Beste filmcamera’s (35mm &medium formaat)

Filmcamera’s maken een opleving in 2023, waarbij veel fotografen hunkeren naar die analoge fotografie-ervaring.

Er zijn honderden filmcamera’s beschikbaar, waarvan er vele tweedehands kunnen worden gekocht voor budgetprijzen.

U moet echter weten waar u naar op zoek bent – en dat is waar deze gids binnenkomt!

Canon AE-1 Programma

Canon AE-1 Programma

Een voordelige 35mm filmcamera met een grote zoeker en een geweldige ergonomie en beeldkwaliteit. Een genot om te schieten!

Controleer de huidige prijs

Na honderden uren in donkere kamers te hebben doorgebracht met het ontwikkelen van film en het scannen van negatieven door de jaren heen, heeft het Shotkit-team de ervaring en kennis om de beste filmcamera’s aan te bevelen die vandaag beschikbaar zijn.

We zullen ons concentreren op single-lens reflex (SLR) 35mm filmcamera’s, maar zullen ook enkele compacte, point and shoot, meetzoekercamera’s en middenformaat modellen introduceren.

Dus pak je filmrolletjes, vintage lenzen en lichtmeter en laten we ons erin vastbijten!

Inhoudsopgave

Beste 35mm-filmcamera’s in 2023

We hebben deze gids opgesplitst in 2 secties – de eerste gaat over de bescheiden 35 mm-filmcamera en de tweede gaat over onze middenformaataanbevelingen.

We hebben groot formaat volledig uit de lijst gelaten, omdat ze vanwege hun grootte, gewicht, onhandigheid en gebrek aan beschikbaarheid ongeschikt zijn voor de meeste filmfotografen.

35mm-filmcamera’s zijn het voor de hand liggende startpunt voor velen die hun reis in analoge fotografie beginnen, en met goede reden.

Ze zijn compact, lichtgewicht en als je kiest voor het meer gebruikelijke spiegelreflexontwerp, is wat je door de zoeker ziet precies wat je gaat fotograferen.

De grote dikke wijzerplaten op veel basismodellen, samen met de ingebouwde lichtmeters, maken 35 mm filmcamera’s een genot om te gebruiken.

Canon AE-1 Programma (Beste Vintage Film Camera)

Canon AE-1

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Het Canon AE-1-programma was de beginnende filmcamera voor honderdduizenden fotografen over de hele wereld en met een van deze om je nek is het niet ongebruikelijk dat mensen je tegenhouden en je ernaar vragen.

Als je de AE-1 instelt op de “programma” -modus, schiet deze volledig automatisch en in 1981 was dit een soort gamechanger.

Je hebt ook de mogelijkheid om te fotograferen in diafragmavoorkeuze en sluitertijdvoorkeuze als je dat wilt, of volledig handmatig te gaan.

De zoeker is prachtig lichtsterk (misschien wel een van de beste 35mm scherpstelschermen ooit gemaakt) en het aantal beschikbare lenzen is uitgebreid.

De lichtmeter is nauwkeurig en hoewel het grootste deel van deze filmcamera mechanisch is, is er een behoorlijke hoeveelheid elektronica aan boord, dus je hebt een enigszins obscure batterij nodig om hem te laten werken, hoewel hij een jaar, zo niet langer, meegaat.

Nikon FM-2

Nikon FM-2

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Geproduceerd van 1982 tot 2001, de Nikon FM-2 (en de bijna identieke FM-2n) is gemakkelijk op te sporen en omdat je bent gebouwd om lang mee te gaan, heb je de pech om er een op te halen die niet perfect werkt. Er is een enorm scala aan lenzen beschikbaar.

De Nikon FM-2 introduceerde enkele kleine verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, zoals de maximale sluitertijd van 1/4000ste van een seconde (de snelste die op dat moment beschikbaar was, mede dankzij de titanium sluiterbladeren) en een helderder scherpstelscherm.

Deze 35mm filmcamera is mechanisch maar de ingebouwde lichtmeter heeft wel een kleine accu nodig (makkelijk verkrijgbaar).

De camera wordt geleverd met een paar andere leuke functies, zoals een zelfontspanner, een slot om te voorkomen dat je de sluiter per ongeluk loslaat en een snelle manier om meerdere belichtingen te creëren.

Pentax K1000

Pentax K1000

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Gemaakt tussen 1976 en 1997, zijn er tal van K1000 filmcamera’s beschikbaar om te kopen, samen met een breed scala aan lenzen. De stevige bouw, klassieke spiegelreflexstyling met één lens en functionaliteit maken het een geweldige optie op de tweedehands cameramarkt.

De K1000 is een volledig mechanische filmcamera en hoewel dit betekent dat er geen programma- of diafragmavoorkeuzemodi zijn, maakt de eenvoud het fotograferen ermee een prachtig tactiele ervaring.

De Pentax K1000 werd vaak aanbevolen aan fotografiestudenten omdat het gemakkelijk te gebruiken is terwijl het je de basisprincipes van hoe je moet belichten leert.

Deze 35mm filmcamera werkt zonder batterijen, hoewel je een kleine (LR44) nodig hebt als je de betrouwbare en nauwkeurige lichtmeter wilt gebruiken (deze gaat waarschijnlijk jaren mee).

Olympus OM-1

Olympus OM-1

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Ontworpen in 1972 om compact te zijn als een afstandsmeter in plaats van dik zoals spiegelreflexcamera’s met één lens, is de OM-1 zowel slank als prachtig vormgegeven – en zeer vergelijkbaar met een Leica die wat problemen veroorzaakte toen hij voor het eerst werd uitgebracht!

De OM-1 is opmerkelijk anders dan de beste filmcamera’s die hierboven zijn vermeld, omdat hij een aan / uit-schakelaar heeft, en in plaats van een dikke draaiknop bovenop, wordt de sluitertijd ingesteld door een ring die naast de lens zit, waarbij de camera maximaal 1/1000ste van een seconde fotografeert.

Ondanks het compacte formaat van deze filmcamera is het scherpstelscherm groot en mooi helder, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is.

De ingebouwde belichtingsmeter door de lens is nauwkeurig, hoewel u een enigszins obscure batterij moet opsporen om deze te laten werken en uw keuze van de batterij kan de prestaties van de lichtmeter beïnvloeden.

Leica M6

Leica M6

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Leica M6 onderscheidt zich om een aantal redenen op deze lijst, de eerste is de prijs: hij kost letterlijk tien keer net zoveel als de meeste anderen! Leica staat bekend om het produceren van enkele van ’s werelds duurste camera’s …

De tweede is dat het een meetzoekerfilmcamera is, dus wat je door de zoeker ziet, is niet wat de lens ziet, maar wordt in plaats daarvan omlijst door richtlijnen, afhankelijk van welke lens je hebt bevestigd.

Afstandsmeter zijn betekent ook dat deze filmcamera veel stiller is als je op de sluiter klikt in vergelijking met een spiegelreflex.

Leica 35mm filmcamera’s hebben hun eigen, onderscheidende, minimalistische esthetiek die, in combinatie met de tactiele voldoening van het gebruik ervan, ze tot verzamelobjecten maakt.

Als je er goed voor zorgt, is het mogelijk dat je M6 na verloop van tijd langzaam in waarde stijgt.

Canon Canonet QL17 GIII

Canonet QL17 GIII

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Canonet QL17 GIII is een compacte meetzoekercamera met een vaste – en zeer scherpe – 40mm f/1.7 lens die, in plaats van een deel van de loop te draaien, wordt scherpgesteld met behulp van een klein lipje. Scherpstellen gaat daardoor snel en makkelijk.

Een ander onderscheidend kenmerk is de snelheid waarmee je film kunt laden, vandaar de QL – Quick Loading – in de naam van de camera: je sleept gewoon het eerste deel van de film over en sluit de deur.

Het heeft een eigen lichtmeter, maar het werkt alleen als je in de sluitertijdvoorkeuzemodus fotografeert. Het vereist een batterij en met veranderingen in technologie kan de batterij die u gebruikt ervoor zorgen dat de lichtmeter zich anders gedraagt dan verwacht!

Nikon F6

Nikon F6

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Door velen beschouwd als een van de beste film slr camera’s die Nikon ooit heeft gemaakt, was de F6 het vlaggenschip van het bedrijf in productie van 2004 tot 2020.

Niet zo zwaar en dik als zijn voorgangers, de F6 is gebouwd van magnesiumlegering.

Je vindt een basis LCD aan de bovenkant en aan de achterkant van de camera om je instellingen te laten zien, en de F6 zal door film draaien met een indrukwekkende 5,5 frames per seconde, oplopend tot 8 frames per seconde als je een batterijgreep toevoegt.

Je kunt volledig automatisch fotograferen en er is een snelle en nauwkeurige autofocus beschikbaar via een enorm scala aan lenzen. Bovendien spoelt de F6 je film automatisch voor je terug in slechts 9 seconden.

Canon EOS 630

Canon EOS 630

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Uitgebracht in 1989, was de EOS 630 een beetje improved-versie van de baanbrekende 650 die twee jaar eerder werd uitgebracht en die Canon’s eerste van zijn lijn EOS-camera’s was. Canon’s nieuwe systeem bracht een grote sprong in technologie: autofocus.

De Canon EOS 630 bracht een snellere autofocus en een paar leuke details, zoals het scherpstellen van de terugknop en een burstsnelheid van vijf beelden per seconde.

Als prosumercamera is de behuizing van plastic en metaal niet verfijnd en is de ergonomie niet zo goed doordacht als sommige professionele body’s van Canon.

Wel heb je de beschikking over een enorm scala aan EF objectieven.

Sommige 630-camera’s lijken batterijen vrij snel leeg te maken, zelfs als deze is uitgeschakeld, dus houd een paar reserve 2CR5-batterijen bij de hand.

Yashica T4

Yashica T4

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Yashica T4 is een premium point-and-shoot filmcamera, compact genoeg om in een (grote) zak te glijden en misschien wel een van de beste filmcamera’s in zijn soort ooit gemaakt.

Geproduceerd voor tien jaar vanaf 1992, heeft de T4 een reeks wenselijke functies, waaronder een scherpe Zeiss-lens, autofocus, automatische meting, ingebouwde flitser en een verrassend nauwe minimale scherpstelafstand.

Omdat het een point-and-shoot is, is de T4 belachelijk eenvoudig te gebruiken: schakel hem gewoon in, richt hem op je onderwerp en druk op de sluiterknop.

De Yashica T4 is een populaire keuze en muziekfotografen hebben gebruik gemaakt van de scherpe lens en harde flitser om een bepaalde esthetiek te creëren, en gebruiken het om albumhoezen te maken voor verschillende grote artiesten die misschien de nostalgische look van filmfotografie prefereerden.

Daardoor is het iets duurder dan je zou verwachten voor zo’n goedkoop ogende plastic filmcamera!

Konica Hexar AF

Konica Hexar

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Konica Hexar AF, geïntroduceerd in 1993, is een point-and-shoot filmcamera, maar met de mogelijkheid om veel van de automatisering te overschrijven en handmatig te fotograferen.

Het ziet er ook uit als een beetje een hybride: je zou het kunnen verwarren met een afstandsmeter, en de mix van draaiknoppen, knoppen en LCD-scherm creëert een vreemde combinatie van stijlen die op de een of andere manier lijkt te werken.

De vaste 35 mm-lens heeft een groot maximaal diafragma van f / 2, wat uitstekende prestaties bij weinig licht oplevert, en met de 42 mm-schroefdraad kunt u een filter met neutrale dichtheid bevestigen – iets dat van pas kan komen, aangezien de maximale sluitertijd slechts 1/250e van een seconde is.

Dit is een zeer stille filmcamera en sommige modellen hebben een stille modus die het nog stiller maakt – filmfotografie wordt meestal niet geassocieerd met bijzonder stealthy zijn, dus het is leuk om dit als optie te hebben als je liever openhartig en onopgemerkt fotografeert.

Beste middenformaat filmcamera’s

Middenformaat film brengt een aanzienlijke stap omhoog in kwaliteit ten opzichte van 35mm, en onvermijdelijk betekent dit dat de camera’s groter, zwaarder en vaak duurder zijn.

Het is ook iets specialistischer, wat betekent dat de keuze beperkt kan zijn en iets moeilijker op te sporen …

In deze handleiding hebben we gekoppeld aan de huidige veilingen van filmcamera’s op eBay, maar je hebt misschien meer geluk met het opsporen van enkele van de meer ongrijpbare modellen op Facebook Marketplace of je lokale vlooienmarkt.

Als u meer geïnteresseerd bent in middenformaat digitale camera’s, lees dan deze handleiding.

Mamiya RZ67

Mamiya Rz67

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De RZ67 is een soort klassieker, omdat hij na zijn lancering in 1982 decennialang het werkpaard (of misschien karrenpaard) van studiofotografen is geweest.

Je kunt aan de ergonomie zien dat het is ontworpen om bovenop een statief te zitten, en dit verklaart ook het modulaire systeem waarmee je filmruggen, filmwinders, lenzen, zoekers en scherpstelschermen kunt verwisselen om aan je behoeften te voldoen.

Het modulaire ontwerp van de RZ67 maakt hem ongelooflijk veelzijdig, waardoor je op een aantal verschillende filmformaten kunt fotograferen en zelfs de film naar achteren kunt draaien in plaats van de camera te draaien om in portret- in plaats van landschapsoriëntatie te fotograferen.

Een kleine 4SR44-batterij voedt de sluiter en er zijn zoekers beschikbaar met lichtmeters.

Hasselblad 500 C/M

Hasselbald 500 C/M

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Voor het eerst uitgebracht in 1970 en in productie tot 1994, is de Hasselblad 500 C / M een ander modulair ontwerp, maar deze keer iets compacter en opnieuw ontworpen met studiofotografen in gedachten.

Het is ook prachtig vormgegeven, met een zeer onderscheidende appearance die zeker heeft bijgedragen aan zijn populariteit.

De 500 C/M schiet op 120-rollenfilm en meestal in een vierkant formaat van 6×6 cm – iets dat deze filmcamera onderscheidend maakt.

Er zijn andere filmruggen beschikbaar waarmee je 6×4,5 cm kunt schieten, maar ze zijn misschien lastiger op te sporen.

Het was de eerste Hasselblad met een bladsluiter, waardoor het een geweldige keuze is als je flitsfoto’s maakt, omdat deze helemaal synchroniseert tot de maximale sluitertijd van 1/500e van een seconde.

Fujifilm GW690

Fujifilm GW690

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

In tegenstelling tot de hierboven genoemde Mamiya en Hasselblad, is de Fujifilm GW690 een middenformaat meetzoeker filmcamera met een vaste lens die 120-rolfilm schiet in een 6×9 cm-formaat, waardoor hij de bijnaam “de Texas Leica” verdient.

Afhankelijk van voor welke versie je gaat, kun je een 90 mm- of 65 mm-lens krijgen – respectievelijk bijna 35 mm en 28 mm in 35 mm-formaat – en de beeldkwaliteit is verbluffend.

Een groot deel van de behuizing van de camera is van plastic, wat helpt om het gewicht van dit dikke beest laag te houden (het is nog steeds niet licht), en het betekent ook dat de prijzen relatief laag zijn.

Het formaat geeft je acht belichtingen van een rol van 120 film, en volledig mechanisch betekent dat er geen batterij is – en geen manier van meten.

Yashica Mat 124G |

Yashica Mat 124G |

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Tlr-filmcamera’s (Twin Lens Reflex) geven een heel andere ervaring als het gaat om het maken van een foto – wen er maar aan om de wereld achteruit te zien! — en als je een beetje plastic in zijn bouw niet erg vindt, is de Yashica Mat 124G een betaalbare manier om aan de slag te gaan, vooral in vergelijking met de veel duurdere Rolleiflex.

Dit was de laatste TLR filmcamera gemaakt door Yashica, geïntroduceerd in 1970 en in productie tot 1986, en heeft een ingebouwde lichtmeter die goede resultaten zal geven.

Het schiet vierkante 6×6 cm beelden door een snelle 80mm f/3.5 lens die het 35mm formaat equivalent zou zijn van een 50mm lens. Het is scherp wanneer het wordt gestopt en heeft een onderscheidend gevoel wanneer het wijd open wordt geschoten.

Het is ook de camera die wordt gebruikt in de uitgelichte afbeelding bovenaan deze gids, eigendom van Mark, die het blijkbaar tweedehands in Sydney heeft gekocht voor ongeveer $ 300!

Mamiya C330

Mamiya C330

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

De Mamiya C330, geïntroduceerd in 1969, is een reflexfilmcamera met dubbele lens met verwisselbare lenzen en balgfocussering, waardoor hij relatief uniek is.

Er is enige modulariteit omdat je kunt kiezen voor een zoeker op heuphoogte of een prisma op ooghoogte of zelfs een met een ingebouwde lichtmeter kunt opsporen, en het scherpstelscherm kan afhankelijk van je voorkeur worden verwisseld met zeven beschikbare opties.

Omdat het een filmcamera met dubbele lens is, worden de lenzen als paren geleverd – één kijklens, één opnamelens – en er zijn zeven brandpuntsafstanden beschikbaar.

De balgfocus zorgt voor een zeer kleine minimale scherpstelafstand, maar je zult rekening moeten houden met wat lichtverlies met behulp van de handige schaal aan de zijkant van de camera.

Mamiya 645

Mamiya 645

Bekijk meer beoordelingen

Controleer de huidige prijs

Misschien wel de beste middenformaat filmcamera voor een beginner, de Mamiya 645 is relatief compact en schiet 6×4,5 cm beelden op 120 film, wat aanzienlijk kleiner is dan de 6×6 cm of 6×7 cm geschoten door de meeste middenformaat camera’s.

Je krijgt echter wel 15 opnamen per rol, wat vergevingsgezinder is en betekent dat je niet zo vaak van film verandert – plus je zult uiteindelijk minder geld per foto uitgeven.

Het modulaire ontwerp maakt veel maatwerk mogelijk en de volledig mechanische bediening betekent dat er heel weinig misgaat.

Een aantrekkelijke functie is de maximale sluitertijd van 1/1000e van een seconde, waardoor je meer flexibiliteit hebt om wijd open te fotograferen en met een ondiepe scherptediepte bij helder daglicht.

Waar u op moet letten bij het kopen van een filmcamera

Navigeren door tweedehandsmarkten en fotowinkels om de beste filmcamera’s te vinden, kan een verwarrende aangelegenheid zijn. Omdat er geen manier is om het aantal sluiters te controleren zoals op een digitale camera, moet u andere manieren leren om de slijtage van een camera vast te stellen.

Hier zijn 10 dingen die u moet controleren voordat u uw geld overhandigt:

 1. Spiegel – is het gekraakt? Is vrij bewegen?
 2. FilmWinders – draaien ze goed?
 3. Lensvatting – heeft het schimmel? Kun je lenzen gemakkelijk bevestigen/losmaken?
 4. Meter – beweegt het wanneer het op een lichtbron wordt gericht? (Als u een lichtmeter hebt, kunt u controleren of de in-camera meter nauwkeurig is.)
 5. Opening – opent en sluit het lensmembraan wanneer het diafragma wordt aangepast?
 6. Sluitertijden – time de sluitertijd van 1s tegen de stopwatch van uw telefoon om de nauwkeurigheid ervan te controleren.
 7. Rubberen afdichtingen – schijn een zaklamp in de camera om te controleren of rubberen afdichtingen intact zijn. Controleer op algemene slijtage.
 8. Lens – is er schimmel of waas?
 9. Focus – controle op basis van geschatte afstanden.
 10. Shake test – houd eventuele riembevestigingen vast en schud de camera voorzichtig om te controleren op gebroken binnenkant.

Bij het kopen op eBay is het natuurlijk moeilijker om al deze dingen te controleren, maar doe je due diligence – controleer de beoordelingen van de verkoper en stuur ze eerst een bericht met de bovenstaande lijst, met de vraag om een video-opname van elke test te maken.

Gelukkig zijn veel van de beste filmcamera’s goedkoop, dus als je online koopt, heb je tenminste niet veel te verliezen (zelfs als je gewoon een geweldig uitziend ornament voor je plank hebt!)

8 betaalbare vintage filmcamera’s

Hier is een korte lijst met 8 vintage filmcamera’s die op dit moment goedkoop zijn. Zoek ze snel op eBay om te zien of je een koopje kunt pakken en je filmfotografiereis een kickstart kunt geven:

 • Canon AE-1
 • Olympus PEN
 • Rollei 35
 • Pentax K1000
 • Nikon F3
 • Olympus OM-1
 • Polaroid SX-70
 • Minolta SRT-101

Laatste woorden

Het kiezen van je eerste analoge camera kan een opwindend proces zijn, maar wees gewaarschuwd, dit kan het begin zijn van een uitgebreide collectie, omdat het spelen met filmcamera’s en verschillende filmvoorraad een verslaving kan worden!

Hopelijk hebben we enkele van de beste filmcamera’s ooit gemaakt, maar als je vragen hebt of wat gedachten wilt over een filmcamera die niet is genoemd, laat ons dan hieronder een reactie achter. Veel shopplezier!

Canon AE-1 Programma

Canon AE-1 Programma

Een voordelige 35mm filmcamera met een grote zoeker en een geweldige ergonomie en beeldkwaliteit. Een genot om te schieten!

Controleer de huidige prijs