Belinda Allens

Hoewel ik al sinds de kunstacademie in de jaren ’70 mijn eigen foto’s maak en verwerk, zie ik mezelf niet als fotograaf, eerder als een fotografisch kunstenaar – dat wil zeggen dat ik mijn afbeeldingen altijd heb gebruikt als grondstof voor creatieve composities.

Ik heb me nooit te veel vastgebeten in apparatuur met hoge specificaties of te technisch worden met de perfecte foto. Voor mij gebeurt de magie later – vroeger was het in de donkere kamer en zeefdrukstudio, nu in Photoshop op mijn Mac.

Mijn fotografische en mixed-media werk verkent ‘landschap’ in relatie tot menselijke cultuur en erfgoed. Ik ben geïnteresseerd in het visualiseren van een spiritueel perspectief op het landschap, en in het illustreren van de complexe impact van geschiedenis en cultuur op een hedendaags gevoel van ‘plaats’.

Naast gefotografeerde texturen van het natuurlijke en stedelijke landschap en mensen in verschillende omgevingen, omvatten bronnen voor mijn werk mythologische, historische en religieuze teksten, documenten en literatuur.

Mijn shotkit is zo eenvoudig als maar kan – het is super draagbaar en gemakkelijk te onderhouden. Mijn kunstpraktijk betekent dat ik geen inkomsten uit mijn fotografie heb om een upgrade naar de nieuwste en beste apparatuur te rechtvaardigen, maar dat past prima bij mij.

Camera

Pentax K-5II – Ik heb pentax SLR camera’s gebruikt sinds de kunst school dagen, en dit is mijn meest recente van vele die ik heb gehouden. De Pentax DSLR bereik is grote waarde voor een kwaliteit camera en werkt met mijn legacy K-mount lenzen.

Sony RX100 IV – Bij het reizen en wandelen van vele kilometers per dag, en wanneer ik discreter wil zijn voor straatfoto’s, geef ik er de voorkeur aan om een goede compact in te pakken. Deze Sony past bij de rekening voor mij – hij schiet RAW en heeft een verstelbaar kijkscherm en een zoeker.

Lenzen

Pentax DA 40mm f/2.8 – De pancake 40mm lens is licht, draagbaar en haarscherp. Hoewel ik veel legacy Pentax lenzen heb uit mijn decennia met het merk, evenals de kitzoom die ik bij de camera kreeg, gebruik ik nu zelden iets anders dan deze compacte en effectieve prime lens.

Verlichting/Triggers

Ik fotografeer met beschikbaar licht, zelfs ’s nachts, slechts af en toe met behulp van de ingebouwde flitser als invulling voor situaties met tegenlicht.

Tassen/Riemen

Geen speciale tassen of riemen. Ik heb een generieke rugzak gekocht in Tokio die mijn wandeltas is en die gemakkelijk geschikt is voor mijn kleine kit.

Statieven

Manfrotto statief of een Gorilla Pod voor op reis.

Hardware en software

Sorteren en basisbewerking : Adobe Bridge en Camera Raw.
Complexe aanpassing, compositie en creatie – Adobe Photoshop
Lay-outs en concepten voor assemblages uit meerdere delen – Adobe InDesign

MISC.

Laat je niet ophangen aan kit. Een recente ontwikkeling in mobiele en retro fotografie (bijv. Lomography) laten zien dat het niet de uitrusting is die je creatief maakt. Integendeel, het verkennen van beperkingen kan een van de meest creatieve dingen zijn om te doen.

belindaallen.com.au | @bforbelle

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer