Caimi & Piccinni

Wij zijn Jean-Marc en Valentina, we staan bekend als Caimi &Piccinni (onze achternamen), we zijn een fotografie duo. We zijn visuele verhalenvertellers en documentairefotografen, we werken voor de pers, maar tegelijkertijd volgen we een reeks persoonlijke projecten.

Sterker nog, we hebben de laatste tijd gewerkt aan een trilogie over steden die aan de vooravond staan van verandering. Plaatsen die snel muteren als gevolg van een reeks sociale, politieke en economische factoren. Deze steden zijn voor ons buitengewoon interessant en vol contrasterende energieën. De trilogie (tot nu toe) omvat Napels, Rome en Istanbul.

Onze interesse is erg gericht op mensen, hun leven, hun microkosmos, en deze benadering gaat vaak intiem en maakt ons persoonlijk betrokken bij het leven van onze onderwerpen.

We geven de voorkeur aan het “wie” in plaats van het “wat”. We voelen dat dit het mooie is van het zijn van een fotograaf, om door middel van mensen over de wereld te kunnen leren. Fotografie geeft je deze kostbare kans.

Er verschenen drie boeken met onze werken. Die laatste “Güle Güle” over de stad Istanbul, vers uitgebracht door de Franse redacteur André Frère. De afbeeldingen van Shotkit komen uit het boek.

Belangrijkste Gear Talk

We fotograferen al vele jaren analoog. Natuurlijk gebruiken we digitaal ook voor persopdrachten, maar ons hart blijft bij de originele spullen die we nu nog steeds gebruiken. Film is nog steeds zo inspirerend en leert je altijd om de focus te houden op je persoonlijke visie, in plaats van alleen op het maken van een juiste foto.

Wanneer je vervolgens overschakelt naar digitaal, heb je het gevoel dat je een solide achtergrond hebt en heb je precieze ideeën ontwikkeld over hoe je moet fotograferen en je aanpak.

Voor onze drie boeken gebruikten we zowel analoog als digitaal. Voor het digitale gedeelte hadden we de mogelijkheid om gebruik te maken van de prachtige Leica apparatuur die ons rechtstreeks uit Duitsland was uitgeleend.

Camera

Voor het digitale gebruikten we zowel een Leica M voor zwart-wit als een Leica M-P voor kleur, altijd uitgerust met een 35 Summicron lens. We houden van de persoonlijkheid van die camera, de handmatige scherpstelling, de ergonomie, die ons op zijn minst psychologisch verbonden houdt met de analoge wereld.

De kleuren van de Leica M-P zijn absoluut uniek. Het boek “Güle Güle” is volledig met die camera opgenomen en we hadden geen reden om de bestanden te corrigeren of te verbeteren.

Over de analoge uitrusting, inderdaad, wij zijn persoonlijk eigenaar van die camera’s! We geven de voorkeur aan point and shoot, omdat we met een minimale uitrusting mensen gemakkelijker kunnen benaderen, de afstanden kunnen verkorten.

Bovendien zijn deze kleine camera’s uitgerust met ongelooflijk scherpe lenzen en een ingebouwde flitser die we altijd gebruiken voor onze fotografie.

We gebruiken in principe vier soorten camera’s, de Contax T2, de Olympus MjuII, een Yashica T4 en een prachtige Nikon 35Ti. Maar we hebben ook een aantal speelgoedcamera’s zoals de Lomo en zeer oude 6×6, de Bilora Bella.

We geven toe dat we ook van de chique Diana houden, al deze camera’s leiden tot onverwachte resultaten en kunnen erg interessant zijn, zelfs het opnemen van een op documentaires gebaseerd project.

Lenzen

We houden van de Leica Summicron. Het is klein, scherp en soepel te gebruiken in de handmatige scherpstelling. Het geeft je een gevoel van “bescherming”, je weet dat je erop kunt vertrouwen.  En het heeft veel persoonlijkheid.

Over het algemeen gebruiken we alleen 35mm lenzen. Zooms veranderen het perspectief, het gevoel van de foto’s, je benadering van onderwerpen. Voor ons is het geen kwestie van beeldkwaliteit, maar meer een psychologisch aspect.

Verlichting/Triggers

We gebruiken altijd de flitser. 80% van onze foto’s worden geschoten met de flitser, zelfs bij daglicht. Voor het boek “Güle Güle” hebben we de Leica SF40 gebruikt die goed is. Maar we gebruikten ook een zeer oude en goedkope niet TTL Starblitz 200A en het werkte als een charme.

We gebruiken ook veel off-camera lampen, om die reden hebben we fakkels en een Yongnuo YN300 led paneel, klein en goedkoop. Een klein geheim is een door een flitser geactiveerde sensorlamp die we gebruiken om een off-camera flitser toe te voegen aan onze analoge apparatuur. Het ziet eruit als een kleine zwarte kubus. Geen merk voor.

Hardware en software

Om kleur- en contrastcorrecties aan te brengen in onze afbeeldingen gebruiken we Photoshop. We proberen het tweaken zo minimaal mogelijk te houden. Grote fotografie post-productie behoort tot de jaren ’90, nu het voorbij is, hebben we de realiteit nodig.

Essentieel voor onze workflow is Photomechanic, de applicatie waar we al het materiaal selecteren en sequencen. Een zeer belangrijke stap in het vertellen van fotografie.

MISC.

We houden in onze tas het “wezen uit de zwarte lagune”. We weten niet precies waarom, misschien is het gewoon kinderachtig bijgelovig, maar soms haal je dat eruit en some verbinding met mensen wordt getriggerd.

Laatste woorden

We geloven gewoon niet in het adagio van de klassieke documentairefotograaf dat wil dat je “afstand houdt met je onderwerp” een “vlieg op de muur” bent.

Integendeel, wij geloven dat de scène onvermijdelijk besmet is door uw aanwezigheid en daarom de moeite waard is om het in plaats daarvan als een kans te zien om de leemte te vullen.

Dompel je helemaal onder in het verhaal dat je fotografeert, leef zoveel mogelijk dezelfde gevoelens als je onderwerpen. Win hun vertrouwen, geef het jouwe. Dit is geen geënsceneerde fotografie. Het is gewoon het leven.

www.caimipiccinni.com | @caimipiccinni

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer