Allister Freeman

Ik ben Allister, een fotograaf gevestigd in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk. Ik fotografeer al bruiloften sinds 2004.  Na een paar jaar fotografie te hebben gemaakt die ik echt haatte, richtte ik mijn aandacht op het werken in een stijl waar ik echt in geloofde.

Mijn discrete benadering van een meer authentieke en eerlijke stijl van huwelijksfotografie wordt vaak gemaakt met alleen beschikbaar en natuurlijk licht en wordt meestal beschreven als reportage of documentaire.

Voor mij gaat het om het creëren van een getrouw en tijdloos verslag van een moment, een personage, zelfs een relatie. Het moet echt zijn voor mij.  Ik regisseer, beweeg of vraag koppels niet. Ik vraag mensen nooit om naar me te kijken of voor de camera te spelen.

Echte reportage trouwfotografie is zoveel meer dan alleen een mooie foto. Ik begrijp heel goed dat esthetiek een rol speelt, zoals de ondefinieerbare instant wow-factor die een afbeelding kan hebben.

Dat duurt echter maar zo lang. Beelden moeten meer voor zich hebben, ze moeten een interpretatie of een emotionele band uitlokken als ze de tand des tijds willen doorstaan.

Camera

Tijdens mijn carrière heb ik gefotografeerd met alle belangrijke camerafabrikanten. Ik heb geen merkloyaliteit en kies de meest geschikte tool voor mijn aanpak. Op dit moment is dat het Sony spiegelloze systeem, vooral vanwege het gewicht, de hoge ISO-mogelijkheden en de behoorlijke autofocus.

Ik begon het bedrijf op een Rolleiflex 6008 middenformaat filmcamera – een zeer langzame camera om te gebruiken, maar de resultaten waren verbluffend – handmatige scherpstelling, handheld meting, zelfs een polaroid terug!

Vrij snel verkocht ik een lading filmapparatuur om digitaal te gaan en begon ik bruiloften te fotograferen op de Canon 1D-serie, het was enorm! Na ongeveer 6 maanden sjouwen met deze enorme camera, ben ik overgestapt op de Canon 5D-serie en heb ik de afgelopen 15 jaar of zo met alle merken van de 5D gewerkt.

Ze zijn een geweldige camera. Tegen de tijd dat de Canon 5D Mark IV uitkwam, waren er echter zoveel fatsoenlijke spiegelloze opties, en voor een fractie van de prijs. Ik heb een seizoen met Fuji gedweild en ben toen volledig gemigreerd naar Sony.

Ik heb de afgelopen jaren op twee Sony A7 III-camera’s gefotografeerd, ze zijn geweldig – licht, snel en uiterst capabel over de hele linie. Er is niet echt veel om ze op te verwijten, behalve de ergonomie is even wennen, vooral van Canon.

Riemen en tas

Ik gebruik zeer saaie, low key, antislip camerariemen gemaakt door Think Tank.

Om mijn spullen op de dag zelf mee te nemen, gebruik ik Think Tank Retrospective 30 bag. Het is waarschijnlijk de beste tas die ik heb gehad – zoveel ruimte, heel aanraking en ook, belangrijker nog, heel comfortabel om te dragen, zelfs als het zwaar is.

Voor alle andere opslag en wanneer ik naar het buitenland reis, gebruik ik de Pelicase 1510 met TrekPak custom inserts. Verbazingwekkende gevallen.

Lenzen

Ik fotografeer al mijn werk op primes op dit moment. Ik ben dol op het Zeiss-glas, het is gewoon ongelooflijk. Ik heb verschillende go-to variaties van lens afhankelijk van de omgeving, 28mm / 55mm is een huidige favoriet, hoewel ik regelmatig 35mm / 85mm fotografeer, zelfs 28mm / 85mm.

Mijn huidige lenzen zijn:

Zeiss 85mm f/1.8
Zeiss 55mm f/1.8
Zeiss 35mm f/1.4
Sony 28mm f/2

Verlichting

Ik gebruik zelden flits op bruiloften, met de voorkeur voor natuurlijk en beschikbaar licht. Als ik flash gebruik, is het rond de tijd dat iedereen danst. Soms gebruikt de DJ of band bijzonder vreselijke verlichting die een beetje werk nodig heeft, soms hebben dingen gewoon een kleine lift nodig in termen van belichting en kick.

Ik gebruik momenteel twee Hahnel draadloze snelheidslichten – de Modus 600RT met Viper TTL-trigger. Ze doen alles wat ik wil dat ze doen en meer.

Andere dingen

Ik maak af en toe fotofilms voor koppels waarbij ik audio opneem van de ceremonie en toespraken. In dergelijke gevallen gebruik ik sony’s TX650.

De enorme oogschelpen die ik aan de Sony’s heb toegevoegd zijn waarschijnlijk mijn beste koop, ze helpen me echt om de belichting op de EVF zonder afleiding te zien, ook geweldig tijdens een zeer zonnige dag. Kost me minder dan £ 10 op Amazon!

Ik gebruik twee Sandisk Extreme Pro 128-kaarten in elke camera voor extra gemoedsrust.

Al mijn administratie en bewerking wordt gedaan op een Apple MacBook Pro 13″, Lacie Rugged 4TB draagbare harde schijf en Drobo 4 Bay NAS-systeem.

Laatste woord

Omarm imperfecte, maar echte beelden. Niet te veel verwerken. Snijd niet bij tot een punt waarop de compositie ongelooflijk wordt. Probeer beelden in de camera te maken in plaats van te vertrouwen op postproductie.

Ik lees een fotograaf bio pagina onlangs waarin stond “het nemen van de foto is slechts 20% van mijn proces, de rest perfectioneer ik op de computer”. Dit proces mist volledig het punt van fotografie 🙂

www.allisterfreeman.co.uk | @allisterfreemanphotography

trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer