Beste Canon portretlenzen

De klassieke portretfoto plaatst een flatterende weergave van het onderwerp tegen een wazige achtergrond. Dit is heel gemakkelijk te bereiken met de juiste lens en alle onderstaande modellen zullen het lukken.

De sleutel achter een onscherpe achtergrond is het hebben van een lens met een groot diafragma, aangegeven door een klein f-getal. De beste portretlenzen hebben een f-getal van 2,8 of kleiner, en hoe lager dit cijfer, hoe waziger je je achtergrond kunt maken. Lenzen met kleinere f-getallen verzamelen ook meer licht, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van foto’s in schemerige omstandigheden zonder toevlucht te nemen tot flitsen of de ISO-gevoeligheid van de camera te verhogen.

Het flatterende beeld wordt bereikt met een lens met een licht ver vergroot beeld, wat meestal betekent dat je een gelijkwaardige brandpuntsafstand tussen 70 en 135 mm hebt. Kortere brandpuntsafstanden kunnen onflatteuze resultaten geven met portretten van één persoon, hoewel ze ideaal zijn voor groepsfoto’s, terwijl langere de fotograaf verder van het onderwerp dwingen, hoewel dit de voorkeur kan hebben voor discrete, openhartige foto’s. Langere brandpuntsafstanden accentueren ook het wazige achtergrondeffect. Een zoomlens met zowel groothoek als korte tele is ideaal voor evenementen zoals bruiloften waar je groepen en foto’s van één persoon moet maken.

Bijna elke fotograaf zal baat hebben bij het hebben van een goede portret / lens bij weinig licht in zijn collectie en voor velen zal het de tweede lens zijn die ze zullen kopen. Lenzen met een groot diafragma kunnen duur zijn, maar er zijn een paar uitzonderlijke koopjes. Hier zijn de modellen die ik aanbeveel.

PS – onthoud dat bij het monteren van een van deze objectieven op een Canon body met een bijgesneden APSC-sensor, het gezichtsveld met 1,6 keer wordt verminderd. Daarom heb ik de EF 50mm f1.8 STM toegevoegd, want hoewel hij een beetje kort is op full-frame, wordt hij gelijk aan 80mm op bijgesneden body’s, wat ideaal is voor portretten. Merk ook op dat al deze lenzen met succes kunnen worden aangepast aan de spiegelloze camera’s van Canon, hoewel ik ook enkele native suggesties heb toegevoegd.

Beste Canon portretlenzen

Sigma 105mm f1.4 Art test

Met de 105mm f1.4 ART heeft Sigma een van hun beste objectieven in hun veelgeprezen Art-lijn geproduceerd: hij is extra scherp en heeft de mooiste Bokeh die ik ooit heb gezien. Bovendien is het de enige f1.4 105mm lens die je kunt krijgen voor je Canon DSLR of Sony spiegelloze camera. Het is misschien aan de grote en zeer zware kant en heeft geen optische stabilisatie, maar de optische prestaties zorgen ervoor dat de nieuwe Sigma de Nikon 105mm f1.4E vervangt als de referentielens met groot diafragma 105 mm. Zo verdient de Sigma 105mm f1.4 Art met gemak een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Sigma 105mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 135mm f1.8 Kunst test

De Sigma 135mm f1.8 Art is een lichtsterke mid-length telelens verkrijgbaar in vattingen voor Canon, Nikon en Sigma DSLR’s met full-frame sensoren en kan ook worden gebruikt met Sony E-Mount body’s met behulp van Sigma’s MC-11 vatting converter. Ik vind dit objectief Sigma’s beste tot nu toe in hun Art lijn: extra scherp, met slechts kleine kleurafwijkingen en een mooie bokeh. Daarnaast is het de enige f1.8 135mm lens die je kunt krijgen voor je Canon of Nikon DSLR. Het is misschien aan de grote en zware kant, heeft geen beeldstabilisatie en het is zeker niet goedkoop, maar al met al verdient de Sigma 135mm f1.8 Art een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Sigma 135mm f1.8 ART bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 50mm f1.8 STM test

Canon’s EF 50mm f1.8 STM upgradet eindelijk de 24 jaar oude EF 50mm f1.8 II met vloeiendere scherpstelling, meer afgeronde diafragmabladen, nauwere scherpstelling en een hardere lensvatting. Net als zijn voorganger verzamelt hij meer dan acht keer meer licht dan een typische kitzoom, waardoor hij geweldig is bij weinig licht, een ondiepere scherptediepte levert voor aantrekkelijke onscherpe achtergronden en ook scherpere resultaten vastlegt. Ondertussen maakt de lage prijs het de meest betaalbare lens in de catalogus van Canon en het dichtst dat je bij een no-brainer zult vinden, of je nu een DSLR bezit of van plan bent deze aan te passen aan een spiegelloze body. Monteer het op een cropped-frame / APSC DSLR of spiegelloze camera en het wordt ook gelijk aan 80mm, waardoor het perfect is voor portretten. Waar het op neer komt? Het zou in de collectie van elke Canon-eigenaar moeten zitten.

Bekijk de prijzen van de Canon 50mm f1.8 STM bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 85mm f1.4 Art test

De nieuwe Sigma 85/1.4 Art brengt eindelijk Sigma’s 85mm prime naar de prestaties die men van een moder mag verwachten.n lens ontworpen met 36 + MP sensoren in het achterhoofd: het biedt de best presterende FF / FX-hoeken en de zachtste Bokeh van elke 85mm lens die ik ken. Bovendien is het verbazingwekkend veerkrachtig tegen sterk contra-licht. En hoewel het niet de scherpste in het centrum is, iets meer longitudinale CA’s heeft dan andere, en een enorm en zwaar beest van een lens is, zou ik Sigma’s nieuwe 85 / 1.4 Art een highly recommended geven. Maar dit is onder de kanttekening dat de AF-problemen enkelvoudige problemen zijn met mijn kopie van het objectief.

Bekijk de prijzen van de Sigma 85mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 85mm f1.8 VC test

De Tamron 85mm f1.8 VC is een uniek objectief, dat zeer goede optische prestaties combineert met beeldstabilisatie tegen een redelijke prijs. In feite was het de eerste gestabiliseerde groot diafragma 85mm prime voor Canon en Nikon gebruikers, en terwijl Canon sindsdien zijn helderdere EF 85mm f1.4L IS USM met stabilisatie heeft uitgebracht, is de Tamron de helft van de prijs. De autofocus is betrouwbaar (na wat tweaken) en het pakket is niet te groot of zwaar om intimiderend te worden. Als totaalpakket verdient het een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Tamron SP 85mm f1.8 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 24-70mm f2.8L USM II

Canon’s EF 24-70mm f2.8L USM is een favoriet van professionele portret- en trouwfotografen en is nu populairder dan ooit in een verbeterde Mark II-versie. Het levert een perfect bereik op full-frame body’s voor evenementen van groepsfoto’s tot enkele portretten, en is ook geweldig voor bijgesneden lichamen als groothoek niet belangrijk is. Het diafragma van f2.8 is misschien niet zo lichtsterk als korte teleprims, maar levert nog steeds mooie onscherpe achtergronden en als ‘L’-model beschikt het over een uitstekende bouwkwaliteit en vloeiende handmatige scherpstelling. De Mark II-versie levert superieure kwaliteit ten opzichte van het origineel en heeft de voorkeur, maar het is jammer dat er nog steeds geen optische stabilisatie is; pas ook op voor de bredere 82mm filterdraad op het nieuwe model. Opmerking Canon biedt ook een nieuwere 24-70mm met stabilisatie, maar met een langzamer f4-diafragma waardoor het minder aantrekkelijk is voor portret- en weinig lichtwerk. Eigenaren van Canon’s cropped-frame / APSC DSLR’s zijn mogelijk geïnteresseerd in de oudere maar nog steeds aantrekkelijke EF-S 17-55mm f2.8 IS USM, terwijl eigenaren van Canon’s EOS R full-frame spiegelloze systeem met een hoger budget zouden kunnen gaan voor de aankomende RF 24-70mm f2.8L IS USM, die beide beeldstabilisatie bevatten. Als je de boot echter echt op iets speciaals wilt duwen, kunnen EOS R-bezitters uitgeven aan de RF 28-70mm f2L USM, de helderste full-frame algemene zoom, zij het tegen een zeer hoge prijs.

Bekijk de prijzen van de Canon 24-70mm f2.8 L II bij Amazon, B&H of Adorama. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EF 85mm f1.8 USM

Canon’s EF 85mm f1.8 USM is een betaalbare klassieke portretlens voor zowel full-frame als cropped body’s. Met de brandpuntsafstand van 85 mm kunt u iets verder weg staan dan 50 mm-modellen, terwijl het onscherpe achtergrondeffect wordt geaccentueerd. Het diafragma van f1.8 is voldoende groot om zeer onscherpe achtergronden te bereiken en de USM-scherpstelling is snel en stil. Het gaat nu verder, maar blijft de meest betaalbare Canon prime met een groot diafragma en levert goede resultaten voor het geld. Als je budget hoger is, overweeg dan Canon’s nieuwere EF 85mm f1.4L IS USM, wat vrij ongebruikelijk is in de korte telemarkt vanwege ingebouwde optische stabilisatie. Eigenaren van Canon’s full-frame EOS R spiegelloze body’s zijn mogelijk ook geïnteresseerd in de aankomende RF 85mm f1.2L USM, hoewel dit een veel duurdere optie is.

Bekijk de prijzen van de Canon 85mm f1.8 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!