Maak kennis met Pentax’s nieuwe 35mm Film Camera Project

FacebookPinterestDelen

Ricoh, het bedrijf achter het merk Pentax, heeft nu aangekondigd dat het een nieuw filmcameraproject lanceert dat is ingegeven door een toename van de interesse in het medium.

Dit is nog geen aankondiging van een specifiek nieuw filmcameraproduct. In plaats daarvan heeft Ricoh beweerd dat het een R&D-team voor filmcamera’s vormt dat ervaren 35mm-ontwikkelaars en -ingenieurs zal verenigen met jongere fotoprofessionals om mogelijke nieuwe producten te bedenken.

Volgens het relevante persbericht van Pentax Ricoh Imaging Ltd, “We willen de filmcamera-vaardigheden en -technologieën gebruiken die in de loop der jaren door Ricoh Imaging / Pentax zijn ontwikkeld en cameraliefhebbers over de hele wereld nieuwe filmcameraproducten bieden.”

Met andere woorden, houd je adem nog niet helemaal in over een product in je handen.

Niettemin heeft filmfotografie de afgelopen jaren echt een grote opleving gezien, waardoor premiumfabrikanten zoals Leica nieuwe filmcamera’s blijven ontwikkelen.

Bovendien hebben filmfabrikanten zoals Eastman Kodak hierdoor ook hun eigen opleving gezien. Met name Kodak heeft zelfs de eerder onverwachte stap gezet om een wervingscampagne voor nieuwe technici te lanceren om aan de stijgende vraag te voldoen.

Ricoh werkt verder uit:

“We zullen nieuwe producten ontwikkelen en lanceren en nazorgdiensten bieden, zodat ervaren filmcameragebruikers en jongere fotografen die deze camera’s voor het eerst willen proberen, ten volle kunnen genieten van de ervaring van filmfotografie,”

Het bedrijf legt ook uit: “Met digitale camera’s die nu de mainstream van fotografie zijn, kan het een uitdaging zijn om de onderdelen aan te schaffen die nodig zijn voor filmcamera’s, dus het succes van dit project zal andere fabrikanten betrekken.”

Ricoh’s beschrijving van het project is in wezen een beetje vaag over details en details.

Het bedrijf beweert dat het met filmliefhebbers, fotografen en makers wil werken aan de promotie van dit project terwijl “… het plannen van een manier om effectief te communiceren over de ontwikkeling van het project naar gebruikers over de hele wereld en om nauw met hen samen te werken,”

Dit weerhoudt Ricoh Pentax’s inspanning echter niet van interessant te zijn. We weten nog niet waar ze mee zullen komen, maar film is inderdaad zijn heropleving als artistiek medium waard in het tijdperk van terugslag tegen AI-visuals.

De relevantie ervan kan alleen maar toenemen naarmate de kwaliteit en alomtegenwoordigheid van AI-gerenderde pseudo-fotografie toeneemt.

Tenminste met creaties gemaakt door filmcamera’s, is er een zekere mate van zekerheid over wat door een echte mens is vastgelegd met behulp van een echte camera in plaats van kunstmatig te worden weergegeven.

Jonge fotografen in bepaalde niches zijn geïnteresseerd in deze kwaliteit van filmfotografie en in de algemene visuele kenmerken ervan.

Zelfs als ze die afbeeldingen later uploaden naar digitale sociale media en platforms zonder normaal gesproken moeite te doen met afdrukken, is de inspanning er op sommige gebieden van fotografische kunst.

Nieuwe filmcamera’s zijn ook vrij schaars op de grond, vooral als nieuwe releases. Als Ricoh Pentax kan helpen dit te veranderen, kan het een aantal spannende nieuwe wegen creëren voor fotografische expressie via een oud medium.

Gelukkig staan filmcamera’s in de tussentijd bekend om hun robuustheid, zelfs na tientallen jaren gebruik, en veel zijn beschikbaar op de markt tegen betaalbare prijzen, hoewel deze in sommige gevallen stijgen.

Een belangrijke verklaring van Ricoh Pentax vat veel van deze houding samen:

“Pentax gelooft dat tijd en moeite individualiteit, creativiteit en persoonlijke voorkeur betekenen. Omdat activiteiten die tijd en moeite kosten inderdaad een menselijke ervaring zijn, is ons doel om Pentax camera producten te bieden die ingewikkelde, tijdrovende, bevredigende acties met zich meebrengen,”

We houden onze adem niet in, maar het zou mooi zijn om een nieuwe filmcamera van dit iconische merk te zien verschijnen als een van de resultaten van deze filosofie.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer