Fujifilm 16mm f/1.4 Test

FacebookPinterestDelen

Laat ik beginnen met te zeggen dat Fujifilm geweldige objectieven maakt. Met bijna elke Fuji-lens die ik heb getest of in bezit heb gehad, zijn de optische kwaliteit en algemene prestaties fenomenaal geweest.

De kans om de Fujifilm XF 16mm f/1.4 te testen is best spannend, want dit is misschien wel een van de BESTE Fuji prime objectieven voor scherpte en beeldkwaliteit. Het is mijn taak om die opwinding serieus en eerlijk met jullie te delen.

Bovendien, toen dit objectief medio 2015 werd gelanceerd, was het zijn tijd vooruit en heeft het de reputatie van Fujifilm een lange weg gebroken.

FujifilmXF16mm

Fujifilm XF 16mm f/1.4

Snelle autofocus en een mooi groot diafragma maken dit objectief een topper.

Controleer de huidige prijs

De Fujifilm XF 16mm f/1.4 levert een van die must-own brandpuntsafstanden voor elke serieuze fotografenkit. En met een lens als deze word je weer helemaal verliefd op fotografie.

Ik zou zelfs zo ver willen gaan om te zeggen dat het je favoriete lens zal worden die je meestal gebruikt bij elke fotografische gelegenheid die je tegenkomt.

Laten we de XF 16mm f/1.4 eens nader bekijken om erachter te komen wat het een uitzonderlijk stuk glas maakt.

Inhoudsopgave

Fujifilm XF 16mm f/1.4 Technische Gegevens

Pros

 • Verbazingwekkende beeldkwaliteit
 • Geweldige bouwkwaliteit
 • Weersafdichting
 • Extra metalen zonnekap
 • Handmatige koppelingsfocus
Tegens

 • Langzaam scherpstellen bij weinig licht
 • De kosten van de extra metalen zonnekap
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 16mm (24mm full-frame equivalent)
 • Afmetingen: 73,4 mm x 73,0 mm (2,89 ” x 2,87 “)
 • Gewicht: 375g
 • Beeldhoek: 83,2 graden
 • Diafragmaregeling: 13 elementen 11 groepen (inclusief 2 asferische en 2 extra lage dispersie-elementen)
 • Minimale scherpstelling: 15cm – ∞
 • Filter schroefdraad: 67mm
 • Scherpstellen: Handmatig (via trekkoppeling) en Auto
 • Weersafdichting: Ja

Bouw & Ergonomie

De Fujifilm XF 16mm f/1.4 front aan

De Fujifilm XF 16mm f/1.4 ziet er goed uitgebalanceerd uit in combinatie met een Fujifilm X-serie camera.

Beginnend met de bouwkwaliteit, is de Fuji XF 16mm f/1.4 een van de meest robuuste en solide lenzen die je ooit zult tegenkomen.

De hele behuizing is gemaakt van metaal – dit omvat de diafragmaring en de clutch-pull handmatige scherpstelring.

Hoewel de meegeleverde zonnekap is gemaakt van duurzaam plastic, kunt u ervoor kiezen om een door Fuji gemaakte metalen vierkante kap te kopen. Wanneer je die zonnekap op de 16mm hebt gemonteerd, en die lens vervolgens op een Fujifilm X-T body hebt gemonteerd, gaan de retro-liefhebbers uit hun dak.

Hoewel dit een van de eerste Fujifilm prime objectieven was die voor het X mount systeem werd ontwikkeld, is de XF 16mm f/1.4 volledig weerbestendig. Voor degenen die graag straat- of landschapsfotografie maken, ongeacht de weersomstandigheden, is dit een perfecte metgezel voor die regenachtige avonturen.

De handmatige koppelingsfocusring geeft helemaal geen krimp wanneer deze naar voren wordt geduwd voor autofocus. Wanneer je dit terugtrekt, is er een geruststellende klik en als bij toverslag worden handmatige scherpstelafstandmarkeringen onthuld. Het glijden van de scherpstelring is soepel en slaat harde stops op o.15m en 5m/oneindig.

Zoals bij bijna alle Fuji-lenzen, heeft de 16mm f/1.4 een diafragmaring die duidelijk is gemarkeerd van f/1.4 tot f/16 en vervolgens naar Auto.

Deze ring heeft een mooie zijdezachte glijvlucht met clicky feedback. De lens is zeer vatachtig en heeft een filterdraad van 67 mm , waardoor hij ideaal is voor het monteren van standaardfilters en filterkits.

De Fujifilm XF 16mm f/1.4 is gebouwd om lang mee te gaan

Met een uitzonderlijke bouwkwaliteit is de Fujifilm XF 16mm f/1.4 gebouwd om lang mee te gaan.

Wanneer gemonteerd op een grotere Fujifilm body zoals de X-Pro3 of de X-T4, is de koppeling perfect. Visueel ziet het er gewoon uit als een ongelooflijk stijlvolle, maar toch retro, combinatie.

In de hand balanceert de 375g lens perfect met de geschatte 600g Fuji body.

Gezien de behuizing met een diameter van 73 mm een stevige loop is, ligt de lens zeer comfortabel in de hand en voelt de grof geribbelde diafragmaring heel anders aan dan de fijn geribbelde scherpstelring. Als gevolg hiervan, schieten whet is gemakkelijk om naar de lens te moeten kijken. De diafragmaring beweegt in 1/3 stappen helemaal naar beneden naar f/16.

Het enige risico met de clutch-pull handmatige scherpstelring is dat je deze per ongeluk kunt activeren wanneer de camera op Autofocus is ingesteld. Als gevolg hiervan bestaat het risico dat u bent vergeten dat de ring is teruggetrokken voor handmatige scherpstelling of dat u hem in uw tas hebt geslagen.

Dus, voordat je aan een opname begint, moet je controleren of de scherpstelring naar voren is geduwd, zodat Autofocus zijn ding kan doen.

De buitenkant van de Fuji XF 16mm f/1.4 is briljant en aan de binnenkant is er ook veel cools aan de hand.

De lens herbergt 13 elementen in 11 groepen die 2 asferische en 2 extra lage dispersie-elementen bevatten. De 16mm is voorzien van 9 diafragmabladen die een prachtige afgeronde diafragmaopening leveren – dit draagt aanzienlijk bij aan de heerlijke bokeh wijd open gevangen.

Over het algemeen is het een solide lens die in combinatie met een Fuji weerbestendige behuizing een geduchte tegenstander is van elke gevogelteschietconditie.

Focus prestaties

Japanse bullet train in focus Fujifilm XF 16mm f/1.4 | 1/2000s | 1600 ISO | f/1.4

Fujifilm X-T1 & Fujifilm XF 16mm f/1.4 | 1/2000s | 1600 ISO | f/1.4

Hoewel we het al hebben gehad over de mechanica van het handmatige trek- of koppelingsfocussysteem, wilde ik het hebben over de prestaties.

Zoals eerder vermeld, kun je zelfs wanneer je je Fuji-camera op Autofocus hebt ingesteld, de scherpstelring eenvoudig terugtrekken om handmatig scherp te stellen. Wanneer de ring naar voren wordt geduwd, kunt u de scherpstelring in geen van beide richtingen verschuiven.

Als je eenmaal handmatig scherpstelt, heeft de ring een soepele glijvlucht en wat vooral wordt gewaardeerd, is dat er harde stops zijn aan beide uiteinden van de scherpstelrotatie.

Ik zou willen dat meer lenzen, Fuji en andere merken, dit zouden overnemen. Ik voel me vaak verloren in de zachtheid van ongericht zicht en probeer de focus te herwinnen met een ring die voor altijd draait.

Een handmatige scherpstelring met koppeling maakt adaptief scherpstellen eenvoudig met de Fuji XF 16mm f/1.4

Een eenvoudige, mechanische clutch pull handmatige scherpstelring maakt adaptief scherpstellen een fluitje van een cent met de Fuji XF 16mm f/1.4

Wat autofocus betreft, heeft de Fujifilm XF 16mm f/1.4 in sterke lichtomstandigheden een goede respons met minimale tekenen van focusjacht. Ik zeg minimaal omdat er een beetje focus breathing duidelijk is net voordat het de focus grijpt.

Op een responsieve camera als de Fujifilm X-T3 of X-T4 is de scherpstelrespons veel schoner en sneller.

Ik nam de Fuji XF 16mm f/1.4 en Fujifilm X-T2 mee op een reis naar Osaka een paar jaar geleden. Ik maakte giddily foto’s van de Shinkansen-kogeltreinen terwijl ze elke vijf minuten shin-osaka station binnenreden.

Eenmaal in de trein en met meer dan 300 km/u, snauwde ik zonder problemen weg naar het Japanse platteland, rijstvelden en bergdorpjes.

Zwart-witfoto van een drukke Japanse straat met een man op een motor

Fujifilm X-T1 & Fujifilm XF 16mm f/1.4 | 1/1000 ss | 3200 ISO | f/1.8

Bij minder licht is de autofocus echter een beetje slordig. Net als sommige van de andere vroege Fuji-primes, is het jagen op focus bij weinig licht duidelijk met de vreemde gelegenheid waarbij het gewoon helemaal niet op scherp kan worden gesteld.

Het is geen deal-breaker, want dit is een 5 jaar oude lens en voor zijn tijd is het een solide performer. En in vergelijking met de razendsnelle scherpstelprestaties van de nieuwere, goedkopere en kleinere Fujifilm XF 16mm f/2.8 is het een beetje een slordigheid.

Maar zoals ik al zei, dit is geen deal-breaker, omdat het allemaal afhangt van wat je fotografeert. Omdat het een groothoeklens is, ga je dit waarschijnlijk gebruiken voor landschap, straatscènes en mogelijk architectuur – allemaal genres waarbij de onderwerpen onbeweeglijk zijn of niet snel bewegen.

Ik heb deze lens veel gebruikt voor straatfotografie en dat omvatte shoots ’s nachts. Bij slechter licht waren er enkele gemiste foto’s, maar niets waardoor we het wilden inruilen.

Over het algemeen zijn de scherpstelprestaties van de Fujifilm XF 16mm f/1.4 geweldig en zullen ze met gemak aan de meeste eisen voldoen.

Beeldkwaliteit

Een drukke Japanse stad met twee jonge mannen die poseren op een zebrapad

Fujifilm X-T1 & Fujifilm XF 16mm f/1.4 | 1/500 ss | 800 ISO | f/5

Ik heb met bijna elke Fujifilm lens gefotografeerd en ik overdrijf niet als ik zeg dat dit objectief in mijn top 3 primes voor beeldkwaliteit thuishoort.

Als je mijn andere werk leest, denk je waarschijnlijk dat ik dat over elke Fuji-lens zeg. En hoewel ik dol ben op mijn Fuji-glas, zullen er altijd verschillende niveaus van output zijn.

Als het gaat om primes, de 56mm f/1.2, 80mm f/2.8 macro en de XF 16mm f/1.4 zijn veruit de beste. Als je een andere mening hebt, laat het me dan weten in de reacties hieronder.

De Fujifilm XF 16mm f/1.4 levert superscherpe beeldkwaliteit over het hele diafragmabereik en de beeldhoek van 16 mm (24 mm full frame equivalent) biedt een unieke meeslepende kijkervaring.

Wijd open bij f / 1.4, is er een kleine hint van lichtafval in de hoeken – maar welke prime-lens heeft niet een element van lichtafval? Het is niet zo voor de hand liggend totdat je ernaar op zoek gaat.

Fujifilm X-T1 & Fujifilm XF 16mm f/1.4 | 1/500 ss | 1600 ISO | f/4

En omdat het een groothoeklens is, is er altijd een risico op beeldvervorming – het brein-vertrouwen op Fuji heeft duidelijk hun Yen verdiend, omdat er geen bewijs is van enige vervorming.

Het centrum is kristalhelder en scherp weergegeven met de uiterste randen vrijwel hetzelfde. Zodra je het diafragma naar beneden laat zakken naar f / 2.8 of f / 4, verdwijnt elke hint van randscherpte volledig en keert niet terug totdat je het minimum van f / 16 bereikt.

Bij het wijd open fotograferen is de achtergrondzachtheid romig en is de bokeh helder en mooi gevormd. Dit is de ideale lens van de verteller, omdat het je een breed gezichtsveld geeft dat nog steeds scherpe onderwerpen op de voorgrond levert.

In een huwelijks-, straat- en zelfs portretfotografiesessie is er een duidelijke onderwerpscheiding tussen je belangrijkste onderwerpen en het achtergrondverhaal.

Fujifilm X-T1 & Fujifilm XF 16mm f/1.4 | 1/500 ss | 6400 ISO | f/2.8

Over het algemeen is het een ongelooflijk scherpe lens plus het geeft details en contrasten prachtig weer.

Plus, met een minimale scherpstelafstand van slechts 15 cm (6″), kunt u ongelooflijk dramatische foto’s met puntscherpe voorgrond en vloeiende val van in-focus elementen.

Voedselfotografen zouden meestal fotograferen met een meer gecomprimeerd brandpuntsbereik, maar ik stel voor dat ze dit ook een barst geven!

Fujifilm XF 16mm f/1.4 Voorbeeldfoto’s

Bekijk deze voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fujifilm 16mm f/1.4 groothoeklens:

Twee vrouwen in een Japans bibliotheekpadPrachtige bomen omringende trappen die leiden naar een Japans gebouwClose-up van een rotsachtige grond bedekt met groen mosBrug die leidt naar een Japanse tempelTrap naar een Japanse tempelEen oranje hek omzoomd met Japanse brievenbussen

Waar voor je geld

Zoals ik al zei, is er een nieuwere, kleinere en goedkopere broer of zus van de XF 16mm f/1.4. De compacte Fujifilm XF 16mm f/2.8 is een briljante kleine lens die voor minder dan $ 700 USD wordt verkocht. Ik heb er onlangs een recensie over geschreven en je kunt het hier bekijken.

De Fujifilm XF 16mm f/1.4 is een premium kwaliteit prime lens en verkoopt voor ongeveer $ 1400 USD. En hoewel de kleinere prime de helft van de prijs is, krijg je gemakkelijk verdubbeling van de waarde met de oudere versie.

De beeldkwaliteit alleen al is de meerprijs waard, vooral als je fotografie serieus neemt of voor de kost doet.

Voor die investering krijg je een ongelooflijk stuk glas dat een ongelooflijke beeldkwaliteit, scherpte en kristalheldere weergave levert.

Als je een liefhebber of zelfs een professionele fotograaf bent en op zoek bent naar een groothoeklens met X-vatting, zoek dan niet verder.

Controleer de huidige prijs

Fujifilm XF 16mm f/1.4 Test | Conclusie

Dit was de allereerste Fujifilm X-serie lens die ik kocht toen ik de Fujifilm X-T1 in 2015 pakte.

Ik had mijn Canon DSLR-set-up gedumpt omdat ik verliefd was geworden op fotografie – ik was niet langer geïnspireerd of betrokken.

Maar toen ik eenmaal die X-T1 en 16mm Fuji combo in mijn handen had, keerde mijn plezier in fotografie onmiddellijk terug en mijn eigen vaardigheidsniveau en kwaliteit van de output dramatisch verbeterd.

Ik gebruikte deze lens voor straatfotografie, voor mijn reizen naar Japan en al het andere daartussenin. Ik stond in de stromende regen in het midden van Tokio en legde de interacties van de burgers met hun wereld talloze keren vast.

Een objectief als de Fujifilm XF 16mm f/1.2 heeft de mogelijkheid om je creatieve output te versterken en ik garandeer je dat je:

 1. vinden het moeilijk om het huis te verlaten zonder
 2. haal het nooit van je camera, en
 3. merk op dat je plezier in fotografie verhoogd is.

Dit is een ongelooflijke lens dat is zeer geschikt voor bijna elk genre fotografie. Daarom raad ik elke liefhebber of professionele Fuji-shooter ten zeerste aan om deze lens van dichterbij te bekijken en te overwegen een exemplaar voor hun kit te pakken.

FujifilmXF16mm

Fujifilm XF 16mm f/1.4

Snelle autofocus en een mooi groot diafragma maken dit objectief een topper.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen