktijk om te vertragen en aanwezig te zijn bij de vluchtige momenten van het leven. Ik streef ernaar om wat ik vastleg met anderen te delen en hoop dezelfde gevoelens te brengen die ik voel van ontzag, waardering en verbinding naar de kijker.

Ik hou ervan hoe fotografie kijkers naar een andere ruimte en tijd kan brengen. Ik doe mijn best om de wereld op een etherische en nostalgische manier vast te leggen en ik hoop dat het een nieuw perspectief biedt.

Ik had nooit gedacht dat ik een drone-man zou zijn, maar ik beet in de kogel en kreeg een DJI Mavic Pro 2 om de krachtige en surrealistische landschappen van IJsland te documenteren toen ik er in 2019 naartoe reisde. ND-filters zijn een must als je wat beeldmateriaal wilt schieten (wat ik ook veel heb gedaan) met de juiste sluitertijd en belichting.

Op de grond documenteer ik bij het fotograferen van portretten zonder extra lichten of een statief om wendbaar te zijn. Ik draai met een Fujifilm GFX 50R in combinatie met een Mitakon Zhongyi Speedmaster 65mm f/1.4.

De lens heeft een zachte schilderachtige vintage kwaliteit, vooral wijd open, wat flatterend is op onderwerpen en helpt de rand van de digitale sensor te halen. Het is ook een handmatige scherpstellens waarmee ik mijn tijd kan nemen en precies kan zijn met wat er wordt geschoten, waardoor een diepere verbinding mogelijk is met wie ik fotografeer.

Mijn kit:

Fujifilm GFX 50R – De digitale middenformaat sensor is prachtig. Het dynamische bereik en de kleur zijn vergelijkbaar met een high-end digitale bioscoopcamera, en de sensor voor groter formaat draagt bij aan een buitenaards gevoel.

DJI Mavic Pro 2 – Dit is mijn eerste drone en de drone waarmee ik heb leren vliegen. Het is gemakkelijk te gebruiken en ik ben verbaasd over de verschillende perspectieven die deze slechte jongen voor mij heeft geopend.

Leica M3 – Ik hou van de take-and-forget oefening met film. Het maakt elk frame sentimenteler en unieker.

Mitakon Zhongyi Speedmaster 65mm f/1.4 – Betaalbare handmatige portretlens met een vintage gevoel dat mooi past bij de Fujifilm GFX 50R. De lensflare hieruit is krankzinnig. Ze zijn ook gebouwd als een tank.

DJI Mavic 2 Fly More Kit – Zoals de titel al doet vermoeden, kun je met deze kit meer uit de drone halen met extra batterijen, 4-weg batterijlader, reservevleugels en een handige kleine tas om dat allemaal te dragen.

Mavic 2 Pro ND Filters Set – Een must als je op klaarlichte dag filmt, ik kan niet tegen schokkerige beelden met de verkeerde sluitertijd.

Think Tank AIRPORT TAKEOFF V2.0 – Uitstekend geschikt voor handbagage in vliegtuigen. Het heeft wielen voor als je naar de boarding gates rent en je kunt het ook op je rug dragen voor als je aan het wandelen bent.

SmallRig L-Bracket – Geeft me een betere grip rond de camera en een beetje bescherming voor eventuele onbedoelde hobbels die kunnen optreden tijdens het reizen!

Apple Macbook Pro 13

Lightroom – Ik gebruik mijn eigen voorinstellingen. Ik ben een grote fan van het toevoegen van een vleugje zachte waas en het naar beneden halen van de helderheid.

Wat advies

Als je in de winter met een drone in IJsland vliegt, dan zijn handschoenen met touchscreen een must! Anders zullen je vingers het gevoel hebben dat ze door bijen zijn gestoken. Neem ook tissues mee om je loopneus af te vegen. Oh ja en vlieg niet met drones als het erg winderig is, want er is een mogelijkheid dat je het op een bergwand verliest.

Laatste woorden

Ik hoop dat we allemaal de tijd kunnen vinden en de vluchtige momenten kunnen opnemen die de wereld te bieden heeft.

www.alexanderjpg.com | @alexanderleeway

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer