Beste Canon telelenzen

Wil je dicht bij een ver onderwerp komen, dan heb je een telelens nodig. Deze zijn ideaal voor sport- en natuurfotografie, samen met het vastleggen van openhartige foto’s van mensen op afstand. Ze zijn ook geweldig om dichter bij details te komen in zowel natuurlijke als stedelijke omgevingen die verloren gaan in een groter zicht. Hun brede flexibiliteit in combinatie met de wens om dichterbij te zoomen dan een standaard kitlens maakt een telemodel de natuurlijke keuze wanneer de meeste mensen beginnen te winkelen voor een tweede lens. Er is een grote verscheidenheid aan telelenzen en de eerste vraag die je jezelf moet stellen, is hoe dicht je bij je onderwerp wilt komen. Als u portretten of acties op korte afstand maakt, is een zoom in het equivalente bereik van 70-200 mm ideaal.

Als je echter dichter bij actie in het middensegment wilt komen of dieren in het wild wilt fotograferen, dan wil je minstens 300 mm tot je beschikking hebben, en als je echt in het wild komt, en vooral vogelfotografie, wil je de langste lens die je je kunt veroorloven. Hoewel de natuurlijke wens voor veel mensen is om altijd voor een zoomlens te gaan, sluit je vaste priemgetallen niet uit. Als je altijd inzoomt op de maximale brandpuntsafstand, mis je geen flexibiliteit, maar geniet je van een lens die doorgaans superieur is in algehele kwaliteit.

Iedereen die actie fotografeert of bij weinig licht werkt, zal ook een lens met een groter diafragma waarderen, aangegeven door een klein f-getal, zoals f2.8. Deze kunnen de lens groter, zwaarder en duurder maken dan modellen met gemiddelde diafragma’s, maar hebben het grote voordeel dat ze meer licht verzamelen. Hierdoor kunnen snellere sluitertijden worden geselecteerd, waardoor u op zijn beurt de actie beter kunt bevriezen of camerabewegingen kunt verminderen zonder de gevoeligheid van uw camera te hoeven verhogen en de beeldkwaliteit in gevaar te brengen. Met kleinere f-nummers kunt u ook een grotere vervaging op achtergronden bereiken, wat wenselijk is bij veel actie-, dieren in het wild of verre portretfoto’s.

Beste Canon telelenzen

Sigma 105mm f1.4 Art test

Met de 105mm f1.4 ART heeft Sigma een van hun beste objectieven in hun veelgeprezen Art-lijn geproduceerd: hij is extra scherp en heeft de mooiste Bokeh die ik ooit heb gezien. Bovendien is het de enige f1.4 105mm lens die je kunt krijgen voor je Canon DSLR of Sony spiegelloze camera. Het is misschien aan de grote en zeer zware kant en heeft geen optische stabilisatie, maar de optische prestaties zorgen ervoor dat de nieuwe Sigma de Nikon 105mm f1.4E vervangt als de referentielens met groot diafragma 105 mm. Zo verdient de Sigma 105mm f1.4 Art met gemak een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Sigma 105mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 100-400mm VC test

Als je van een lichtpakket houdt, een beperkt budget hebt en het bereik van een 400mm telezoom nodig hebt, is de nieuwe Tamron 100-400mm een goede keuze: hij is misschien niet zo goedkoop of klein als de Sigma 100-400mm, maar het is de lichtste moderne zoom die 400mm bereikt en zeer scherpe beelden produceert – als de focus goed wordt genageld. Want de grootste teleurstelling is de ietwat teleurstellende AF-prestaties: het produceert meer uitschieters dan andere lenzen die ik onlangs heb getest – althans op mijn exemplaar. Maar al met al verdient de Tamron 100-400/4.5-6.3 VC zeker een aanbeveling.

Bekijk de prijzen van de Tamron 100-400mm VC bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 135mm f1.8 Kunst test

De Sigma 135mm f1.8 Art is een lichtsterke mid-length telelens verkrijgbaar in vattingen voor Canon, Nikon en Sigma DSLR’s met full-frame sensoren en kan ook worden gebruikt met Sony E-Mount body’s met behulp van Sigma’s MC-11 vatting converter. Ik vind dit objectief Sigma’s beste tot nu toe in hun Art lijn: extra scherp, met slechts kleine kleurafwijkingen en een mooie bokeh. Daarnaast is het de enige f1.8 135mm lens die je kunt krijgen voor je Canon of Nikon DSLR. Het is misschien aan de grote en zware kant, heeft geen beeldstabilisatie en het is zeker niet goedkoop, maar al met al verdient de Sigma 135mm f1.8 Art een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Sigma 135mm f1.8 ART bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 70-200mm f2.8 VC G2 test

Tamron’s nieuwe 70-200/2.8 zoom is een zeer competente lens: het is bijna daarboven met het beste dat Nikon te bieden heeft, en overtreft soms zelfs de nieuwe Nikon 70-200 / 2.8E VR in beeldkwaliteit. Het biedt een zeer effectieve beeldstabilisatie van bijna 5 stops, zelfs als het de spiegelslag van de D810 niet volledig kon onderdrukken en heeft een snelle en betrouwbare AF. En omdat de prijs bijna de helft is van wat je betaalt voor de Nikkor, is de nieuwe Tamron verdient terecht een Highly Recommended rating.

Controleer de prijzen van de Tamron 70-200mm f2.8 VC G2 bij Amazon, B&H, Adorama of WEX. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 85mm f1.4 Art test

De nieuwe Sigma 85 /1.4 Art brengt eindelijk Sigma’s 85mm prime up naar de prestaties die men kan verwachten van een moderne lens ontworpen met 36 + MP sensoren in het achterhoofd: het biedt de best presterende FF / FX-hoeken en de zachtste Bokeh van elke 85mm lens die ik ken. Bovendien is het verbazingwekkend veerkrachtig tegen sterk contra-licht. En hoewel het niet de scherpste in het centrum is, iets meer longitudinale CA’s heeft dan andere, en een enorm en zwaar beest van een lens is, zou ik Sigma’s nieuwe 85 / 1.4 Art een highly recommended geven. Maar dit is onder de kanttekening dat de AF-problemen enkelvoudige problemen zijn met mijn kopie van het objectief.

Bekijk de prijzen van de Sigma 85mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 150-600mm G2 test

Verbeterde beeldkwaliteit in combinatie met goede beeldstabilisatie, verbeterde afdichting, kortere minimale scherpstelafstand en een acceptabel formaat en gewicht maakt Tamron’s nieuwe 4x supertele een aantrekkelijk pakket. Het is jammer dat Tamron het niet heeft gepositioneerd als de opvolger van hun A011-model voor dezelfde prijs. Maar het verdient zeker een aanbevolen beoordeling.

Bekijk de prijzen van de Tamron 150-600mm G2 bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Samyang 135mm F2 test

Samyang heeft uitstekend werk geleverd toen ze hun versie van een 135/2.0-lens ontwierpen: voor een lens van 500 EUR om te voldoen aan en zelfs de optische kwaliteit van een 1800 EUR Zeiss-lens te overtreffen, is een behoorlijke eye-opener. Alleen het plakkerige gevoel van de lens is een teleurstelling. Dus als je een robuuste lens met een lange levensduur nodig hebt die tegen een stootje kan, is de Samyang misschien niet je eerste keuze. Maar als je niet rond je apparatuur knalt, heb je daar misschien niet al te veel last van, en vergeet niet dat je deze lens drie tot vier keer kunt vervangen voor de prijs van slechts één van de Zeiss-versies. Net als de Zeiss is er geen beeldstabilisatie en geen autofocusdrive aan de binnenkant die mogelijk kapot gaat. Maar je moet duidelijk begrijpen of je kunt omgaan met handmatige scherpstelling voordat je overweegt om deze lens te kopen.

Controleer de prijzen van de Samyang 135mm f2 bij Amazon, B &H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 150-600mm Sport test

Sigma’s 150-600mm Sport is een zeer gewilde lens voor sport- en wildlifefotografen die een supertelebereik eisen zonder de stratosferische kosten van grote primes, of zelfs de high-end zooms van Canon en Nikon. De bouwkwaliteit is uitstekend: het is zwaar, maar geruststellend gebouwd met volledige weersafdichting. De AF, in combinatie met een fatsoenlijke DSLR, is snel, zelfverzekerd en zeer bruikbaar voor sport. En de optische kwaliteit in mijn tests bleek zeer respectabel te zijn over het hele bereik. Er kan lichtafval zijn en aanwijzingen voor gekleurde randen, maar beide zijn gemakkelijk te corrigeren in RAW-conversies, en belangrijk is dat het objectief levert waar het hoort met fijne, goed opgeloste details tot in de hoeken van full-frame beelden. Vergelijk goed met Tamron’s 150-600mm en Sigma’s eigen goedkopere Contemporary versie.

Bekijk de prijzen van de Sigma 150-600mm Sport bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 100-400mm f4.5-5.6L IS II USM

Wil je een kwalitatieve telezoom met een groter bereik, overweeg dan de EF 100-400mm IS USM, nu verkrijgbaar in een Mark II-editie. Compatibel met zowel bijgesneden als full-frame body’s (en levert een gelijkwaardige dekking tot 640 mm op de eerste), het is ideaal voor het vastleggen van verre actie of dieren in het wild. De ‘L’-bouwkwaliteit is uitstekend en er is een snelle en stille USM-scherpstelling samen met beeldstabilisatie. Een geweldige partner voor de 24-105mm.

Bekijk de prijzen van de Canon 100-400mm L IS II bij Amazon, B&H of Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM

Canon’s EF 70-300mm f4-5.6L IS USM brengt L-kwaliteit naar dit populaire zoombereik. Je krijgt een stevige bouwkwaliteit, snelle en stille USM-autofocus, fulltime handmatig scherpstellen, effectieve beeldstabilisatie en geweldige optische kwaliteit in een loop die comfortabel korter is (zij het dikker en zwaarder) dan de EF 70-200mm f4L IS USM. Het heeft misschien niet het constante diafragma van de 70-200mm f2.8 en f4 opties, maar het zoomt 50% verder en de stubbier barrel meer past gemakkelijk in tassen.

Bekijk de prijzen van de Canon 70-300mm f4-5.6 IS USM bij Amazon, B&H of Adorama. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 70-200mm f2.8L IS II USM

Canon’s EF 70-200mm f2.8L IS II USM is een professioneel werkpaard voor zowel cropped als full frame body’s. Net als het bovenstaande model geniet het van USM-scherpstelling, beeldstabilisatie en ‘L’-kwaliteit, maar wat het echt speciaal maakt, is het constante f2.8-diafragma dat snellere belichtingen mogelijk maakt voor actiefoto’s en mooie onscherpe achtergronden voor portretten levert. Dit diafragma maakt het objectief relatief groot, zwaar en prijzig, maar het blijft een felbegeerde optie.

Bekijk de prijzen van de Canon 70-200mm f2.8 L IS II bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 70-200mm f4L IS USM

Canon’s EF 70-200mm f4.0L IS USM levert echt de goederen op zowel bijgesneden als full-frame body’s. Het bereik reikt misschien niet zo ver als 70-300mm modellen, maar de optische kwaliteit is uitstekend en als ‘L’ lens is de bouwkwaliteit ook uitstekend. Het objectief beschikt ook over een constant f4.0 diafragma, snelle en stille USM-scherpstelling en beeldstabilisatie, hoewel een niet-gestabiliseerde versie beschikbaar is voor bijna de helft van de prijs.

Bekijk de prijzen van de Canon 70-200mm f4 L IS bij Amazon, B&H of Adorama. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 70-300mm f4-5.6 IS USM

De EF 70-300mm IS USM werkt ook op zowel bijgesneden als full-frame body’s en levert een klassiek telebereik. De prijs kan een stuk hoger zijn dan het bovenstaande model, aangezien het een vergelijkbaar bereik deelt, maar cruciaal is dat deze lens zowel USM heeft voor snel en stil scherpstellen, samen met beeldstabilisatie om elke camerabeweging glad te strijken – een essentiële functie voor een telelens. Een goede optie, maar denk ook aan de ongestabiliseerde 70-200mm f4.0L voor een vergelijkbare prijs.

Bekijk de prijzen van de Canon 70-300mm f4-5.6 IS USM bij Amazon, B&H of Adorama. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 75-300 f4-5.6 III

De EF 75-300mm III is Canon’s meest betaalbare telezoom en als EF-model is hij ook compatibel met zowel bijgesneden als full-frame body’s, hoewel de lage prijs betekent dat hij het meest geschikt is voor instapcamera’s. Het objectief levert een klassiek telebereik, dat zich uitstrekt tot een equivalent van 480mm op een bijgesneden body. Er is geen beeldstabilisatie waardoor de EF-S 55-250mm de voorkeur heeft, maar het valt niet te ontkennen dat het van grote waarde is.

Bekijk de prijzen van de Canon 75-300mm f4-5.6 III bij Amazon, B&H of Adorama. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF-S 55-250mm f4-5.6 IS STM

Canon’s EF-S 55-250mm is een betaalbare telezoom die is ontworpen voor bezitters van mainstream cropped-bodies; als EF-S-model is het niet compatibel met full-frame body’s. De EF-S 55-250mm pakt op waar de standaard 18-55mm kitlens stopt, waardoor de equivalente dekking wordt uitgebreid tot maximaal 400mm. Dit is de tweede editie van de lens die nu stm-scherpstelling heeft die sneller en stiller is dan voorheen voor films, samen met een iets nauwere minimale scherpstelafstand en een vloeiendere iris met zeven bladen. Net als zijn voorganger is er nog steeds Image Stabilisation om de wiebels glad te strijken. Een geweldige telezoom voor mensen met een beperkt budget.

Bekijk de prijzen van de Canon 55-250mm IS STM bij Amazon, B&H of Adorama. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 85mm f1.8 USM

Canon’s EF 85mm f1.8 USM is een betaalbare klassieke portretlens voor zowel full-frame als cropped body’s. Met de brandpuntsafstand van 85 mm kunt u iets verder weg staan dan 50 mm-modellen, terwijl het onscherpe achtergrondeffect wordt geaccentueerd. Het diafragma van f1.8 is voldoende groot om zeer onscherpe achtergronden te bereiken en de USM-scherpstelling is snel en stil. Het gaat nu verder, maar blijft de meest betaalbare Canon prime met een groot diafragma en levert goede resultaten voor het geld. Als je budget hoger is, overweeg dan Canon’s nieuwere EF 85mm f1.4L IS USM, wat vrij ongebruikelijk is in de korte telemarkt vanwege ingebouwde optische stabilisatie. Eigenaren van Canon’s full-frame EOS R spiegelloze body’s zijn mogelijk ook geïnteresseerd in de aankomende RF 85mm f1.2L USM, hoewel dit een veel duurdere optie is.

Bekijk de prijzen van de Canon 85mm f1.8 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!