Hoe een home photography studio op te zetten (goedkope manier om het te doen)

FacebookPinterestDelen

Een thuisfotostudio hoeft geen stijlvolle, holle, hipster-ontmoetingsplaats te zijn!

U kunt een uitstekende thuisfotografiestudio maken in een logeerkamer of in de hoek van uw woonkamer.

In deze gids laten we u zien hoe eenvoudig het is om een thuisstudio op te zetten en een betaalbare boodschappenlijst met apparatuur te delen om aan de slag te gaan.

We zullen ook bespreken hoe u de bestaande ruimte die u hebt kunt optimaliseren en budgetvriendelijke opties voor verlichtingskits kunt bieden, en 8 handige tips voor thuisfotostudio’s delen.

Laten we erin duiken en een kijkje nemen!

Inhoudsopgave

Welke apparatuur heb ik nodig voor een thuisfotostudio?

home-studio-foto's

Een van de grootste vragen die ik krijg is: “Hoeveel kost het om een fotostudio op te zetten?”.

Ik antwoord vervelend: “Waar ben je van plan om foto’s van te maken?”

Wat je nodig hebt en uitgeeft aan een fotostudio thuis hangt af van de beschikbare ruimte en wat je wilt fotograferen. Hetzelfde geldt voor professionele fotografen.

Als je al een camera en een assortiment lenzen hebt, dan zal je boodschappenlijstje kleiner zijn dan iemand die helemaal opnieuw begint.

Een professionele fotograaf kan tienduizenden dollars uitgeven aan een thuisstudio-opstelling – ze krijgen veel betaald voor dit soort werk.

Als je een liefhebber bent met een bescheiden budget en al een fatsoenlijke camera en een set lenzen hebt, kun je goedkoop je fotostudio-installatie thuis voltooien.

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag ‘kosten’, omdat je dure of goedkope versies van alles kunt kopen – soms krijg je een koopje tweedehands.

Hieronder vindt u een boodschappenlijstje van de belangrijkste apparatuur die nodig is voor een fotostudio thuis en de geschatte kosten.

Camera-uitrusting

 • Fototoestel – De beste uitrusting voor een fotostudio thuis hangt af van de stijl en kwaliteit van het werk. De behoeften van een liefhebber verschillen van een professionele commerciële fotograaf. Je hebt een DSLR met verwisselbare lens of een spiegelloze behuizing nodig met handmatige bedieningselementen voor sluitertijd, ISO en belichtingscompensatie. Bovendien moet het goed presteren bij weinig licht.
 • Lens – Veel factoren bepalen de beste lens voor een thuisstudio-opstelling. Kies een zoomlens met een bereik van 24-70mm voor algemene fotografie. U kunt later uitbreiden met een 85mm prime voor portret- en productfotografie. Studiowerk zoals portretten vereist een groot diafragma om een smalle scherptediepte te bereiken. Alles wat een f/2 diafragma of lager heeft, werkt.
 • Camera-uitrusting Kosten – Een liefhebber kan verwachten tussen de $ 1500 en $ 3000 (USD) te betalen voor een camera en een lens met een groot diafragma van 24-70. Een professionele kit zou tussen de $ 5000 en $ 8000 zijn voor dezelfde pro-level combo.

Studio uitrusting

 • Achtergrond – Bij het maken van portretten of lichaamsfoto’s heb je een achtergrond nodig om een schone en neutrale achtergrond te bieden. Deze zijn er in vele vormen en maten, van kleine pop-upversie tot grotere rollen – je hebt in dit geval een stevige achtergrondstandaard nodig.
 • Verlichting – Bij het opzetten van een fotostudio voor thuis, is een van de belangrijkste investeringen naast een camera de studioverlichtingsopstelling. Je hebt ten minste één Speedlight nodig die via een externe trigger wordt geactiveerd. Mogelijk hebt u meerdere verlichtingsopties nodig, afhankelijk van het werk dat u doet.
 • Lichtstandaard – Om de richting van meerdere lampen te regelen, heb je in hoogte verstelbare lichtstandaards nodig om rond je studio te plaatsen.
 • Licht Modifier – Softboxen, beauty dishes en paraplu’s zijn lichtmodifiers die op een Speedlight worden gemonteerd en de sterkte en het uiterlijk van licht wijzigen.
 • Computer en software – Een computer is een essentieel onderdeel van de studiokit voor thuisfotografie. Je hebt er een nodig die krachtig genoeg is om RAW-afbeeldingsbestanden en bewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom en Photoshop te beheren. Laptops zijn natuurlijk handig als je veel beweegt, maar kosten meestal veel meer dan desktops.
 • Opslag – Met beperkte interne opslag, overweeg een externe opslagschijf or cloudopslag voor uw afbeeldingen. Cloudopslag houdt een kopie van afbeeldingen off-site als er ooit iets met uw computer gebeurt.
 • Voeding – Stel een gebied in om al je spullen van stroom te voorzien en op te laden. Een powerboard dat 4-6 standaard stopcontacten en een paar USB-poorten ondersteunt, is ideaal.
 • Studio Gear Kosten – Een liefhebber zou de kosten laag kunnen houden met veel diy-hacks. Ze konden verwachten US $ 300 – $ 500 te betalen voor een enkele Speedlight, externe trigger, softbox en standaard. Op pro-niveau kunnen de kosten van lichten, achtergrond en extra fotoapparatuur hoger zijn dan $ 2000 tot $ 5000 voor een multi-stroboscoopkit.

8 tips voor het maken van een diy home photography studio setup

Benieuwd hoe je thuis een fotostudio kunt maken? Hier zijn enkele tips om het met een beperkt budget te doen.

1. Bepaal de lay-out van uw thuisfotografiestudio

Fotograaf werkstation

Voordat we bespreken hoe u een installatie van een thuisfotostudio instelt, laten we het hebben over de locatie.

Ongeacht je woonsituatie heb je een ruimte nodig om een thuisfotostudio op te zetten. Niet veel mensen kunnen het zich veroorloven om een uitbreiding voor een thuisstudio te bouwen.

Net als ik zul je waarschijnlijk het meeste moeten halen uit wat er beschikbaar is – in de meeste gevallen vermengt een studio zich met een woonkamer. Of, als je toevallig een logeerkamer hebt, heb je een voorsprong op de lay-out van je doe-het-zelf thuisstudio.

Houd er rekening mee dat toegang hebben tot een raam en natuurlijk licht vaak de noodzaak van een dure verlichtingsopstelling vermijdt. Met raamlicht is er genoeg omgevingslicht voor genres als portretfotografie en productfotografie.

 • Kleine ruimte

Als je een kleine ruimte hebt, zoals het ene uiteinde van de woonkamer, kun je een veelzijdige studiolocatie creëren. Hoewel je misschien niet de ruimte hebt om full-body modefotografie te doen, zijn er tal van andere genres die je kunt aanpakken.

Het fotograferen van portretten, producten en stillevens vereist geen enorme hoeveelheid vloeroppervlak. Zolang je een manier hebt om een achtergrond of een werkoppervlak op te hangen om op te zetten, zul je het laten werken.

Toegang hebben tot natuurlijk licht uit een raam is ideaal, maar mogelijk moet u extra verlichtingsapparatuur overwegen om te compenseren als u dat niet doet.

 • Grote ruimte

Als u toegang heeft tot een grotere ruimte, zoals een logeerkamer, tweede woonruimte of zelfs een garage, kunt u uw portfolio van studiowerk uitbreiden.

Het fotograferen van oversized consumentenproducten zoals meubels of elektronica heeft een grotere ruimte nodig. Hetzelfde geldt voor zwangerschaps-, familie- en modefotografie op ware hoogte met staande en poserende modellen.

Met een grote locatie komt de behoefte aan gigantische achtergronden en mogelijk extra verlichtingsoplossingen. Vooral omdat de onderwerpen die je in beeld hebt meer ruimte innemen.

U moet ook overwegen wat de bestaande vloerbedekking is en of deze op uw foto’s zal verschijnen.

Vergeet niet dat om de belichting in een grotere ruimte te regelen, je meer lampen nodig hebt.

2. Optimaliseer uw werkruimte

Oplossing voor het opbergen van fotospullen

Een thuisfotostudio heeft een computer nodig om foto’s te bewerken – op zijn minst. Elke computer heeft een bureau of werkoppervlak nodig om het proces toegankelijk en comfortabel te maken.

Eenvoudige computerdesks zijn goedkoop, maar je zou ook een doe-het-zelfwerkplek kunnen bouwen. Een speciaal gebouwd werkstation is ideaal als u beperkte ruimte hebt en iets wilt dat u uit de weg kunt ruimen.

Overweeg een staande werkbank op wielen (kleine multidirectionele wielen), zodat u deze uit de weg kunt ruimen wanneer uw studioruimte aan het einde van de dag uw leefruimte wordt.

Het creëren van een doe-het-zelfwerkstation betekent dat u het kunt aanpassen aan uw behoeften en werkstijl.

Je kunt hem ook naast ramen plaatsen voor natuurlijk licht. Als je hem naar buiten kunt verplaatsen, is het natuurlijke licht nog beter dan het raamlicht.

Het belangrijkste voordeel van een sta-bureau is dat het je behoedt voor het terugkrijgen van spanning, vooral tijdens langere shoots.

Het hebben van uw werkstation naast een raam helpt ook wanneer u onhandig werk moet doen, zoals het schoonmaken van lenzen.

Tot slot, met beperkte opslag, bouw planken onder je werkoppervlak om je spullen op te bergen. Als je net als ik bent en geen timmervaardigheden hebt, bezoek dan je lokale ijzerhandel voor een aantal doe-het-zelfassemblage-opties.

Als u portret- of headshotfoto’s maakt, laat ze dan op een barkruk zitten, zodat u en het model op ooghoogte zijn en u comfortabel kunt staan terwijl u fotografeert.

3. Decoreer voor ieders comfort

Schone en aantrekkelijke home studio decoratie

Nu u de werkruimte voor uzelf hebt geoptimaliseerd, is het tijd om uw klanten en modellen te overwegen.

Als je bent ingesteldeen thuisstudio opzetten om een fotografiebedrijf te starten, overweeg dan om het te decoreren om bij de klus te passen.

Ik bedoel niet dat je al je meubels moet verplaatsen en de kinderen in de kelder moet laten blijven. Maar zet het op als een netjes en schoon bedrijf dat gastvrij is als u van plan bent om klanten te bezoeken.

Houd er rekening mee dat u een goede indruk wilt maken voor uw bedrijf wanneer klanten en modellen bij u thuis komen. Print, kader en hang enkele van je beste werken in huis – of op zijn minst ergens in de buurt van je werkruimte.

Als je vanuit je garage of kelder werkt, versier het dan om je gastvrij te voelen. Overweeg ook temperatuurregeling om het een comfortabele kamer te maken om tijd door te brengen.

Een van de voordelen van thuiswerken is dat je al veel comfort hebt.

Meubels, klimaatbeheersing en natuurlijk koffie! – allemaal essentieel als u werkt vanuit een logeerkamer, garage of grote kelder.

Als u portret- of modefoto’s maakt, moet u een comfortabele en privélocatie hebben voor modellen om te veranderen.

4. Gebruik studioverlichting

Camera, lens en speedlight

In het geval van studiofotografie moet je een verlichtingskit aanschaffen als je er nog geen hebt.

Het soort fotografie dat zich in een studio afspeelt, profiteert aanzienlijk van studioverlichtingsapparatuur. Bovendien betekent in een studio zijn meestal dat er minder licht beschikbaar is om een juiste belichting in je afbeeldingen te krijgen.

 • Enkele Speedlight

Als u met een beperkt budget werkt, is een enkele flitser op de camera of Speedlight zoals deze of een constante LED-lichtbron een uitstekende plek om te beginnen. Voor productfotografie zijn kleine LED-lampjes goedkoop en zitten ze op statieven op tafelbladen.

De optie op de camera werkt goed, maar heeft een diffuser nodig om het licht te verzachten. Anders kan directe flitser een onderwerp uitwassen en harde schaduwen creëren.

 • Meerdere Speedlights

Als je wat meer geld hebt, overweeg dan om te investeren in een off-camera Speedlight en een externe trigger.

U plaatst de flitser uit de buurt van uw kit, zodat u de richting van het licht kunt regelen.

De externe trigger maakt verbinding met de flitsschoen bovenop uw camera en communiceert draadloos met de flitser. Wanneer u de foto maakt, wordt de flitser onmiddellijk geactiveerd.

Met een off-camera flitser en een externe trigger kun je meerdere speedlights rond de studio instellen en de trigger zal ze allemaal samen bedienen.

Bovendien kunt u de individuele belichtingswaarden van elk van de speedlights regelen zonder van uw camera af te wijken.

 • Flitsers

Ten slotte kunt u stroboscooplampen kopen die op dezelfde manier werken als speedlights – ze gebruiken netstroom. Als gevolg hiervan genereren flitsers sterker licht en houden ze een snelle snelheid van triggers bij.

5. Voeg lichtmodifiers toe

Verlichting modifiers setup

Ongeacht hoeveel speedlights je gebruikt om de belichting te regelen, je hebt voor elk een vorm van lichtmodifier nodig. Modifiers regelen de richting, vorm en zachtheid van het licht.

De drie meest voorkomende zijn de softbox, beauty dish en paraplu. Laten we ze eens bekijken:

 • Softbox – Een inklapbare materiaaldoos die vierkant, rechthoekig of achthoekig is. De binnenkant bestaat uit reflecterend materiaal en er is een open einde dat naar het onderwerp kijkt. Je bevestigt een ondoorzichtige witte stof over het open uiteinde en de Speedlight zit in de softbox. Wanneer geactiveerd, raakt het licht de binnenkant van het ondoorzichtige materiaal en werpt het een zachtere gloed op het onderwerp. U kunt ook extra lagen ondoorzichtig materiaal toevoegen voor zachter licht.
 • Beauty gerecht – Een beauty dish heeft veel weg van een softbox maar dan meestal kleiner en rechthoekig. Ze zijn gemaakt van een zacht of stijf materiaal en hebben een open gezicht bedekt met een ondoorzichtig filter – of open gelaten. Een beauty dish verzacht het licht niet zo veel als een softbox en resulteert in een dynamischer licht.
 • Paraplu – Een paraplu ziet er net zo uit als een paraplu voor nat weer en is verkrijgbaar in twee stijlen. De eerste is zwart aan de buitenkant en reflecterend aan de binnenkant. In plaats van de Speedlight of stroboscoop aan het open uiteinde te richten, richt je hem in de paraplu en het reflecterende materiaal weerkaatst het licht naar buiten. De andere stijl is een ondoorzichtige witte paraplu waar je de Speedlight in vuur en vlam zet, en het verspreidt de verlichting gelijkmatig. Beide soorten paraplu’s zijn ideaal voor het werpen van verlichting op een groter gebied.

Als je buiten de camera fotografeert met een modifier, heb je een standaard nodig. Het is licht van gewicht en inklapbaar met een centrale paal die uitzet, zodat u de hoogte kunt instellen.

Aan de bovenkant monteer je je Speedlight, stroboscoop of softbox via een beugel die schuin kan worden geplaatst om het licht te richten. Met standaards kunt u quicklverplaats je speedlights door de studio om te experimenteren en de juiste look te krijgen.

6. Breid je studiokit uit

Hardcases voor camera-uitrusting

We hebben studioverlichting en alle stukjes en beetjes die daarbij horen behandeld. Er zijn andere studiokits beschikbaar, afhankelijk van uw behoeften en budget.

 • Reflectoren

Een fotografiereflector is een zachte stoffen schijf die zich ontvouwt vanuit een compacte vorm. Aan de ene kant bedekt zilver reflecterend materiaal de schijf voor koel licht en aan de andere kant goud voor warm licht.

Een reflector weerkaatst meestal een natuurlijke lichtbron op je onderwerp. Ze zijn er in verschillende maten en zijn geschikt voor buitenopnames om het zonlicht te reflecteren.

Als alternatief kunt u een vergelijkbaar resultaat bereiken met een groot stuk dik wit papier – het reflecteert behoorlijk wat licht.

 • Driepoot

Een statief is een essentieel onderdeel van de studio-apparatuur voor thuisfotografie.

Een statief is in hoogte verstelbaar en stabiel zodat je staand of zittend kunt fotograferen. Je bevestigt je camera aan de bovenkant van het statief met een beugel.

Eenmaal bevestigd aan het statief, kunt u uw opname instellen en blijft de camera op zijn plaats.

Het beste aan het gebruik van een statief is dat je langere sluitertijden kunt regelen dan wanneer je uit de hand fotografeert.

 • Laptop

Als je de beste computer overweegt om te gebruiken voor thuisstudiofoto’s, zou ik een laptop aanbevelen.

Het is vooral handig als de ruimte beperkt is en je geen andere keuze hebt dan foto’s op de bank te bewerken. U kunt ook een laptop gebruiken om uw camera eraan te bevestigen met tetheringkabels.

Met tether-opnamen kunt u de foto maken en deze direct op uw laptop laten verschijnen. Op die manier kunt u de resultaten in volledige resolutie controleren op een scherm dat groter is dan dat van uw camera.

Moderne laptops kunnen gemakkelijk Photoshop en andere processorintensieve bewerkingsapps aan.

 • Zandzakken

Als u standaards met topzware flitsers of modifiers gebruikt, overweeg dan om zandzakken te gebruiken om de basis van de standaards te verzwaren. Je kunt deze kopen bij camerawinkels, of basiswinkels bij bouwmarkten – of je eigen maken.

 • Opslag

Je hebt veel geld uitgegeven aan je camera en verlichtingsapparatuur – je wilt niet dat het beschadigd raakt terwijl je in huis ligt.

Cameratassen kunnen maar zoveel bevatten en zijn niet ideaal voor fotostudiowerk thuis.

Als je een beperkt budget hebt, raad ik aan om een grote plastic opslagcontainer met een rubberen afdichting te gebruiken om je camera, lenzen en verlichtingskit op te bergen. Als je een groter budget hebt, overweeg dan de speciaal gebouwde camera-opbergkoffers die verkrijgbaar zijn bij camerawinkels.

Deze zien eruit als een plastic koffer met schuiminzetstukken die je kunt uitpluizen om specifieke apparatuur te passen.

Mijn hete tip is om bouwmarkten te bekijken die dezelfde gevallen verkopen tegen een fractie van de kosten.

7. DIY Achtergronden

Thuisstudio met stoffen achtergrond

Achtergronden zijn een essentieel onderdeel van een thuisfotostudio.

Als je een bakstenen muur of betonnen muur hebt, zien ze er geweldig uit als portretachtergronden. De meesten van ons hebben echter geen lege of aantrekkelijke muur voor portretfoto’s.

Je kunt naar een camerawinkel gaan om een frame te kopen met een reeks achtergronden die ideaal zijn voor mode- en portretfotografie. Maar deze zijn duur en omslachtig als je in dezelfde ruimte moet wonen.

Een eenvoudige DIY-hack is om een laken te gebruiken met een neutrale toon als achtergrond. Of, voor een getextureerde achtergrond, overweeg een fotodeken of zelfs een tapijt.

Het belangrijkste is om te kiezen voor neutrale kleuren zoals een grijze of witte achtergrond.

Een andere optie is om naar een stoffenwinkel te gaan om een stuk geschikt materiaal op een rol te kopen – op die manier kun je het oprollen als je klaar bent.

Of gebruik een grote rol wit papier om een witte achtergrond te maken – professionele fotografen gebruiken een vergelijkbaar systeem waarbij het papier op een frame rolt.

Hang je witte achtergronden aan een bestaand gordijn of gebruik grote bull-dog clips om het aan een deurkozijn te klemmen.

Zie deze gids voor meer geweldige diy-achtergrondideeën.

8. DIY Oppervlakken &Props

Oppervlakken voor productfotografiefoto's

Als u van plan bent om productafbeeldingen te maken, zijn er veel doe-het-zelf-manieren om aantrekkelijke oppervlakken en kleine achtergronden te creëren.

Omdat ze niet erg groot hoeven te zijn, kun je de zwarte, witte of gekleurde kaart kopen bij een knutselwinkel. Deze zijn uitstekende achtergronden die gemakkelijk te verwisselen zijn en niet reflecterend zijn.

Als u op zoek bent naar oppervlakken om producten op te plaatsen, ga dan naar de bouwmarkt en pak enkele van de voorbeeldtegels en vloerdelen die worden aangeboden.

Keramische, stenen en vinyl tegels zijn gemakkelijk te stomenre en bieden opties voor creatieve productfoto’s. Je kunt ze ook achter elkaar zetten voor een beetje achtergrond.

Een andere waardevolle toevoeging aan je studioset is een verzameling rekwisieten.

Rekwisieten verschijnen in een reeks studiofotoshoots om toe te voegen aan het verhaal van uw afbeeldingen. Rekwisieten kunnen variëren van spannende rotsen om sieraden op te leggen tot een opgezette papegaai voor een model om vast te houden tijdens een shoot.

Rekwisieten hoeven geen dure items te zijn – mijn tip is om je rekwisieten bijna gratis te vinden of te maken.

Zie deze gids voor tips over het bouwen van een fotostudio voor eCommerce en deze gids voor fototegels.

Laatste woorden

Je hoeft geen professional te zijn die een bedrijf runt om een fotostudio voor thuis op te zetten.

Ik zou elke liefhebber willen aanmoedigen om te overwegen een ruimte in te richten om als studio te gebruiken. Ook als je alleen je beste foto’s wilt delen op social media.

Stel op zijn minst een geschikt bureau, werkstation en opslag in voor uw apparatuur.

Thuisstudio’s hoeven ook geen grote dure projecten te zijn.

Het nemen van kleine stappen om een thuisfotostudio op te zetten, maakt de reis aangenamer – vooral als je een paar doe-het-zelfprojecten aan de mix toevoegt.

Wat zijn je ervaringen met een thuisstudio-opstelling? Heb je een ruimte die je gebruikt voor het maken van foto’s? Wat zijn enkele van de doe-het-zelf-hacks die je hebt gebruikt om rond te komen?

Wat zijn je gedachten over het gebruik van studio’s om natuurlijke en creatieve foto’s van mensen en objecten te maken? Heb je nog tips voor het maken van creatieve DIY achtergronden?

Word onderdeel van het gesprek door je ervaringen te delen, vragen te stellen en commentaar te geven op dit onderwerp. Veel fotografeerplezier in je fotostudio.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer