Andy Withey

FacebookPinterestDelen

Hey, ik ben Andy en ik ben een documentaire trouwfotograaf in Leeds en fotografeer al een paar jaar bruiloften. Ik fotografeerde vroeger met Fujifilm-camera’s, maar na herhaaldelijk lezen en geweldige dingen over Sony te hebben gehoord, besloot ik de overstap te maken.

Of het nu Fujifilm of Sony is geweest, de grootte van de kit is altijd erg belangrijk voor mij geweest. Ik fotografeer bruiloften op een discrete manier en doe mijn best om op te gaan in de achtergrond, en ik denk dat grote DSLR’s dit echt moeilijker voor me zouden maken.

Camera

Dus mijn twee belangrijkste camera’s voor trouwfotografie zijn mijn Sony A9 en mijn A7 III. Simpel gezegd is de A9 de beste camera die ik ooit heb gebruikt. De focus op dit ding gaat verblindend snel. Het heeft ook een volledig stille sluiter die geen last heeft van de vreselijke rolling shutter-problemen die zoveel andere camera’s hebben.

De A7 III is het kleine zusje van de A9. De scherpstelling is nog steeds geweldig, maar niet helemaal aan de A9-normen. De stille sluiter is lang niet zo goed en dit is het belangrijkste dat deze twee voor mij scheidt.

Hierdoor gebruik ik uitsluitend de mechanische sluiter. Qua beeldkwaliteit hebben ze dezelfde sensor dus absoluut geen verschil… ze zijn allebei fantastisch.

Ik heb ook een Fujifilm X100F en Ricoh GR III. Deze dienen beide als back-ups voor de Sony op bruiloften en ik gebruik ze voornamelijk voor persoonlijke projecten en het documenteren van het gezinsleven. De GR III is mijn go-everywhere camera en de beelden ervan zijn absoluut top. Het is misschien wel mijn favoriete camera aller tijden.

Lenzen

Zeiss 25mm f/2: Dit is mijn eerste keuze voor groothoekopnames en opnames waarbij ik van dichtbij ben. Het is ook geweldig als iedereen de dansvloer betreedt en het OLED-scherm tot zijn recht komt als ik ermee aan het focussen ben.

Sony 35mm f/1.8: Dit objectief vinkt voor mij alle vakjes aan. Het is klein, licht, stil, snel scherpstellend en levert mooie beelden. Afhankelijk van de bruiloft zal ik dit of de 25mm op mijn A9 hebben en vanwege de geweldige stille sluiter van de A9 staar ik mensen niet als ik dichtbij ben.

Sony 85mm f/1.8: Omdat ik de mechanische sluiter op de A7III gebruik, heb ik de neiging om er langere lenzen op te zetten. Als ik zeg langere lenzen, bedoel ik de 85mm f/1.8… het leeft op mijn A7 III. Net als de 35mm is dit objectief snel scherpstellend en levert het fantastische beelden.

Sony 50mm f/1.8: Ik heb dit kleine objectief in mijn tas als back-up voor bruiloften. Het is langzamer scherpstellen dan de anderen, maar ik hou van de 50 mm brandpuntsafstand en het is echt licht. Ik heb de neiging om dit op dit moment te gebruiken voor persoonlijk werk, maar het is bij mij op bruiloften voor het geval ik het nodig heb.

Sony 70-200mm f/4: Ik heb dit puur te maken met grotere locaties wanneer ik misschien niet zo vrij kan bewegen. Ik vind de lens erg leuk, maar hoef hem zelden te gebruiken.

Riemen

Spider Holsters: Ik heb beide camerabody’s de hele dag op mijn heupen hangen op een bruiloft. De Spider Holsters zijn zoveel minder onhandig dan een camerariem en houden de uitrusting toegankelijk wanneer je het nodig hebt, maar uit de weg als je dat niet doet. Ik zou niet zonder hen kunnen.

Peak Design Leash: Als ik mijn Sony 70-200mm f/4 gebruik, sluit ik hem aan op deze lichtgewicht en veelzijdige band. Ik gebruik het niet vaak op bruiloften, maar als ik het doe, is het geweldig.

Flits

Ik gebruik alleen echt flits op de dansvloer en heb altijd erg genoten van het gebruik van de Godox-reeks. Ik heb er in het verleden een paar gehad, maar de Godox V860II heeft iets meer vermogen als ik het nodig heb. De nieuwere XPro Transmitter is ook veel consistenter dan andere Godox-triggers die ik in het verleden heb gehad. Samen doen ze het goed.

Software

Ik heb de neiging om ergens in de buurt van 6.000 foto’s te schieten op bruiloften, dus ruimen is een groot probleem voor mij daarna. Hiervoor gebruik ik Photo Mechanic, het is gewoon zo snel en maakt mijn leven zoveel gemakkelijker. Als ik eenmaal heb geruimd, gebruik ik Lightroom Classic vrijwel uitsluitend voor bewerkingen.

MISC

Enkele essentiële ingrediënten voor een goede trouwdag zijn een goede afspeellijst om naar te luisteren terwijl je er naartoe rijdt, Google Maps (of Waze) om er daadwerkelijk te komen en noodvoorzieningen gedurende de dag. Ik heb de neiging om bananen en eiwitrijke graanrepen in te slaan en er een lading van in de auto te hebben.

Raad

Vergeet eerst en vooral niet om jezelf gehydrateerd te houden. Bruiloften zijn een lange dag en voortdurend water drinken is essentieel als je geweldige foto’s wilt maken.

Koop comfortabele schoenen! Je bent de hele dag op de been, dus zorg ervoor dat ze comfortabel zijn en er goed uitzien. Ik draag Pikolinos schoenen (met wat inlegzolen) en ze doen het voor mij!

andywitheyphotography.co.uk | @andywitheyphoto

FacebookPinterestDelen
trouwen

11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer