ArtStation beschadigt zijn makers met AI, wordt geslagen door protesten

FacebookPinterestDelen

Het was onvermijdelijk dat de pushback tegen ai-gegenereerde beelden zou groeien op het internet en elders. Nu groeit het zichtbaar in sommige hoeken.

Een van de meest recente incidenten betreft een soort massaal online protest tegen de website ArtStation nadat kunstenaars merkten dat ai-gegenereerde kunst op het online platform opdook.

Om hier op te merken dat wanneer we verwijzen naar AI-gegenereerde kunst, we afbeeldingen of pseudo-foto’s bedoelen die volledig zijn gemaakt door AI-algoritmen met alleen menselijke tekstprompts en referentieafbeeldingen als leidraad. Dit geldt niet voor kunst die digitaal is gemaakt door een menselijke kunstenaar met de hand.

Tegenwoordig zijn de twee echter moeilijker dan ooit tevoren te onderscheiden.

De eerste tekenen van problemen voor kunstenaars op ArtStation vonden begin december plaats toen de startpagina van het platform ai-gerenderde kunst begon te presenteren. Dit liep snel over in een terugslag door gebruikers van de site.

Natuurlijk verschijnt AI-gerenderde kunst steeds vaker op veel websites voor stockafbeeldingen en digitale animatieplatforms.

Sommigen hebben het openlijk omarmd zolang het is gecategoriseerd als wat het is en anderen nemen zelfs hun eigen interne AI-genererende systemen op.

Een recent voorbeeld van deze laatste praktijk is de website Shutterstock, die eerst AI-gerenderde kunst verbood, maar sindsdien controversieel samenwerkt met DALL-E om zijn eigen interne AI-rendering van stockfoto’s toe te voegen. Adobe heeft hetzelfde gedaan op zijn stockafbeeldingsplatform en maakt nu gecategoriseerde AI-gerenderde kunst mogelijk.

In het geval van ArtStation ligt de kwestie echter gevoeliger omdat de site bekend staat als een premium digitaal kunstplatform voor zowel professionele als amateur-makers.

Veel mensen die werkzaam zijn in de media, filmproductie, digitale kunst en videogame-ontwerp gebruiken de site regelmatig om kunst te kopen en verkopen. Het hebben van AI-gerenderde afbeeldingen die bijna iedereen met minimale inspanning en tijd kan maken, voelde voor veel van deze creatieven als een klap in het gezicht.

Afgelopen dinsdag gingen leden van de makersgemeenschap van ArtStation naar sociale media om te protesteren tegen de schijnbare toegeeflijkheid van het platform met AI-kunst. Velen van hen uploadden redelijk creatieve “NO AI ART” -afbeeldingen naar sociale media en in hun eigen portfolio’s.

De meest opvallende hiervan heeft een groot rood “verboden” symbool met het woord AI erin in allerlei verschillende stijlen. Anderen zijn nog creatiever.

ArtStation is in veel van de Twitter-releases van deze berichten gehasht door artiesten die het platform gebruiken.

Tegen woensdag werd de trending pagina voor ArtStation absoluut overspoeld met deze “No AI” beeldcomposities, omdat duizenden gebruikers de voorbeelden van anderen volgden.

Het voor de hand liggende argument van de protesterende kunstenaars is dat ArtStation zowel de vaardigheden als het werk dat deze makers in hun producten op de site stoppen, volledig ondermijnt. En dan hebben we het nog niet eens over de geest van wat artistieke creatie volgens hen zou moeten betekenen.

Zoals een maker op Twitter opmerkte,

“Het is me verdrietig om ai-kunst op de hoofdpagina van Artstation te zien. Ik speel net zo graag met MJ als iedereen, maar iets dat is gegenereerd met behulp van een prompt naast kunstwerken plaatsen die honderden uren en jaren ervaring hebben gekost om te maken, is meer dan respectloos. “

Een andere maker toonde twee verschillende afbeeldingen om te laten zien hoe sommige van degenen die de door AI gerenderde kunst plaatsen, hebben gestolen van originele creaties voor de visuele aanwijzingen die worden gebruikt om hun AI-creaties te genereren.

Dit brengt ons bij een anderr punt wordt gemaakt door veel kunstenaars van alle soorten, namelijk dat veel van deze AI-beelden alleen in de eerste plaats worden weergegeven omdat de AI’s die ze maken zijn getraind met beelden van menselijke fotografen en grafische kunstenaars.

Vaak is dit gedaan zonder hun toestemming of medeweten en komt het neer op een vorm van grootschalige creatieve diefstal.

Meer fundamenteel werd ArtStation zelf een succesvol platform nadat het werd geadopteerd door duizenden kunstenaars die erop vertrouwden dat het hun werk voldoende respecteerde om hen economisch te helpen.

Dat het platform vervolgens schijnbaar zijn belangrijkste gebruikersbasis denigreert door hun werk te verdringen met visuals die geen grote inspanning vereisen, lijkt een groot verraad aan degenen die protesteren.

ArtStation zelf reageerde uiteindelijk met een nieuwe FAQ getiteld “Gebruik van AI-software op ArtStation”

In de FAQ verdedigt het de aanwezigheid op het platform van ai-gegenereerde kunst door te stellen dat “inhoudsrichtlijnen het gebruik van AI in het proces van het plaatsen van kunstwerken niet verbieden.”

Deze verklaring omzeilt enigszins onoprecht het grote verschil tussen kunst gemaakt met behulp van een AI en kunst die bijna volledig is gemaakt door een AI met minimale menselijke participatie.

In een ander gedeelte van de FAQ beweert het platform dat “de portfolio’s van gebruikers alleen illustraties mogen bevatten die ze maken, en we moedigen gebruikers aan om transparant te zijn in het proces.”

Dit kan zo zijn, maar als ze openlijk de aanwezigheid van ai-gegenereerde kunst toestaan, zal het “gecreëerde” kunstwerk dat echt door AI’s is gemaakt, blijven verschijnen.

Dit kan kunstenaars gemakkelijk in een race naar de bodem sturen waarin ze gedwongen worden om te concurreren met anderen die niet geven om creatieve vaardigheden of transparantie.

Om nog maar te zwijgen van de wensen van kopers, die er in veel gevallen hoe dan ook niet om geven zolang iets voldoet aan hun behoeften aan commercieel levensvatbare visuals.

ArtStation beweert dat het “geen poortwachter wil worden met sitetermen die AI-onderzoek en commercialisering verstikken wanneer het de keuzes van kunstenaars en het auteursrecht respecteert.”  Het plaatst zichzelf echter in een dubieuze positie.

Door AI-gerenderde kunst toe te staan omwille van meer uploaden door gebruikers van wie het hoe dan ook zijn snede neemt, loopt de site het risico een bottom-barrel commodity-verkoper te worden in plaats van een plek waar het werk van echte creatieven te vinden is.

Het is mogelijk dat ArtStation er niet om geeft dat dit gebeurt, maar het kan uiteindelijk in een moeilijke competitieve ruimte worden geplaatst tegen andere platforms die gemakkelijk hetzelfde kunnen doen.

Menselijke makers die hun eigen kunst produceren, zullen dan waarschijnlijk migreren naar andere platforms die menselijk werk respecteren en tegemoetkomen aan kopers die hetzelfde willen.

Op het meest fundamentele niveau, terwijl ArtStation tot nu toe openlijk zijn scheppersbasis negeert en rechtvaardigt met omslachtige argumenten en halve maatregelen, is de commoditisering van digitale kunst onontkoombaar gearriveerd.

Ondanks de ernstige protesten van deze kunstenaars, zal dit proces over de hele linie omwentelingen veroorzaken en alleen de vraag van de consument kan bepalen hoe door mensen gecreëerde digitale werken economisch concurreren.

Na te hebben opgemerkt dat de eerste FAQ de wijdverspreide protesten op de startpagina en op sociale media niet stopte, ondernam ArtStation verdere symbolische actie:

Het platform heeft later zijn FAQ en beleid verder verfijnd door de makers te vertellen dat het een nieuwe “NoAI” -tag heeft gemaakt waarmee ze kunnen voorkomen dat hun werk wordt opgenomen in AI-systemen voor trainingsdoeleinden.

We zullen moeten zien hoe goed dat werkt, omdat iedereen beelden van ArtStation kan schrapen en het later kan gebruiken om een AI te trainen.

Het is ook vermeldenswaard dat ArtStation zelfs met dit beleid een kleine inspanning heeft geleverd, omdat de “NoAI” opt-out handmatig door kunstenaars op hun afbeeldingen moet worden toegepast omdat opt-in standaard is ingesteld.

In wezen lijkt de site, ondanks de tokeninspanning, stilzwijgend aan te tonen dat het niet wil dat artiesten zich afmelden, mogelijk omdat het afbeeldingen verkoopt aan AI-platforms voor trainingsdoeleinden.

Hun eigen tekst die de “NoAI” -optie beschrijft, stelt:

“Wanneer u uw projecten tagt met “NoAI” wijst ArtStation automatisch een HTML “NoAI” metatag toe. Dit zal het gebruik van uw inhoud door AI-systemen expliciet verbieden. We hebben ook onze Servicevoorwaarden bijgewerkt om bedrijven te verbieden NoAI-getagde inhoud te gebruiken om AI-kunstgenerator te trainens.”

Ze stellen ook:

“We hebben een accountinstelling toegevoegd die je kunt gebruiken om al je huidige en toekomstige projecten als NoAI te taggen. Om het te openen, opent u uw profielmenu, klikt u op Instellingen, vinkt u in het gedeelte Account het vakje naast “NoAI-tagging” aan en klikt u op Opslaan.

Het is niet verwonderlijk dat de nieuwe optie veel van de demonstranten niet beviel. Zoals men verduidelijkte in een getweet beeld:

twitter afbeelding over ArtStation AI-beleid

Het protest gaat voorlopig door en sommige kunstenaars hebben zelfs gedreigd hun werk volledig van het platform te verwijderen.

Dat zal echter waarschijnlijk anderen er niet van weerhouden om in hun plaats te stappen die het niet erg vinden om dit AI-beleid te accepteren, zolang ze op zijn minst wat inkomsten kunnen opschrapen met snel gegenereerde AI-afbeeldingen.

Met andere woorden, zoals ik hierboven al zei: een race naar de bodem en veel grotere commoditisering. Maar dan is het heel aannemelijk dat de eigenaren van ArtStation zich hiervan bewust zijn en er zelfs actief naartoe werken.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer