Beste Canon groothoeklenzen

Groothoeklenzen leggen grotere beelden vast dan normaal, waardoor je hele grote onderwerpen in beeld kunt persen. Ze kunnen van onschatbare waarde zijn, of je nu een groot gebouw, een krap interieur, een prachtig landschapsbeeld of zelfs gewoon een grote groepsfoto probeert te fotograferen.

Ze zijn ook ideaal als je letterlijk niet verder terug kunt gaan en zijn de standaardkit van makelaars en makelaars die een kamer groter willen laten lijken dan hij in werkelijkheid is.

De meeste kitlenzen bevatten een basisgroothoekdekking die overeenkomt met een brandpuntsafstand van 28 mm, maar dit is slechts een startpunt in de wereld van groothoekfotografie. Ultragroothoeklenzen laten je nog meer in het montuur knijpen en kunnen spectaculaire resultaten opleveren.

Dus als je van landschaps- of architectuurfotografie houdt of regelmatig merkt dat je een stap terug moet doen om de gewenste opname binnen te knijpen, koop dan een ultragroothoeklens. Onderstaande modellen zijn allemaal ideaal.

Beste Canon groothoeklenzen

Sigma 14-24mm f2.8 ART test

De Sigma 14-24mm f2.8 Art is een van de beste ultragroothoekzoomlenzen voor Canon en Nikon DSLR’s, en is ook een optie voor Sony spiegelloze bezitters via een adapter. Het kan zeer scherpe en onvervormde beelden produceren, maar je moet aan het korte eind stoppen om het effect van astigmatisme en veldkromming te verminderen (althans op mijn exemplaar). Het wordt geleverd met de optie om de lens aan te passen aan verschillende vattingen en het heeft een zeer grondige weersafdichting. Hij is groot en zwaar en biedt geen filterdraad maar dat is par voor de cursus met alle ultragroothoekzooms met groot diafragma. Sterk aanbevolen.

Bekijk de prijzen van de Sigma 14-24mm f2.8 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF-S 10-18mm IS STM test-tot-nu toe

Canon’s EF-S 10-18mm IS STM is een lichtgewicht en betaalbare ultrabrede zoom voor zijn dslr’s in bijgesneden frame / APSC-formaat. De dekking neemt over waar de meeste kitlenzen beginnen, maar zoomt zoveel breder in en legt uitgestrekte landschappen, enorme gebouwen of gewoon grote groepsfoto’s vast wanneer je niet verder terug kunt gaan; dit maakt het ook van onschatbare waarde voor vloggers die hun camera op afstand houden. De bouwkwaliteit is eenvoudig en mist misschien het extra bereik en het iets helderdere diafragma van de eerdere EF-S 10-22 mm, maar de optische kwaliteit blijft zeer respectabel en de aanwezigheid van beeldstabilisatie en vloeiendere STM-scherpstelling maakt het veel beter voor filmschieters. Gezien de lage prijs is het echt een van de koopjes in de Canon-catalogus en een must voor elke eigenaar van een Canon APSC DSLR die dol is op ultragroothoekfotografie.

Bekijk de prijzen van de Canon 10-18mm f4.5-5.6 IS bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 12-24mm f4 Art test

Sigma’s nieuwe 12-24/4.0 zoom is een zeer competente lens: de optische prestaties zijn daarboven met de referentie 15-30mm zoom van Tamron, het heeft slechts kleine vervormingen en biedt uiteindelijk een constante f4.0 brandpuntsverhouding – hoewel f2.8 nog mooier zou zijn geweest. Het belangrijkste is dat het daalt tot een brandpuntsafstand van 12 mm met een beeldhoek van maar liefst 122 graden, die alleen wordt overtroffen door Canon’s 11-24 mm f4.0-lens voor bijna twee keer de prijs. Dus hoewel de nieuwe Sigma niet bepaald goedkoop is, verdient hij een Highly Recommended rating.

Check prijzen op de Sigma 12-24mm f4 ART bij Amazon, B&H, Adorama, of koop een exemplaar van mijn In Camera boek of trakteer me op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 11-24mm F4L USM test

Canon’s EF 11-24mm f4L USM is een van de meest opwindende objectieven in de EF-catalogus: een echte exoot met een indrukwekkend bolvormig frontelement, hij levert een brede tot extreem brede dekking met indrukwekkend scherpe details en minimale vervorming over de framer en over het hele bereik. Natuurlijk is er wat gekleurde randen en lichtafval, maar beide zijn gemakkelijk digitaal te corrigeren (of het nu op JPEG’s in de camera is of later in RAW) zonder afbreuk te doen aan de ultieme beeldkwaliteit met pixelgevechten. Filterliefhebbers zullen ook omslachtige montagesystemen van derden moeten gebruiken en de breedste brandpuntsafstanden moeten vermijden – of wat lichtafval moeten accepteren. Dan zijn er nog de grootte en de kosten: het is een grote, zware en dure lens, maar er is letterlijk niets anders zoals het, dat zo breed zoomt en dit goed presteert. Gelukkig zijn er veel goedkopere – en kleinere – alternatieven, maar als je een groothoekliefhebber bent, is de EF 11-24mm f4L USM je droomlens.

Bekijk de prijzen van de Canon EF 11-24mm f4L bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 24-35mm f2 Art test

Als u op zoek bent naar een groothoeklens op een full-frame body, kunt u de Sigma 24-35 / 2.0 DG HSM Art als de ideale kandidaat beschouwen: deze bestrijkt drie gebruikelijke brandpuntsafstanden (24/28 / 35 mm) in één heldere f2.0-zoom die presteert zoals u zou verwachten van een lid van Sigma’s veelgeprezen “Art” -serie: het is scherp bij alle brandpuntsafstanden, heeft relatief weinig lichtafval voor zo’n groothoeklens en vertoont slechts weinig longitudinale CA’s en matige coma. De bouwkwaliteit ondersteunt Sigma’s claim om een lens te hebben ontwikkeld en vervaardigd volgens professionele normen, hoewel er geen weersafdichting is bij de lensvatting. Maar verder speelt de Sigma 24-35mm f2.0 DG HSM Art op een zeer hoog niveau en verdient als zodanig onze Highly Recommended rating.

Bekijk de prijzen van de Sigma 24-35mm f2 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 20mm f1.4 Art test

De Sigma 20/1.4G Art is de nieuwste lens in Sigma’s line-up van groothoek “Art” lenzen. Je kunt opnames maken met beeldkwaliteit die nog niet zo lang geleden onmogelijk waren bij een wijd open diafragma van f1.4. Het heeft relatief weinig lichtafval voor zo’n groothoeklens en vertoont slechts weinig longitudinale CA’s en matige coma. Bovendien is de weerstand tegen overstraling en verblinding redelijk goed, wat vrij belangrijk is voor zo’n groothoeklens. De bouwkwaliteit en het nieuwe ontwerp ondersteunen Sigma’s claim een lens te hebben ontwikkeld en geproduceerd volgens professionele normen. Alleen de incidentele missers van de AF (bij het gebruik van fasedetectie autofocus op mijn D810) maakten me een beetje nerveus. Maar dit kan een individueel probleem van mijn exemplaar zijn, of een probleem wanneer het op een D810 is gemonteerd.
Ongeacht de body moet je het echter doen zonder een standaard filterdraad en er is geen weerafdichting bij de lensvatting, wat een beetje misplaatst lijkt voor een lens gericht op professionals. Maar verder speelt de Sigma 20mm f1.4 DG HSM Art op een zeer hoog niveau en verdient als zodanig onze Highly Recommended rating.

Bekijk de prijzen van de Sigma 20mm f1.4 ART bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 24mm f1.4 Art test

De Sigma 24/1.4G Art is een andere winnaar in Sigma’s line-up van groothoek “Art” lenzen. Je kunt foto’s maken met een beeldkwaliteit waarvan je zou denken dat ze onmogelijk waren bij een wijd open diafragma van f1.4. Het heeft lage vervormingen, normale lichtafval, weinig longitudinale CA’s, plus een snelle en betrouwbare AF (na enige afstemming met het USB-dock). En de bouwkwaliteit en het nieuwe ontwerp ondersteunen Sigma’s claim een lens te hebben ontwikkeld en geproduceerd volgens professionele normen. Ik was behoorlijk onder de indruk om te zien dat dit objectief de optische prestaties van de eerbiedwaardige Nikon AF-S 24mm f/1.4G in bijna elk aspect overtreft. Behalve deze dip in APS-C/DX hoekprestaties op korte afstand. En ik mis de weersafdichting bij de lensvatting die een beetje misplaatst lijkt voor een lens gericht op professionals. Maar verder speelt de Sigma 24mm f1.4 DG HSM Art op een zeer hoog niveau – en hij levert deze indrukwekkende prestaties tegen een prijs die veel lager is dan de 24mm f1.4 modellen van Nikon of Canon. Dit levert de nieuwe Sigma lens duidelijk onze Highly Recommended rating op.

Bekijk de prijzen van de Sigma 24mm f1.4 ART bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 35mm f1.8 VC test

De nieuwe Tamron 35/1.8 VC is een zeer veelzijdig en interessant objectief: het biedt een snel f/1.8 diafragma in combinatie met beeldstabilisatie die goed is voor twee stops in mijn tests. Dat zorgt ervoor dat dit objectief het langer volhoudt in slecht verlichte situaties. Het produceert scherpe beelden tot in de hoek van een volformaat sensor en kan dicht scherpstellen tot een vergroting van 1:2.5, wat ideaal is voor het vastleggen van kleine onderwerpen. Bovendien is het relatief klein en licht. Het enige wat tegen een Highly Recommended staat zijn de kleurafwijkingen van dit objectief die soms behoorlijk smerig kunnen zijn. Maar de Tamron 35/1.8 VC verdient duidelijk een Aanrader. Wat betreft de prestaties lijkt de prijs van dit objectief oké al lijkt het in vergelijking met de Sigma 35/1.4 Art en Tamrons eigen 24-70/2.8 VC wat aan de hoge kant.

Bekijk de prijzen van de Tamron 35mm f1.8 bij Amazon, B&H of Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron SP 15-30mm f2.8 VC test

Tamron’s 15-30/2.8 Di VC USD heeft veel te bieden: het bereik is erg praktisch voor een groothoekzoom en vanaf 15 mm laat het je bijna nooit te wensen over. En een constant diafragma van f2.8 plus zeer goede beeldstabilisatie maakt het is een zeer aantrekkelijke propositie voor diegenen die niet de hele dag een statief bij zich dragen en binnenshuis of bij weinig licht foto’s moeten maken. Maak dit af met een beeldkwaliteit die de eens zo koning van de heuvel, de beroemde Nikon AF-S 14-24/2.8, in bijna elk aspect overtreft tegen een lagere prijs en je hebt een objectief dat duidelijk een Highly Recommended verdient. Er zijn in mijn ogen maar twee nadelen: de bulk/het gewicht en dat je geen filters kunt gebruiken. Maar toch: voor mij is dit de nieuwe referentie in de ultragroothoek full-frame zoomklasse. Zorg er wel voor dat je een goed gecentreerd exemplaar krijgt.

Bekijk de prijzen van de Tamron 15-30mm f2.8 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF-S 24mm f2.8 STM

De EF-S 24mm f2.8 STM is een ‘pancake’ prime lens voor Canon’s cropped-frame DSLR’s met APS-C sensoren. Het levert een equivalente dekking van 38 mm, waardoor het een ideale walk-around lens is, ongeveer vergelijkbaar in lengte met de klassieke 35 mm-opties op full-frame of 35 mm filmbody’s. De f2.8 brandpuntsverhouding verzamelt meer licht dan een typische kitzoom en de STM-motor zorgt voor een soepele en stille scherpstelling voor films op de nieuwste body’s. Maar het echte verkoopargument van de EF-S 24mm is het formaat: als een ‘pancake’-lens is het klein en transformeert het je DSLR in een veel draagbaarder systeem. De relatief lage prijs maakt het ook een ideale tweede lens voor eigenaren van budget DSLR’s die zin hebben om een algemene prime-lens te proberen in plaats van een zoomlens.

Bekijk de prijzen van de Canon 24mm f2.8 STM bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 16-35mm f4L IS USM

Canon’s EF 16-35mm f4L IS USM is een ultragroothoekzoom die compatibel is met full-frame DSLR’s. Het is de opvolger van de EF 17-40mm f4L USM, die een beetje verliest aan de lange kant, maar een beetje wint aan de belangrijke wide-end, terwijl het ook het voordeel van beeldstabilisatie toevoegt. Cruciaal is dat het overeenkomt met de dekking van de EF 16-35mm f2.8 USM-modellen, tegen een comfortabel lagere prijs, waardoor het een populaire keuze is voor mensen met goedkopere full-frame body’s of degenen die geen f2.8-diafragma nodig hebben. Maar laat je niet misleiden door de lagere prijs: als modern optisch ontwerp presteert hij zeer goed, zelfs met de hoogste resolutie.

Bekijk de prijzen van de Canon EF 16-35mm f4L IS USM bij Amazon- , B&H-, Adorama- of Park-camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 16-35mm f2.8L II USM

Canon’s EF 16-35mm f2.8L II USM is de tweede versie van zijn professionele ultragroothoeklens. Het levert enorme weergaven op een full-frame body en is zo breed dat het ook bruikbaar is als een standaardzoom op een bijgesneden body. Het is prijzig, maar beschikt over een constant, helder f2.8 diafragma, snelle en stille USM-scherpstelling en als een ‘L’-lens zijn de bouwkwaliteit en handmatige scherpstelling uitstekend. Een wenselijke ultragroothoekzoom voor full-frame eigenaren of mensen die in de toekomst willen upgraden. Vergelijk met de nieuwste Mark III-versie.

Bekijk de prijzen van de Canon 16-35mm f2.8L II bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 14mm f2.8L II USM

De breedste prime lens in de Canon catalogus is een echt pareltje: de EF 14mm f2.8L II USM, nu in een verbeterde Mark II versie, levert ultrabrede dekking zonder enige vervorming van een fisheye. Dit is de lens om voor te gaan als je grote luchten, grote gebouwen of uitgestrekte landschappen met uitstekende kwaliteit wilt vastleggen. Het is ook een waardevolle lens in krappe situaties. Zet het op een bijgesneden lichaam en het is nog steeds behoorlijk breed, maar veel minder spannend. Ik zou het niet aanbevelen aan APS-C-eigenaren, tenzij ze erover denken om in de toekomst te upgraden naar full-frame. Maar full-frame eigenaren die van hun ultragroothoekdekking houden, zullen snel verliefd worden, en het is de moeite waard om het extra uit te geven aan de Mark II-versie. Vergelijk echter goed met de EF 11-24mm f4L zoom.

Bekijk de prijzen van de Canon 14mm f2.8L II bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 35mm f1.4 Art test

De Sigma 35/1.4 DG HSM is een zeer spannend objectief. Je kunt foto’s maken met een beeldkwaliteit waarvan je zou denken dat ze onmogelijk waren bij een wijd open diafragma van f1.4. Plus de bouwkwaliteit en het nieuwe ontwerp ondersteunen Sigma’s claim om een lens te hebben ontwikkeld en geproduceerd volgens professionele normen. Ik was behoorlijk geschrokken om te zien dat dit objectief de optische prestaties van de eerbiedwaardige Nikon AF-S 35mm f/1.4G overtrof qua scherpte.
Maar in andere opzichten blijft het iets achter bij Nikon’s vlaggenschip: weergave van onscherpe onderwerpen op de achtergrond is wat nerveuzer dan van de Nikkor die ook een hogere weerstand tegen overstraling en verblinding laat zien. Er is ook geen weersafdichting die een beetje misplaatst lijkt voor een lens gericht op professionals. Maar let wel, zelfs in deze aspecten van lensprestaties speelt de Sigma op een zeer hoog niveau – en hij levert deze indrukwekkende prestaties tegen een prijs die veel lager is dan de 35 mm f1.4-modellen van Nikon, Canon of Sony.

Bekijk de prijzen van de Sigma 35mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 8-15mm f4L Fisheye USM test

De Canon EF 8-15mm f4L Fisheye USM is een uniek objectief dat 180 graden Fisheye-beelden levert aan alle drie de sensorformaten: APS-C, APS-H en full-frame, terwijl eigenaren van de laatste ook kunnen genieten van volledig cirkelvormige Fisheye-beelden. Dit maakt het een zeer flexibele optie voor eigenaren van meerdere Canon-body’s met verschillende sensorformaten en de optische kwaliteit is uitstekend. De bouwkwaliteit is ook een grote stap hoger dan de stopgezette EF 15mm f2.8 Fisheye en heeft nu een weerbestendige constructie, hoewel de brandpuntsverhouding een stop langzamer is en het starburst-effect bij de kleinste diafragma’s niet zo aantrekkelijk is. Het is ook vermeldenswaard dat er meerdere Fisheye-primes beschikbaar zijn van derden zoals Sigma als u slechts één body gebruikt en niet zowel volledige als cirkelvormige afbeeldingen van één lens nodig hebt.

Bekijk de prijzen van de Canon 8-15mm f4L bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!