20 Beste websites om uw foto’s online te verkopen in 2023

FacebookPinterestDelen

Hoeveel geld kun je verdienen met het online verkopen van foto’s?

Of je nu een professionele fotograaf bent of net begint met fotografie, we hebben onszelf allemaal dezelfde vraag gesteld.

Gelukkig zijn er hier in 2023 tal van opties om u te helpen uw foto’s online te verkopen.

Of u nu stockfoto’s wilt verkopen, e-commerce in uw fotoportfolio wilt integreren, afdrukken wilt verkopen, NFT-foto’s, producten of fotoboeken wilt verkopen … we zijn er om u te helpen.

Het is de ultieme gids om geld te verdienen met je camera!

We onthullen de 20 beste plaatsen om uw foto’s online te verkopen en beantwoorden alle meest voorkomende vragen over betaald worden om foto’s te maken.

Dus laten we er meteen in duiken!

Inhoudsopgave

20 Beste websites om foto’s online te verkopen in 2023

Hier zijn de top 20 fotoverkoopwebsites om een beetje neveninkomsten te verdienen met uw fotografie.

We hebben ook een mix van sites voor het hosten van afbeeldingen, blogsites en stockfotosites opgenomen.

1. Schietvast

Bespaar 25% met code SHOTKIT25

start gratis proefperiode

Shootproof is een van de meest populaire websites om foto’s online te verkopen.

Met een eenvoudig platform om prachtige online beeldgalerijen te bouwen, kunt u uw openbare en klantgalerijen presenteren. Mensen kunnen uw werken bekijken en een reeks afdrukproducten bestellen, waaronder grotere doeken en afdrukken voor kunst.

Klanten kunnen de afbeeldingen van hun speciale evenementen downloaden en fotoboeken rechtstreeks van uw site bestellen, waarbij alles rechtstreeks naar hen wordt verzonden.

Shootproof biedt ook alle tools die nodig zijn om uw fotografiebedrijf online op te zetten en te runnen. Je bouwt je merk, prijslijsten en klantcontracten binnen de site.

Een andere geweldige functie is de mogelijkheid om geautomatiseerde verkoop-e-mails te maken, zodat u foto’s online kunt verkopen terwijl u slaapt!

Shootproof biedt een gratis proefversie met de mogelijkheid om te upgraden naar een van de vier betaalde abonnementen – afhankelijk van uw behoeften. Het beste van Shootproof is dat de verkoop van uw afdrukken commissievrij is – de klant betaalt de totale kosten.

Lees meer over Shootproof in onze review.

2. Pixieset

start gratis proefperiode

Pixieset is een van de beste websites om foto’s online te verkopen en biedt een reeks gratis en betaalde oplossingen.

U bouwt online galerijen voor openbare weergave en privéclientgebruik – clientgalerieën zijn beveiligd met een wachtwoord.

Pixieset is gebruiksvriendelijk en stelt klanten in staat om favoriete afbeeldingen te selecteren of een hele galerij te downloaden. Bovendien stuurt het u een melding naar uw e-mailadres wanneer dit gebeurt.

Een andere geweldige functie van Pixieset zijn de beschikbare plannen om u te helpen online te gaan en geld te verdienen.

Ze bieden een uitgebreid gratis abonnement met maximaal 3 GB opslagruimte. In plaats van een proefversie, is het een complete websitebouwer die perfect is voor mensen die met een beperkt budget beginnen.

Er zijn ook vier extra betaalde abonnementen voor fotografen die meer capaciteit en functies nodig hebben.

Een van de meest waardevolle functies van de website is de mogelijkheid om de Adobe Lightroom-plug-in te gebruiken. Hiermee kunt u uw bewerkte afbeeldingen rechtstreeks naar uw Pixieset-galerijen linken en verzenden met minimale rompslomp.

3. Instaproofs

start gratis proefperiode

Instaproofs is een gebruiksvriendelijk platform om een online fotografiebedrijf op te bouwen, compleet met een website, galerijen, marketingtools en de mogelijkheid om pho te verkopentos naar klanten.

De website belooft een gestroomlijnde ervaring om digitale of fysieke afdrukken te uploaden, promoten, verkopen en leveren aan klanten. Instaproofs stelt u ook in staat om te kiezen voor de zelfontplooiing van prints of om hun printdiensten te gebruiken om het allemaal voor u te regelen.

Instaproofs biedt niet minder dan vijf abonnementen, waarvan de eerste een gratis abonnement is dat 3 GB opslagruimte biedt en maximaal 15 galerijen om meer dan 1.000 foto’s op te slaan.

Afbeeldingen die via het gratis abonnement worden verkocht, trekken een commissie van 12% naar Instaproofs. De resterende betaalde abonnementen variëren allemaal in foto-opslaglimieten en services zonder commissie betaald aan de website.

4. ZelfvoldaanMug

start gratis proefperiode

Ongeacht of het een professionele of enthousiaste fotografie is, SmugMug is een briljante website om galerijen op te zetten en uw foto’s online te verkopen.

In plaats van een commissiesysteem te gebruiken, biedt SmugMug Pro een reeks betaalde plannen die zowel een hostinggalerij als een e-commerceplatform omvatten.

De betaalde plannen bieden een reeks opties om een geschikte website te bouwen met galerijen voor uw kunst-, commerciële of evenementenwerk. U stelt de prijzen en afdrukopties in – u kunt ook de aanbevolen afdruklaboratoria gebruiken voor de uitvoering van fysieke afdrukorders.

Wat we het leukst vinden aan SmugMug Pro is dat je vanaf slechts $ 7 per maand onbeperkte foto-opslagopties in volledige resolutie hebt. De hogere plannen bieden geavanceerde zakelijke tools voor promotie en klantenbeheer.

5. Pic-tijd

start gratis proefperiode

Pic-Time is een online galerij en website voor het hosten van afbeeldingen, ideaal voor het verkopen van foto’s.

Evenement- en trouwfotografen die een gebruiksvriendelijk online platform nodig hebben, moeten zeker op de hoogte zijn – met het platform kunt u een elegante en moderne galerijwebsite bouwen om foto’s van klantenevenementen te huisvesten.

Klanten kunnen toegang krijgen tot hun galerijen en afbeeldingen delen via gekoppelde sociale mediaplatforms, digitale kopieën downloaden of fysieke afdrukken bestellen.

Pic-Time is ook zeer geschikt voor fine-art fotografen die hun kunstafdrukken aan het publiek willen laten zien in de hoop ze te verkopen.

Als gevolg van de twee kerngenres zijn de tariefplannen gesplitst, zodat evenementfotografen toegang krijgen tot opslag met een hoog volume en fine-art fotografen hoogwaardige afdrukverwerking krijgen.

Het is vermeldenswaard dat het basisplan voor beeldende kunst een commissie van 15% oplevert versus het hogere plan dat commissievrij is.

6. Zenfolio

start gratis proefperiode

Zenfolio is een andere enorm populaire keuze voor diegenen die een creatieve website willen bouwen om foto’s online te verkopen.

Zenfolio biedt fotografen een one-stop-shop om foto’s online te uploaden, weer te geven, te promoten en te verkopen. Als u klantwerk fotografeert, kunt u met Zenfolio privégalerijen bouwen en uw klanten aangepaste pakketten aanbieden.

Hoewel het bij uitstek geschikt is voor professionele fotografen die afbeeldingen verkopen voor grote klussen zoals school- en sportclubjaargangen, is het net zo goed in het ondersteunen van de kleine man.

Een van de beste dingen van Zenfolio is het enorme assortiment fysieke printproducten dat u aan uw klanten kunt aanbieden.

7. Fotoscherm

start gratis proefperiode

Als u uw website wilt bouwen om uw afbeeldingen weer te geven, te promoten en te verkopen, is PhotoShelter een van de beste opties die er zijn.

Het platform biedt een reeks slimme en moderne sjablonen om uw online aanwezigheid op te bouwen, inclusief galerijen en bedrijfsinformatie.

Als u een fotograaf onderweg bent, biedt PhotoShelter mobiele apps waarmee u uw galerijen en verkopen overal ter wereld kunt beheren.

Gebruikers kunnen profiteren van een gratis proefversie, plus drie extra betaalde abonnementen met een uitgebreid scala aan functies.

Ik vind het vooral leuk dat PhotoShelter een client proofing tool biedt om hun hele privégalerij te bekijken en de afbeeldingen te markeren die ze het leukst vinden.

8. WordPress

start gratis proefperiode

WordPress is een van de meest populaire fotografiehosting- of online galerijsites die er zijn – het is zeker degene die de meeste mensen kennen.

WordPress biedt betaalbare plannen en de mogelijkheid om een reeks thema’s te gebruiken om uw fotografiewebsite te bouwen. U kunt openbare galerijen maken en een blog, een pagina Over ons of Contact en een biopagina opnemen.

Hoewel u zoveel online galerijen kunt bouwen als u wilt (zelfs met een wachtwoord beveiligde galerijen), kunt u WordPress niet gebruiken als een e-commerce website zoals het is.

Als u echter al WordPress als uw toonaangevende fotografiesite hebt, is er een reeks plug-ins beschikbaar om uw website bij te werken om de verkoop van uw foto’s mogelijk te maken.

Veruit de beste en populairste e-commerce plugin voor fotografen is WooCommerce. Het is gratis om de WooCommerce-plug-in toe te voegen aan uw bestaande WordPress-website – u hoeft alleen maar te betalen voor hosting en winkeltransactiekosten.

9. Vierkante ruimte

start gratis proefperiode

Squarespace is net zo populair als WordPress voor diegenen die online galerijen voor hun foto’s willen bouwen.

Het grote verschil tussen de twee is dat Squarespace al een beperkte set e-commercetools biedt die klaar zijn voor gebruik – geen plug-ins nodig.

Squarespace biedt de tools om uw online website te bouwen met galerijen. Het bevat ook de mogelijkheid om de verkoopprijs in te stellen voor digitale downloads en fysieke afdrukken van uw winkel.

De opties zijn echter een beetje beperkt en je moet het print-pack-postproces zelf organiseren met een lokale printer.

Als gevolg hiervan is Squarespace een perfecte oplossing voor mensen die nieuw zijn in de fotoverkoop en die een online winkel willen bouwen.

Ook degenen die afgedrukte foto’s willen verkopen, maar zelf voor het afdrukken en de bijbehorende taken zorgen, hebben meer controle.

Bekijk onze volledige Squarespace-beoordeling.

10. Alamy

start gratis proefperiode

Alamy is een populaire Britse stockfotografiewebsite die al bijna net zo lang bestaat als digitale fotografie. Als gevolg hiervan is het een geweldig startpunt voor elke fotograaf om foto’s online te verkopen.

Als gevolg van hun ambtstermijn hebben ze meer dan 255 miljoen stockfoto’s, video’s en vectoren verspreid over 50 categorieën en genres.

Voor degenen die hun foto’s online willen verkopen, is Alamy een uitstekende keuze, omdat ze veel verkeer en analysetools bieden om u te helpen weten wat het beste verkoopt.

Alamy biedt ook de Stockimo-app voor iOS, zodat u onderweg iPhone-afbeeldingen kunt vastleggen en verkopen.

De website betaalt 50% van elke directe verkoop voor exclusieve afbeeldingen en 40% voor niet-exclusieve afbeeldingen – dit zijn geweldige tarieven. Het grootste probleem met een website van deze schaal is om uw afbeeldingen door de juiste kopers te laten zien.

11. Shutterstock

start gratis proefperiode

Shutterstock is een van de bekendste sites voor stockfotografie en biedt honderden miljoenen afbeeldingen en video’s te koop aan.

Als gevolg hiervan is Shutterstock een van de eerste plaatsen waar mensen en bedrijfshoofden als ze stockfoto’s nodig hebben. Bovendien verkopen ze muziek, 3D-modellen en bieden ze een reeks hulpmiddelen om uw afbeeldingen op de site te beheren.

Het commissietarief voor Shutterstock is 30% per verkoop en ze bieden een extra financiële beloning voor het doorverwijzen van andere fotografen en klanten naar de site.

Shutterstock heeft zelfs een Contributor-app, zodat u uw afbeeldingen onderweg kunt uploaden en de voortgang van uw verkopen kunt volgen.

Een uitstekende functie van de Shutterstock-website is The Shot List. Het is een pagina gewijd aan de nieuwste en aankomende trends in foto’s die klanten zullen zoeken.

Shutterstock biedt content van hoge kwaliteit die klanten kunnen gebruiken in hun creatieve bezigheden. Bovendien is het een van de beste plaatsen om foto’s te verkopen en uw verdienpotentieel te vergroten.

12. Dromentijd

start gratis proefperiode

Dreamstime is een website voor stockfotografie, video en illustraties die ideaal is voor mensen die nieuw zijn in het online verkopen van hun foto’s.

De website voor stockafbeeldingen is een van de beste plaatsen om uw foto’s te verkopen, omdat het een gebruiksvriendelijk platform biedt dat veel gemakkelijker toegankelijk is dan sommige andere spraakmakende aandelensites.

Een belangrijk verschil met deze website is dat je nog steeds een persoonlijke galerij kunt maken – meer zoals SmugMug of Pic-Time.

Een functie als deze maakt het veel gemakkelijker voor potentiële klanten om uw afbeeldingen te vinden en voor u om ze te promoten via sociale media.

U kunt verwachten dat u 25% mee naar huis neemt voor elke afbeelding die wordt verkocht voor niet-exclusieve afbeeldingen en 27% voor exclusieve afbeeldingen – geen enorme stimulans om exclusief te gaan.

Naarmate u echter meer verkoopt en aan populariteit wint, kan de commissie oplopen tot bijna 50%.

13. CanStock Foto

start gratis proefperiode

Een van de belangrijkste problemen met het gebruik van stockfotografiesites is het uploadproces.

U moet uw afbeelding voorbereiden voor uploaden en vervolgens tijd besteden aan het invoeren van trefwoorden voor elke afbeelding. De trefwoorden zijn uw toegangspoort om opgemerkt te worden op drukke stockfotosites.

De mensen van CanStock Photo hebben zich echter onderscheiden door een gestroomlijnd uploadsysteem te creëren voor het toevoegen van tekstdocumenten aan elke foto.

Deze kunnen wettelijk verplichte contracten en modelreleases omvatten, evenals een lijst met trefwoorden.

CanStock stelt de verkoopprijs van elke stockfoto in en in plaats van een commissie verdient u een vast bedrag, afhankelijk van de bestandsgrootte van de afbeelding – deze varieert van $ 1 tot $ 2,50.

Een leuke bonus is dat als je verwijs een andere fotograaf naar CanStock Photo als bijdrager, u ontvangt $ 5 voor elke foto die ze verkopen – dit komt neer op 50 verkochte afbeeldingen.

U verdient geld met iemand anders die zijn foto’s via het platform verkoopt – het is een probleemloze inkomstenstroom die uw verdienpotentieel verhoogt!

14. Adobe Stock

start gratis proefperiode

Adobe Stock is misschien wel de website voor stockfotografie voor jou als je Adobe Lightroom of Photoshop gebruikt voor je nabewerkingssoftware.

Adobe heeft de website Fotolia overgenomen en neemt nu Adobe Stock op in hun suite van Adobe Creative Cloud-producten.

Als gevolg hiervan kunt u met de enkele Adobe ID uw afbeeldingen bewerken en vervolgens rechtstreeks uploaden naar uw Adobe Stock-account.

Adobe Stock werkt op vrijwel dezelfde manier als een website als Shutterstock.

Als Adobe Stock-fotograaf heb je gratis toegang tot Adobe Portfolio om je eigen aangepaste online fotogalerij en site te bouwen.

De Adobe Stock-website betaalt een commissie van 33% voor elke verkochte stockfoto en de betaling is direct. Het blijkt zeker een van de populaire plaatsen te zijn om foto’s online te verkopen en extra geld te verdienen.

15. Getty Afbeeldingen

start gratis proefperiode

Getty Images wordt beschouwd als een vooraanstaande stockfotografiewebsite, maar is de moeite waard om te bekijken als u uw foto’s wilt verkopen.

Als u een kunstfotograaf bent die uw belichting en verkoop van uw foto’s wil verhogen, is dit de website om op te staan. Klanten kopen afbeeldingen van de website voor duizenden dollars, vooral als ze exclusief gebruik van de afbeelding willen.

Om uw werk op Getty Images te krijgen, moet u worden geaccepteerd na een rigoureus goedkeuringsproces dat goed kijkt naar de kwaliteit en consistentie van uw werk.

Getty heeft een aantal behoorlijk strikte voorwaarden voor een fotograaf die foto’s online wil verkopen.

Het is echter interessant om erop te wijzen dat Getty Images alleen applicaties accepteert via hun mobiele app Contributor.

In termen van betalingsstructuur voor inhoud die is gelicentieerd met Getty Images, zijn de tarieven 20% voor royaltyvrije afbeeldingen – Getty Images bepaalt de prijs voor uw inhoud.

16. iStock-foto

start gratis proefperiode

Als je het gevoel hebt dat Getty Images een beetje buiten je bereik ligt, hebben ze gelukkig een alternatief.

iStock Photo is een microstock-website gemaakt door Getty Images die geschikt is voor minder ervaren fotografen en bijdragers die online foto’s verkopen.

Het is de moeite waard erop te wijzen dat veel aandelensites naar fotografen verwijzen als bijdragers.

Ik zou iStock ten zeerste aanbevelen voor degenen die nieuw zijn in het online verkopen van foto’s en niet weten waar of hoe ze moeten beginnen.

De website beschikt over een reeks nuttige gebruikersforums om degenen die nieuw zijn in het proces te ondersteunen – het is een geweldige website om foto’s online te verkopen en wat extra geld te verdienen.

iStock betaalt u een tarief van 15% per verkoop en als uw foto populair blijkt, kan dit oplopen tot 45%. Kies je voor exclusieve rechten op je foto, dan gaat het tarief als uitgangspunt omhoog naar 22%.

17. Voorraden

start gratis proefperiode

Als u op zoek bent naar een minder drukke stockfotografiesite om uw afbeeldingen te koop weer te geven, is het de moeite waard om Stocksy te overwegen.

De website biedt een minimaal en modern platform om afbeeldingen te hosten met de functie voor het zoeken naar inhoud is het eerste dat u ziet wanneer u de site laadt.

Stocksy is een coöperatie die eigendom is van fotografen, medewerkers en kunstenaars van over de hele wereld. Om deel uit te maken van de co-op en foto’s online te verkopen, moet je eerst een voorbeeld van tien foto’s ter beoordeling indienen.

Als ze van je spullen houden, ontvang je een uitnodiging om te uploaden en te verkopen in je eigen galerij. Bovendien krijg je als coöplid inspraak in het runnen van Stocksy.

Het is belangrijk op te merken dat de stockfotosite van elke fotograaf eist dat hij zich houdt aan exclusiviteit met afbeeldingen, zodat u ze niet aan een andere stockfotografiesite kunt verkopen.

18. 500 px

start gratis proefperiode

500px is een site die een tweeledig doel dient – om hosting voor uw afbeeldingen te bieden en e-commercefuncties in staat te stellen foto’s online te verkopen.

Net als een social media platform resulteren likes en views in een image ranking. Het kan uw werk aanzienlijk helpen om naar voren te worden geduwd, zodat kopers uw afbeeldingen kunnen pakken en u kunnen verzilveren!

500px biedt een gratis, awesome en pro-abonnement, waarbij de laatste twee onbeperkte uploads van afbeeldingen naar uw galerijen bieden.

U kunt ook betalen voor Luminar Photo Editing-software als een add-on voor een van de plannen – in termen van fotobewerkingssoftware; het is een van de beste.

500px biedt fotolicenties, zodat u uw afbeeldingen als stockfoto’s kunt verkopen. Licentieg opties omvatten royaltyvrije, exclusieve en niet-exclusieve opties voor bijdragers.

Bovendien, omdat het in de eerste plaats een website is voor het hosten van foto’s, is er geen omslachtig goedkeuringsproces of strikte voorwaarden – behalve enkele basiscommunitynormen.

Afhankelijk van de kwaliteit van het werk dat door de fotograaf wordt ingediend, betaalt de site 60% op exclusieve afbeeldingen en een commissie van 30% voor niet-exclusieve afbeeldingen.

19. Fine Art Amerika

start gratis proefperiode

Fine Art America is een website gewijd aan de verkoop van kunst aan de muur, waaronder fotografieafdrukken in verschillende formaten.

Veruit is de site een van de meest populaire manieren om foto’s online te verkopen – vooral voor degenen die beeldende kunst, landschappen en werken fotograferen die er geweldig uitzien in een loungeruimte of hoofdkantoor.

Fine Art America is een van de grootste online marktplaatsen voor de verkoop van foto’s. Als gevolg hiervan kan het moeilijk zijn om je werk gezien te krijgen tussen de duizenden galerijen.

Met behulp van de meegeleverde marketing- en promotietools kunt u een galerij opzetten en Zorgt Fine Art America voor de orderafhandeling.

U kunt uw foto’s verkopen als afdrukken, wenskaarten en technische accessoires zoals telefoonhoesjes.

Het enige dat u hoeft te doen, is uw afbeeldingen uploaden en klanten deze producten aanbieden plus een breed scala aan afdrukstijlen, waaronder ingelijste, canvas- en zelfs houtafdrukken.

Fine Art America biedt een uitgebreid gratis abonnement en een betaald abonnement. Hoe dan ook, u stelt de prijs in en behoudt 100% van de winst – FAA voegt een toeslag van 30% toe bovenop de ingestelde prijs.

20. Etsy

start gratis proefperiode

Etsy is een van de beste marktplaatssites om kunst en ambachten te verkopen – inclusief foto’s.

Etsy is een gerenommeerd platform met de nodige e-commerce tools om je afbeeldingen te laten zien en een reeks afdrukopties aan te bieden.

Bij het verkopen van fysieke prints en canvassen moet je zorgen voor het afdrukken, verpakken en verzenden – het is hoe Etsy hun kosten zo laag houdt.

De beste manier om dit te beheren is door een dropshipping-relatie op te zetten met een drukkerij. Veel grotere drukkerijen zullen aanbieden om het schip te laten vallen – ze ontvangen het bestand, afdrukken, verpakken en posten allemaal voor een vaste prijs.

Etsy trekt veel verkeer aan en hun prijzen omvatten een kleine vergoeding om een verkoopitem online te plaatsen, samen met transactiekosten na de verkoop.

9 tips voor het online verkopen van uw foto’s

1. Verkoop wat hot is

Als u uw foto’s online wilt verkopen, is een van de vragen die u uzelf waarschijnlijk hebt gesteld: “Welk type foto’s verkoopt het beste?”

Om dit te beantwoorden, neemt u de tijd om de stijlen van afbeeldingen te bekijken die al beschikbaar zijn op de sites waarop u uw werk wilt verkopen. Neem de tijd om meer te weten te komen over het goedkeuringsproces en de voorwaarden voor het verkopen van uw foto’s aan een website.

Als u afbeeldingen verkoopt aan een lokale krant, raak dan bekend met en woon lokale evenementen bij. Seizoensgebonden weersveranderingen zijn ook een populaire fotostijl, vooral als je in een gebied bent met dramatische seizoenen zoals de herfst of de lente.

Als u afbeeldingen van mensen verkoopt aan een stockgalerij, verkopen afbeeldingen met één persoon beter dan groepsfoto’s. Bovendien verkopen openhartige foto’s beter dan geposeerde foto’s en is het beter om een persoon weg te laten kijken dan naar de lens te kijken.

Ten slotte heeft een persoon in een groothoekopname momenteel de voorkeur boven close-up face-shots als hij foto’s van mensen verkoopt. Nogmaals, het hangt allemaal af van wat de stockfotowebsite zoekt.

Sommige stockfotowebsites staan open voor elke stijl of afbeeldingscategorie, terwijl anderen een duidelijke briefing geven over het soort stockfoto waarnaar ze op zoek zijn.

2. Verkoop je werk als product

Als je interessante foto’s maakt van landschappen, stadsgezichten of exotische bestemmingen, is er zeker een markt voor je werk om producten van te maken.

Hoewel deze foto’s populair zullen zijn op een stockfotowebsite, is de andere optie om ze als producten te verkopen.

U kunt websites zoals Printful en CafePress gebruiken om prints, mokken, canvassen en kleding te maken en deze vervolgens online te verkopen. Sites zoals deze bieden professionele print- en merchandisingservice waar klanten dol op zijn.

Met Printful kunt u aangepaste merchandise maken voor openbare verkoop of een specifiek evenement. Als je een galerijtentoonstelling van je ingelijste foto’s zou houden, zou je een cadeauwinkel kunnen opzetten met je foto’s op mokken, theedoeken en magneten.

3. Maak en verkoop kunst aan de muur

Er zijn verschillende manieren om uw afbeeldingen te presenteren met behulp van online galerijen zoals Shootproof en Pixieset. Maar er zijn andere manieren om uw creatieve foto’s te laten zien en ze op de markt te brengen als kunst aan de muur die geschikt is voor grotere afdrukken.

Er zijn kunstsites waarmee je je kunt verkopenuw werk online als exclusieve, limited-run of on-demand prints.

Veruit een van de meest populaire is Fine Art America – een site gewijd aan de verkoop van hoogwaardige kunstfoto’s.

Het nadeel van een grote populaire website is dat het een enorme selectie fotografen en afdrukken heeft – uw bescheiden inzending kan verloren gaan in de menigte.

Overweeg naast Fine Art America om je foto’s als kunst aan de muur te verkopen via Etsy, Great Big Canvas, Redbubble en Society6, die je afbeeldingen kunnen omzetten in ingelijste afdrukken, telefoonhoesjes en draagtassen.

4. Maak je eigen koffietafelboek

Er is een groeiende vraag naar unieke en op maat gemaakte koffietafelboeken en u kunt uw eigen boeken te koop maken.

Er zijn talloze sites en zelfs downloadbare software om het ontwikkelen van boeken gemakkelijk te maken. Maar het verkopen hiervan is een stuk uitdagender.

Gelukkig kunt u uw fotoboeken op aanvraag maken en verkopen via sites zoals Blurb. Ik heb Blurb meerdere keren gebruikt om themaboeken te ontwikkelen van mijn fotografiereizen door Japan.

Het platform is gemakkelijk te navigeren en het maken van boeken is eenvoudig dankzij de gedownloade software.

Hoewel u deze boeken eenvoudig kunt laten afdrukken en op u kunt laten plaatsen voor persoonlijk gebruik, biedt Blurb verkoopalternatieven. Je kunt een ISBN-nummer aan je boek toewijzen en het te koop aanbieden in de Blurb Bookstore – een online winkel die overloopt van creatieve fotoboeken.

Blurb rekent geen commissie en zal in volume of on-demand afdrukken – ze bieden ook de verkoop van e-books aan.

5. Optimaliseer uw bestaande online galerij

Als je al een site hebt gewijd aan je fotografiewerk met prachtige galerijen, overweeg dan om deze te optimaliseren met een e-commerce-extensie.

Sites zoals WordPress bieden de mogelijkheid om openbare en privégalerijen te bouwen om uw foto’s weer te geven. Door een e-commerce plug-in toe te voegen aan uw bestaande WordPress-site, kunt u geld verdienen met de verkoop van uw afbeeldingen.

Er is een uitgebreid scala aan plug-ins beschikbaar, met enkele van de beste wooCommerce, BigCommerce en Shopify.

Onze favoriete plug-in voor fotografiesites is WooCommerce, omdat het de verkoop van fysieke (afdrukken, boeken) en digitale producten ondersteunt.

WooCommerce biedt ook talloze thema’s en add-ons, evenals een reeks populaire betalings- en verzendopties. Bovendien biedt een robuuste community van bijdragers online ondersteuning, samen met betaalde ondersteuning van het platform.

Je moet ook naar deze creatieve fotografiewebsites kijken voor inspiratie over het ontwerpen van je galerij.

6. Bouw een online galerij vanaf nul

Een van de eenvoudigste manieren om uw foto’s online te verkopen, is door uw galerijwebsite helemaal opnieuw op te bouwen. Een online galerij is een uitstekende back-up voor het opslaan van uw foto’s in plaats van te investeren in een andere harde schijf.

Hoewel sites zoals WordPress het eenvoudig maken om een galerij te bouwen en een blog toe te voegen, zijn ze niet “out of the box” ingesteld voor e-commerce.

Zoals hierboven besproken, moet u investeren in en een e-commerce plug-in opzetten om foto’s te verkopen. Gelukkig is er een reeks gevestigde fotografiehostingsites met ingebouwde e-commercefuncties.

Deze websites bieden verschillende plannen met verschillende niveaus van opslag en functies, waardoor ze ideaal zijn voor professionele evenementfotografen. Maar velen bieden een eenvoudig en betaalbaar product dat ideaal is voor diegenen die hun foto’s online willen verkopen.

Er zijn veel voordelen voor een fotograaf die zijn site bouwt om zijn inhoud te promoten en foto’s te verkopen om geld te verdienen. Ze hebben meer controle over het ontwerp van de site zonder dat ze een goedkeurings- of indieningsproces voor afbeeldingen hoeven te doorlopen om hun inhoud online te krijgen.

Sites zoals Shootproof, Pixieset en SmugMug stonden bovenaan de lijst in ons artikel Beste online galerijen.

7. Wees kritisch op je foto’s

Als je de moeite hebt genomen om een online galerij te bouwen om je werk te verkopen, wees dan kritisch op wat je laat zien.

Een van de beste tips voor uw foto-e-commerce winkel is niet het plaatsen van elke foto die u ooit hebt genomen – vooral niet allemaal tegelijk!

Wees kritisch selectief over je beste werk en krijg een second opinion van een gerespecteerde collega over wat werkt en wat populair zal zijn bij het maken van een fotoportfolio.

We gaan vaak zo op in ons werk dat we door de bomen het bos niet meer zien. We slagen er niet in om kritisch te zijn op ons werk – vooral nadat we uren hebben besteed aan het maken van de afbeeldingen en vervolgens urenlang hebben bewerkt.

Als u uw site overspoelt met ondergemiddelde afbeeldingen, heeft dit invloed op de verkoop van uw betere foto’s. Het vullen van uw website met alleen uw beste werk zal echter het verschil maken.

8. Marketing is koning

Het internet loopt over metith mensen die hun beelden op talloze manieren en op elk mogelijk medium presenteren.

Als gevolg hiervan lijkt het onmogelijk om uw foto’s te laten opvallen in een zee van afbeeldingen.

Ongeacht hoe u ervoor kiest om uw afbeeldingen te presenteren, marketing is de sleutel tot uw verkoopsucces. Zoals bij elke productverkoop, is het 99% van de strijd om mensen het in de eerste plaats te laten opmerken.

Als je een online galerij of e-commercesite hebt of fotoboeken verkoopt op Blurb, gebruik dan elke mogelijke manier om ze op de markt te brengen.

Met behulp van sociale mediaplatforms kunt u uw foto’s online te koop promoten en een aanzienlijk bereik en betrokkenheid krijgen. Bovendien bevatten veel online fotogalerijen en e-commercesites marketing- en promotietools binnen de betaalde plannen.

9. Dood het met trefwoorden

Sommige stocksites bevatten tienduizenden fotografen die miljoenen foto’s hosten.

Om op te vallen tussen de massa kan een uitdaging zijn, vooral als de website vertrouwt op een sociaal rankingsysteem om afbeeldingen naar voren te duwen.

Een van de eenvoudigste manieren om een drukke ruimte te bestrijden, is door je echt te concentreren op het verkrijgen van de juiste zoekwoorden.

Zoekwoorden lijken veel op tags die worden toegepast op een bericht op sociale media. U voegt trefwoorden toe aan afbeeldingen om boven aan de lijst in een zoekresultaat te worden weergegeven.

Als u uw zoekwoorden in de eerste plaats goed krijgt, betekent dit dat wanneer klanten naar een bepaalde stijl van foto zoeken, de uwe bovenaan wordt weergegeven.

Besteed wat tijd aan het zien van wat top-ranking stockfotografen doen met zoekwoorden en repliceer dat om uw zoekwoordendatabase op te bouwen.

Juridische voorwaarden om te weten bij het online verkopen van foto’s

Als u van plan bent om foto’s online te verkopen, raden we u ten zeerste aan om eerst uw rechten en wettelijke vereisten te kennen en te begrijpen.

Maak kennis met de juridische voorwaarden om juridische problemen op de baan te voorkomen wanneer u merkt dat een van uw afbeeldingen wordt gebruikt op een manier waarmee u het niet eens was.

 • Creatieve Commons – Het is het voorwaardelijke gebruik van uw foto’s op voorwaarde dat het voldoet aan de beperkte die is aangegeven toen u ze verkocht. U kunt ervoor kiezen om uw naam bij de foto’s te vermelden.
 • Commercieel gebruik – Deze term heeft betrekking op het geven van toestemming voor het gebruik van de foto’s in reclame en marketing om een product of dienst te promoten.
 • Redactioneel gebruik – Dit is de toestemming voor kranten, tijdschriften, blogs en andere soortgelijke publicaties om uw foto’s te gebruiken. Handig voor wie zijn foto’s aan een krant wil verkopen.
 • Exclusief – De enige persoon die deze foto kan gebruiken, is de persoon die deze heeft gekocht en de licentie om deze te gebruiken.
 • Niet-exclusief – Iedereen die betaalt voor het gebruik van de foto en is NIET exclusief voor een enkele persoon.
 • Publiek Domein – Foto’s die beschikbaar worden gesteld aan het publieke domein hebben geen beperkingen of auteursrechten en kunnen worden gebruikt voor persoonlijke doeleinden of publicaties.
 • Retail gebruik – Vergelijkbaar met commercieel gebruik, maakt dit het mogelijk om de afbeeldingen te gebruiken op een product zoals een afdruk. De foto maakt deel uit van het product.
 • Rechten beheerd – Hier stel je strikte voorwaarden aan het gebruik en de verspreiding van de foto. Als de foto voor extra doeleinden moet worden gebruikt, moeten extra licenties worden aangeschaft.
 • Recht op publiciteit – Als u werk wilt verkopen met mensen op de foto’s, moet u hun uitdrukkelijke toestemming krijgen om de foto te gebruiken. Als u dat niet doet, maakt u mogelijk inbreuk op hun rechten, vooral wanneer de afbeeldingen voor commerciële doeleinden worden gebruikt.
 • Rechtenvrij – Als u uw foto’s online verkoopt aan een voorraadbureau, kunt u ervoor kiezen dat ze een onbeperkt aantal keren beschikbaar zijn voor gebruik. Het is een niet-exclusieve situatie waarin meerdere mensen de foto’s in de loop van de tijd zullen gebruiken.

Hoe foto’s online te verkopen Veelgestelde vragen

Hoeveel geld kun je verdienen met het online verkopen van foto’s?

Door stockafbeeldingen online te verkopen, verdien je tussen de 25 en 45 cent per afbeelding per maand. De prijs zal variëren afhankelijk van hoe interessant en uniek uw foto’s zijn, hoe goed u zoekwoorden gebruikt en de soorten bureaus waaraan u aan hen verkoopt.

Welke app betaalt je om foto’s te maken?

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd: kan ik foto’s verkopen die op mijn telefoon zijn gemaakt? Ja, dat kan absoluut. Hier is een lijst met gratis iOS- en Android-apps waarmee u precies dat kunt doen:

 • Eyeem – Het is een applicatie die snel en gemakkelijk te gebruiken is. Het scrolt door uw filmrol om alleen afbeeldingen van de beste kwaliteit te selecteren voordat u ermee instemt ze te verkopen. EyeEM betaalt u 50% van de winst.
 • Snapwire | – Het stelt fotografie-gerelateerde uitdagingen om ervoor te zorgen dat de ingezonden stockfoto’s te koop voldoen aan specifieke criteria. Als je de foto-uitdagingen aangaat en je foto’s worden geselecteerd, krijg je betaald voor de foto’s. Je hebt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan verzoeken van kopers. Door uitdagingen en verzoeken van kopers te combineren, kunt u tot 70% van de verkoopwinst voor stockafbeeldingen verdienen.
 • Foap – Foap is vergelijkbaar met EyeEm in die zin dat het beelden uit uw filmrol selecteert en 50% van de totale winst betaalt. U kunt ook foto’s indienen op basis van criteria die zijn ingesteld door bedrijven die specifieke behoeften hebben aan stockafbeeldingen.
 • MiPic – het is een van de beste apps om stockafbeeldingen te verkopen – beschikbaar vanaf desktop en mobiel. U uploadt eenvoudig uw foto’s naar een galerij en deze geeft de foto’s weer die een geschikte resolutie hebben. Dat is alles wat u hoeft te doen – stuur uw foto’s naar een galerij en leun achterover en wacht op de verkoop. Het nadeel van deze site is dat je maar 20% van de winst ontvangt.

Hoe verkoop ik mijn foto’s aan kranten?

We kunnen niet altijd op het juiste moment op de juiste plaats zijn met een tas vol spullen om breaking news te fotograferen.

Maar je kunt je foto’s nog steeds verkopen aan een krant of tijdschrift. Controleer de website van de krant omdat ze vaak foto-inzendingen uitnodigen, vooral als het voor een lokale publicatie is.

Als alternatief, als u een foto heeft waarvan u denkt dat deze nieuwswaardig is, neem dan rechtstreeks contact op met de krant en vraag om met de nieuwsredacteur te spreken.

Waar kan ik foto’s van mezelf verkopen?

Er zijn verschillende smartphone-apps en bedrijfssites die betalen voor selfiefoto’s.

Selfies zijn te zien in gepubliceerde artikelen, promoties en advertenties. Sommige apps geven richting aan het soort dingen dat ze willen dat je in je foto’s doet.

Welk formaat prints verkopen het beste?

Het formaat van de afdrukken die het beste verkopen, varieert van regio tot regio. Bedrijven die kant-en-klare monturen maken werken op deze maten en maken ze ook erg populair in de consumentenmarkt.

 • 5×7 inch
 • 8×10 inch
 • 11×14 inch
 • 16×20 inch

Hoe geven professionele fotografen foto’s aan klanten?

Professionele fotografen gebruiken een website om foto’s van klanten te presenteren in een openbare of privégalerij waartoe alleen de klant toegang heeft.

Shootproof is een site die fotohostingwebsites biedt die ideaal zijn voor professionele fotografen. De klant kan digitale bestanden downloaden of afdrukken rechtstreeks van de site bestellen.

Laatste woorden

Zoals je kunt zien, is het online verkopen van foto’s niet zo eng als het klinkt.

Er is een enorm scala aan online sites die speciaal zijn gebouwd om uw foto’s te hosten en te verkopen. Deze variëren van stockfotografiesites, hostinggalerijen, een portfoliopagina en zelfs een bescheiden blogsite met plug-ins.

Ongeacht uw startbudget, er is geen reden waarom u uw foto’s niet online kunt verkopen en nu geld kunt verdienen!

Het beste deel van het online verkopen van foto’s is dat je geld verdient terwijl je slaapt – of terwijl je meer geweldige foto’s maakt die geschikt zijn voor verkoop.

Ik hou vooral van de sites die u voorzien van een fotolijst of een korte uitleg van de huidige stockfototrends. Op die manier kun je met je camera op pad gaan om te weten wat het beste verkoopt.

Wat zijn je gedachten over het online verkopen van je foto’s via een site als deze?

Maakt u al gebruik van een galeriesite om werk te verkopen, of heeft u in het verleden werk verkocht via een stocksite?

Hoe was je ervaring en verdiende je geld met het verkopen van je foto’s voor contant geld?

Neem deel aan het gesprek door commentaar te geven op uw ervaring, uw ideeën te delen en vragen te stellen. Veel plezier met fotograferen.

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer