Hoe maak je een foto van een oog close-up

Heb je ooit een foto van een oog van dichtbij bekeken? Ze zijn fascinerend en zitten vol details en lijken een beetje op een hemellichaam of iets uit de ruimte.

Professioneel fotograaf (en natuurkundige) Suren Marvelyan denkt van wel. Hij vestigde zich door astrofotografie te doen, maar meer recent deed hij een heel project van oogmacrofotografie genaamd Your Beautiful Eyes.

Hij zei dat hij de diversiteit van de oogstructuur wilde laten zien – en het is een van de meest bezochte portfolio’s ooit op Behance geweest. Zijn project is sindsdien over de hele wereld gepubliceerd.

Dus, als je geïnteresseerd bent in het leren maken van extreme close-up beelden van het menselijk oog, blijf dan lezen.

In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt – van uitrusting tot nabewerking.

Inhoudsopgave

Hoe geweldige close-upfoto’s van eye te maken

Kies de juiste versnelling

Bron: Samer Daboul

Het maken van prachtige close-up foto’s van een oog is niet zo ingewikkeld als je de juiste apparatuur hebt. Hier is een lijst met alles wat je nodig hebt, zowel de ideale uitrusting als de budgetvriendelijke alternatieven.

 • Fototoestel

Wat is Macro fotografie? Eenvoudig – het draait allemaal om het vastleggen van details, en daarom telt elke pixel.

Zelfs als je prachtige close-upfoto’s van dichtbij kunt maken met elke camera waarmee je een macrolens kunt gebruiken (daarover zo meer), moet je overwegen om een full-frame camera te gebruiken als je kunt.

Enkele van de beste camera’s voor macrofotografie met hoge resolutie zijn:

– Nikon D850

– Canon EOS 5DS R

– Sony Alpha A7R III

 • Lens

Zoals ik al zei, om close-up fotografie te maken, heb je een macrolens nodig. Dit is een speciale cameralens die een vergroting van 1:1 van een onderwerp met een korte scherpstelafstand mogelijk maakt.

Er is een grote verscheidenheid aan brandpuntsafstanden die macromogelijkheden hebben – de kortheid van de scherpstelafstand hangt hiervan af.

Standaardlenzen bieden het beste perspectief omdat ze geen vervormingen veroorzaken, omdat ze het dichtst in de buurt komen van de manier waarop we de wereld met het blote oog zien.

Een mogelijk probleem is dat als je te dicht bij het onderwerp komt, je een schaduw kunt werpen, waardoor het verlichten van het oog moeilijk wordt. Om lichtproblemen te voorkomen, is een korte telelens met macromogelijkheden een betere keuze.

Net als elke andere gespecialiseerde tool kunnen macrolenzen een beetje prijzig zijn. Maak je echter geen zorgen; je kunt beginnen met wat andere mogelijkheden die budgetvriendelijker zijn.

 • Macro lens alternatieven

Omgekeerde ring – Met dit apparaat kunt u elke lens naar achteren monteren. Doe je dit met een groothoeklens of standaardlens, dan kun je macrofotografie doen. Aan de andere kant kun je het diafragma van de lens niet aanpassen.

Verlengbuizen – Dit accessoire gaat tussen de lens en de camera om de lens verder van de sensor af te bewegen. Door dit te doen, verkort je de scherpstelafstand en vergroot je de vergroting. De goedkopere versies sluiten de lens niet aan op de camera, dus je moet handmatig scherpstellen en je zult het diafragma niet regelen. Als je wat meer kunt investeren, raad ik je aan om verlengbuizen te kopen met een elektrische aansluiting op de camerabehuizing.

Close-up filters – Net als elk ander filter wordt het aan de voorkant van de lens bevestigd – het is alsof je een vergrootglas voor je oog houdt. Hiermee kun je macrofotografie maken, maar de beeldkwaliteit zal niet de beste zijn.

 • Driepoot

Met macrofotografie vergroot je het onderwerp, maar vergroot je ook de problemen uit. De kleinste hoeveelheid trillingen kan een zeer merkbare camerabeweging veroorzaken en zal uw foto verpesten. Het gebruik van een statief geeft je de stabiliteit voor het vasthouden van scherpe beelden.

Statieven zijn ook handig omdat je meer controle hebt over de compositie en je Live View kunt gebruiken om in te zoomen en nauwkeuriger scherp te stellen.

 • Ontspanknop op afstand

Zoals ik al zei toen ik het gebruik van een statief aanraadde, is cameratrilling een groot probleem bij macrofotografie. Het wordt zo gevoelig dat zelfs het indrukken van de sluiterknop je foto kan vervagen.

Om dit probleem te voorkomen, kunt u een afstandsbediening gebruiken ontspanknop, dit kan een kabel zijn die op de camera is aangesloten of een draadloze sluiter.

Kies de beste camera-instellingen

Bron: Sharegrid

Nu je de uitrusting hebt, moet je weten hoe je deze moet gebruiken. Hier is een korte handleiding voor de beste camera-instellingen voor oog close-up en macrofotografie.

 • Opening

Zoals je weet heeft het diafragma invloed op de scherptediepte. Omdat je al heel dicht bij je onderwerp bent, is het niet nodig om een groot diafragma te gebruiken – dit zou de kans op het missen van de focus alleen maar vergroten. Je kunt een f/8 of f/11 gebruiken, zolang je maar voldoende licht hebt om het oog goed bloot te leggen.

 • Sluitertijd

Zelfs als we een poserend onderwerp niet als een bewegend onderwerp beschouwen, is het ook geen levenloos object. Ogen zijn constant in beweging, wat we ons normaal niet realiseren, maar het kan merkbaar zijn als je er zo dicht bij bent. Bovendien moet je onderwerp knipperen en ademen. Je kunt dus wel lange sluitertijden gebruiken, maar niet superlang. Je zou hiermee moeten experimenteren, maar ik zou niets langzamer dan 1/60 aanbevelen.

 • .ISO

Houd je ISO zo laag mogelijk. Dit is een aanbeveling die van toepassing is op alle soorten fotografie.

Veel mensen denken dat ISO de minst belangrijke instelling is uit de belichtingsdriehoek (zie hier). Het is echter degene die ruis in uw afbeelding veroorzaakt of voorkomt.

Ruis is een ding dat je zeker niet wilt binnensluipen bij het fotograferen van ogen, omdat het uiteindelijke beeld details nodig heeft die schoon en scherp zijn.

Houd dus, waar mogelijk, de ISO op 100. Als dit niet mogelijk is omdat er niet genoeg licht is, verhoog dan de ISO om de juiste belichting te bereiken.

 • Focus

De beste manier om de perfecte focus te bereiken wanneer je ogen fotografeert in close-up of macrofotografie, is door handmatige scherpstelling te gebruiken.

Ik weet dat dit misschien eng klinkt als je een beginner bent, maar houd er rekening mee dat je een stil model hebt in een gecontroleerde omgeving, dus je zou geen problemen moeten hebben.

Ik raad u aan om over te schakelen naar Live View om het LCD-scherm te gebruiken in plaats van de zoeker – hiermee kunt u inzoomen en de perfecte focus vinden.

Het zou het beste zijn als je hiervoor een statief zou gebruiken. Als je er geen hebt – of als je je comfortabeler voelt bij het gebruik van autofocus, gebruik dan AI Servo met een enkel scherpstelpunt.

Met deze combinatie kunt u kiezen welk deel van het oog u scherp wilt hebben en uw camera kan het volgen als er bewegingen zijn.

 • Burst-modus

Zoals ik al eerder zei, zijn onze ogen constant in beweging – zelfs als we naar een vast punt staren. Dit is meestal niet waarneembaar door ons, maar het zal een verschil maken voor de camera als je een extreme macro-opname maakt.

Met de burst-modus kun je meerdere foto’s per seconde maken en weet je zeker dat je het oog op de best mogelijke manier vastlegt.

Bepaal de juiste belichting voor je foto

Credit: Nong Vang (links);  Anete Lusina(rechts)

Verschillende lichten zorgen voor verschillende effecten. Het zal niet alleen de sfeer van de foto veranderen, maar het zal ook een specifieke reflectie in het oog creëren. U moet dus beslissen welk type licht u wilt gebruiken en wat de verlichtingsopstelling is.

 • Natuurlijk licht

Natuurlijk licht is altijd een goede keuze voor portretten, inclusief oog close-ups. Als u binnen werkt, kunt u raamlicht gebruiken. Ga anders naar buiten, maar zoek naar zacht licht. Dit is te vinden in de ochtend of middag; je kunt midden op de dag fotograferen als er wat bewolking is of als je in de schaduw staat.

 • Flits

Als u een flitser wilt gebruiken, probeert u te voorkomen dat u de pop-upflitser van uw camera gebruikt. U kunt een Speedlight of eventuele bevestigbare accessoires zoals een ringflitser gebruiken.

Anders kunt u grotere studiolampen zoals monolampen of flitsers gebruiken. Het is het beste als je het licht verzacht met een softbox of een paraplu.

Wanneer u flitsers gebruikt, krijgt u mogelijk te maken met wat vallen en opstaan, omdat uw model kan knipperen wanneer u de foto maakt.

 • Continu licht

Continu licht is een soort kunstmatige lichtbron die licht uitzendt zolang het is ingeschakeld. Volgens deze definitie kunt u elk type lamp als een continue lichtbron beschouwen.

Lampen zijn echter speciaal ontworpen voor fotografie omdat ze krachtiger zijn of lichtmodifiers of een gecontroleerde kleurtemperatuur hebben. U kunt gebruiken wat u maar wilt.

 • Verlichtingsopstelling

Ongeacht het type licht, een verlichtingsopstelling heeft betrekking op de positie en richting van het licht. Met de gekozen positie kun je ook een vanglicht in de iris creëren.

Analyseer verschillende portretten en merk op hoe je kunt de reflectie van de lichtbron in de ogen van het onderwerp zien – dat is het vanglicht.

Een schoonheidsringlicht creëert een aangename reflectie die rond de pupil cirkelt. Je kunt ook een vlinderverlichtingsopstelling proberen, die een vanglicht bovenop de iris creëert.

Als je geen vanglicht wilt hebben, kun je het licht opzij plaatsen. Vooral bij het fotograferen van ogen is licht de sleutel.

Algemene tips

Credit: v2osk

 • Veiligheid voorop

Als je met natuurlijk licht werkt, vraag je onderwerp dan nooit om rechtstreeks naar de zon te kijken, omdat dit permanente schade aan hun ogen kan veroorzaken.

Wat kunstlicht betreft, zijn ze meestal veilig voor gebruik, maar wees nog steeds voorzichtig met de intensiteit en vermijd dat uw onderwerp er lange tijd naar kijkt – er is geen risico op te lopen.

Als u experimenteert met creatieve effecten met licht, houd er dan rekening mee dat sterk gefocust licht de ogen kan beschadigen – dus vermijd laserstralen, vergrootglazen, enz.

 • Neem pauzes

Laat de ogen rusten tussen de opnames door. Staren naar een doelwit zonder te knipperen kan de ogen irriteren, vooral als je er een intens licht op richt.

Het nemen van korte pauzes of het gebruik van bevochtigende oogdruppels houdt je onderwerp comfortabel en zorgt voor mooiere foto’s.

 • Geef het oog een paar seconden om aan te passen

Onze pupillen verwijden en vernauwen zich afhankelijk van de hoeveelheid licht. Wanneer we onze ogen sluiten, zullen de pupillen verwijden en vernauwen wanneer we onze ogen openen.

Omdat je onderwerp zijn ogen kan sluiten tussen de opnamen door, moet je ze een moment geven om zich weer aan te passen aan het licht zodra ze ze openen.

Als je een flits afvuurt terwijl de pupillen nog steeds verwijd zijn, zal het erg ongemakkelijk zijn voor je onderwerp – en je krijgt waarschijnlijk een foto van het oog dat scheel kijkt.

 • Reflecties

Onze ogen zijn constant ‘nat’ door olie en andere afscheidingen die door het ooglid worden vrijgegeven om de ogen schoon en gezond te houden – dit maakt ze extreem reflecterend. Let dus op wat er wordt gereflecteerd.

 • Uw telefoon gebruiken

Hoewel ik aan het begin van dit artikel een DSLR of een spiegelloze camera heb voorgesteld, kun je je telefoon ook gebruiken om ogen van dichtbij te fotograferen.

Je hebt echter nog steeds de rest van de hierboven genoemde accessoires nodig. Koop een externe macrolens om aan uw telefoon te bevestigen. Een telefoonstatief en de ingebouwde zelfontspanner helpen bij het schudden van de camera en voegen indien nodig misschien wat kunstlicht toe.

 • Oefen met je eigen oog

Je hebt niet per se een model nodig om oogmacrofotografie te doen. Als uw camera een LCD-scherm heeft dat 180 graden draait, kunt u proberen uw eigen oog te fotograferen. Probeer anders een spiegel aan de achterkant van uw camera te bevestigen om het LCD-scherm te reflecteren, zodat u het kunt zien.

Het maken van een foto van je eigen oog kan lastig zijn, maar het is ook zeer de moeite waard – een echt unieke vorm van zelfportretten.

 • Probeer de ogen van een dier te fotograferen

Als je niet zo’n mensenmens bent, kun je je altijd concentreren op de ogen van een dier. Natuurlijk brengt dit wat meer uitdagingen met zich mee, omdat je model niet zo snel stil blijft staan, maar dat kan het leuke deel zijn!

 • Wees creatief

Om een persoonlijk tintje toe te voegen aan je close-up fotografie, kun je altijd rekwisieten en make-up rond het oog gebruiken. Je kunt zo creatief worden als je wilt.

Bewerk uw afbeeldingen

Nabewerking maakt deel uit van het digitale fotografieproces. Een van de meest voorkomende bewerkingen is bijsnijden , vooral als je niet de apparatuur had om zo dichtbij te komen als je wilde. U kunt ook de bijsnijdtool gebruiken om uw compositie te verbeteren.

Vervolgens kunnen de aanpassingen die je maakt zo subtiel of zo creatief zijn als je wilt.

U kunt bijvoorbeeld eenvoudig de belichting en witbalans aanpassen met de gereedschappen Niveaus of Curven. Je kunt de kleuren ook laten knallen door op de levendigheid en verzadiging te drukken.

Als je je creatiever voelt, kun je je afbeelding in zwart-wit veranderen of je kunt deze veranderen in onrealistische kleuren. U kunt zelfs een fotocomposiet of dubbele belichting maken om surrealistische en conceptuele afbeeldingen te maken, zoals in het bovenstaande voorbeeld. De keuze is helemaal aan jou.

Laatste woorden

Ik hoop dat je van het artikel hebt genoten en je geïnspireerd voelt om wat close-upfotografie te maken. Je hebt alle informatie; nu is het tijd om het te proberen.

Laat ons weten hoe het gaat. Als je vragen hebt, stel ze gerust in de comments sectie.

trouwen

8 Tools voor Phottagrafen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer