Hoe texturen te fotograferen

Textuur in fotografie is belangrijk omdat het de kijker een idee geeft van wat iets is Voelt zoals – ook al kunnen ze het niet met hun eigen twee handen aanraken.

Dus hoe toon je textuur in een foto? Hoe breng je iets driedimensionaals over in een plat, tweedimensionaal beeld?

Dat is wat we gaan ontdekken als we in 11 tips voor textuurfotografie duiken en hoe je ze kunt gebruiken om opvallende afbeeldingen te maken.

Inhoudsopgave

Wat is textuur in fotografie?

Textuur is overal om ons heen. Denk aan oppervlakken die je dagelijks tegenkomt: ze kunnen ruw, glad, glad, pluizig, korrelig zijn – noem maar op.

Hier is iets heel interessants…

Er zijn drie dimensies aan hoe we kleur waarnemen: tint, verzadiging en helderheid. Studies over textuur tonen aan dat onze perceptie ervan ongelooflijk complex is. In feite zijn er minstens twintig verschillende dimensies aan hoe we textuur ervaren!

En toch denken we zelden zoveel na over textuur in onze fotografie.

Natuurlijk kunnen we geen texturen voelen door een foto. Textuur in afbeeldingen wordt overgebracht door patronen, variaties in toon en kleur en contrast van licht en schaduw.

 • Waarom gebruiken fotografen textuur?

Textuur in fotografie voegt diepte en interesse toe aan een afbeelding. Het betrekt de kijker dieper door hem zich voor te stellen hoe iets voelt. Textuur kan ook worden gebruikt als een sterk compositorisch element.

 • Wat zijn de 4 soorten textuur?

In de kunsttheorie zijn er werkelijke, gesimuleerde, abstracte en uitgevonden texturen. Een andere manier om texturen te categoriseren is tactiel (hoe een ding eigenlijk voelt) en visueel (een artistieke weergave van textuur).

11 textuurfotografie tips voor opvallende beelden

Nu naar wat we allemaal willen weten: Hoe creëer je textuur in fotografie? Laten we ons verdiepen in enkele tips en tutorials om u te helpen een krachtige afbeelding te maken.

1. Zorg voor de juiste camera-apparatuur

camera-uitrusting

De uitrusting die je nodig hebt voor textuurfotografie komt meestal neer op hoe en waar je je foto’s wilt gebruiken.

Een smartphonecamera is voldoende voor het vastleggen van textuur als u uw foto’s wilt gebruiken voor web- en sociale media.

Met een digitale camera (DSLR of spiegelloos) met een redelijke sensorgrootte kunt u meer details vastleggen in een betere resolutie. Een sensor met hoge resolutie is vooral belangrijk als u uw foto’s wilt afdrukken.

Er zijn geen vaste regels voor lenzen; maar als je minuscule texturen van kleine objecten wilt vastleggen, kies dan voor een macrolens.

Als u textuur het enige onderwerp van uw fotografie wilt maken , bijvoorbeeld door uw frame te vullen met een gestructureerd patroon , vermijd dan het gebruik van een groothoeklens, omdat dit ervoor kan zorgen dat het patroon vervormt.

Daarnaast wilt u misschien investeren in wat verlichtingsapparatuur en een statief, om redenen die we hieronder zullen bespreken.

2. Spijker je verlichting vast

Verscheidenheid aan pompoenen stilleven

Met dank aan Tim Mossholder

Het uiterlijk van textuur in uw foto’s komt neer op twee belangrijke dingen: de kwaliteit van het licht en de positie ervan.

 • Kwaliteit van het licht

Licht kan zacht of hard zijn. Hard licht creëert sterke, goed gedefinieerde schaduwen; als gevolg hiervan zijn texturen meer uitgesproken. Dit is precies de reden waarom portretfotografen de voorkeur geven aan zachte belichting: hard licht vestigt de aandacht op huidtexturen – inclusief onvolkomenheden.

Als u de textuur van uw afbeeldingen wilt verbeteren, probeert u opnamen te maken in fel zonlicht of met een krachtige flitser.

 • Positie van het licht

De positie van de lichtbron is ook van belang als het gaat om textuurfotografie. Een front-on lichtbron zal zeer weinig schaduw creëren, waardoor het uiterlijk van texturen wordt afgevlakt.

Het gebruik van zijverlichting – bijvoorbeeld het vasthouden van een licht tot een hoek van 90 graden – zal meer schaduwen creëren en zo de texturen in welk object je ook vastlegt.

Als je fotografeert in natuurlijk licht, probeer dan het gouden uur. De lage positie van de zon zal langere schaduwen creëren en de details van texturen naar voren brengen.

3. Zorg voor de juiste belichting

Wervelende rots in canyon

Bron: Paul Ijsendoorn

Het is van cruciaal belang om je belichting goed te krijgen voor textuurfotografie. Overbelicht en je blaast details uit in de hoogtepunten. Onderbelicht en je verliest textuurdetails in de schaduwen.

Je camera-instellingen zijn afhankelijk van factoren zoals hoeveel licht er beschikbaar is, maar houd er rekening mee dat je je ISO, sluitertijd en diafragma in evenwicht moet brengen om zoveel mogelijk details vast te leggen.

Probeer te voorkomen dat je een zeer hoge ISO gebruikt, want dat zal ruis in je foto introduceren (als je bij weinig licht fotografeert, heb je misschien een statief nodig zodat je je sluitertijd kunt verlengen).

Als u een luidruchtige foto niet kunt vermijden, volgen hier enkele hulpmiddelen om u te helpen de korrel te verwijderen in de postproductie (d.w.z. fotobewerking).

4. Experimenteer met scherptediepte

Hobbelige kikkerhuid close-up

Bron: Egor Kamelev

Uw diafragma-instelling bepaalt hoeveel van uw afbeelding scherp is (ook wel scherptediepte of DOF genoemd).

Laten we zeggen dat je een landschap fotografeert of je frame wilt vullen met de textuur van boomschors of afbladderende verf. U kunt een smal diafragma (bijvoorbeeld f/8) gebruiken om ervoor te zorgen dat u alle getextureerde details scherp vastlegt.

Een smal diafragma is ook handig als je de achtergrondtextuur achter een onderwerp duidelijk wilt weergeven.

Aan de andere kant wilt u misschien een groot diafragma (bijvoorbeeld f / 2.8) gebruiken om een ondiepe scherptediepte te produceren. Op deze manier kunt u een bepaald deel van een oppervlak markeren terwijl u de rest van de afbeelding wazig laat.

Dit kan de aandacht vestigen op interessante getextureerde elementen, zoals in het voorbeeld van de ogen van de kikker hierboven.

5. Houd het scherp

Textuur van rotswand

Bron: Martins Krastins

De scherpte van je foto’s is belangrijk bij textuurfotografie; ongewenste bewegingsonscherpte kan de textuurdetails van een object vervormen.

Uw camera-instellingen kunnen u hierbij helpen. Een snelle sluitertijd bevriest je onderwerp snel, waardoor camerabewegingen en bewegingsonscherpte op afstand blijven.

Als u een langere sluitertijd moet gebruiken, gebruikt u een statief om camerabewegingen in uw afbeeldingen te voorkomen.

Als al het andere faalt, kunt u proberen uw afbeelding te verscherpen met Topaz Sharpen AI of Photoshop – hier is een zelfstudie.

6. Waar vind je texturen

Wollige vacht

Credit: Lukas

Er is een ongelooflijke wereld van texturen die wachten om ontdekt te worden. Hoe meer je ernaar zoekt, hoe meer ideeën je hebt voor creatieve textuurfotografie.

 • De natuur is gevuld met prachtige patronen en texturen. Vind ze in alles, van steile rotswanden tot boomringen tot de duizelingwekkende fractals van romanesco broccoli.
 • Dieren en dieren in het wild. Bont, veren, schubben… Nuff zei.
 • Textiel. Zoek naar stoffen in elke vorm en kleur die interessante texturen hebben: gebreide truien, fluwelen gordijnen, geweven tapijten, zelfs gladde zijde.
 • Stedelijke omgevingen. Maak een wandeling door je lokale buurt en je zult ongetwijfeld talloze soorten getextureerde objecten en oppervlakken vinden. Zorg ervoor dat je in alle richtingen kijkt: naar beneden op de stoep, aan de zijkant van gebouwen, en in parken, speeltuinen, treinstations, enz.

Fotografietextuur die goed wordt gedaan, springt bijna van het scherm naar je toe – probeer de kunst van het vastleggen van iets onder de knie te krijgen waardoor kijkers het willen bereiken en aanraken!

7. Speel met afstand

Luchtfoto van hobbelige rotsen en zachtgroen struikgewas

Bron: Tomáš Malík

Textuur in fotografie hoeft niet beperkt te zijn tot bakstenen muren en stillevenfoto’s van citrusvruchten. Overweeg hoe textuur zowel van een afstand als van dichtbij verschijnt, en een nieuwe wereld van mogelijkheden zal zich voor je openen.

U kunt het oppervlak van kleine objecten in macro vastleggen en u concentreren op de kleinste getextureerde details. Of fotografeer rondingen en patronen in natuurlijke landschappen, met behulp van hun texturen als een brandpunt van je compositie.

Je kunt zelfs luchtfoto’s van ver boven proberen. Het gebruik van een drone voor textuurfotografie lijkt een beetje op het maken van een impressionistisch schilderij: je kunt een groot beeld vastleggen dat pas duidelijk wordt nadat je afstand hebt genomen van de fijnere details van de getextureerde elementen.

8. Probeer je eigen textuur te maken

Textuurfotografie met olieverf

Bron: Steve Johnson

Als u textuurfoto’s wilt maken waarbij u volledige controle hebt over de uiteindelijke compositie, kunt u ook de t makenuzelf uit.

Word zowel fotograaf als kunstenaar door olieverf op een muur of canvas te leggen en vervolgens uw nieuw getextureerde oppervlak vanuit verschillende hoeken te fotograferen.

Of zoek een aantal getextureerde objecten en rangschik ze in een compositie als een manier om te experimenteren en je textuurfotografie te ontwikkelen en ook creatieve patroonfotografie op te nemen.

9. Gebruik textuur voor creatieve dubbele belichtingen

Dubbele blootstelling van vrouw en bloemen

Bron: Luke Moss

Als je eenmaal een aantal prachtige textuurafbeeldingen hebt verzameld, waarom zou je ze dan niet ook gebruiken als onderdeel van een aantal andere creatieve technieken?

Dubbele belichtingen zijn hiervoor briljant. Gebruik een foto van een interessante textuur als ontwerpelement om het hoofdonderwerp van uw dubbele belichting aan te vullen of te contrasteren.

10. Gebruik textuur in portretfotografie

Portret van oude man met verweerde huid

Als je een fotograaf bent die portretten maakt, is het de moeite waard om je bewust te zijn van hoe textuur je foto kan maken of breken.

Zoals hierboven vermeld, kan hard licht in portretten onflatteus zijn omdat het de huidtextuur accentueert (zoals bulten). Als je een schoonheidsportret maakt, zal zacht licht je foto’s verbeteren.

Dat gezegd hebbende, niet alle huidtextuur is slecht!

Huidtextuur omvat sproeten, glimlachlijnen, kuiltjes, de geschiedenis van iemands leven geëtst op hun verweerde voorhoofd … allemaal dingen die de moeite waard zijn om op een foto vast te leggen.

Je kunt ook textuur gebruiken om je onderwerp te markeren. Bijvoorbeeld het gebruik van een getextureerde achtergrond, of het gebruik van verschillende texturen (in kleding, haar, enz.) om contrasterende elementen aan de compositie toe te voegen.

Het converteren van portretafbeeldingen naar zwart-wit kan ook helpen om de textuur te verbeteren, vooral als het gaat om gezichtshaar en rimpels … wat me naar de laatste tip brengt…

11. Verbeter de textuur in de nabewerking

Zandduin in woestijn

Bron: Layla Yehia

Er is genoeg dat je kunt doen in de nabewerking om je textuurfotografie te verbeteren , vooral als je in RAW-formaat fotografeert, zodat je maximale informatie hebt om mee te werken.

 • Bijsnijden en rechttrekken. Dit is vooral handig als uw textuur het hele frame vult. Ga als volgt te werk om bij te snijden in Lightroom.
 • Corrigeer uw belichting en pas het contrast en de hooglichten/schaduwen aan om textuurinformatie in uw foto naar voren te brengen.
 • Pas de scherpte en helderheid aan. De helderheidstool (u kunt dit vinden in Lightroom en andere nabewerkingssoftware) brengt middentonen naar voren, verbetert textuurdetails en voegt drama toe aan uw foto.

Zoals bij elke fotobewerking, moet u oppassen dat u niet overboord gaat. Soms is minder meer en is het gemakkelijk om je te laten meeslepen bij het omgaan met textuurfotografie.

Laatste woorden

Ik hoop dat deze tips over het fotograferen van textuur je een nieuwe waardering hebben gegeven van hoe we onze afbeeldingen meer driedimensionaal kunnen maken.

Het enige dat u nog hoeft te doen, is naar buiten gaan en de technieken gebruiken om uw ambacht te oefenen en uw textuurfotografievaardigheden op te bouwen.

Als je opmerkingen of vragen hebt of je eigen gedachten over textuur wilt delen, neem dan deel aan de onderstaande discussie.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer