Apple CEO Tim Cook bevestigt Sony-sensoren in iPhones

FacebookPinterestDelen

De aanwezigheid van Sony-camerasensortechnologie in de best verkochte iPhone-modellen van Apple wordt al lang vermoed (en technisch eenvoudig te verifiëren). Niettemin heeft Apple’s CEO Tim Cook het vandaag eindelijk formeel bevestigd.

Specifiek, volgens een tweet van Cook: “We werken al meer dan een decennium samen met Sony om ’s werelds toonaangevende camerasensoren voor de iPhone te maken”.

De Apple CEO bedankte ook Sony’s CEO Kenichiro Yoshida voor het krijgen van een rondleiding door Sony’s Kumamoto-productiefaciliteit, waar hij een van de eigen iPhones van zijn bedrijf te zien kreeg, vermoedelijk in een demonstratie van hoe het werkt met Sony-sensortechnologie.

Met de recente release van de iPhone 14-reeks apparaten van het bedrijf, zijn de meningen over de prestaties van hun camera’s bijzonder wijdverspreid en bijna universeel positief. Velen gaan zelfs zo ver om de camera’s van de iPhone te claimen als de beste die beschikbaar is in een telefoon op de huidige markt.

Apple heeft een lange geschiedenis van extreem stil zijn over de details van hardware-installaties in zijn telefoons en andere apparaten.

Een regelrechte bevestiging als deze van een partnerschap dat meer dan een decennium teruggaat, mogelijk zelfs terug naar de tijd van Steve Jobs’ ambtstermijn, is uniek.

Een bezoek aan de website van Apple voor een blik op de specificaties van de iPhone maakt zeker geen melding van Sony-technologie. De details die daar worden genoemd, hebben betrekking op resolutie, diafragma, FOV, enzovoort, maar zonder in te gaan op details van de hardwarebron.

Andere, meer gedetailleerde sites gewijd aan telefoonspecificaties specificeren over het algemeen ook niet waar iPhone-componenten vandaan komen.

foto van iphone 14 modellen

In de praktijk is het al lang vrij bekend dat Apple zijn camerasensoren van een andere provider krijgt, en zelfs dat deze provider Sony kan zijn, die bekend staat om de uitzonderlijke kwaliteit van zijn fotografische technologie.

Bovendien kan iedereen met matige technische kennis van de sensorindustrie gemakkelijk een iPhone demonteren en de fotosensor scannen of het onderdeelnummer onderzoeken om te weten van wie het afkomstig is.

Met andere woorden, er was nooit een groot geheim voor Sony-sensoren die waarschijnlijk in iPhones zaten. In plaats daarvan is het unieke aan de tweet van Cook dat het een open bekentenis is van de hoogste baas van Apple over de technologie van een ander merk in een belangrijk deel van de iPhone.

Deze bekentenis van Cook is ook een belangrijk punt in het voordeel van Sony. Als ’s werelds meest selectieve telefoonfabrikant heeft besloten om een bepaald merk te gebruiken voor zijn uiterst belangrijke camerasensortechnologie, spreekt dat boekdelen over de productkwaliteit van die sensormaker.

Fotografen weten natuurlijk al lang dat Sony een bijzonder uitstekende maker is van camera’s en hoogwaardige sensoren.

Het bedrijf is in feite een van de huidige leiders in beeldsensortechnologie, met 44% van de CMOS-sensormarkt in handen, gevolgd door Samsung met iets meer dan 18%.

Veel van Sony’s mid-range en premium camera’s worden ook algemeen beschouwd als enkele van de beste op de markt en vallen op door de innovatieve kwaliteit van hun sensoren.

Eerder hebben veel rapporten gespeculeerd over Sony-sensoren in de iPhone. In 2015 meldde de Wall Street Journal dat de iPhone 6 twee Sony-sensoren bevatte.

Bovendien hebben websites zoals iFixit volledige tear-downs van eerdere iPhone-modellen gedaan en hun sensormodelnummers teruggevoerd naar Sony.

In wezen is Tim Cook hier als een partner in een langdurige relatie die de dingen zo goed ziet gaan dat ze eindelijk toegeven dat het een serieuze zaak is. Dit suggereert meer gezamenlijke ontwikkelingen.

Dit brengt ons bij een laatste gerucht over sony’s sensorontwerpen voor de iPhone: het bedrijf ontwikkelt naar verluidt een nieuw type sensor met unieke halfgeleidertechnologie waarmee het licht beter kan vangen en tegelijkertijd zowel onder- als overbelichting vermindert.

Deze specifieke ontwikkeling zal naar verluidt te vinden zijn in de volgende iPhone-releases van Apple.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer