Beste Full Frame Camera (DSLR &mirrorless)

Als professionele fotograaf en gear reviewer ben ik erg enthousiast om deze review over de beste full frame camera’s van te publiceren.

Camera’s die gebruik maken van een 35mm ‘full frame’ beeldsensor waren vroeger voorbehouden aan professionals of rijke hobbyisten.

De recente groei van goedkope full-frame camera-opties heeft er echter voor gezorgd dat iedereen kan profiteren van het verleidelijke formaat.

Er is veel discussie over de voordelen van full frame sensoren ten opzichte van crop sensors (APS-C). In dit artikel leg ik uit waarom full frame camera’s voor de meeste fotografen nog steeds de heilige graal zijn.

Ik heb ook een lijst opgenomen met de huidige full frame camera’s die beschikbaar zijn van de grote merken, maar laten we beginnen met mijn keuze van het allerbeste van het jaar.

Inhoudsopgave

Beste full frame camera’s

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Sony a7 III#1 KEUZE
 • Geavanceerde 24.2MP BSI full-frame beeldsensor
 • Dynamisch bereik van 15 stops
Controleer de laatste prijs
shk2-table__image Nikon D850BEST BEOORDEELD
 • 45,7 megapixels met een buitengewone resolutie
 • 4K Ultra HD-video-opname
Controleer de laatste prijs
shk2-table__image Nikon D750BESTE WAARDE
 • 24,3 megapixel CMOS-beeldsensor
 • Maakt opnamen tot 6,5 fps
Controleer de laatste prijs
shk2-table__image Sony a7R III
 • 42.4MP full-frame
 • 4K-filmopnamen
Controleer de laatste prijs
shk2-table__image Sony A9
 • 693 fasedetectie AF-punten
 • Continu-opnamen tot 20 fps
Controleer de laatste prijs
shk2-table__image Canon 5D Mark IV
 • 30,4 megapixel full-frame CMOS-sensor
 • 61 AF-punten met uitgebreide verticale dekking
Controleer de laatste prijs
shk2-table__image Nikon D5
 • 20.8MP FX-formaat CMOS-sensor
 • 4K UHD-video-opname met 30 fps
Controleer de laatste prijs
shk2-table__image Canon 6D Mark II
 • 26,2 megapixel full-frame CMOS-sensor
 • 45-punts all cross-type AF-systeem
Controleer de laatste prijs

Sony a7 III

Sony a7 III beste full frame camera 2018

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 24.3
Dimensies: 4,9 x 126 x 95 x 73 mm (3,7 x 2,8 inch)
Gewicht: 650 g (22.9 oz)

Controleer de huidige prijs

Oh Sony, wat heb je in 2018 met de cameramarkt gedaan?! Ik kan me geen camera-release herinneren die zoveel interesse wekte als de ongelooflijke Sony a7 III.

Sony heeft naam gemaakt voor snel bewegende innovatie op de markt voor spiegelloze camera’s, en met de Sony a7 III is zijn positie gecementeerd als een belangrijke concurrent van Canon en Nikon, die de DSLR-verkoop wereldwijd zal verstoren.

Terwijl de andere grote camerafabrikanten ervoor kiezen om om de paar jaar bijgewerkte versies van hun full-frame cameramodellen uit te brengen, lijkt Sony zijn releases elk jaar te haasten, vaak tot verwarring / vreugde van consumenten.

De Sony a7 III is een vreemd beest, dat niet alleen de gevestigde DSLR-eigenaarsmarkt opeet, maar ook de verkoop van Sony’s duurdere aanbod kannibaliseert.

Hieronder zie je 2 andere Sony spiegelloze camera’s in deze lijst met de beste full frame camera’s van het jaar. Beide bieden bepaalde functies die de Sony a7 III niet heeft, maar deze functies spreken slechts een zeer klein aantal fotografen aan.

Wat nog belangrijker is, beide andere aanbevolen Sony full frame camera’s zijn veel duurder dan deze!

Dus wat is er zo goed aan de Sony a7 III? Laten we beginnen met het hart van elke full frame camera – de sensor.

Sony maakt ongelooflijke camerasensoren, zo goed zelfs dat andere camerafabrikanten zoals Nikon ze ook in hun camera’s gebruiken.

De Sony a7 III is voorzien van een 24,2 MP sensor met achtergrondverlichting, die helpt om de prestaties bij weinig licht te verbeteren. 24.2 MP lijkt de perfecte middenweg te zijn voor de meeste fotografen, met gedetailleerde beelden die kunnen worden opgeblazen of bijgesneden, maar niet zo groot dat de postproductieworkflow wordt vertraagd.

Een geweldig kenmerk van de Sony a7 III zijn de toonaangevende autofocusprestaties. Geleend van de Sony a9, biedt de Sony a7 III dezelfde snelheid, precisie en trackingprestaties als zijn grote broer voor een fractie van de prijs.

De opname van de Sony a7 III in mijn beste full frame camera’s roundup is eigenlijk de reden waarom ik de Sony a9 niet heb opgenomen. Ja, de a9 is een fenomenale full frame spiegelloze camera, maar hij is ook erg duur en is grotendeels overbodig gemaakt dankzij de vergelijkbare AF-prestaties van de Sony a7 III.

693 fasedetectie AF-punten en 425 contrastdetectie AF-punten op de Sony a7 III bieden een dekking met een groot gebied met hoge dichtheid, wat in de praktijk minder gemiste opnamen en extremere compositieopties betekent. In staat zijn om je scherpstelpunt naar de rand van je scherm te verplaatsen, is iets dat DSLR-shooters zouden doden voor …

Voeg dit toe aan de 10 fps met volledige AF / AE-tracking en je hebt een laserzichtig machinegeweer van een camera die even geschikt is voor statische onderwerpen als voor snel bewegende objecten. Een ISO bereik tot 51.200 betekent dat je ook in het donker nog steeds een heldere opname kunt maken met een snelle sluitertijd.

Hoewel niet exclusief voor de Sony a7 III, is de veelbesproken Eye-AF een belangrijke trekpleister van deze camera in vergelijking met andere merken. Als je ooit gefrustreerd bent geweest toen je je onderwerp handmatig probeerde te volgen met de joystick of het trackpad van je camera, zal Eye-AF blaas je geest.

Met de Eye-AF en gezichtsherkenning van de Sony a7 III was het maken van foto’s van mensen nog nooit zo eenvoudig.

Ik wou dat het aanraakscherm op de Sony a7 III beter was geïmplementeerd. Momenteel kun je het scherpstelpunt alleen verplaatsen door op delen van het scherm te tikken en moet je verwarrend genoeg nog steeds de sluiterknop half indrukken om daadwerkelijk scherp te stellen.

Er is ook geen aanraakmogelijkheid in de testmodus, dus geen knijpen om in te zoomen of te vegen om naar de volgende afbeelding te gaan zoals je hebt op de Nikon D850 en Canon 5D Mark IV om er maar twee te noemen.

Ik heb me lange tijd verzet tegen spiegelloze camera’s om één belangrijke reden – ergonomie. DSLR’s voelen gewoon in alle opzichten beter aan dan compacte spiegelloze camera’s.

Gelukkig heeft het nieuwe ras van Sony a7-camera’s dit veranderd, met grotere handvatten, speciale knoppen en draaiknoppen en een algemeen gevoel dat een fatsoenlijke middenweg is tussen een spiegelloze en een DSLR. Het is zeker niet perfect, maar de ergonomie van de Sony a7 III is behoorlijk genoeg om de overstap te maken … en dat is precies wat ik deed!

Sony A7 II + Sony 85mm 1.8

Sony A7 III + Sony 85mm f/1.8 | 1/320 f/2.8 ISO100 | Jason Vinsen

De Sony a7 III biedt ook schijnbaar oneindige aanpassingsmogelijkheden. Ja, Sony-menu’s nog steeds zuigen, maar als je eenmaal een paar uur hebt besteed aan het toewijzen van je meest gebruikte functies aan aangepaste knoppen, hoef je je nooit meer in het labyrint te verdiepen 😉

Wat de levensduur van de batterij betreft, maakt de Sony a7 III goed en echt een einde aan het idee dat spiegelloze camera’s dslr’s niet kunnen bijhouden. Sony beoordeelt de batterij voor ongeveer 610 afbeeldingen per lading, maar met een bescheidener Live View-gebruik, ontdekte ik dat ik eigenlijk een hele bruiloft op slechts twee batterijen kon fotograferen en nog steeds thuis kon komen met nog 50% lading over.

Iets wat ik leuk vind aan deze Sony spiegelloze camera’s is de mogelijkheid om de batterijlading op te laden met behulp van een draagbare batterij, zoals degene die je gebruikt om je smartphone op te laden.

Andere Sony a7 III-accessoires die ik aanbeveel, worden in deze handleiding vermeld.

Het is ook vermeldenswaard dat het assortiment lenzen voor Sony full-frame camera’s gestaag groeit en elke brandpuntsafstand biedt die de meeste fotografen ooit nodig zouden hebben.

Kortom, de Sony a7 III biedt niet echt iets meer dan de andere nieuwste Sony-releases, maar in plaats daarvan biedt het een combinatie van de beste functies voor een ongelooflijk aantrekkelijke prijs. Het is bijna te mooi om waar te zijn.

Daarom geloof ik dat de Sony a7 III de beste spiegelloze full frame camera van het jaar, en ik verwacht dat dat zo zal blijven, zelfs als Nikon en Canon ons later allemaal verrassen met hun eigen spiegelloze full frame camera’s.

Controleer de huidige prijs

Nikon D850

Nikon D850 beste full frame DSLR

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 45.7
Dimensies: 5,8 x 4,9 x 3,1 inch (146 x 124 x 78,5 mm)
Gewicht: 915 g (32,2 oz)

Controleer de huidige prijs

Ik heb lang gewacht op de komst van de Nikon D850. Ik en honderdduizenden andere fotografen…

Ik begon mijn professionele fotografiecarrière met de Nikon D700, een camera waar ik verliefd op werd en waar ik tot op de dag van vandaag niet mee fotografeer (zie mijn mini Nikon D700 test). Vervolgens kwam de Nikon D750, waar ik hieronder meer over zal vertellen, en toen was er een wachttijd die een eeuwigheid leek.

Niets was inherent verkeerd met de Nikon D750, maar fotografen beginnen ongeduldig te worden wanneer andere merken overal om hen heen mooie nieuwe camera’s lanceren en ze vastzitten aan een schijnbaar ouder wordend model.

De Nikon D850 is eigenlijk meer een update van de Nikon D810 dan een update van de D750. Het is tenslotte een 8-serie camera, maar de ’50’ is een subtiele hint dat D750-shooters ook echt deze kant op moeten gaan …

Ten eerste het slechte. Hij is groter, zwaarder en een stuk duurder dan de D750. Het biedt echter zoveel meer dan het ook.

Nikon D850 vs D750 grootte vergelijking

Nikon 750 (links) vs Nikon D850 (rechts) grootte vergelijking.

Laten we beginnen met die ongelooflijke sensor, die een middenformaat-achtige 45,7 MP biedt! Commercieel, architectuur, landschap en elk ander fotografiegenre dat traditioneel zoveel mogelijk megapixels nodig heeft, komen goed en wel aan bod.

Bruilofts-, evenement-, sport- en andere fotografiegenres die meestal een hoog volume fotograferen, worden ook verzorgd, met de mogelijkheid om te kiezen tussen 3 verschillende resoluties – volledige, middelgrote en kleine RAW (iets dat ik wensen de Sony a7R III zou bieden!) Het is echt het ultieme in flexibiliteit, bijna alsof je 3 camera’s in één hebt.

(In deze Nikon D850 test lees je meer over hoe één trouwfotograaf profiteert van de verschillende resolutieformaten.)

Afgezien van de resolutie erft de Nikon D850 dezelfde toonaangevende EXPEED 5-beeldverwerkingsengine als het vlaggenschip Nikon D5.

Volgens Nikon, “EXPEED 5 geeft delicate tonaliteit weer in zeer levendige kleuren, en de uitstekende ruisonderdrukking onderdrukt ruis effectief met behoud van detail. De krachtige rekencapaciteit maakt ook snelle continu-opnamen met ca. 9 fps met 45 megapixels mogelijk, evenals full-frame, 4K UHD-filmopnamen.”

Een andere hand-me-down van de Nikon D5 is het 153-punts AF-systeem, met 99 kruissensoren en meer dan 130% meer dekking dan de Nikon D810 – een hier geteste camera die al geweldige AF-mogelijkheden biedt.

Spiegelloze camera’s zullen altijd voorop lopen met AF-puntdekking, maar bij weinig licht hebben camera’s zoals de Nikon D850 en D5 met metingen tot -3 EV en AutoFocus tot -4 EV nog steeds een AF-voordeel. (Zie deze handleiding voor camerameting voor meer informatie over hoe dit van toepassing is.)

Ik heb al eerder gezegd dat de Nikon D850 een grote camera is, maar eigenlijk alleen voor degenen die van de Nikon D750 komen. Het formaat / gewicht is eigenlijk in lijn met de andere 8-serie camera’s, dus zou niet al te veel een verrassing moeten zijn. Het is ook een zeer comfortabele camera om vast te houden, en net als alle andere full-frame DSLR’s die hier worden genoemd, een waar genot om te fotograferen.

Hoewel ik ben overgestapt op spiegelloos voor mijn trouwfotografie, heb ik mijn D750 en D850 nog steeds vastgehouden en af en toe gebruikt voor andere betaalde banen.

DSLR’s van dit kaliber voelen gewoon beter te gebruiken dan spiegelloze camera’s – of het nu gaat om de klik van de sluiter, de ouderwetse OVF, de dikke handgreep of gewoon de onhandigheid van de bediening, fotograferen met een camera zoals de Nikon D850 voelt gewoon als echte fotografie.

De bestanden uit de Nikon D850 zijn gewoonweg prachtig. Je zult niet meer dynamisch bereik merken dan de D750, maar laten we eerlijk zijn – hoeveel DR heb je eigenlijk nodig?! Die 45,7 MP RAW-bestanden zijn levendig en ongelooflijk gedetailleerd, zelfs bij hoge ISO’s.

Nikon-fotografen zullen blij zijn dat ze hun snelle lenzen wijd open kunnen gebruiken bij daglicht, dankzij de basis ISO van 64.

Wat betreft hoge ISO, je kunt schone bestanden verwachten tot 12.800, en als het vastleggen van het moment, hoe luidruchtig ook, belangrijk voor je is, zul je plezier hebben met experimenteren tot ISO102.400!

Een voordeel van de Nikon D850 ten opzichte van een van de andere full frame Nikon camera’s die vandaag beschikbaar zijn, is de toevoeging van Touch Shutter. In combinatie met het kantelbare touch-screen LCD kunt u’zijn nu in staat om zich te concentreren en schieten een onderwerp door het gewoon met je vinger te prikken! Verbazingwekkend!

Live View-prestaties op DSLR’s zijn altijd een grap geweest in vergelijking met spiegelloze camera’s, waarbij zelfs AF-prestaties en algemeen gebruik traag en onhandig aanvoelen. De Nikon D850 geeft je zo dicht mogelijk bij spiegelloze Live View-prestaties en het is echt een leuke manier om te fotograferen.

Als je een grote fan bent van Live View, zul je dol zijn op de nieuwe toevoeging van Focus-peaking op de Nikon D850. Focus Peaking maakt handmatig scherpstellen met lastige Tilt-Shift-lenzen een makkie en kan een snelle manier zijn om scherp te stellen op lastige onderwerpen bij weinig licht.

Nikon D850 beste full DSLR camera

Nikon D850 + Nikkor 14-24mm f/2.8G | 10 sec, f/2.8, ISO 2500 | Jesse LaPlante

Wat de accuduur betreft, blaast de Nikon D850 alle andere vergelijkbaar geprijsde camera’s uit het water. Met de meegeleverde batterij kun je ongeveer 1.840 opnamen per lading verwachten – bijna 3x zoveel als de beste spiegelloze camera’s op de markt.

Als u besluit om de optionele MB-D18-batterijgreep te gebruiken, kunt u niet alleen een eerlijk gezegd verbazingwekkende 5.140 opnamen per lading krijgen, maar ook 9 fps continu-opnamen die zijn gestegen van 7 fps!

De enige kleine ergernis met betrekking tot alle razendsnelle snelheid van de Nikon D850 is dat om echt te profiteren, je Sony XQD-geheugenkaarten moet gebruiken, die nog steeds relatief duur zijn.

Dus concluderend, ja, de Nikon D850 is een dure camera, en aantoonbaar alleen te rechtvaardigen voor professionals of die rijke paar.

Aan de andere kant geloof ik ook dat het de beste all-purpose full frame DSLR vandaag beschikbaar. Het enige probleem dat u misschien heeft, is het vinden van het op voorraad …

Controleer de huidige prijs

Nikon D750

Nikon D750

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 24.3
Dimensies: 5,6 x 4,5 x 3,1 inch (140,5 x 113 x 78 mm)
Gewicht: 750 g (26,4 oz)

Controleer de huidige prijs

Zo nu en dan brengt een camerafabrikant een camera uit die ervoor zorgt dat gebruikers van totaal verschillende merken het schip inspringen. De Nikon D750 had dit effect al in 2014 en heeft het nog steeds.

Sommigen van jullie zullen misschien verbaasd zijn dat ik deze verouderde full-frame camera hier vermeld in mijn overzicht van het beste van , maar hoor me uit.

Voor de prijs waar je hem vandaag voor kunt kopen, is de Nikon D750 een absolute stelen van een aankoop.

De Nikon D750 is simpelweg de beste full frame camera die vandaag de dag beschikbaar is. Als je een nieuwe kunt vinden, klik hem dan meteen op!

Ik zeg “vind er een nieuwe”, sinds kort is er een stroom van tweedehands Nikon D750’s op de markt gekomen. Het enige probleem hiermee is dat de meeste van deze camera’s eigendom zijn geweest van sluiterknop-gelukkige trouwfotografen zoals ik, wat betekent dat de sluiter op handen is! (150.000 actuatie levensverwachting volgens Nikon).

De Nikon D750 kwam op een geweldig moment toen Nikon-schutters op zoek waren naar een echte opvolger van de legendarische D700.

Canon-fotografen waren niet per se ergens anders op zoek, maar toen beoordelingen van de ongelooflijke autofocus- en dynamisch bereikmogelijkheden van de Nikon D750 begonnen binnen te rollen, begonnen hun Canon 5d Mark III’s een beetje lang in de tand te lijken.

Nikon D750 goedkope full frame camera

Nikon D750 gebruikt door trouwfotograaf Ashlee Hamon

De Nikon D750 is gebouwd rond een 24.3MP EXPEED 4 beeldverwerkingsengine die dynamisch bereik en hoge ISO-prestaties biedt die kunnen wedijveren met veel nieuwere camera’s.

Voor degenen die vaak in zeer heldere omstandigheden fotograferen, is het benadrukken van herstel in post een Appeltje-eitje met de Nikon D750 bestanden.

Wat betreft schaduwherstel, nou dit is de echte reden waarom Canon-gebruikers stiekem allemaal zo jaloers zijn – stel je voor dat je -3 stops onderbelicht kunt en dan nog steeds gemakkelijk kunt uittrekken alle details in post.

Als u een fotograaf bent die moet profiteren van de meeste speelruimte bij het bewerken van uw bestanden, is de Nikon D750 de goedkoopste manier om een maximaal dynamisch bereik te bereiken van een volformaat sensor. Het is eigenlijk nog steeds een van de best presterende sensoren voor dynamisch bereik!

Stel je voor dat je een landschapsfoto van de middag kunt onderbelichten om al je hoogtepunten te behouden, en dan in de post het onderbelichte schaduwgedeelte van je afbeelding terugbrengt, de hooglichten verder vermindert en eindigt met iets dat lijkt op een HDR-afbeelding … maar allemaal van Een exposure – gek!

Nog iets wat ik leuk vind aan mijn Nikop D750s is de grootte / gewicht. In vergelijking met andere full-frame DSLR’s voelt het als speelgoed. In combinatie met een lichtgewicht prime zoals de Nikon 35mm f/1.8G FX, maakt het de perfecte reis DSLR en weerlegt het elk argument dat spiegelloze camera’s draagbaarder zijn dan DSLR’s.

[Related: Check out some other great Nikon lenses here.]

Bouwkwaliteit is een enigszins omstreden onderwerp. Nikon bracht de Nikon D750 op de markt als een ‘prosumer’ camera en gebruikte onderdelen die waarschijnlijk niet bedoeld zijn voor rigoureuze opnamen met een hoog volume. Ik ken een paar vrienden die na een paar jaar met de Nikon D750 te maken hebben gehad met shutter jams, maar persoonlijk heb ik dat nooit gedaan.

Nikon D750 goedkoopste full frame camera

Nikon D750 + Sigma 35mm f/1.4 | Matte Hanna

Het uitklapbare scherm op de Nikon D750 is een andere geweldige functie die veel gemakkelijkere creatieve composities mogelijk maakt. Kantelbare LCD’s zijn tegenwoordig vrij gebruikelijk op camera’s, maar ik heb er nog nooit een beter geïmplementeerd gezien dan die op de D750 – zo eenvoudig en snel uit te trekken, maar toch zo stevig gebouwd.

Zoals met de meeste DSLR’s, zijn de Live View-prestaties weliswaar nogal onhandig en traag, en er is hier geen aanraakscherm, maar je leert leven met focus / opnieuw samenstellen over het proberen het AF-punt naar je gewenste onderwerp te verplaatsen.

Als je uit de Canon 5D Mark III komt, bereid je dan voor om versteld te staan van de autofocusmogelijkheden van de Nikon D750, vooral bij weinig licht. Het maakt gebruik van dezelfde AF- en meettechnologie als het voormalige vlaggenschip D4S, met 51 AF-punten en 15 cross-type sensoren.

Dit klinkt misschien niet als veel in vergelijking met modernere full-frame DSLR’s en spiegelloze camera’s, maar geloof me – het is genoeg om alle actie vast te leggen, en 6,5 fps betekent dat het ook prima is voor snel bewegende sequenties.

Een ding om in gedachten te houden is dat de Nikon D750 buffer slechts 15 opeenvolgende RAW-bestanden in 14-bit lossless formaat kan herbergen. In de praktijk betekent dit 2,3 seconden continu opnametijd voordat de buffer vol raakt en de camera vertraagt. U kunt die prestaties enigszins verbeteren met de nieuwere SanDisk UHS-II geheugenkaarten die 300 MB / sec kunnen overbrengen.

Nikon D750 voor bruidsfotografie

Nikon D750 + Sigma 35mm f/1.4 | Erin Frasers

Wat de levensduur van de batterij betreft, kijk je naar ongeveer 1.230 opnamen per lading, dus als je een bruiloft fotografeert, moet je echt minstens 3 batterijen inpakken, vooral als je Live View veel gebruikt.

Omdat de Nikon D750 zo klein en dinky is voor een full frame camera van dit kaliber, kiezen veel schutters voor de MB-D16 accugreep, waarmee je twee EN-EL15 accu’s kunt gebruiken voor twee keer de capaciteit.

Wat de beeldkwaliteit betreft, is de 24,3 MP sensor op de Nikon D750 fantastisch en levert zeer schone beelden, zelfs bij hoge ISO. Ik voel me volkomen comfortabel bij het leveren van beelden aan mijn klanten die zijn gemaakt met ISO 9000, omdat de ruis wanneer deze op 100% wordt bekeken er eigenlijk geweldig uitziet.

De prestaties van de Nikon D750 worden vaak vergeleken met de voormalige vlaggenschip Nikon D3s, een camera die voor veel professionals de ultieme enkelcijferige Nikon was. Om dit soort prestaties te hebben in een body ter grootte van een instap DSLR tegen zo’n lage prijs is inderdaad erg aantrekkelijk.

Het verbaast me dat je een full-frame camera kunt vinden die dit prestatieniveau levert voor minder dan de prijs van sommige crop-sensorcamera’s. De Nikon D750 is echt een wonder, en ondanks zijn leeftijd verdient hij nog steeds zijn podiumpositie hier in mijn overzicht van de beste full frame camera’s van het jaar.

Functie om te feature, het houdt misschien niet de nieuwste full-frame camerareleases bij, maar voor de meerderheid van de fotografen maakt dit niet een beetje uit. Simpel gezegd is de Nikon D750 voor deze prijs nog steeds de beste camera op de markt.

Controleer de huidige prijs

Sony a7R III

Sony A7r III

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 42.2
Dimensies: 5 x 3,8 x 2,9 inch (127 x 96 x 74 mm)
Gewicht: 657 g (23,2 oz)

Controleer de huidige prijs

Ik hield het zo lang uit voordat ik overstapte naar spiegelloze camera’s voor mijn trouwfotografiewerk, maar de Sony a7R III was de camera die me uiteindelijk de sprong deed wagen.

Ironisch genoeg was het Shotkit’s eigen review van de Sony a7R III die me echt naar mijn creditcard deed grijpen! Zelfs de recensent, aan wie we een leenversie van de camera hadden gestuurd, verkocht uiteindelijk zijn Canon DSLR-uitrusting ten gunste van het nieuwe systeem …

De kern van de Sony a7R III ligt in een 42,2 MP full-frame Exmor R CMOS-sensor met achtergrondverlichting, met enkele van de innovaties geleend van de Sony a9 om de prestaties naar echt wereldklasse te verbeteren.

Terwijl de vorige generatie alleen 5fps burst-opnamen kon maken, was de verbeterde verwerkingskracht in de Sony a7R III ziet die snelheid verdubbelen tot 10 fps voor maximaal 28 ongecomprimeerde 14-bits RAW’s.

Een ding om op te merken voordat we ingaan op alle voordelen van deze camera is dat buffer clearing tijden, zelfs met de snelste Lexar Pro 2000x UHS-II geheugenkaarten kunnen vrij traag zijn – 14 seconden na het opnemen van 30 ongecomprimeerde RAW-bestanden.

Ik zou je aanraden om in gecomprimeerde RAW te fotograferen om deze prestaties aanzienlijk te verbeteren zonder visuele verslechtering van de beeldkwaliteit. Ook moet worden vermeld dat u nog steeds toegang hebt tot de menu’s en instellingen terwijl de buffer wordt gewist – een welkome verbetering van de Mark II-versie.

Sony a7r iii spiegelloze full frame camera

Sony a7R III spiegelloze full frame camera gebruikt door Mark Condon

OK, dus wat is er zo geweldig aan de Sony a7R III? Nou ja, nogal wat dingen om eerlijk te zijn. Nadat je over de ongelooflijke details heen bent die zijn vastgelegd met de 42,2 MP-sensor en indrukwekkende hoge ISO-prestaties, zijn er meer handige functies dan waar je een stokje voor kunt schudden …

5-assige beeldstabilisatie is bijvoorbeeld als zwarte magie voor het fotograferen uit de hand bij weinig licht. Stel je voor dat je sluitertijden kunt gebruiken die normaal worden geassocieerd met statieffotografie om nachtelijke beelden uit de hand vast te leggen, en in combinatie met het nieuwe trillingsarme sluitermechanisme kun je dit zelfs met 10 fps doen!

Met 399 fase- en 425 contrastdetectie AF-punten is de Sony a7R III een absoluut beest als het gaat om het vinden en vastzetten van onderwerpen. Met 68% dekking van het frame blijft het nog steeds achter bij de Sony a9 en a7 III, maar als je van een DSLR komt, is dit soort dekking nog steeds een openbaring …

Wat betreft scherpstellen bij weinig licht, kun je -3EV-prestaties verwachten, vergelijkbaar met de Nikon D750, het AF-monster bij weinig licht, maar met -4EV iets achterblijven bij de prestaties van de Nikon D850. Maakt dat uit in de praktijk? Nauwelijks.

De autofocusmogelijkheden in combinatie met de ronduit belachelijke mogelijkheden van Eye-AF zijn de twee belangrijkste redenen waarom DSLR-shooters spiegelloos zijn geworden met de Sony a7R III.

Het kunnen toewijzen van een aangepaste knop aan Eye-AF betekent dat u in wezen een selectie van zeer nauwkeurige en nuttige AF-modi binnen handbereik hebt, klaar voor elke situatie.

De Eye AF van de Sony A7R III is eigenlijk verbeterd sinds zijn voorganger en gebruikt nu dezelfde AF-algoritmen als de Sony a9.

In de AF-C-modus met Eye-AF geactiveerd, kun je continu het oog van een bruid volgen en scherpstellen, zelfs als ze naar je toe lopen en naar beneden of weg van de camera kijken. Wanneer je dit voor de eerste keer gebruikt, voelt het alsof je bedrog.

Op het gebied van aanpassingsopties heb je keuze te over met de Sony a7R III. Net als de andere Sony’s die hier worden genoemd, kan het menu een ingewikkelde puinhoop zijn, maar dankzij talloze aangepaste knoppen en andere gewone knoppen die opnieuw kunnen worden toegewezen, kun je een camera maken die uniek is voor je opnamestijl en hoef je je nooit meer in het menu te verdiepen.

Mijn favoriete aanpassingsoptie op de Sony a7R III is de mogelijkheid om met een druk op de knop een directe APS-C-uitsnede te selecteren. Wat dit betekent is dat je een gezichtsveld van 35 mm kunt wijzigen in 50 mm of een 85 mm voor ongeveer 130 mm, allemaal zonder van lens te wisselen! Het is een soort ‘lazy man’s crop’, maar met de 42.2 MP zal niemand het ooit weten…

Stille opnamen met maximaal 10 fps zijn echt handig voor bruiloften, dieren in het wild, evenementen en andere fotografen die vaak in een rustige omgeving fotograferen.

Batterijduur op spiegelloze camera’s was vroeger een grap voor de komst van de Sony a7R III. Ik was in staat om meer dan 700 foto’s te maken op mijn eerste bruiloft, zelfs met consistent gebruik van de achterkant-LCD. Het is nog steeds ver achter een DSLR, maar zeker indrukwekkend gezien alle extra elektronica die wordt aangedreven.

Afkomstig van een Nikon D750, verwachtte ik dat de dynamische bereikprestaties van de Sony a7R III een grote klap zouden krijgen, maar ik was aangenaam verrast. In de onderstaande afbeelding moest ik veel hooglichten terugtrekken en op de schaduwen duwen om een uitgebalanceerde foto te krijgen, en het zag er best mooi uit 🙂

Sony a7R III reisfotografie

Sony A7R III + Sony 28mm f/2 | 1/2000 f/4 ISO 100 | Mijn reizen in Japan in het voorjaar

Mijn voorkeur gaat uit naar lage ISO’s en doelbewust elke opname onderbelichten, en de bestanden uit de Sony bieden indrukwekkende niveaus van schaduwherstel. Ik ben blij te kunnen zeggen dat mijn postproductieworkflow na de overstap in wezen ongewijzigd is.

Er is ook een functie genaamd Pixel-Shift Multi Shooting, die verschillende afbeeldingen samenstelt om een nog scherper, niet-vervormd eindbeeld te creëren dat echt het meeste uit de mogelijkheden van de sensor haalt. Om eerlijk te zijn, als een photographer van bewegende onderwerpen ik gebruik het nooit, maar ik kan me voorstellen dat het nuttig kan zijn voor architectuurfotografen of iets dergelijks.

Hoewel de grootte van spiegelloze camera’s versus DSLR’s een beetje een tweesnijdend argument is (omdat de grootte van de lens over het algemeen alle voordelen compenseert die spiegelloze body’s hebben ten opzichte van DSLR’s), zou ik nalatig zijn als ik niet zou vermelden hoeveel ik hou van het verminderde gewicht van de Sony a7R III in vergelijking met mijn toch al lichtgewicht Nikon D750.

In combinatie met een lichtgewicht prime zoals de Sony 28mm f/2 of 35mm f/2.8 Zeiss, kan ik de Sony a7R III gemakkelijk de hele dag vasthouden (strapless). Dankzij het meer ergonomische ontwerp en de handgreep doen mijn handen aan het einde van de dag geen pijn zoals vroeger bij een DSLR. Ik gebruik af en toe ook Sony’s Grip Extender.

Sony A7R III + Sony 35mm

Sony A7R III + Sony 35mm f/1.4 FE | 1/250 f/2.8 ISO 100 | Mark Condon

Ik zeg het nog een keer – er gaat niets boven de ergonomie van een DSLR, maar met alle handige functies van moderne spiegelloze camera’s zoals de Sony a7R III, vergeet je het snel …

De Sony a7R III is echt een opmerkelijke camera, maar ik moet zeggen dat het met de release van de Sony a7 III een beetje moeilijk te verkopen is geworden om te zeggen dat je hem nog steeds nodig hebt. Natuurlijk kunnen die extra megapixels van de RIII handig zijn, maar is het echt de moeite waard als je denkt aan de enorm verlaagde prijs van de Sony a7 III?

Als je een landschaps-, architectuur- of commerciële fotograaf bent die echt die glorieuze 42,2 MP-bestanden nodig heeft … misschien. Maar voor trouwfotografen zoals ik die nog steeds plezier hebben met af en toe een in-camera-uitsnede, waarschijnlijk niet.

Sony A7R III vs Sony A7 III | Er zijn voordelen, maar zijn ze relevant voor u? | Camera beslissing

Ik vond eigenlijk dat de enorme bestanden van de Sony a7R III mijn Lightroom-workflow vertraagden, wat een van de belangrijkste redenen is waarom ik besloot om het te verkopen ten gunste van de Sony a7 III.

Dit gezegd hebbende, de Sony a7R III is nog steeds een absoluut ongelooflijke camera en zal een bepaald deel van de fotografenpopulatie blijven aanspreken. De Sony a7 III wordt op de markt gebracht als het ‘basismodel’ van het merk, dus voor degenen die hunkeren naar dat beetje extra in termen van enorme beeldoplossende prestaties, is er echt maar één echte koning.

Controleer de huidige prijs

Canon 5D Mark IV

beste canon full frame camera

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 30.4
Dimensies: 5,9 x 4,6 x 3 inch (150 x 116 x 76 mm)
Gewicht: 800 g (28.22 oz)

Controleer de huidige prijs

“Eindelijk iets van Canon!”, ik hoor je huilen. Ja, het lijkt erop dat met alle fanfare rond de nieuwste Sony full frame spiegelloze releases en Nikon D850, Canon camerabezitters vrij stil zijn gebleven. Het moet echter gezegd worden, de Canon 5D Mark IV is nog steeds een ongelooflijke camera.

Als je kijkt naar de releasedata van de populairste full frame camera’s van Nikon en Canon, dan schetst het een beeld van waarom zoveel Nikon-shooters daadwerkelijk naar Canon zijn gesprongen.

In 2014 brengt Nikon de Nikon D750 uit. Alles was goed. In 2016 brengt Canon de 5D Mark IV uit. Nikon-fotografen beginnen zich af te vragen waarom hun D750’s geen aanraakscherm, live view dubbele belichting, dual pixel AF en die warme Canon-huidtinten hebben …

Fotografen zijn notoir ‘gras is altijd groener’ in hun camerakeuzes, en helaas voor Nikon werd de Nikon D8500 een jaar te laat uitgebracht – veel Nikon D750-bezitters hadden al voor canon gekozen voor de 5D Mark IV, terecht of onterecht.

Laten we de tastbare voordelen van deze intrigerende Canon full frame camera eens nader bekijken.

Canon 5D Mark IV full frame Canon camera

Canon 5D Mark IV gebruikt door trouwfotograaf Jimmy Bui

De Canon 5D-reeks was altijd een klasseleider, helemaal terug naar de ongelooflijke beeldkwaliteit van de originele 5D in 2005. ISO- en AF-prestaties kregen onderweg kleine, incrementele hobbels, maar toen kwam de Canon 5D Mark IV … en Halleluja! Canon shooters kregen eindelijk een kijkje in Nikon AF en hoge DR prestaties…

Het is duidelijk dat Canon naar hun gebruikers heeft geluisterd bij het ontwerpen van de Canon 5D Mark IV, het produceren van een camera met een indrukwekkend dynamisch bereik, schone hoge ISO en de beste autofocussysteem ooit gezien in een Canon body.

Een andere leuke toevoeging was de opname van een echt functioneel aanraakscherm – niet alleen voor een snellere en intuïtievere beeldbeoordeling, maar nog belangrijker, voor daadwerkelijke opnamen.

Videoshooters verheugen zich over het feit dat ze foc kunnen ‘racken’us’ just by draging their finger from one area of the screen to another, and for us stills shooters, being able to focus and shoot just with a tap on a DSLR is a revelation.

Hoewel weinig professionals het willen toegeven, wordt het gebruik van Live View om foto’s te maken steeds populairder. Het is een enorme tijdsbesparing om veranderingen in de belichting te kunnen zien en velen geven er de voorkeur aan om een afbeelding samen te stellen door te zien hoe het eruit ziet op het LCD-scherm van de camera.

Live View op de Canon 5D Mark IV is uitstekend – nog sneller en responsiever dan Nikon’s vlaggenschip D5.

Canon 5D Mark IV + Canon 16-35mm f/2.8

Canon 5D Mark IV + Canon 16-35mm f/2.8 | Laura Griers

Het enige probleem dat ik heb met het LCD-scherm aan de achterkant van de Canon is dat het geen kantelbaar scherm is. Als je het grootste deel van je carrière DSLR’s met kantelschermen hebt gefotografeerd (zoals ik), zou het moeilijk zijn om terug te gaan naar een statisch scherm. Misschien geen deal-breaker voor sommigen, maar op zijn minst een beetje een ergernis als al het andere zo perfect wordt geïmplementeerd.

Aan de andere kant is dubbele belichting in de camera via Live View een geweldige functie die alleen wordt aangeboden door Canon DSLR’s (het komt vaker voor bij spiegelloze dslr’s). Nikon-gebruikers moeten blindelings rommelen als ze meerdere belichtingen willen maken, zonder een manier om een live voorbeeld te bekijken van hoe de belichtingen ‘stapelen’. Het is erg leuk en veel gemakkelijker om meerdere belichtingen te maken met de Live View op het aanraakscherm van de Canon 5D Mark IV.

De beeldkwaliteit is uitstekend, met indrukwekkende kleuren en detailbehoud, zelfs bij hogere ISO’s. Huidtinten zijn prachtig – een hoofdbestanddeel van de 5D-serie.

Canon heeft altijd een voorsprong gehad op Nikon als het gaat om huidtinten recht-uit-de-camera, mede dankzij de natuurlijke neiging van de sensoren om de voorkeur te geven aan een rode (warme) toon, in tegenstelling tot nikon’s groenachtige tinten.

Wat betreft het fotograferen bij weinig licht met de Canon 5D Mark IV, kun je verwachten dat je bestanden levert die tot ISO 12.800 zijn opgenomen met merkbaar minder ruis dan zijn voorgangers en een mooi behoud van detail en kleur.

Canon is zijn concurrenten altijd een stap voor geweest als het gaat om de selectie van objectieven. Het kunnen aanbieden van zo’n breed scala aan zowel prime- als zoomlenzen, om nog maar te zwijgen van de benijdenswaardige f / 1.2L-lenzen, is een belangrijke factor geweest bij het sturen van fotografen naar het merk Canon.

Bovendien zijn de beste objectieven van Canon goedkoper verkrijgbaar dan Nikon-tegenhangers, soms met wel een paar honderd dollar.

Door de Canon 5D Mark IV te combineren met de Canon 50mm f/1.2L bijvoorbeeld, zullen Nikon, Sony en elk ander merk cameragebruikers jaloers kijken – er is gewoon geen manier om het uiterlijk van deze prachtige lens te reproduceren, en de 5D Mark IV met zijn 30,4 MP haalt echt het meeste uit elke mm van het premium L-glas.

Canon 5D Mark IV full frame canon camera

Canon 5D Mark IV + Canon 50mm f/1.2L | Jimmy Bui

Ik heb het gevoel dat ik de Dual Pixel-technologie in de Canon 5D Mark IV moet noemen, waarmee je het scherpstelpunt in de postproductie kunt aanpassen. Het werd geprezen als een technologische doorbraak bij de release, maar in werkelijkheid zul je moeite hebben om er een nuttige real-world applicatie voor te vinden. Het helpt echter wel om de Live View AF-prestaties te verbeteren, wat echt erg handig is.

De ergonomie op de Canon 5D Mark IV is uitstekend, en voor degenen die van de Mark III komen, volledig intuïtief en met heel weinig verandering inderdaad. De levensduur van de batterij is niet zo indrukwekkend als de equivalente Nikons, maar dit stoort me niet al te veel omdat de Live View-functionaliteit gewoon zoveel beter is.

Tot slot heb ik het gevoel dat de release van de Canon 5D Mark IV het vertrouwen van Canon-shooters in het merk echt heeft hersteld. Het is absoluut geen game-changing camera, maar voor de release van de Nikon D850 een paar jaar later, was het eigenlijk alleen de dure Nikon D5 die ermee kon concurreren.

Zoals mijn maatje Jay Cassario begin 2017 in zijn Canon 5D Mark IV-test schreef, had Canon een camera ontworpen die zowat alles heeft wat een portret- of trouwfotograaf nodig kan hebben, of zelfs in een enkele camera wil hebben.

Het was in feite de camera die ervoor zorgde dat Jay al zijn Nikon-uitrusting en schakelmerken verkocht!

Ondanks de release van de Nikon D850 vind ik de Canon 5D Mark IV nog steeds een verstandige investering, en zeker een goede reden om bij Canon te blijven als je al een Canon shooter bent. Het is een goed gebouwde camera met een uitstekende beeldkwaliteit en echt nuttige functies die niet worden aangeboden door een andere DSLR op de markt.

Controleer de huidige prijs

Nikon D5

Nikon D5 - beste Nikon full frame camera

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 20.8
Dimensies: 6,3, x 6,3 x 3,7 inch (160 x 158 x 92 mm)
Gewicht: 1240 g (43 oz)

Controleer de huidige prijs

Als u op zoek bent naar het absolute beste full frame DSLR van , zoek niet verder – de Nikon D5 draagt nog steeds de kroon. Dus waarom staat het zo ver onderaan mijn lijstje?

Beste beeldkwaliteit? Cheque. Beste ISO-prestaties? Cheque. Beste snelheidsprestaties? Cheque. Meest robuuste lichaam? Cheque.

… maar is de Nikon D5 geschikt voor elke fotograaf die er is? Natuurlijk is dat niet zo, en geen enkele vlaggenschip DSLR is dat. Ik kan je niet vertellen dat de Nikon D5 de beste allround full frame camera is, want slechts een heel klein percentage van de fotografen zal er ooit een aanraken, laat staan er een bezitten.

Voor degenen die rijk genoeg zijn, of die denken dat ze er een nodig hebben om hun fotografiewerk zo goed mogelijk te voltooien, zul je zeker niet teleurgesteld zijn in deze camera.

Bij elke release van de eencijferige Nikon DSLR’s herschrijft Nikon de regelboeken. De 12 fps high-speed continu fotograferen op de Nikon D5 klinkt misschien niet als veel voor een spiegelloze camerashooter, maar voor een DSLR om dit te kunnen bereiken is geen sinecure.

Nikon D5 full frame camera

Nikon D5 gebruikt door Carsten Schertzer

Combineer deze snelheid met de beste autofocus- en bufferprestaties momenteel beschikbaar op elke camera, de Nikon D5 is het ultieme hulpmiddel voor sportfotografen, wild-life fotografen en elke andere fotograaf die snel achter elkaar honderden foto’s moet maken zonder een beat te missen.

153 AF-punten en 99 kruissensoren verspreid over het frame zorgen voor bliksemsnelle autofocusprestaties, zelfs bij weinig licht. Er is ook de toevoeging van Auto AF fine tune, een nieuwe functie voor Nikon-camera’s waarmee je micro-aanpassingen kunt maken om de scherpstelprestaties van al je lenzen te optimaliseren.

De Nikon D5 biedt ook de beste hoge ISO-prestaties van elke camera, met een native bereik van 100 tot 102.400, en een ronduit belachelijk uitgebreide ISO van 3.280.000! Je zult zeker geen bestanden boven een miljoen ISO leveren, maar de beeldkwaliteit bij ISO 25.600 is zeker nog steeds goed genoeg voor professioneel gebruik.

Wat de algemene beeldkwaliteit betreft, melden veel Nikon D5-fotografen meer ‘Canon-achtige’ kleuren, waarbij roodachtige tinten zwaarder wegen dan de traditionele groenachtige kwaliteit van Nikon-bestanden. Dit zorgt voor meer realistische huidtinten rechtstreeks uit de camera.

Dynamisch bereik is echter een stap Terug van andere Nikon full frame camera’s, met flinke ruis van een bescheiden 3 stops push, zelfs bij lagere ISO’s. De DR is echter nog steeds meer dan genoeg om een volledig dynamische scène op een zonnige dag te krijgen, en de afweging voor ongelooflijk hoge ISO-prestaties voor de meerderheid van de fotografen is zeker de moeite waard.

Nikon D5 voor sportfotografie

Nikon D5 + Nikon 24-70mm f/2.8 | Jason Halayko

Live View op de Nikon D5 is ongelooflijk responsief en snel genoeg om zelfs met Autofocus te gebruiken. Touch screen implementatie is ook uitstekend, vooral de mogelijkheid om dubbel te tikken op het scherm tijdens het afspelen om uw beeld te bekijken op 100% vergroting. Vegen door afbeeldingen voelt intuïtief en natuurlijk en zal snel uw favoriete manier worden om beoordelingen te maken.

De enorme omvang van de Nikon D5, en welk vlaggenschip dan ook, is het polariserende punt van eigendom. Dat en de prijs natuurlijk, maar daar komen we later op terug…

Vergis je niet – de Nikon D5 is er een Hulk van een camera, bijna twee keer zo groot en zwaar als de prosumer Nikon D750. Hoewel het perfect in balans voelt en een absoluut genot is om vast te pakken, zal het voor veel mensen duidelijk een beetje te veel zijn.

Combineer hem met een grote Nikon zoomlens en je zult je leven snel haten! Combineer het echter met een kleine prime zoals de uitstekende Nikon 58mm f/1.4, en het is acceptabel … tot het punt dat het eigenlijk leuk is om te gebruiken, zelfs voor lange periodes.

U kunt kiezen voor dubbele CF- of dubbele XQD-kaartsleuven, waarbij de laatste kaarten veel duurder zijn. Welke kaartsleufoptie u ook kiest, u kunt virtueel verwachten onbeperkt schieten – de buffer op de Nikon D5 is schijnbaar onbufferable!!

Wat betreft de levensduur van de batterij, nou, het is waarschijnlijk te verwachten van zo’n grote batterij die een specifieke oplader nodig heeft, maar 3.780 opnamen per lading is nog steeds erg indrukwekkend en stelt nieuwe normen voor waar we naar kunnen uitkijken met camerabatterijtechnologie van de toekomst.

hoge iso nikon d5 review real world sample

Nikon D5 + Nikon 24mm f/1.4 | ISO 25600! | Sam Hurds

Het is het vermelden waard op dit punt dat ondanks de kenmerken en functionaliteit van de Nikon D5 duidelijk aantrekkelijk is voor fotografen van snel bewegende onderwerpen, het eigenlijk een populaire camera is voor trouwfotografen – bekijk Sam Hurd’s test van de Nikon D5.

Het lijkt erop dat als je de absolute ultieme hoge ISO-prestaties nodig hebt tijdens delen van de trouwdag met weinig licht, het prijskaartje grotendeels te rechtvaardigen is.

Dit leidt ons mooi verder naar de olifant in de kamer. Met een man of zes en een halve grand is de Nikon D5 duidelijk niet voor iedereen weggelegd.

Zijn omvangrijke formaat, gigantische gewicht en oogverblindende prijskaartje maken van de Nikon D5 een gespecialiseerde full frame camera, maar desalniettemin is het nog steeds een zeer indrukwekkende. Het verslaat alle andere full frame camera’s in veel opzichten, maar het is nog steeds een camera voor de minderheid.

Als je absoluut de beste AF en hoge ISO-prestaties nodig hebt in een kogelvrije camerabody die jaren meegaat, is de Nikon D5 gewoon de enige keuze.

De nieuwste spiegelloze camera’s komen misschien in de buurt, maar ondanks zijn Goliath-proporties loopt de Nikon D5 voorop als het gaat om ergonomie, batterijduur en bruikbaarheid. Het is echt de ultieme professionele full frame camera.

Controleer de huidige prijs

Canon 6D Mark II

Canon 6d Mark II full frame

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 26.2
Dimensies: 5,6 x 4,3 x 2,9 inch (144 x 110 x 74 mm)
Gewicht: 685 g (24.16 oz)

Controleer de huidige prijs

De eerste keer dat ik met een canon 6D van de eerste generatie fotografeerde in 2015, overwoog ik over te stappen van Nikon naar Canon. Iets over het formaat, de plaatsing van knoppen, de beeldkwaliteit en hoe betaalbaar het was in vergelijking met andere full frame camera’s… Ik heb lang nagedacht over het overschakelen naar de duistere kant.

Dus wat was het dat me ervan weerhield om de stap te zetten? De enkele (in tegenstelling tot dubbele) kaartsleuf. Hebben ze dit opgelost met de release van de Canon 6D Mark II? NEE! Dus waarom heb ik nog steeds besloten om de Canon 6D Mark II op te nemen in deze verzameling van de beste full frame camera’s van het jaar?

Afhankelijk van wat voor soort fotograaf je bent, kan het feit dat de Canon 6D-serie slechts één kaartsleuf heeft, volledig irrelevant zijn … of kan een complete deal-breaker zijn.

Als een professionele trouwfotograaf die onmiddellijke back-ups in het veld nodig heeft, heb ik het gevoel dat door geen extra kaart, sleuf te hebben, ik mijn kansen om thuis te komen met veilige afbeeldingen aanzienlijk verminder.

Er zijn echter veel trouwfotografen die het daar niet mee eens zijn (bekijk bijvoorbeeld de Canon 6D Mark II-recensie van Stark), en er zijn ook veel fotografen die Kan me niks schelen.

Denk er dus snel over na of je wel of niet 2 kaartsleuven nodig hebt. Als het antwoord nee is, dan kun je verder lezen over dit absolute koopje van een full frame camera …

Canon 6D Mark II prestaties bij weinig licht

Canon 6D Mark II + Canon 85mm f/1.8 | 1/250 f/2.5 ISO 5000 | Stark Fotografie

De Canon 6D Mark II herbergt een 26,2 MP CMOS-sensor en DIGIC 7-processor die gedetailleerde, scherpe en rijke beelden levert, zelfs bij hoge ISO. Canon-bestanden komen rechtstreeks uit de camera en in combinatie met Canon’s exotische prime-lenzen kun je looks bereiken die eenvoudig niet mogelijk zijn met ander glas.

Qua ruis doet de Canon 6D Mark II het prima met hogere ISO’s – niet zo goed als de Canon 5D Mark IV, maar dat is te verwachten van een instap DSLR, zelfs als deze full frame is. Tenzij je voor veel professioneel werk sterk afhankelijk bent van ISO 12.800, zul je niet teleurgesteld zijn over de prestaties van deze camera bij weinig licht.

Wat betreft dynamisch bereik, verwacht niet te veel speelruimte voor het pushen en trekken van uw bestanden in de post. Als je iemand bent die vertrouwt op het kunnen ophalen van enorme schaduw- en hooglichtdetails uit je bestanden, ben je misschien teleurgesteld in de Canon 6D Mark II … maar het moet gezegd worden dat de meeste fotografen dit vermogen niet zullen missen.

De autofocusprestaties op de Canon 6D Mark II hebben een enorme sprong gemaakt ten opzichte van zijn voorganger, met name in Live View. De Dual Pixel-technologie van de 5D Mark IV is doorgesijpeld in de 6D Mark II – hoewel het een beetje een gimmick is als een manier om van focuspunt te wisselen in postproductie, betekent dit wel dat het wisselen van scherpstelpunten tijdens Live View-foto’s of video-opname veel, veel responsiever is.

Een ander gebied van de Canon 6D Mark II waar sommigen over hebben geklaagd, is de relatief smalle spreiding van de 45 AF-punten over het scherm.

Als je van een superieure DSLR of zowat elke spiegelloze camera komt, lijkt de smallere focuspuntspreiding misschien een beetje beperkend, maar het is geen deal-breaker naar mijn mening.

De focus-recompose-methode heeft misschien zijn haters, maar je zou het aantal professionals dat het dag in dag uit gebruikt en nooit een beat mist, niet geloven.

Bovendien is Live View zo goed geïmplementeerd op de Canon 6D Mark II dat je in elke close-upsituatie waarin nauwkeuriger scherpstellen vereist is, altijd elk deel van het LCD-scherm aan de achterzijde in de Live View-modus kunt aanraken om de camera scherp te stellen en schieten onmiddellijk.

Canon 6d Mark II

Daniel Stark met behulp van het flip screen van de Canon 6d Mark II

Mijn favoriete kenmerk van de Canon 6D Mark II is eigenlijk het uitklapbare LCD-aanraakscherm – het is de enige Canon full-frame DSLR die dit momenteel biedt en is handig voor zoveel toepassingen. Het selecteren en aanpassen van de focus is een fluitje van een cent en twee vingers kunnen worden gebruikt voor het zoomen en wijzigen van afbeeldingen in de afspeelmodus – iets dat ik essentieel acht voor alle touchscreens in dit smartphonetijdperk.

De Dual Pixel-technologie wordt gebruikt in combinatie met gezichtsherkenning en doet indrukwekkend werk door alle gezichten in uw frame te vergrendelen, en met een tik op de vinger kunt u zich vrijwel onmiddellijk opnieuw concentreren op een nieuw onderwerp.

De mogelijkheid om het aanraakscherm 180 graden om te draaien heeft de Canon 6D Mark II enorm populair gemaakt bij vloggers, als een manier om hun eigen gezicht te zien tijdens het opnemen en AF-tracking volledig aan de camera over te laten.

Wat betreft de bouw van de Canon 6D Mark II, het voelt een beetje plakkerig aan in vergelijking met duurdere camera’s, maar het is nog steeds geruststellend solide terwijl het klein en licht is om op te starten. Bovendien is het weerbestendig, wat een enorme bonus is voor een goedkope full-frame camera.

Gripgrootte is prima voor elke handgrootte, en de bedieningselementen zijn bekend voor elke Canon Shooter – ik ben een grote fan van de achterste roterende draaiknop, wat de perfecte manier is om door afbeeldingen te bladeren voor beoordeling – veel beter dan Nikon’s duimpad.

De levensduur van de batterij is redelijk; de buffer zal je geen problemen bezorgen en 6,5 fps fotograferen is iets boven het gemiddelde voor een full frame DSLR op instapniveau. Dan is er WiFi met NFC en GPS – leuke insluitsels op een full frame camera van deze prijs.

Zoals de Starks zeiden na het fotograferen van 10 bruiloften met deze camera, is de Canon 6D Mark II een professionele camera vermomd als een consumentencamera … met een consumentenprijs.

Ik moet zeggen dat ik het ermee eens ben – ondanks de relatieve tekortkomingen, realiseren de meeste fotografen zich snel dat deze camera eigenlijk biedt alles wat je echt nodig hebt in een full frame camera – degelijke beeldkwaliteit, degelijke autofocus en handige functies… allemaal tegen een betaalbare prijs.

De Canon 6D Mark II is vooral een aantrekkelijk instapmoment in de wereld van full frame fotografie en een geweldige manier om te gaan experimenteren met die prachtige selectie Canon L-serie glas.

Controleer de huidige prijs

Hoe we de beste full-frame camera’s hebben geselecteerd

De volgorde van mijn selecties hierboven zal je misschien verrassen. Om eerlijk te zijn, is het nogal moeilijk geweest om de ene full-frame camera boven de andere te beoordelen!

Full-frame camera’s bieden van nature al eersteklas beeldkwaliteit, dus het komt neer op functies en waar voor je geld wanneer je ze probeert te rangschikken.

Ik raad je aan om elk van mijn full frame camera reviews hieronder te lezen en tot je eigen conclusies te komen op basis van wat je eigenlijk nodig hebt in een camera.

Het is ook vermeldenswaard dat mijn test momenteel full-frame camera’s van andere fabrikanten zoals Leica en Pentax (Ricoh) negeert, omdat ik ze nog niet mainstream genoeg vind.

Beide merken produceren uitstekende full frame camera’s (met name de Pentax K1, een camera met een indrukwekkend dynamisch bereik tegen een aantrekkelijke prijs), maar hun producten zijn nog steeds vrij niche.

Dat gezegd hebbende, kan ik dit bericht in de toekomst bijwerken om hun producten te laten zien.

Betekenis van ‘Full Frame Camera’

Ik denk dat we moeten beginnen met het definiëren van wat een full-frame camera eigenlijk is, en waarom het jou en je fotografie zo ten goede kan komen.

De term ‘full frame’ verwijst naar een digitale camerasensor die even groot is als traditionele 35mm filmcamerasensoren (eigenlijk 36 x 24mm).

De belangrijkste voordelen van full frame camera’s ten opzichte van crop sensor camera’s zijn betere prestaties bij weinig licht en een groter dynamisch bereik.

Lenzen behouden ook hun ‘echte’ brandpuntsafstand, wat betekent dat een 50mm-lens op een full frame camera een gezichtsveld van 50mm geeft, in plaats van een equivalent van ongeveer 85mm op een crop sensor camera (vanwege een vermenigvuldigingsfactor van de kleinere sensorgrootte).

Dit kan een voordeel zijn voor degenen die hun groothoeklenzen zo breed nodig hebben als ze bedoeld zijn, bijvoorbeeld, maar voor een natuurfotograaf die wat extra bereik nodig heeft op hun lange zoomns, een gewassensor kan zelfs gunstiger zijn.

Voor de meeste fotografen biedt een full-frame camera grote, tastbare voordelen ten opzichte van kleinere sensorformaten, waardoor beperkingen worden verminderd en de creatieve opties toenemen.

Kortom, als je je er een kunt veroorloven, koop dan een full frame camera – je zult er geen spijt van krijgen!

Laten we eens kijken welke full frame camera’s er nog beschikbaar zijn. Ik heb de 3 belangrijkste fabrikanten opgenomen die full frame camera’s voor consumenten produceren: Canon, Nikon en Sony.

Lijst van Canon Full Frame Camera’s

Huidige modellen:
Canon EOS R5 (2020)
Canon EOS R6 (2020)
Canon EOS RP (2019)
Canon EOS R (2018)
Canon 1DX Mark II (2016)
Canon 5DsR / 5Ds (2015)
Canon 5D Mark IV (2016)
Canon 6D Mark II (2017)

Oudere modellen:
Canon 1Ds (2002) ·
Canon 1Ds Mark II (2004) ·
Canon 1Ds Mark III (2007) ·
Canon 1D X (2012) ·
Canon EOS 5D (2005) ·
Canon EOS 5D Mark II (2008) ·
Canon EOS 5D Mark III (2012)
Canon EOS 6D (2012)

Lijst van Nikon Full Frame Camera’s (FX)

Huidige modellen:
Nikon Z6 II (2020)
Nikon Z7 II (2020)
Nikon Z7 (2018)
Nikon Z6 (2018)
Nikon D5 (2016)
Nikon D850 (2017)
Nikon D810A (2015)

Oudere modellen:
Nikon D3 (2007) ·
Nikon D3X (2008) ·
Nikon D3S (2009) ·
Nikon D4 (2012) ·
Nikon D4S (2014)
Nikon D800 / Nikon D800E (2012)
Nikon D810 (2014)
Nikon Df (2013)
Nikon D700 (2008)
Nikon D750 (2014)
Nikon D600 (2012)
Nikon D610 (2013)

Lijst van Sony Full Frame Camera’s

Huidige modellen:
Sony A1 (2021)
Sony A7S III (2020)
Sony A7C (2020)
Sony A7R IV (2020)
Sony A7S II (2020)
Sony A9 II (2019)
Sony A7R III (2019)
Sony A7 III (2018)
Sony A7R III (2017)
Sony A9 (2017)
Sony A99 II (2016)

Oudere modellen:
Sony A7R II (2015)
Sony A7S II (2015)
Sony A7 II (2014)
Sony A7 S (2014)
Sony A7 (2013)
Sony A900 (2008)
Sony A850 (2009)
Sony A99 / A99 II (2012)

Goedkope Full Frame Camera’s

Ik heb de ‘oudere modellen’ in elk van de bovenstaande lijsten opgenomen in een poging om iets belangrijks te benadrukken.

Er is minstens een nieuwe full frame camera camera uitgebracht elk jaar. Sony brengt soms zelfs releases uit Twee. Wat betekent dit? Er zijn tal van ongelooflijke full frame camera’s op de markt die elke dag in prijs dalen!

Ieders budget en behoeften zijn anders, maar de groei van goedkope full-frame camera’s elk jaar betekent dat steeds meer fotografen kunnen profiteren van een cameraformaat dat ooit voor de meesten als buiten bereik werd beschouwd.

De allernieuwste full frame camera’s bieden meestal meer functies, maar het is discutabel of de beeldkwaliteit in de loop der jaren zoveel is verbeterd … althans voor de behoeften van de gemiddelde consument die bij normaal licht fotografeert.

Professionele fotografen kunnen op elke nieuwe full-frame camerarelease springen, maar mijn advies aan u als eerste koper van dit formaat zou zijn om naar de oudere modellen te kijken.

De Sony a7 is bijvoorbeeld een van de goedkoopste full frame camera’s die je kunt vinden. Als spiegelloze camera biedt het zelfs functionaliteit die modernere DSLR’s niet bieden. Je kunt het krijgen voor minder dan duizend dollar met een 28-70mm lens inbegrepen – ongelooflijke prijs-kwaliteitverhouding! Zelfs de Sony a7 II is nog steeds van grote waarde – zie hier.

Een andere aanbevolen goedkope full-frame camera’s die een verbluffende beeldkwaliteit bieden voor ongeveer duizend dollar, is de originele Canon 6D, een camera die zeer geliefd is bij zowel amateurs als professionals.

Om te denken dat je een camera met een full frame sensor kunt krijgen voor ongeveer $ 1.000, verbaast me.

Wat betreft Nikon shooters, ik was een grote fan van de Nikon D610 die ik hier heb getest. Als je je budget echter net iets kunt uitbreiden, is de Nikon D750 een geweldige prijs-kwaliteitverhouding voor iets minder dan $ 1,5k – je krijgt veel camera voor die prijs – lees meer over waarom ik van de D750 hou in mijn recensie hieronder.

Bij het winkelen voor een goedkope full frame camera, zou mijn advies zijn om je geen zorgen te maken over ontbrekende functies van een goedkope full frame camera in vergelijking met een recenter (duurder) model.

Veel functies die elk jaar aan de camera worden toegevoegd, zijn niet essentieel en de kwaliteit van het beeld zal in de meeste situaties ook identiek zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste full frame camera?

Er zijn veel ongelooflijke opties die er zijn, maar we gaan de Sony a7 III uitkiezen. Het is spiegelloos, waardoor het kleiner en lichter is, beschikt over laserscherpe autofocus, is geweldig bij weinig licht en heeft geavanceerde functies zoals Sony’s Eye-AF eye-tracking en gezichtsherkenning.

Kun je een crop lens gebruiken op een full frame camera?

Het is mogelijk om een croplens op uw full-frame camera te gebruiken, afhankelijk van de compatibiliteit van de vatting (sommige camerabody’s staan dit gewoon niet toe). Dat gezegd hebbende, is het over het algemeen geen goed idee, omdat uw afbeeldingen worden bijgesneden of last hebben van duidelijke lichtafval vanwege het verschil tussen de grootte van de lens en de sensor.

Maakt een full frame camera betere foto’s?

Ja , over het algemeen produceren full-frame camera’s beelden van betere kwaliteit. Dit komt omdat een grotere sensor meer pixels betekent, wat afbeeldingen met een hogere resolutie betekent. Daarom zal een full frame camera beter presteren bij weinig licht, zorgen voor een ondiepere scherptediepte en een groter dynamisch bereik geven.

Wat is de goedkoopste full frame camera?

Als we een full frame camera zouden aanbevelen die echt een koopje is voor wat je krijgt, zouden we de Nikon D750 moeten zeggen. Hoewel je misschien goedkopere full frame camera’s op de markt vindt, is de D750 de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het is lichtgewicht in vergelijking met andere DSLR’s, heeft een van de best presterende sensoren voor dynamisch bereik en heeft indrukwekkende autofocusmogelijkheden, zelfs bij weinig licht.

Laatste woorden

Vergeet niet dat het bezitten van een full-frame camera niet het enige is en het einde van alle fotografie. Menig geweldig beeld is vastgelegd op een camera met een kleinere sensor, of zelfs op een smartphone. Het moment is immers meestal het belangrijkste.

Dat gezegd hebbende, full-frame camera’s bieden de beste beeldkwaliteit in bepaalde opnameomstandigheden en stellen u in staat om beelden vast te leggen die misschien niet mogelijk waren op kleinere sensoren.

Vergeleken met de relatief kleine sprong in beeldkwaliteit (en grote stap terug in de algehele prestaties) bij het overwegen van een middenformaat digitale camera zoals de Fujifilm GFX 50S, bieden full-frame camera’s grote, meetbare voordelen ten opzichte van crop sensor camera’s.

Naar mijn mening zou elke serieuze enthousiaste fotograaf het full-frame voordeel minstens één keer moeten ervaren, al was het maar om te beslissen of het een noodzakelijk hulpmiddel in hun repertoire is.

Wat betreft professionele fotografen, tenzij u sterk afhankelijk bent van het langere bereik van gelijkwaardige lenzen die worden gebruikt op bijsnijdsensorcamera’s, moet u allemaal budgetteren voor full-frame.