Rokinon 24mm f/2.8 FE Test

Als fan van kleine, lichtgewicht objectieven was de immens betaalbare en compacte Rokinon AF 24mm f/2.8 FE (ook verkocht onder de merknaam Samyang) een lens waarvan ik wist dat ik het moest proberen zodra het werd aangekondigd.

Ik wilde graag iets lichtgewichts krijgen voor dagenlang zwerven door steden en vreemde plaatsen, voor die momenten waarop een kleine 35mm lens zoals de Rokinon AF 35mm f/2.8 of een handige vijftig zoals de Sony FE 50mm f/1.8 gewoon niet breed genoeg aanvoelt.

samyang-rokion-af-24mm-f2.8-lens-test-02

Rokinon AF 24mm f/2.8

Kleine, scherpe, zippy lens die goed presteert en de bank niet breekt.

Controleer de huidige prijs

Bij het fotograferen van architectuur en straat heb je soms net dat extra beetje breedte nodig.

Naast dat het mooi breed is met 24 mm, bevat dit objectief ook autofocus, waardoor het een aantrekkelijke optie is – vooral voor deze prijs.

De Rokinon 24mm f/2.8 is het afgelopen jaar een paar avonturen met me beleefd en hij is zo klein dat ik zelden zin heb om hem achter me te laten.

Dus hoe verhoudt het zich tot andere Sony-lenzen? Laten we eens kijken.

Inhoudsopgave

Rokinon AF 24mm f/2.8 FE Technische Gegevens

Pros

 • Lage prijs
 • Lichtgewicht
 • Compact formaat
 • Zippy autofocus |
Tegens

 • Een beetje zacht wijd open bij sommige brandpuntsafstanden
 • Mist weersafdichting en kan gevoelig zijn voor stof
Controleer de huidige prijs
 • Diafragma bereik: f / 2.8 tot f / 22
 • Lensvatting: Sony E
 • Formaat compatibiliteit: Full-Frame
 • Beeldhoek: 82,1 °
 • Minimale scherpstelafstand: 9,45″ / 24 cm
 • Optisch ontwerp: 7 elementen in 7 groepen
 • Diafragma Bladen: 7
 • scherpsteltype: autofocus
 • Filter grootte: 49mm
 • Afmetingen (ø x L): 2,43 x 1,46″ / 61,8 x 37 mm
 • Gewicht: 4.23 oz / 120 g

Bouw & Ergonomie

Rokinon AF 24mm f/2.8 bevestigd aan een Sony a7 III.

Als een budgetvriendelijk lens, is de bouwkwaliteit op de Rokinon AF 24mm f/2.8 niet bijzonder verfijnd. Dat gezegd hebbende, het voelt zeker niet goedkoop, ondanks het lage gewicht.

De behuizing is van plastic, maar met een aluminium behuizing die het een solide gevoel geeft, en de bajonet is van metaal – geruststellend gezien het feit dat budgetlenzen hier vaak goedkoper materiaal inzetten om de kosten laag te houden.

Hoewel niet zo licht als zijn iets langere broer, de Rokinon AF 35mm f/2.8, verwacht je wel dat hij zwaarder is als je hem voor het eerst oppakt.

Deze lens is verrassend licht, en het is vermeldenswaard dat zijn twee rivalen – de Sony FE 28mm f/2 en de Tamron 24mm f/2.8 – beide aanzienlijk zwaarder zijn.

Er is geen AF/MF schakelaar en zeker geen aanpasbare knoppen.

De scherpstelring is in aangename mate gedempt en ik zou zeggen dat deze beter aanvoelt dan die op mijn Sony FE 50mm f/1.8, wat een vergelijkbare prijs is.

De lens wordt geleverd met een lichtgewicht plastic zonnekap die bijna verdwijnt wanneer u hem omkeert en opnieuw bevestigt voor opslag. Ik gebruik het zelden omdat ik, omdat het erg kort is, niet zeker weet hoeveel bescherming het biedt tegen strooilicht.

De lens wordt geleverd met een vrij handig clam-shell zakje, waardoor het nog handiger is.

Dit is vooral handig wanneer je een dagje uit plant met je camera over je schouder en een andere lensoptie wilt hebben die je in een jaszak of in de onderkant van een tas kunt gooien.

Variabiliteit is soms een probleem met Rokinon-lenzen en een die het bedrijf graag lijkt aan te pakken. Dat is waarschijnlijk de reden waarom ze nu een ondertekend briefje in de doos opnemen om ervoor te zorgen dat de lens de kwaliteitscontrole heeft doorstaan.

Alleen al door het gevoel van de constructie is er één functie die duidelijk ontbreekt: weersafdichting.

In tegenstelling tot de directe concurrent van de Rokinon AF 24mm f/2.8, de Tamron 24mm f/2.8, heeft dit objectief geen bescherming tegen stof en vocht en zou ik terughoudend zijn om het te gebruiken in zware regen.

Focus prestaties

Sony A7 III + Rokinon AF 24mm f/2.8 | 1/1000 f/5.6 ISO 200

Met zo’n laag gewicht en met zo’n kleine hoeveelheid glas zou je de autofocus verwachten om relatief snel te zijn, en de Rokinon AF 24mm f/2.8 stelt niet teleur. Het is mogelijk nog sneller dan wat je acceptabel zou kunnen vinden voor een lens voor deze prijs.

Autofocus is niet bijzonder luid, maar de ingebouwde microfoon van mijn Sony a7 III pikt de motor wel op als deze stil is.

Voor vloggen is het niet perfect, maar als ik praat of als er veel omgevingsgeluid is, valt de autofocusmotor niet op.

Zoals low-budget vlog-opties gaan, is de Rokinon AF 24mm f/2.8 zeker een haalbare optie.

De voor de hand liggende vergelijking is opnieuw de Tamron 24mm f/2.8. De Rokinon AF 24mm f/2.8 heeft een veel grotere minimale scherpstelafstand (29 cm is vrij slecht), al is de autofocus beduidend sneller.

Handmatig scherpstellen voelt nauwkeurig aan en de worp is vrij kort, en het inbellen van je onderwerp wordt zeker geholpen door de hierboven genoemde demping.

Omstandigheden met weinig licht verminderen de prestaties niet al te dramatisch, hoewel het meer moeite zal hebben dan andere lenzen als het gaat om oog-autofocus.

Beeldkwaliteit

Dit is een aangenaam scherpe lens gezien zijn lage kosten en verfrissend laag gewicht.

Het hebben van een groothoeklens die betaalbaar, klein, lichtgewicht en scherp is, is een verrassende combinatie, omdat je zou verwachten dat ten minste een van die factoren in gevaar komt.

Wijd open fotograferen kan een beetje zacht zijn met de Rokinon AF 24mm f/2.8, vooral wanneer onderwerpen zich verder van het objectief en van het centrum bevinden. Dichterbij onderwerpen zijn veel scherper, terwijl iets meer dan 10 meter afstand enigszins kan teleurstellend zijn.

Bij diafragma’s kleiner dan f / 3.5 is het objectief consistent goed en is lichtafval – hoewel niet bijzonder sterk bij de breedste diafragma’s – nauwelijks merkbaar.

Tussen f/2.8 en f/5 kan de lichtafval behoorlijk uitgesproken zijn. Dit is niet iets dat ik bijzonder erg vind en waarschijnlijk niet onverwacht op een lens van dit formaat en deze prijs.

Het is ook vermeldenswaard dat lichtafval gemakkelijk kan worden beheerd met behulp van de lensprofielen in bewerkingssoftware zoals ON1 Photo RAW of Lightroom, en ook in de camera kan worden behandeld.

Op dezelfde manier kunnen chromatische aberraties effectief worden verwijderd in de postproductie, hoewel ik me niet kan herinneren dat ik na een jaar fotograferen tegen uitgesproken problemen ben aangelopen.

Contrast en kleurweergave lijken geen problemen te hebben, hoewel overstraling een beetje uitgesproken kan zijn bij direct licht. Nogmaals, niets dat je onredelijk zou vinden voor een lens met zo weinig elementen.

Rokinon 24mm f/2.8 FE – Voorbeeldafbeeldingen

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Rokinon 24mm f/2.8 FE:

Waar voor je geld

Zoals betaalbaar glas gaat, zijn er niet veel autofocuslenzen goedkoper dan de Rokinon AF 24mm f / 2.8, en met ongeveer $ 250 is het de goedkoopste 24 mm autofocus prime-lens voor Sony die beschikbaar is.

Voor zoveel geld en zo’n klein pakket zou je gemakkelijk verwachten dat het maximale diafragma f / 4 is, of misschien zou je het kopen in de wetenschap dat f / 2.8 bijna onbruikbaar is. Dit is echter niet het geval met dit objectief.

Rokinon/Samyang hebben uitstekend werk geleverd. Groothoeklenzen zijn moeilijk te maken zonder grote compromissen als het gaat om vervorming en/of lichtafval, en dit objectief heeft met geen van beide problemen.

Verder is de autofocus is indrukwekkend snel en nauwkeurig, en kleurweergave en contrast zijn consistent goed.

Zoals walkaround lenzen gaan, is deze lens goed geprijsd. De Tamron 24mm f/2.8 is ongeveer $ 50 extra waarvoor je weersafdichting, een enorm superieure minimale scherpstelafstand en veel scherpere resultaten krijgt.

De Tamron 24mm f/2.8 is echter merkbaar zwaarder, met een veel tragere autofocus, dus dat extra geld hangt echt af van hoe handig je een lens nodig hebt.

Misschien is het andere voor de hand liggende alternatief de Sony FE 28mm f/2. Je krijgt een iets groter maximaal diafragma waardoor het beter is voor prestaties bij weinig licht, maar voor mij persoonlijk zou ik liever een 24 mm en een 35 mm hebben, waardoor 28 mm een beetje zinloos blijft.

Verder is de Sony FE 28mm f/2 bijna twee keer zo duur als de Rokinon AF 24mm f/2.8, wat eens te meer aantoont dat Rokinon veel waarde in een heerlijk klein geheel heeft weten te persen.

Controleer de huidige prijs

Rokinon AF 24mm f/2.8 FE Test | Conclusie

Sony A7 III + Rokinon AF 24mm f/2.8 | 1/500 f/4.5 ISO 200

De Rokinon AF 24mm f/2.8 heeft een bijna vaste plek in mijn cameratas.

Het is een uitstekende walk-around lens, ideaal voor straatfotografie als 24 mm uw favoriete brandpuntsafstand is, en geweldig voor landschappen en architectuur.

Als ik were om één ding te veranderen, zou het waarschijnlijk zijn om het een beetje meer beschermd tegen stof te laten voelen, omdat deze lens de neiging heeft om een beetje rond te worden gegooid. Het is altijd in en uit tassen en ik kan een beetje lui zijn als het gaat om het schoonmaken van mijn spullen, vooral als het dagelijks wordt gebruikt.

Met meer dan voldoende autofocus zou het kunnen zorgen voor een handige, goedkope vlogoptie (hoewel het stabilisatie mist), en zou goed presteren op een gimbal.

Voor APS-C-shooters zou de 24mm het een full-frame equivalent van 38,4mm maken, waardoor het een goede optie is voor straatfotografie en dagelijks gebruik. Zijn licht van gewicht en compact formaat zou goed balanceren op de a6x00-serie camera’s.

Rokinon doet uitstekend werk door een aantal enorme gaten in het assortiment Sony-lenzen te dichten en betaalbare opties te bieden met slimme compromissen.

De Rokinon AF 24mm f/2.8 is een ander solide voorbeeld.

samyang-rokion-af-24mm-f2.8-lens-test-02

Rokinon AF 24mm f/2.8

Kleine, scherpe, zippy lens die goed presteert en de bank niet breekt.

Controleer de huidige prijs