Beste DSLR

Als u op zoek bent naar een DSLR bent u bij ons aan het juiste adres! Bij Camera Labs schrijf ik diepgaande beoordelingen van camera’s, maar begrijp dat je drukke mensen bent die soms gewoon aanbevelingen willen van de meest opvallende producten. Dus hier zal ik de achtervolging inzetten en de beste DSLR’s op dit moment opsommen. Let op als je op zoek bent naar camera’s van Fujifilm, Olympus, Panasonic of Sony, bekijk dan mijn beste spiegelloze cameragids. Merk ook op dat ze net als mijn andere gidsen worden vermeld op beoordelingsdatum, niet in volgorde van voorkeur.

Check prijzen bij Amazon, B&H, Adorama, eBay of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek, een officieel Cameralabs-T-shirt of mok kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Beste DSLR

Canon EOS 1Dx III test

Ik heb nu wat tijd doorgebracht met de 1Dx Mark III, van een Canon-veldtest in Spanje tot mijn eigen onafhankelijke tests met een definitief productiemodel later, en wat ik tot nu toe heb gezien is erg indrukwekkend. Canon zit boordevol belangrijke upgrades, cruciaal zonder de rijervaring waarmee professionals vertrouwd zijn geraakt, in de weg te staan. Eigenaren van eerdere modellen kunnen de Mark III oppakken en gewoon beginnen met fotograferen zonder een beat over te slaan. Van de nieuwe functies was ik gefascineerd door het gebruik van een beeldsensor voor zoeker-autofocustaken. Het is heel logisch, en gedreven door Deep Learning heeft het geweldig werk geleverd bij het herkennen en volgen van mensen in vaak complexe scènes. In combinatie met de hogere burst-snelheden, DIGIC X-verwerking en snel kaartschrijven, is dit een camera die moeiteloos actie op het hoogste niveau verwerkt – zoals het hoort. Ik was ook dol op de nieuwe Smart Controller waarmee je snel het AF-gebied kunt verplaatsen, en het is een opluchting om eindelijk een camerabedrijf te vinden dat een alternatief biedt voor JPEG voor gecomprimeerde afbeeldingen, waarbij het HEIF-formaat veel potentieel heeft. Qua video wordt de 1Dx Mark III ook Canon’s meest capabele model onder de Cinema-serie, waardoor het een extreem flexibele camera is voor foto’s en films. Misschien wel het meest controversiële aspect is dat het nog steeds een traditionele DSLR is, maar Canon is ervan overtuigd dat dit nog steeds de beste technologie is voor de zeer specifieke vereisten van veeleisende professionele sportfotografen.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS 1Dx III bij B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS 90D test

De EOS 90D wordt Canon’s krachtigste mid-range DSLR tot nu toe en erft de body, het zijwaarts scharnierende scherm, de optische zoeker en de 45-punts autofocus van de eerdere 80D, terwijl de sensorresolutie wordt geüpgraded naar 32,5 Megapixels, ongecropte 4k-video op 25 of 30p, snellere burst-opnamen van 10 fps en de AF-joystick die op de drie vorige modellen ontbrak, opnieuw wordt geïnstalleerd. Als zodanig zijn er upgrades, of je nu foto’s maakt, video’s maakt of zoals de meeste eigenaren van deze serie, doe beide. De beeldkwaliteit heeft het potentieel om 24 Megapixel-modellen te verslaan, maar niet met een enorme marge en cruciaal alleen wanneer uitgerust met een kwaliteitslens. Qua video is het geweldig om eindelijk te genieten van ongecropte 4k met Dual Pixel AF op een EOS-body, maar hoewel het meer details dan 1080 oplost, is het niet zo goed als 4k van de beste van zijn rivalen, met name de Sony A6400 en Fujifilm X-T30 en net als andere recente Canon-camera’s, is er ook geen teken van 24p. Meer dan het goedmaken van de beperkingen voor de meeste mensen is echter het pure vertrouwen waarmee Dual Pixel AF een onderwerp scherp kan houden. De verhoogde burstsnelheid is een leuke bonus, maar het zoeker autofocussysteem is niet beter dan de 80D en bleek onopvallend voor snelle actie in mijn tess. Het is veel beter om scherp te stellen in live view, maar de bursts worden langzamer en het kan een uitdaging zijn om actie te volgen met alleen het scherm. Onthullend genoeg bleek de spiegelloze M6 II die dezelfde sensor deelt veel beter in staat tot actie in mijn tests, maar ironisch genoeg maakten de betere functies van de 90D het de voorkeur voor video, dus kies zorgvuldig. Als Canon de 90D had uitgerust met het zoeker-AF-systeem van de 7D II, had het in alle opzichten een leider kunnen hebben. Maar voorlopig zorgen de upgrades over de hele linie er nog steeds voor dat de 90D en DSLR’s relevant en aantrekkelijk blijven voor diegenen die hun vormfactor en zoeker verkiezen boven kleinere spiegelloze camera’s met een volledig elektronische compositie; het is vooral verleidelijk voor 60D- of 70D-eigenaren die een heleboel upgrades willen, maar zonder de look en feel van hun lichaam te veranderen.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS 90D bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon D850 test

De D850 is Nikon’s hoogste resolutie DSLR tot nu toe, met een nieuwe 45,7 Megapixel full-frame sensor, gekoppeld aan het 153-punts AF-systeem van het vlaggenschip D5 en snelle burst-opnamen met 7 fps, boostbaar tot 9 fps met de optionele batterijgreep. Als zodanig spreekt deze langverwachte opvolger van de D810 zowel diegenen aan die beelden met de hoogste resolutie wensen als natuur- en sportschieters die snelle bursts en hoogwaardige autofocus eisen. Filmshooters zullen ook de aanwezigheid van niet-bijgesneden 4k en een kantelbaar aanraakscherm waarderen, maar Nikon blijft beschikken over ingebedde fasedetectie-AF op zijn DSLR’s, dus video- en live view AF mist het vertrouwen van Canon en Sony. Ondertussen mist SnapBridge de snelheid en flexibiliteit die wordt geëist door professionals die naar een Wifi-accessoire worden gereden voor de beste draadloze prestaties. Maar afgezien van ondermaatse film-autofocus en gemiddelde wifi, is er heel weinig dat de D850 niet kan doen. Inderdaad, het is misschien wel een van de beste DSLR’s tot nu toe en wordt sterk aanbevolen.

Bekijk de prijzen van de Nikon D850 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS 6D Mark II test

De EOS 6D Mark II is een ‘low-priced’ full-frame DSLR gericht op liefhebbers en upgraders van APSC body’s. De foto- en filmkwaliteit ziet er geweldig uit met de standaardinstellingen en levert merkbaar minder ruis dan de 80D bij hoge ISO’s. De combinatie van een volledig gearticuleerd touchscreen en Dual Pixel CMOS AF betekent dat het maken van films of in Live View een hoogtepunt is met zelfverzekerde scherpstelling overal op het frame. De zoeker AF is echter minder succesvol met beperkte dekking en een lagere hit rate dan in Live View. De 6D II mist ook 4k-video, een hogere framesnelheid 1080p, dubbele kaartsleuven en hoofdtelefoonaansluitingen, vier functies die aanwezig zijn op de meeste spiegelloze camera’s voor deze prijs, zij het normaal gecombineerd met kleinere sensoren. Het is dus Canon’s gebruikelijke verhaal van een functieset die zorgvuldig is gesnoeid om niet op de tenen van zijn duurdere modellen te trappen. Als je trouw bent aan Canon’s World, zul je genieten van de uitstekende aanraakinterface van de 6D II, eenvoudige Wifi, moeiteloze GPS-tagging, toonaangevende autofocus van films en scherpe, schone fotokwaliteit. Aanrader als je voor deze prijs een full frame camera wenst, maar vergelijk je goed met Nikon’s D750 en Sony’s A7 Mark II.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS 6D Mark II bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS 200D / Rebel SL2 test

Canon’s EOS 200D / Rebel SL2 is een compacte DSLR gericht op fotografen en vloggers die hun eerste camera met verwisselbare lens kopen. Ter vervanging van de vier jaar oude EOS 100D / SL1 biedt het een geavanceerder toegangspunt dan de goedkoopste DSLR’s en een kleinere behuizing om op te starten. Je krijgt de keuze uit drie bodykleuren, een 24 Megapixel APSC-sensor met Dual Pixel CMOS AF voor vloeiend en zelfverzekerd opnieuw scherpstellen in Live View en films, een volledig gearticuleerd touchscreen en Wifi met NFC en Bluetooth voor eenvoudige connectiviteit. De instap EOS 1300D / T6 mag dan Canon’s goedkoopste DSLR blijven, maar met zijn kleinere body, uitstekende film autofocus, microfooningang en uitklapbaar touchscreen is de EOS 200D / SL2 gewoon veel aantrekkelijker voor beginnende DSLR-kopers die bereid zijn een beetje extra uit te geven. Het heeft misschien geen 4k-video en de autofocus van de zoeker en burst-opnamen zijn eenvoudig voor sport en actie, maar over het algemeen blijft het voor het geld een zeer wenselijke en sterk aanbevolen camera, vooral als je van video houdt.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS 200D / Rebel SL2 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon D3400 test

De Nikon D3400 is een update van Nikon’s instap DSLR, ter vervanging van de twee jaar oude D3300. De belangrijkste nieuwe functie is SnapBridge – Nikon’s energiezuinige Bluetooth-verbinding die continue beeldoverdracht naar uw smartphone op de achtergrond mogelijk maakt terwijl u fotografeert. De levensduur van de batterij is verhoogd tot een indrukwekkende 1200 opnamen op een volledige lading en de kitlens is ook bijgewerkt met snellere en stillere continue AF voor films en Live view-opnamen. SnapBridge zorgt ervoor dat de D3400 een populaire keuze blijft voor het verbeteren van fotografen die een camera willen die capabeler is dan een point-and-shoot compact of een telefoon, maar niet willen incasseren aan het gemak van delen dat die apparaten bieden. Verder is er niet veel nieuws hier ten opzichte van de D3300 en inderdaad ontbreken een paar functies: de 3,5 mm microfooningang en het ultrasone anti-stoffilter, niet langer aanwezig op de D3400. Uiteindelijk bieden spiegelloze camera’s meer functies – om nog maar te zwijgen van grotere draagbaarheid – aan dit einde van de markt, maar het valt niet te ontkennen dat de D3400 een van de goedkoopste routes biedt naar een body met een APSC-sensor, optische zoeker en interchangeable lenzen. Als zodanig zal het beginners en studenten blijven aantrekken, terwijl de toevoeging van SnapBridge betekent dat je sneller en gemakkelijker afbeeldingen deelt dan de meeste concurrerende camera’s.

Bekijk de prijzen van de Nikon D3400 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS 5D Mark IV test

Canon’s EOS 5D Mark IV is het langverwachte vierde model in de immens populaire serie full-frame DSLR’s. Ruim vier jaar na de vorige EOS 5D Mark III verhoogt de Mark IV de resolutie naar 30,4 Megapixels met een nieuwe volformaat sensor die Dual Pixel CMOS AF ondersteunt voor zelfverzekerde heroriëntatie tijdens Live View en films. Het versnelt continu-opnamen van 6 tot 7 fps, erft het 61-punts AF-systeem en het 3,2 inch aanraakscherm van de EOS 1Dx Mark II en kan 4k-films (in het DCI Cinema-formaat) tot 30p filmen, samen met 1080 / 60p en 720 / 120p. De carrosserie deelt in wezen dezelfde bedieningslay-out als voorheen, dus zal onmiddellijk bekend zijn bij eigenaren van de Mark III, maar beschikt nu over verbeterde weerbestendigheid samen met een ingebouwde GPS en Wifi met NFC. Het vertegenwoordigt een aanzienlijke stap vooruit ten opzichte van de Mark III, maar high-end videografen zullen gefrustreerd zijn door de strakke bijsnijding en hoge bitsnelheid bij het filmen van 4k, en het ontbreken van Log-profielen, pieken, zebra’s en 4k op de HDMI-uitgang; inderdaad, als je alleen van het opnemen van 4k-video houdt, zou ik Sony’s A7s Mark II voor full-frame of de A6300 voor APSC aanbevelen. Maar Canon wil graag antwoorden dat de Mark IV meer over stills gaat en het doet deze heel goed. Het is ongetwijfeld een krachtige allrounder, alleen niet langer de no-brainer die de Mark III was voor video.

Bekijk de prijzen van de Canon 5D Mark IV bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon D7200 test

De Nikon D7200 is de nieuwste dslr uit het hogere middensegment van het bedrijf, gericht op enthousiaste fotografen. Opvolger van de D7100, het past tussen de D5500 en D610 in het assortiment, waardoor het de hoogste Nikon DSLR met een bijgesneden DX-formaat sensor. Extern is de D7200 in wezen identiek aan de D7100, dus je krijgt een weerbestendige behuizing met een optische zoeker met 100% dekking, 3,2 inch / 1229k dot-scherm, 6 fps burst-opnamen (boostbaar tot 7 fps in 1,3x crop-modus), dubbele SD-slots en een schat aan poorten. De resolutie blijft 24 Megapixels maar nieuw voor de D7200 zijn verbeterde low-light AF, een vergrote buffer en ingebouwde Wifi met NFC. Andere verbeteringen zijn de snellere EXPEED 4-processor, 9-frame AEB, een 50p / 60p video-optie (zij het alleen in de 1.3x crop-modus), timelapse-opnamen, iets langere levensduur van de batterij en een plat beeldbedieningsprofiel. Vergelijk goed met de Canon EOS 80D en 7D Mark II.

Bekijk de prijzen van de Nikon D7200 bij Amazon, B&H of Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon D500 test

De D500 markeert Nikon’s welkome terugkeer op de high-end APSC DSLR markt. De combinatie van een nieuwe 20 Megapixel sensor, 10fps continu fotograferen, een diepe buffer (vooral als je XQD-kaarten gebruikt) en een nieuw 153-punts AF-systeem gedeeld met de D5, zorgt voor een uiterst zelfverzekerde camera. In mijn tests volgde de D500 moeiteloos elk onderwerp waar ik hem op wees, ratelende uitbarstingen van gefocuste beelden met griezelige precisie en consistentie. Bovendien krijg je een grote zoeker, dubbele geheugenkaartsleuven, een sterke bouwkwaliteit en verlichte knoppen die het gemakkelijk te gebruiken maken in het donker. Het beschikt ook over een groot en gedetailleerd scherm dat aanraakgevoelig is en verticaal kantelt, en waarmee u naast 1080p ook 4k UHD-video kunt opnemen. Leer hoe u SnapBridge configureert en u zult ook genieten van een van de gemakkelijkste manieren om uw afbeeldingen draadloos te taggen en te delen. Sport- en natuurfotografen zullen dol zijn op de D500, misschien wel de meest zelfverzekerde APS-C DSLR tot nu toe.

Canon EOS 1300D / Rebel T6 test

De overvloed aan alternatieven voor de EOS 1300D / Rebel T6, zowel DSLR als spiegelloos, benadrukt de noodzaak voor Canon om gelijke tred te houden met zijn concurrenten als zijn instap DSLR’s aantrekkelijke opties willen blijven voor aspirant-fotografen. Als antwoord op die uitdaging is de EOS 1300D / Rebel T6 eerlijk gezegd een beetje teleurstellend. Maar hoewel het misschien een beetje flauw is, blijft het toch een van de goedkoopste routes naar een body met een APSC-sensor, optische zoeker en verwisselbare lenzen. Als zodanig zal het beginners en studenten blijven aantrekken, maar onthoud dat als je een kitlens met stabilisatie wilt, zorg er dan voor dat je de bundel krijgt met de EF-S 18-55mm f3.5-5.6 IS II in plaats van de DC III-versie die ongestabiliseerd en slechts fractioneel goedkoper is.

Controleer de prijses bij Amazon.com, B&H, of Adorama, of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS Rebel T6s / 760D Test

Canon’s EOS 760D / Rebel T6s is een solide DSLR die een goede stap vooruit betekent ten opzichte van instapmodellen. Dit is altijd een zeer succesvolle categorie geweest voor Canon, dus het is niet verrassend dat het bedrijf het nu opsplitst in twee opties: de EOS 750D / T6i geeft je de kernspecificaties van 24 Megapixels, 19-punts AF, 5fps burst-opnamen, pentamirrorzoeker, volledig gearticuleerd touchscreen en 1080p-films. Als je dan zin hebt in iets geavanceerder, als je een extra $ 100 USD / 70 GBP of zo uitgeeft, krijg je de EOS 760D / T6s die een bovenste LCD-informatiescherm, oogsensor, achterste bedieningswiel en zoekernivelleringsmeter toevoegt, samen met digitale zoom en HDR-opties voor films en continue AF in Live View. Deze toevoegingen tellen op tot een camera die veel beter overweg kan dan zijn goedkopere broer en de moeite waard is om het extra aan uit te geven, maar ik heb ook het gevoel dat spiegelloze opties zoals de Lumix G7 van Panasonic en de A6000 van Sony nog meer bieden aan de doelgroep – vergelijk nauw als je niet gehecht bent aan het idee van een optische zoeker.

Bekijk prijzen bij Amazon, B&H of Adorama. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon D5500 test

Nikon’s D5500 is een dslr op het hoogste instapniveau, gericht op fotografen die op zoek zijn naar een step-up van een budgetmodel zonder de kosten of complicaties van een duurdere camera. Het deelt dezelfde 24 Megapixel-resolutie als de modellen erboven en eronder, maar blijft het enige model in het hele assortiment met een volledig gearticuleerd, aan de zijkant scharnierend scherm. Net als de D5300 ervoor, blijft het scherm groot met 3,2 inch, maar in een welkome upgrade is het nu aanraakgevoelig. De GPS van zijn voorganger is helaas verdwenen, maar de wifi blijft, waardoor je draadloos beelden kunt overbrengen of op afstand kunt bedienen met je smartphone. De instortende kitzoom heeft invloed op de ultieme beeldkwaliteit en de autofocus van de film / live view is langzamer en luidruchtiger dan concurrerende Canon-body’s die zijn uitgerust met STM-lenzen. Maar niets van dit alles staat in de weg van wat een zeer solide DSLR is voor het geld. Vergelijk wel nauw met Canon’s EOS T6i / 750D, en in de spiegelloze wereld modellen zoals de Sony A6000.

Bekijk de prijzen van de Nikon D5500 bij Amazon, B&H of Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Canon EOS 7D Mark II test

Canon’s EOS 7D Mark II is een van de zwaarste, snelste en meest zelfverzekerde DSLR’s voor sport-, actie- en evenementenfotografie. Als je altijd al het vlaggenschip 1Dx wilde, maar het niet kon betalen of de grootte en het gewicht kon accommoderen, geeft de 7D Mark II je het grootste deel van zijn rijprestaties in een kleiner, lichter en veel goedkoper pakket. Het zal inderdaad ook AF inwerpen bij minder licht, effectieve scherpstelling voor films en een ingebouwde GPS-ontvanger. Natuurlijk kan het niet concurreren met full-frame netheid bij weinig licht, maar de veldreductie die door de APSC-sensor wordt toegepast, heeft eigenlijk de voorkeur van veel sport- en natuurfotografen. Als je op zoek bent naar een camera die voornamelijk geschikt is voor landschap, architectuur of meer algemeen gebruik, zul je beter worden bediend door een van de vele high-end spiegelloze opties die nu beschikbaar zijn, maar als je een sport-, actie- of evenementshooter bent die graag naadloos kwaliteitsfoto’s en video vastlegt, maakt de 7D Mark II je werk een fluitje van een cent. Als je echter niet gebonden bent aan EF-objectieven, overweeg dan ook Nikon’s nieuwere en misschien nog wel zelfverzekerdere D500.

Bekijk de prijzen van de Canon EOS 7D Mark II bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!