Fotograaf veroorzaakt Facebook-paniek met “sea spider” -foto’s

FacebookPinterestDelen

Mensen kunnen behoorlijk grappig worden op sociale media, vooral met wat grote aantallen van hen verkeerd beginnen te interpreteren en serieus nemen.

Fotograaf Jan Vorster uit Zuid-Afrika ontdekte precies dit op wat voor hem misschien wel de meest verrassende manier was.

Op een dag begon hij berichten te ontvangen van vreemden die vroegen naar buitenaardse wezens op zijn foto’s en of het strand waar hij deze recente foto’s had gemaakt “veilig” was.

Enigszins verrast door deze vragen, realiseerde hij zich al snel dat recente foto’s die hij op sociale media had geplaatst van dode, stijve aloë vera-planten die ondersteboven in zeegespoeld strandzand waren geplaatst, de oorzaak waren van de vreemdheid.

Een snelle blik op de slim gecomponeerde foto’s geeft inderdaad een vreemd soort Lovecraft /sci-fi-sfeer, maar dit was niet vorsters bedoeling.

In opmerkingen die hij maakte op PetaPixel, legde Vorster uit dat hij een Nikon D7100 met een Nikkor 18-140mm lens gebruikte om de vreemde composities met de gedroogde, spichtige plantenbladeren te fotograferen.

Hij maakte de foto’s vlak bij zonsondergang tijdens een wandeling langs still bay east beach. Natuurlijk droeg dit alleen maar bij aan hun griezelige look langs de schemerige kust.

Vorster: “Ik plaats het op mijn Facebook-pagina en twee Facebook-gemeenschappen uit Still Bay en op een andere Zuid-Afrikaanse Facebook-community … Van daaruit verspreidde het zich gewoon,”

aloë vera op strand ondersteboven

De foto’s werden later opgepikt door een aantal andere Facebook-pagina’s in berichten die de objecten ten onrechte als “zeespinnen” claimden. Toen ging het nog viraler.

Op deze Facebook-pagina’s wist de opnieuw gelabelde post met de afbeeldingen zich een weg te banen naar virale roem met meer dan 22.000 reacties en meer dan 52.000 shares.

De fotograaf zegt dat zijn oorspronkelijke bedoeling was om “dit te gebruiken als een metafoor voor hoe mensen deze planten als buitenaardse wezens zien, maar wij zijn eigenlijk de tweebenige buitenaardse wezens die hun wereld verpesten. Dat was het idee.”

De reactie van het publiek verraste hem echter toen in plaats van alleen maar plezier te hebben met de foto’s, sommige mensen ze serieus namen en in een paar gevallen “extreem serieus” waren.

Vorster had zelfs mensen die vroegen wanneer de wezens tevoorschijn kwamen, of het alleen ’s nachts was of niet volgens opmerkingen die hij maakte op de site Lad Bible.

Hij begon berichten te ontvangen van mensen die vroegen of het water in de baai veilig was om binnen te gaan en sommige mensen die de foto’s vonden, stuurden zelfs kopieën van hen naar een milieuwetenschapper.

De wetenschapper bevestigde natuurlijk snel dat dit gewoon omgekeerde planten waren en geen buitenaardse wezens uit een andere wereld, of de zee.

ondersteboven aloë vera op het strand

Vorster zelf verduidelijkt niet expliciet of hij de buitenaardse metafoor voor de foto’s bedoelde. Wel vermeldt hij “Ik heb veel geleerd over sociale media. T is [just] een foto, ik had niet verwacht dat dit zou gebeuren en dat de reactie zo groot zou zijn,”

Hij ontdekte ook een beetje over willekeurige woede op sociale media en zei: “[Some people said] dat ik hen misleid heb, en dat ik daarvoor gekruisigd zou worden. Maar veel mensen hebben veel plezier gehad.”

Vorster is niet onder de indruk en belooft unieke foto’s te blijven maken om het bewustzijn over milieukwesties in de baai te vergroten. Zijn “sea spider” shots en ander werk zijn te vinden op zijn Facebook en Instagram pagina’s.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer