Beste budgetlaptop voor fotobewerking in 2023 (Mac &pc)

Deze gids laat je laptops zien die de beste waar voor je geld bieden, terwijl ze nog steeds krachtig genoeg zijn voor het bewerken van je foto’s (en video’s).

Hoewel de meeste fotografen en filmmakers de voorkeur geven aan Mac-computers, hebben Windows-laptops ook voldoende verwerkingskracht voor professionele fotobewerking.

De beste budgetlaptops hebben krachtige CPU’s, veel RAM voor complexe bewerkingstaken en de nieuwste grafische kaarten.

Als u foto’s en video’s voornamelijk op uw laptop bewerkt, is het verstandig om te investeren in het grootste scherm dat u zich kunt veroorloven.

Maak je geen zorgen als je een complete beginner bent als het gaat om het kopen van laptops voor fotobewerking – we hebben aan het einde een handige kopersgids toegevoegd voor je referentie.

Lees ook onze gids met de beste bewerkingssoftware voor fotografen.

Laten we ons erin vastbijten!

Inhoudsopgave

Wat is de beste budgetlaptop voor fotobewerking ?

ASUS VivoBook S15 S533

Pros

 • Groot Full HD 15,6” scherm
 • Tot 2 TB opslagruimte
 • Tot een batterijduur van 16 uur, maar dat is voordat we Photoshop openen
 • De stijl voelt aan als een high-end laptop

Tegens

 • Batterij kan snel leeg raken tijdens het bewerken van foto’s
 • Het is vrij groot, wat de draagbaarheid beperkt
 • Scherm heeft slechts 45% NTSC kleurengamma
Controleer de huidige prijs

Het eerste dat we moeten benadrukken over deze laptop is hoe goed de processor en het RAM-geheugen zijn. De ASUS VivoBook S15 S533 wordt standaard geleverd met een Intel Core i7-processor en 16 gig RAM.

Het heeft wel een geïntegreerde grafische kaart die het een beetje zal vertragen, maar al dat RAM-geheugen gaat korte metten maken met de grootste Lightroom-workflows.

De ASUS VivoBook S15 S533 komt binnen op iets minder dan 4 lb. Dit betekent dat het misschien niet de juiste keuze is als u gewichtsbesparingen wilt maximaliseren, wat vooral belangrijk is voor natuurfotografen en landschapsfotografen die in het achterland wandelen.

Je hebt tal van opslagopties met de ASUS VivoBook S15 S533. Het wordt standaard geleverd met 512 gigs opslag, maar je kunt geüpgradede modellen kopen met maximaal 2 terabyte.

Dat zou genoeg moeten zijn om foto’s op te slaan voor zelfs de drukste werkende fotografen. U zult echter zeker externe opslag willen ophalen, omdat u geen extra interne opslag aan deze laptop kunt toevoegen.

Het scherm op de ASUS VivoBook S15 S533 is zeer indrukwekkend. Dit 15,6-inch scherm heeft ook een kijkhoek van 178 °, wat geweldig is voor het delen van foto’s met uw klanten.

Het heeft slechts 45% NTSC-kleurengamma dat net verlegen is van 100% sRGB, maar voor een budgetmodel met al deze andere functies is het een geweldige plek om te beginnen.

De batterij op deze Windows-laptop gaat ongeveer 16 uur mee bij licht gebruik. Ik heb van andere fotografen gehoord dat de levensduur van de batterij snel begint te lopen zodra je fotobewerkingssoftware opstart, maar dit is een redelijk beheersbare afweging bij het winkelen met een beperkt budget.

De bouw van de ASUS VivoBook S15 S533 is een ding dat er echt uitsprong toen ik begon met het samenstellen van een lijst met de beste budgetlaptop voor fotografen. Het heeft een slank, metalen ontwerp dat me doet denken aan high-end Apple MacBooks.

De enige opvallende budgetafweging van deze laptop is de iets ondermaatse kleurruimte op het scherm. Alle andere functies zullen dit een geweldige keuze maken voor iemand die de laptop aan de grotere kant niet erg vindt.

 • Lees meer: Wat is de beste Intel Core i7 Windows-laptop?

Lenovo – Legion 5

Pros

 • 15,6” monitor met 100% sRGB en Full HD
 • Opties waaronder 32 gigs RAM
 • Speciale grafische kaart
 • Veel USB, USB C-poorten end een HDMI-poort
 • Koelsysteem kan meer dan alleen omgaan met het bewerken van foto’s

Tegens

 • Design is erg gericht op gaming
 • Gewichten 5,29 pond
Controleer de huidige prijs

De Legion 5 is de eerste laptop op de lijst van vandaag waarvan ik echt kan zeggen dat hij een scherm heeft dat geweldig is voor het bewerken van foto’s. Dit 15,6 inch scherm heeft 100% sRGB, wat betekent dat u foto’s en levensechte kwaliteit bewerkt.

De AMD Ryzen 7 5800H-processor is gebouwd voor AAA-gaming, dus hij kan korte metten maken met het bewerken van een paar foto’s.

De Legion 5 heeft een speciale NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti grafische kaart. Dit betekent dat grafische verwerkingssnelheden door het dak gaan op deze krachtige Windows-laptop.

Dit zou handig zijn bij het exporteren van grote hoeveelheden foto’s uit Lightroom, waar laptops met minder vermogen vaak veel leng vergen.

Ook het koelsysteem op de Legion 5 is het vermelden waard. het is gebouwd om lange gamesessies aan te kunnen, wat betekent dat het ook alles kan nemen wat Adobe Creative Suite er tegenaan kan gooien.

De batterij op de Legion 5 is ook een beetje robuuster dan sommige van de andere budgetlaptops op deze lijst. De gamingfocus helpt fotografen ook hier om een computer te krijgen die bestand is tegen intensieve grafische software.

Niet alles is echter perfect als het gaat om de Legion 5.

Dit is absoluut een laptop die in de eerste plaats is gebouwd om te gamen. Als de gedachte aan een RGB LED-toetsenbord en een algehele “gamer-vibe” niet voor u werkt, wilt u misschien enkele andere goedkope laptops op deze lijst bekijken.

 • Lees meer: Wat is de beste laptop voor Photoshop?

ASUS VivoBook S14 S435 Laptop

Pros

 • Indrukwekkende 96,6% sRGB-waarde
 • De altijd belangrijke micro SD-kaartlezer
 • Ultralicht 2,87 pond
 • Grote besparingen op het budget

Tegens

 • Slechts 8 gigs RAM
 • Levensduur van de batterij heeft gemengde resultaten
Controleer de huidige prijs

De ASUS VivoBook S14 S435 is de go-to laptop voor elke fotograaf die prioriteit geeft aan een vederlicht gewicht boven al het andere. Met de ASUS VivoBook S14 S435 hoeft u niet echt veel compromissen te sluiten om een aantal geweldige gewichtsbesparingen te bereiken.

Dit is een geweldige laptop voor het bewerken van foto’s als je van plan bent om veel te reizen voor je fotografie. Met een gewicht van slechts 2,87 lb zijn er lenzen die meer wegen dan deze laptop.

Dit is een andere laptop aangedreven door de Intel Core i7-processor. Die processor geeft geweldige resultaten, vooral bij het gebruik van extra threads voor grafische bewerking.

De ASUS VivoBook S14 S435 heeft een opmerkelijk nadeel als het gaat om RAM. De 8 gigs RAM zijn zeker genoeg om sommige afbeeldingen te bewerken, maar intensieve Photoshop- en Lightroom-workflows zullen een tijdje duren om te verwerken.

Het scherm van de ASUS VivoBook S14 S435 maakt zijn slappe ram meer dan goed. De 96,6% sRGB-waarde is uitstekend, vooral voor een prijs die onder de meeste budgetlaptops op deze lijst ligt.

Ja, de ASUS VivoBook S14 S435 wordt geleverd met een ingebouwde microSD-kaartlezer. U kunt stoppen met u zorgen te maken over het vinden van die SD-kaartlezer dongle en gewoon vertrouwen op degene die in de laptop is ingebouwd.

Ondanks het ultradunne ontwerp van deze Windows-laptop, voelt hij echt stevig aan in je handen. Dat is een andere belangrijke functie in een laptop waarmee u van plan bent te reizen.

Een ding dat u zwaar moet overwegen voordat u de ASUS VivoBook S14 S435 oppakt, is de levensduur van de batterij.

De ASUS VivoBook S14 S435 biedt de hele dag prestaties als u gewoon terloops op internet surft voor het bekijken van video’s. U krijgt echter ongeveer 6 tot 10 uur prestaties, afhankelijk van hoe resource-intensief uw fotobewerkingsworkflow is.

Dat is een behoorlijk grote schommeling voor de levensduur van de batterij.

Ik zou zeggen dat deze laptop beter zal zijn in de handen van iemand met een lichtere aanraking en Lightroom en Photoshop in plaats van met fotografen die veel intensievere Photoshop-manipulaties doen.

 • Lees meer: Wat is de beste iPad-app voor het bewerken van foto’s?

HP Pavilion Gaming 15-inch laptop, Intel Core i5-9300H, NVIDIA GeForce GTX 1650

Pros

 • Uitbreidbaar RAM-geheugen
 • Speciale grafische kaart
 • Tal van poorten, waaronder een medialezer
 • Uitstekende koeling

Tegens

 • Ongeveer 62% sRGB kleurruimte
 • Slechte levensduur van de batterij maxt uit bij 8 uur
Controleer de huidige prijs

Het HP Pavilion is een unieke keuze voor een budget fotobewerkingslaptop. Het heeft veel kracht, maar het maakt een afweging als het gaat om algehele portabiliTy.

De Intel Core i5-processor en 12 gig RAM bieden meer dan genoeg kracht om zowat elk fotobewerkingsproject aan te kunnen. Zelfs fotografen die een teen in videografie dopen, zullen merken dat deze laptop sterk genoeg is om aan hun behoeften te voldoen.

Veel van deze kracht komt voort uit het feit dat deze laptop een speciale grafische kaart heeft. De NVIDIA GeForce GTX 1650 gaat snel werk maken van veeleisende grafische workloads terwijl de CPU in RAM vrij blijft voor andere verwerkingstaken.

Met het HP Pavilion kunt u zelfs extra RAM toevoegen. Er zijn twee upgradebare geheugensleuven die u gemakkelijk kunt openen in de laptop als u behoefte hebt aan verbeterde prestaties.

Het 15-in scherm is full HD, de standaard die elke fotograaf in een laptop zou moeten zoeken. De HP Pavilion biedt slechts 62% sRGB kleurruimte, wat een goede middenwegoptie is.

Aangezien dit een goedkope gaming-laptop is, kun je verwachten dat het koelsysteem behoorlijk krachtig is. De ventilatoren op de HP Pavilion werken snel en kunnen de warmte die wordt gegenereerd door het bewerken van foto’s gemakkelijk afvoeren.

Deze laptop weegt 4,9 kilo en gaat zeker niet voor de flinterdunne stijl van sommige andere goedkope laptops. Dit maakt de HP Pavilion minder ideaal voor fotografen die al veel glas, camerabody’s en andere apparatuur bij zich hebben.

De batterij is een ander aspect van het HP Pavilion dat we moeten aanstippen. In mijn ervaring heeft het een solide levensduur van 8 uur, vooral als ik hier en daar een paar afbeeldingen aan het bewerken ben.

Deze batterijduur is lager dan een paar van de goedkope laptops die ik behandel, maar het is veel consistenter.

 • Lees meer: Wat is de beste desktopcomputer voor videobewerking?

Lenovo – – IdeaPad 3i – Essentiële laptop

Pros

 • Net genoeg kracht voor essentiële bewerkingen
 • Superwaarde optie
 • Dun ontwerp
 • Geweldige functies voor videochats

Tegens

 • Gewicht voelt hoger dan het zou moeten zijn
 • Geïntegreerde grafische kaart
Controleer de huidige prijs

Er is een budgetlaptop voor elke fotograaf en de IdeaPad 3i is het bewijs dat je alle essentiële functies kunt vinden in een pakket dat je niet veel geld gaat kosten.

De IdeaPad 3i maakt gebruik van een Intel Core i5-processor en heeft 8 gig RAM. Dit is zeker geen machine die is gebouwd voor high-end prestaties, maar het heeft genoeg kracht om een professionele fotobewerkingsworkload over de eindstreep te brengen.

Een deel van deze besparingen komt voort uit het feit dat de IdeaPad 3i een geïntegreerde grafische kaart gebruikt. Dat betekent dat de grafische kaart stroom gaat delen met de CPU, wat de algehele prestaties zal beperken.

De geïntegreerde grafische kaart met de IdeaPad 3i is eigenlijk een beetje geavanceerder dan sommige van de andere geïntegreerde grafische kaarten die ik vandaag heb behandeld. De IdeaPad 3i maakt gebruik van een co-processor geïntegreerde grafische kaart die het een prestatievoordeel geeft in vergelijking met sommige andere modellen.

De IdeaPad 3i heeft ook een dun ontwerp. Als u op zoek bent naar een laptop die u in uw handbagage kunt stoppen, is dit misschien de juiste optie voor u.

Aan de andere kant valt deze laptop in de zwaardere gewichtscategorie. Een van de meest voorkomende afwegingen met de meest betaalbare fotobewerkingslaptops is een hoger basisgewicht.

Ik leg veel nadruk op het vermogen van de laptop om fotobewerking aan te kunnen, maar er zijn enkele andere dingen waar fotografen op vertrouwen.

Deze goedkope laptop is een geweldige optie als je in veel videochats zit. De IdeaPad 3i heeft een aantal geweldige ingebouwde functies die zijn ontworpen om die Zoom-vergaderingen met klanten een beetje draaglijker te maken.

 • Lees meer: Wat is de beste desktopcomputer voor grafisch ontwerp?

ACER Aspire 5 Slanke Laptop

Pros

 • 15,6″ Full HD-scherm
 • AMD Ryzen 7 3700U mobiele processor
 • Zeer betaalbaar
 • USB C-poort

Tegens

 • Kan een medialezer gebruiken
 • Ongeveer een sRGB-waarde van 50%
Controleer de huidige prijs

In een wereld van netbooks en verklede tablets domineert de ACER Aspire 5 een niche van extreem lichtgewicht en goedkope laptops.

Voordat ik te diep inga op het bespreken van de ACER Aspire 5, is de prijs het grootste pluspunt aan de kant van deze laptop. Het is ongeveer zo goedkoop als een laptop kan krijgen, terwijl het nog steeds solide fotobewerkingsprestaties biedt.

Het scherm is nog steeds een indrukwekkend 15,6 inch full HD-scherm. Het heeft slechts een sRGB-waarde van 50%, maar dat ziet er niet zo slecht uit als je kijkt naar de prijs.

Deze laptop maakt gebruik van een mobiele processor die meer affordable en bespaart op het gewicht. Het zal niet zo robuust zijn als een volledige laptopprocessor, maar het is nog steeds sterk genoeg om foto’s te bewerken.

Er zijn slechts vier gigs RAM in de ACER Aspire 5. Dit betekent dat je behoorlijk juridisch moet zijn als het gaat om hoe hard je deze laptop duwt tijdens het bewerken.

Je zou ongeveer 7 uur bewerking uit deze laptop moeten kunnen halen. uw kilometerstand zal variëren op basis van de software die u gebruikt en hoe hard u het RAM-geheugen en de CPU pusht.

De ACER Aspire 5 heeft ook dat ingetogen MacBook-ontwerp waarvan ik weet dat fotografen er gewoon geen genoeg van kunnen krijgen. Deze laptop blijft uit de weg, zodat u en uw klanten zich kunnen concentreren op de fotografie in plaats van op de laptop zelf.

 • Lees meer: Hoe een computer te bouwen voor fotobewerking

Lenovo Yoga 6 13.3 2-in-1 13,3 “Touch Screen Laptop

Pros

 • 10-punts Multitouch-scherm
 • Licht 2,9 pond en minder dan een inch dik
 • 2-in-1 ontwerp dat werkt als een laptop en tablet
 • Uitstekende 98,2% sRGB-waarde

Tegens

 • Tabletfunctie niet nuttig voor sommigen
 • Minder krachtig dan andere opties
Controleer de huidige prijs

De Lenovo Yoga 6 is de enige 2-in-1 op deze lijst. Het is zowel een laptop als een tablet, waardoor het het meest niche-apparaat is waar ik het vandaag over zal hebben.

Het is die mogelijkheid om in een tablet te veranderen die de Lenovo Yoga 6 zo interessant maakt. Het gebruik van Photoshop en Lightroom op een tablet is voor zoveel fotografen de beste manier om te bewerken.

Ik gebruik zowel toetsenbord en muis als tabletbewerking in mijn workflow, dus de Lenovo Yoga 6 heeft zeker een plaats in mijn fotobewerkingsarsenaal.

Aan de andere kant, als je het idee om je fotobewerking op een tablet te doen niet leuk vindt, is dit misschien niet voor jou. De tabletfunctie op de Lenovo Yoga 6 zal echt het make or break-detail zijn dat u moet overwegen.

Een van de dingen over de Lenovo Yoga 6 die het meest indrukwekkend is, is de 98,2% sRGB-waarde. Er zijn enkele volledige laptops op deze lijst die geen kleur hebben die zo duidelijk en realistisch is als deze goedkope laptop.

Dit is ook een van de kleinste goedkope laptops op deze lijst. Het weegt slechts 2,9 lb en is minder dan een inch dik, dus het is klaar om met je mee te reizen, waar je ook naartoe gaat.

Als het gaat om hardware, heeft de Lenovo Yoga 6 8 gigs RAM en een mobiele processor. In mijn ervaring is dat sterk genoeg om een dag aan foto’s te bewerken.

Als uw fotobewerking afhankelijk is van veel automatisering en batchbewerking, kan de Lenovo Yoga 6 moeite hebben om bij te blijven. Deze 2-in-1 is zeker ideaal voor fotografen die kleinere hoeveelheden afbeeldingen bewerken.

HP Chromebook 14 FHD-laptop

Pros

 • Full HD IPS-scherm
 • Geweldige levensduur van de batterij
 • Dual Core Intel Celeron-processor N3350
 • 65% sRGB waarde

Tegens

 • 64 gigs opslag
 • Voelt een beetje dun
 • Mobiel besturingssysteem met app-gebaseerde fotobewerkingssoftware
Controleer de huidige prijs

Aan het einde van deze lijst besloot ik een interessante laptop te markeren die absoluut het minste is dat je op een laptop kunt uitgeven en nog steeds verwacht wat fotobewerking te doen.

De HP Chromebook 14 is het plaatje van de beste budget laptop. Hoeken zijn overal gesneden om geld te besparen, maar er is hier nog steeds genoeg kracht om wat fotobewerking aan te kunnen.

De HP Chromebook 14 heeft een full HD-scherm met een sRGB-waarde van 65%. Zelfs voor deze prijs is dat nog steeds boven wat sommige van de duurdere laptops op deze lijst te bieden hadden.

Deze goedkope laptop betekent wel dat je met een mobiel besturingssysteem werkt, wat het aantal opties dat je hebt als het gaat om fotobewerkingssoftware beperkt.

De 4 gigs RAM die standaard bij de HP Chromebook 14 worden geleverd, zijn meer dan genoeg om die fotobewerkings-apps aan te kunnen.

De HP Chromebook 14 heeft ook een uitstekende batterijduur. De lichtgewicht hardware vereist niet veel stroom, wat zich vertaalt in batterijbesparing voor u.

Ik moet het hebben over de enige grote afweging met deze budget fotobewerkingslaptop. Het heeft slechts 64 gigs intern geheugen.

Je hebt nu waarschijnlijk een SD-kaart in je camera die meer optredens heeft dan deze laptop. Dit kan ernstige problemen veroorzaken als het gaat om het bewerken van foto’s.

De HP Chromebook 14 is zeker een interessante keuze als u op zoek bent naar een noodback-up, echte instapmodel fotobewerkingslaptop, of als u gewoon de wateren wilt testen voordat u in duurdere uitrusting springt.

Hoe een budgetlaptop te kiezen voor fotobewerking

Het kiezen van de beste goedkope laptop voor fotobewerking hoeft niet zo verwarrend te zijn – uw budget zal waarschijnlijk de belangrijkste beperkende factor zijn, dus kies gewoon uit een van de aanbevolen modellen hierboven die bij uw portemonnee passen – het zijn allemaal uitstekende laptops voor fotobewerking.

Andere factoren om in gedachten te houden bij het kiezen van een goedkope laptop zijn:

 • Mac of pc – Dit debat heeft fotografen net zo verdeeld als Canon versus Nikon, digitaal versus film, enz. Beide merken hebben uitstekende modellen voor fotobewerking, zodat u kunt kiezen op basis van de specificaties, het budget en de persoonlijke voorkeur.
 • Opslag – zelfs als het raadzaam is om een back-up te maken op de cloud of externe harde schijven, is het goed om enige autonomie te hebben om te werken terwijl u onderweg en offline bent.
 • CPU – De processor bepaalt hoeveel programma’s u tegelijkertijd kunt laten draaien en hoe snel ze presteren – daarom is het een belangrijke factor.
 • Geheugen – het RAM-geheugen helpt de processor goed te werken. Als u zich in het begin geen kunt veroorloven met veel geheugen, kunt u er een overwegen waarmee u later kunt uitbreiden.
 • Beeldscherm – De grootte is natuurlijk belangrijk, maar je moet ook rekening houden met kleurnauwkeurigheid en resolutie. Voor fotobewerking is het het beste om een resolutie van Full HD en hoger te hebben.
 • Grafiek – een snelle grafische kaart is handig om Photoshop en Lightroom te draaien. De meeste dure specificaties op dit gebied zijn echter bedoeld voor gaming – niet voor fotobewerking.
 • Batterijleven – Een van de redenen waarom u een laptop boven een desktop kiest, is draagbaarheid. Als je het aangesloten op de muur moet houden, verliest het een deel van zijn doel. Zorg ervoor dat degene die u kiest een goede levensduur van de batterij heeft die aan uw behoeften voldoet.

Waarom is RAM belangrijk bij het kiezen van een goedkope laptop?

Het is veilig om te zeggen dat twee van de meest cruciale specificaties bij het vergelijken van budgetlaptops voor fotobewerking de processor en het RAM-geheugen zijn.

De processor is het brein van je laptop. Hoe groter het is – wat betekent dat hoe meer kernen het heeft – hoe krachtiger het zal zijn en hoe sneller het zal presteren.

Aan de andere kant is RAM de manier van uw processor om te “praten” met andere componenten in de laptop. Dus meer RAM betekent snellere overdracht van informatie tussen de processor en componenten, bredere ondersteuning voor softwaretypen en betere prestaties.

Om de vraag “wat maakt een laptop sneller, RAM of processor?” te beantwoorden, zouden we zeggen dat beide componenten nodig zijn voor een snelle laptop. De processor komt echter op de eerste plaats, omdat het de hersenen zijn en RAM volgt kort daarna.

Een snelle processor maakt een laptop pittig wanneer deze is aangesloten op meer RAM. Met dezelfde hoeveelheid RAM zou een langzamere processor nog steeds zorgen voor een trage laptop.

Een snelle processor met minder RAM zou niet noodzakelijkerwijs traag presteren, maar je zou het potentieel ervan onderbenutten.

Dus als je ons vraagt “wat is belangrijker, processor of RAM?”, zouden we het als volgt zeggen: als je moet kiezen tussen meer geld uitgeven aan een van hen, raden we je aan meer van je budget in de processor te investeren.

Laatste woorden

Het kiezen van de juiste fotobewerkingslaptop voor u komt neer op het in evenwicht brengen van uw budget met de functies die het belangrijkst zijn voor u als fotograaf.

Je zou een gaming-laptop zoals de Legion 5 kunnen kopen die veel robuuste grafische kracht heeft. laptops zoals deze hoeven niet veel geld te kosten, maar bieden gemakkelijk plaats aan fotobewerking en zelfs video voor de aspirant-videograaf.

Er zijn ook ultrabudgetkeuzes zoals de Chromebook die alle basisprincipes dekken zonder je fotografie-uitrusting te belasten.

Post in de reacties over wat je zoekt in een fotobewerkingslaptop en vergeet niet om mijn andere artikelen over fotografie-uitrusting voor elk budget te bekijken.