Auteursrecht op uw foto’s (Bescherm uw afbeeldingen online)

Heb je jezelf ooit afgevraagd, moet ik auteursrecht op mijn foto’s hebben?

Als je een professionele fotograaf bent, is het antwoord een duidelijk JA!

Wanneer u het auteursrecht van een afbeelding bezit, kunt u voorkomen dat anderen deze zonder uw toestemming gebruiken.

Het auteursrecht beschermt makers – wanneer u een foto maakt, hebt u er bepaalde rechten op, zelfs als u geen auteursrecht- of handelsmerksymbool toevoegt.

Weten hoe u uw rechten kunt afdwingen, is echter een heel andere zaak.

Deze handleiding leert u hoe u een auteursrecht kunt registreren, een auteursrechtclaim kunt afdwingen en al het andere dat u moet weten over het beschermen van het eigendom van uw afbeeldingen.

(We zullen ook bespreken hoe het gebruik van een watermerk diefstal van afbeeldingen kan ontmoedigen en enkele andere gratis manieren om auteursrecht op uw foto’s te vestigen.)

Maak je geen zorgen – hoewel auteursrechtbescherming een complex onderwerp is, houden we deze gids eenvoudig!

Laten we erin duiken.

Inhoudsopgave

Wat is auteursrecht?

Auteursrecht verwijst naar het intellectuele eigendom dat een auteur heeft van zijn werk in een tastbare vorm. Met tastbaar betekent het dat het idee niet onder het auteursrecht valt – de foto die je met dat idee maakt wel.

Andere overwegingen zijn originaliteit en creativiteit – dat wil zeggen dat als je het hebt gekopieerd, je er geen auteursrecht op hebt.

Auteursrecht omvat een breed scala aan uitdrukkingen – in dit artikel zal ik me concentreren op fotografie.

Wat is poor man’s copyright?

Hoewel het intellectuele eigendom van een foto toebehoort aan de fotograaf die het heeft gemaakt, kost het registreren van het werk om het auteursrecht te bewijzen (en uiteindelijk af te dwingen).

Omdat niet iedereen het zich kan veroorloven om hun werk te registreren, hebben makers andere manieren gevonden om het eigendom van hun intellectuele rechten te bewijzen.

Het auteursrecht van de arme man is gebaseerd op het idee dat je het beeld eerder in handen had dan iemand anders. Dus voordat u het publiceert, moet u naar een notaris gaan of het mailen of een andere betrouwbare methode gebruiken die de datum weergeeft.

Op deze manier, als iemand anders het wil gebruiken of registreren als hun eigen werk, kun je bewijzen dat je het eerst had – vandaar dat hij niet de oorspronkelijke auteur kan zijn.

Houd er rekening mee dat dit geen vervanging is voor auteursrechtregistratie – het zou alleen een extra hulp zijn als je voor de rechtbank belandt die niet zou garanderen dat je het gevecht wint.

De waarde van dit bewijs kan van het ene land naar het andere veranderen – u moet een advocaat in uw regio raadplegen om nauwkeurigere informatie te hebben.

Hoe u uw auteursrecht kunt registreren

Verenigde Staten van Amerika

Hier leest u hoe u auteursrecht op foto’s in de VS kunt plaatsen.

 • Ga naar de website van het U.S Copyright Office
 • Open het menu Registratie en kies vervolgens Uw werk registreren: Registratieportal.
 • Registreer voor een eCO-account of log in als je er al een hebt
 • Vul de aanvraag in – een standaardaanvraag is geldig voor de meeste soorten werk, zelfs als deze is gemaakt voor inhuur of samenwerkingswerk. Als u een groep foto’s registreert, gebruikt u het formulier om een groep niet-gepubliceerde foto’s of gepubliceerde foto’s te registreren, afhankelijk van wat het geval is.
 • Zorg ervoor dat het werk dat u registreert in aanmerking komt voor het type formulier dat u gebruikt. Volg vervolgens de instructies op het scherm.
 • Klik op Toevoegen aan winkelwagentje om het verzoek te bevestigen en de registratiekosten te betalen. Een bevestigingsmail wordt verzonden nadat u hebt betaald – dit is slechts een ontvangstbewijs; het is niet de definitieve registratie.
 • Dien een kopie van uw foto in op het volgende scherm – bevestig het type bestanden dat in het systeem is geaccepteerd.
 • Zodra het bestand is geüpload, klikt u op de knop Uw inzending voltooien om te bevestigen en te verzenden. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging van je registratie.

Canada

Auteursrechtwetten in Canada hadden pas in 2012 betrekking op foto’s. Zelfs nu is het een ingewikkelde zaak, en sommige fotografen en verenigingen zoals CAPIC suggereren dat je nog steeds gebruiksovereenkomsten en contracten bovenop de auteursrechtregistratie voor verdere bescherming.

Natuurlijk moet u contact opnemen met een lokale advocaat voor meer precieze informatie.

Hier leest u hoe u foto’s in Canada kunt copyrighten.

Bereid het aanvraagformulier voor. U kunt het formulier online krijgen op de website van het Canadian Intellectual Property Office of bij het Client Service Center of een regionaal bureau voor innovatie, wetenschap en economische ontwikkeling.

U kunt dan de aanvraag indienen en de vergoeding zowel online, per post als persoonlijk betalen. Het wordt echter sterk aanbevolen dat u het elektronisch doet – het heeft zelfs een lagere vergoeding.

Volg hiervoor de instructies op het scherm. U hoeft geen kopie van het werk in te dienen – geef gewoon alle informatie in het formulier op.

Australië

Hier leest u hoe u auteursrecht op foto’s in Australië kunt plaatsen.

In Australië, net als in veel andere landen, heb je het intellectuele eigendom van je werk zodra je het maakt. In tegenstelling tot andere landen zoals de VS, is er echter geen bureau waar u uw auteursrecht kunt registreren.

Dit kan een probleem zijn als iemand illegaal een van uw foto’s gebruikt en u het eigendom moet bewijzen om de zaak te winnen.

De beste manier om jezelf te beschermen is dus via schriftelijke overeenkomsten en contracten. U wordt sterk aangemoedigd om een advocaat te raadplegen om uw eigen contract op te stellen of het contract van uw cliënt te bekijken voordat u het ondertekent.

U kunt ook een bureau inhuren om u te helpen bij het beheren van kosten- en licentieproblemen.

Verenigd Koninkrijk

Hier leest u hoe u auteursrecht kunt op foto’s in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk krijgt u auteursrechtelijke bescherming op het moment dat u de foto maakt. Er is echter geen manier om uw auteursrecht te registreren.

Als zodanig wordt u sterk aangemoedigd om juridisch advies in te winnen om uw eigen contracten op te stellen of te overleggen over overeenkomsten die u door een klant of werkgever worden voorgesteld.

Er is een overheidsbureau dat enige begeleiding kan geven over de kwestie – het Bureau voor intellectuele eigendom. Ze bieden een auteursrechtmeldingsservice die moet helpen bij misverstanden.

De disclaimer zegt dat “het bedoeld is om een gezaghebbend, onpartijdig en betrouwbaar referentiepunt te bieden”. Het is ook toegestaan om een ‘weeswerklicentie’ aan te bieden als u een foto van een onbekende auteur moet gebruiken.

U kunt gratis vragen indienen en een online formulier indienen om een auteursrechtvermelding aan te vragen.

Hoe een auteursrechtclaim af te dwingen

Wanneer u ontdekt dat iemand uw foto’s zonder toestemming gebruikt, moet u beslissen wat u wilt doen.

Als de onrechtmatige partij geen geld verdient met uw foto’s en misschien gewoon onwetend is over de kwestie, geven sommige fotografen er de voorkeur aan contact op te nemen met de persoon en te vragen om de foto te verwijderen zonder juridische stappen.

Als u in plaats daarvan een inbreukprocedure wilt aanspannen, moet u beslissen of u wettelijke schadevergoeding of herstel van werkelijke schade wilt indienen.

Houd er rekening mee dat wettelijke schadevergoeding alleen kan worden gevorderd als u vóór de inbreuk een auteursrechtregistratie had of de registratie binnen de eerste drie maanden uitvoert.

Om juridische stappen te ondernemen, kunt u contact opnemen met een advocaat of een bureau gebruiken dat gespecialiseerd is in het vertegenwoordigen van auteursrechteigenaren die namens u kunnen handelen.

Pixsy is een van de beste opties om te controleren waar en hoe uw afbeeldingen worden gebruikt.  Ze bieden ook diensten om u te helpen uw werk in licentie te geven en een juridische oplossing te vinden in geval van ongeoorloofd gebruik.

Om het u gemakkelijker te maken, kunt u Pixsy gebruiken om u in bulk te registreren en bij meerdere auteursrechtkantoren (voorlopig in de VS en Canada; China en India binnenkort beschikbaar). Deze uniforme vorm bespaart u tijd, geld en bureaucratie.

Hoe kan ik mijn foto’s beschermen tegen online kopiëren?

Er zijn verschillende manieren om uw werk te beschermen tegen diefstal van uw sociale media, website of waar dan ook op internet.

Inbreuk op het auteursrecht omvat het elders worden gebruikt zonder toestemming, er afgeleide werken van maken of erger nog, worden verkocht en kopieën verspreiden voor een economisch gewin van een derde partij.

Sommige van deze technieken zijn gratis en andere worden betaald. Sommige zullen je meer beschermen dan anderen, dus je kunt veel van hen combineren om veiliger te zijn.

 • Registreer het auteursrecht.
 • Deel geen afbeeldingen met een hoge resolutie.
 • Lees de algemene voorwaarden van elke website waar u uw foto’s uploadt.
 • Voeg auteursrecht toe aan de metadata van uw afbeeldingen.
 • Watermerk uw afbeeldingen.
 • Voeg een disclaimer of het copyrightsymbool toe.
 • Schakel waar mogelijk de opties voor klikken met de rechtermuisknop uit.
 • Huur rechtsbescherming in.
 • Koop speciale software of huur een service om te controleren op het gebruik van uw imagiërs regelmatig online.
 • Ontvang een DMCA-beveiligingscertificaat voor uw website.
 • Probeer het auteursrecht van de arme man.

Hoe kan ik mijn foto’s gratis auteursrecht geven?

Volgens de Amerikaanse auteursrechtwetgeving zijn er verschillende manieren om uw intellectuele eigendom te beschermen door het auteursrecht te tonen.

Onthoud: geen van deze methoden vervangt daadwerkelijk de officiële auteursrechtregistratie om juridische stappen te ondernemen na het gebruik van afbeeldingen zonder uw toestemming.

Een watermerk gebruiken

Een watermerk is een bovenliggend logo, handtekening of tekst die bedoeld is om het eigendom van een foto te beschermen tegen diefstal en illegale reproductie.

Aan de positieve kant is het gratis en het maakt iedereen volkomen duidelijk dat de afbeelding van jou is – het werkt ook voor branding.

Aan de andere kant is het gemakkelijk te verwijderen met wat vaardigheden voor het retoucheren van foto’s, en het kan afleiden van het hoofdonderwerp of de esthetiek verpesten.

U kunt een watermerk maken en toevoegen met Luminar en de meeste andere fotobewerkingsprogramma’s.

Ik zal je laten zien hoe je het in Lightroom moet doen, omdat ik geloof dat dit de gemakkelijkste manier is om het te doen – vooral als je veel foto’s moet batchen. Hier is hoe het te doen:

 • Importeer al uw afbeeldingen in de Lightroom-catalogus en bewerk ze indien nodig.
 • Selecteer de afbeelding waarvan u een watermerk wilt maken. Als u het met een reeks afbeeldingen wilt doen, kunt u ze allemaal selecteren door op een van hen te klikken en op Ctrl + A te drukken.
 • Klik op de knop Exporteren in het deelvenster Bibliotheek of druk op Ctrl + Shift + E om het dialoogvenster Exporteren te openen.
 • Pas de exportinstellingen aan, zoals de doelmap, grootte, resolutie, enz. – zorg ervoor dat u alleen bestanden met een lage resolutie deelt als extra bescherming.
 • Zoek het gedeelte Watermerk en vink de optie Watermerk aan.
 • Kies in het vervolgkeuzemenu ernaast de optie Watermerken bewerken.
 • Kies in het nieuwe dialoogvenster de stijl van het watermerk. Als u Tekst kiest, ziet u dat het tekstvak onder het voorbeeld van de foto is ingeschakeld – u kunt daar uw naam, uw website of alle gewenste informatie typen. Als u Afbeelding kiest, schakelt u het gedeelte Afbeeldingsopties in om uw logo of een afbeelding te uploaden.
 • Pas de grootte, positie en dekking aan in het gedeelte Watermerkeffecten. Als u batchwatermerken gebruikt, moet u er rekening mee houden dat alle watermerken op dezelfde positie in alle afbeeldingen worden toegepast.
 • Klik op Opslaan. Dit opent het dialoogvenster waar u uw voorinstelling een naam kunt geven – op deze manier is deze beschikbaar wanneer u deze nodig hebt.

Houd er rekening mee dat het toevoegen van een watermerk geen wettelijke bescherming biedt tegen inbreuk op het auteursrecht.

Een Creative Commons-licentie toevoegen

Een creative commons-licentie wordt gebruikt wanneer u bereid bent om gratis toestemming te verlenen om uw afbeeldingen te verspreiden, te kopiëren en te wijzigen – u behoudt echter altijd het auteursrecht van uw werk. Er zijn verschillende soorten CC-licenties waarmee u kunt kiezen wat mensen met uw foto’s kunnen doen en onder welke voorwaarden.

Er zijn zes soorten licenties om uit te kiezen. De meest tolerante is CC BY, waarmee anderen uw afbeeldingen kunnen verspreiden, remixen, aanpassen en erop voortbouwen, zelfs voor commercieel gebruik, zolang ze u als de oorspronkelijke auteur toeschrijven.

Aan de andere kant is de meest beperkende CC BY-NC-ND, die de kopie en distributie van uw afbeeldingen onaangepast mogelijk maakt, voor niet-commercieel gebruik en, natuurlijk, het geven van toeschrijving.

De andere vier licentietypen daartussen hebben verschillende gradaties van deze permisses – zorg ervoor dat u degene kiest die het beste bij u past. Houd er rekening mee dat deze licenties niet kunnen worden ingetrokken.

Het toevoegen van een Creative Commons-licentie is gratis en eenvoudig. Bekijk hier het type licenties dat beschikbaar is en kies er een.

Zorg er dan voor dat mensen weten dat je afbeeldingen een Creative Commons-licentie hebben. U kunt eenvoudig in het bijschrift schrijven hoe deze foto is gelicentieerd of een HTML-code insluiten die is gekoppeld aan de licentie die u hebt gekozen (beschikbaar op de CC-website).

Een auteursrechtmelding toevoegen

In de meeste landen bezitten fotografen het auteursrecht van hun afbeeldingen vanaf het moment van creatie zonder dat registratie nodig is.

Daarom is het volkomen legitiem dat u een kennisgeving toevoegt waarin staat dat u de eigenaar van het auteursrecht bent. U kunt dit overal op uw website of onder elke foto doen.

U kunt een korte disclaimer schrijven die meestal het jaar van publicatie bevat (of waarin staat dat het ongepubliceerd werk is), uw naam en het copyrightsymbool © .

De sneltoets om de © toe te voegen kan van programma tot programma veranderen. In Photoshop kunt u bijvoorbeeld Alt-G op Mac of Alt 0169 op pc gebruiken. Je kunt het vervangen door het woord Copyright of de afkorting Copr.

Als u deze kennisgeving toevoegt, kan de people know dat het verspreiden van kopieën van uw werk of het maken van afgeleide werken een inbreuk op het auteursrecht is. Het is echter niet genoeg om een inbreukprocedure in te dienen – althans niet onder de Amerikaanse auteursrechtwetten.

Daarvoor moet u uw auteursrecht registreren bij het Amerikaanse auteursrechtkantoor, zoals eerder in dit artikel is uitgelegd.

Copyrightinformatie toevoegen aan uw EXIF-gegevens

Het toevoegen van uw informatie aan de EXIF-gegevens van uw afbeelding is een andere manier om mensen te laten weten dat u de eigenaar van het auteursrecht bent – nog steeds biedt het geen wettelijke auteursrechtelijke bescherming.

 • Op de camera:

De stappen kunnen op elke camera anders zijn, maar ze hebben allemaal een menu waarin u uw auteursrecht kunt instellen. Schakel eerst de copyrightinformatie in.

Voeg vervolgens uw naam en alle andere gewenste informatie toe, bijvoorbeeld uw e-mailadres of uw website.

 • In Lightroom:

U kunt uw copyrightinformatie aan uw foto’s toevoegen met Lightroom – het beste is dat u dit kunt doen met een badge met foto’s.

 • Importeer uw foto’s in de catalogus
 • Ga in de module Bibliotheek naar het deelvenster Metagegevens.
 • Selecteer in het gebied Voorinstelling de optie Voorinstellingen bewerken.
 • Voer uw gegevens in. U kunt dit gebruiken om alle rechten gereserveerde auteursrechtstatus of de voorwaarden van de creative commons-licentie te vermelden als u ervoor kiest om een van deze te gebruiken.
 • Opslaan als een voorinstelling voor gebruik bij toekomstige importen.

Veelgestelde vragen over auteursrechtbescherming voor afbeeldingen

Hoeveel kost het om auteursrecht op een foto te hebben?

Een auteursrechtregistratie heeft verschillende kosten in elk land. In de VS hangt het af van het formaat, $ 45 USD voor elektronisch vullen tot $ 125 USD voor papiervulling – de kosten zijn per foto met een standaardtoepassing. In Canada betaalt u $ 50 CAD voor elektronische indiening via canada.ca en $ 65 CAD via andere middelen.

Kan iemand mijn foto’s van Instagram stelen?

Ja, beelddiefstal van Instagram komt helaas veel voor. Je kunt Instagram rechtstreeks op de hoogte stellen via hun formulier of vechten voor inbreuk op het auteursrecht via juridische kanalen. Instagram verwijdert de afbeeldingen, maar helpt je niet om betaald of herkend te worden en verwijdert het account dat ze heeft gestolen niet.

Als je de juridische weg doorloopt, heb je misschien nog steeds geen bevredigend resultaat – kijk naar de Richard Prince-zaak waar hij portretten exposeerde en verkocht die zonder toestemming op Instagram werden gevonden en werd gevonden als redelijk gebruik.

Wat te doen als iemand je foto’s gebruikt?

U kunt proberen contact op te nemen met de partij die in fout is en proberen het probleem buiten de rechtbank op te lossen. Anders kunt u juridisch advies inwinnen, vooral als u auteursrecht hebt geregistreerd.

Hoe lang duurt het auteursrecht?

Dit kan in verschillende landen veranderen, dus u moet officiële bronnen controleren. In de VS duurt het auteursrecht echter zolang de auteur leeft plus 70 jaar.

Hoe weet je of een afbeelding auteursrechtelijk beschermd is?

Het auteursrecht kan worden uitgedrukt met het symbool ©, of ergens op de website een disclaimer hebben, of een watermerk hebben. Het is veilig om aan te nemen dat de meeste afbeeldingen online auteursrechtelijk beschermd zijn – degenen onder creative commons zeggen dat meestal duidelijk. Neem voor de zekerheid altijd contact op met de eigenaar of redacteur van de website om toestemming te vragen om deze te gebruiken of om de licentiesituatie te achterhalen.

Laatste woorden

Auteursrechtwetten zijn ingewikkeld en ze veranderen van het ene land naar het andere.

Dit artikel is geenszins een vervanging voor juridisch advies, maar hopelijk heeft het een aantal van uw twijfels weggenomen over hoe u het moet aanpakken en waar u hulp en begeleiding kunt zoeken.

De meeste auteursrechtschendingszaken worden buiten de rechtbank opgelost. Degenen die voor de rechter komen, worden van geval tot geval opgelost, waarbij het moeilijk is om te weten of ze als redelijk gebruik zullen worden gevonden.

Dus als je ervaringen hebt en ze wilt delen in de opmerkingensectie, kunnen we er allemaal van leren. Als je andere twijfels of suggesties hebt over hoe dingen in jouw land werken, voel je dan vrij om ze ook te plaatsen.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer