Beste mobiele fotografie-apps voor het plannen, fotograferen en bewerken van foto’s

FacebookPinterestDelen

Heb je je ooit afgevraagd welke fotografie-apps de beste fotografen over de hele wereld elke dag gebruiken?

In deze gids ontdek je 22 geweldige fotografie-apps voor iOS en Android die je nog niet eerder kende!

Beginner of professional, de beste smartphone fotografie-apps kunnen u helpen bij het plannen, fotograferen, bewerken en delen van al uw nieuwste foto’s.

Of je nu fotografeert met een iPhone of android mobiel apparaat, er is een manier om de stock camera-app te vervangen om optimaal te profiteren van je smartphone.

U kunt Raw-bestanden van uw camera importeren om op uw telefoon te bewerken, filters toe te passen, objecten te verwijderen en nog veel meer te doen – zelfs met een gratis app voor het bewerken van foto’s!

Wist je dat je je telefoon als lichtmeter kunt gebruiken? Of de richting van de zonsondergang controleren? Of zelfs een lange belichtingstijd berekenen?

Mobiele fotografie is nog nooit zo toegankelijk en leuk geweest, dus laten we de aanbevolen apps eens nader bekijken.

Inhoudsopgave

Beste 22 fotografie-apps in 2023

1. De metgezel van de fotograaf

De metgezel van de fotograaf

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Een van de beste gratis Android-fotografie-apps voor buitenfotografie, de Photographer’s Companion gedraagt zich als een almanak, maar dan voor fotografie.

Voor het plannen van je shoot geeft de Companion je de exacte tijd van zonsopgang, het gouden uur en het blauwe uur, evenals de positie van de zon, maan, sterren en het noorderlicht. Als je het locatiemachtigingen geeft, biedt het ook de beste instellingen voor het fotograferen op die momenten.

De Companion van de fotograaf is ook de baas in het veld en biedt onmiddellijk instellingen voor gelijkwaardige belichting, scherptediepte, gezichtsveld en welke flits- of macrofotografieberekeningen u ook nodig heeft. Andere functies zijn een intervalmeter, een zaklichtmeter en berekeningen van het afdrukformaat.

De Photographer’s Companion wordt geleverd in zowel een gratis versie als een betaalde Pro-versie. De Pro-versie is advertentievrij en voegt een paar extra functies toe. Het is ook slechts $ 3,49, dus er is niet echt een reden om voor de gratis te gaan, behalve misschien om het uit te proberen.

Beschikbaarheid: Alleen Android. Gratis en betaalde versies ($ 3,49).

2. Fotopills

Fotopills

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Net als de Companion van de fotograaf heeft PhotoPills alle planningstools die je nodig hebt om erachter te komen waar de zon, maan, sterren en melkweg op een bepaald moment zullen zijn.

Het berekent ook al het andere dat een fotograaf nodig heeft, van scherptediepte tot belichtingsinstellingen.

Een ding dat Photopills heeft dat de Companion van de fotograaf niet heeft, is een augmented reality-modus die de positie van de zon, maan of sterren vanaf elk moment of datum over de weergave op de camera van je telefoon kan plaatsen.

De AR-modus is fantastisch om je de tijd te geven om je opname in te stellen vóór het “kritieke” moment en kan zelfs een beetje functioneren als een donkere lucht-app – waardoor je volledig weet hoe donker de lucht op elk moment zal zijn.

Er is een beetje een leercurve aan het gebruik van deze app, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je het onmisbaar vinden voor elk landschap of astrofotografie.

Beschikbaarheid: iOS en Android. 10,99 dollar. In-app aankopen ook beschikbaar.

3. De Efemeride van de fotograaf

Het Efemeride van de fotograaf

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

The Photographer’s Ephemeris is nog een van de beste fotografie-apps voor buitenfotografie, dit keer exclusief voor iPhone-gebruikers. Hiermee kunt u zien hoe het licht op elk moment overal ter wereld buiten zal vallen.

WANt om precies te weten wanneer het gouden uur, het blauwe uur of het noorderlicht op hun hoogtepunt zal zijn? Geen probleem! De Ephemeris van de fotograaf brengt de positie van de zon, maan en sterren in kaart en vertelt je welke dagen het beste zijn om te fotograferen en op welk tijdstip.

Geavanceerde functies zijn onder meer augmented reality, nachtmodus, zichtlijnanalyse en visuele zoekopties.

Het is beschikbaar voor iPhone-gebruikers voor een eenmalige betaling van $ 9,99, evenals het aanbieden van in-app aankopen.

Sorry Android-gebruikers, maar de Android-versie wordt momenteel bijgewerkt en is momenteel niet beschikbaar. Hopelijk komt het snel weer online.

Beschikbaarheid: iOS. 9,99 dollar. U kunt de informatie ook gratis krijgen op de website van Photo Ephemeris.

4. Belichtingscalculator

Belichting Calculator

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Hoewel het belangrijk is om te weten hoe je zelf de blootstelling kunt achterhalen, zijn er gewoon enkele momenten dat het handiger is om het voor je te laten doen.

Quicosoft’s Exposure Calculator foto-app helpt je vrijwel onmiddellijk je belichting in te stellen. Voer gewoon de belichtingsvariabelen in en voila! Je krijgt degene die je zoekt.

Het is vooral handig voor het vinden van de sluitertijd bij het fotograferen van lange belichtingstijd met DSLR’s en / of het gebruik van ND-filters. Het zal zelfs uitzoeken wat uw belichting moet zijn bij het gebruik van gestapelde ND-filters.

Als je dingen een beetje verkeerd vindt, wordt de app ook geleverd met een compensatieschuifregelaar, zodat je de instellingen kunt verfijnen.

Beschikbaarheid: Alleen Android. Vrij. Als u op zoek bent naar een iPhone-foto-app, bekijk dan de Long Exposure Calculator op de Apple Play-website (ook gratis).

5. myLightMeter Pro / Lichtmeter

myLightMeter Pro/Lichtmeter

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Ooit op een fotoshoot gestaan en wou je dat je een lichtmeter had meegenomen? MyLightMeter van David Quiles (Light Meter op Google Play) maakt van je smartphone een handige zaklichtmeter. (Uw telefoon moet blootstellingsgegevens kunnen opslaan in een Exif-bestand.)

Hoewel de nauwkeurigheid van deze foto-app (en eigenlijk elke telefoonlichtmeter) grotendeels afhangt van de kwaliteit van uw telefoon, kunt u met myLightMeter kalibreren naar elke gewenste bron. (Hoewel veel gebruikers melden dat deze app vanaf het begin perfect is.)

Het display is eenvoudig te gebruiken en toont alle verschillende combinaties van diafragma en sluitertijd in één oogopslag. Er is ook een spotmeter. Absoluut een van de beste foto-apps voor flitsfotografie!

Beschikbaarheid: zowel iOS ($ 3,99) als Android ($ 2,99).

6. Hyperfocale Pro

Hyperfocale Pro

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

HyperFocal Pro is een andere uitstekende fotografie-app voor DSLR-shooters op locatie. Zoals de naam al doet vermoeden, berekent het hyperfocale afstand, evenals scherptediepte, gezichtsveld en gezichtshoek.

Hoewel de gebruikersinterface vrij eenvoudig is, is er een ingebouwde geavanceerde grafische scenarioviewer die superhandig is. Het toont de hele schietscène, compleet met alle relevante statistieken.

U kunt ook profielen maken en opslaan, zodat u gemakkelijk kunt schakelen tussen verschillende instellingen.

Beschikbaarheid: Alleen Android. Vrij. Geen advertenties of in-app aankopen.

7. Camera Zoom FX

Zoom fx voor camera's

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Camera Zoom FX gaat verder met de beste allround fotografie-apps voor mobiele fotografie en is een app die de native camera-app op je Android-telefoon vervangt, zowel de prestaties van je smartphonecamera verbetert als een heleboel functies toevoegt.

Basisfuncties zijn onder meer een timer, rasteroverlay, een horizon leveller en handmatige bedieningselementen voor ISO, witbalans en sluitertijd. Meer geavanceerde functies omvatten volledige handmatige DSLR-bedieningselementen (met behulp van Camera API2), beeldstabilisatie, spraakactivering en de mogelijkheid om camerafuncties toe te wijzen aan de knoppen van uw telefoon.

Het wordt geleverd met een behoorlijke reeks fotobewerkingstools, meer dan 40 effecten en filters en eenvoudig delen van foto’s met één tik. Afhankelijk van uw apparaat kan Camera Zoom FX foto’s opslaan als jpg of Raw. Het beweert ook je camera aanzienlijk te versnellen.

Er zijn ook een aantal gratis downloadpakketten en betaalde plug-ins die u aan de app kunt toevoegen.

Beschikbaarheid: alleen Android ($ 4,99). In-app aankopen beschikbaar.

8. Schot

Proshot

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

ProShot is een van de beste fotografie-apps voor transfof het omzetten van uw smartphone in een volledig uitgeruste point-and-shoot camera. Het geeft je handmatige controle over zowat alles wat te maken heeft met foto of video op je telefoon, evenals een aantal coole extra functies.

De modi omvatten auto, programma en handmatige modus, evenals twee programmeerbare aangepaste modi. Schakelen tussen modi is supereenvoudig, net als het wijzigen van belichtingsinstellingen.

De handmatige modus werkt ook in alle rijmodi van ProShot (waaronder Video, Slomo, Timelapse en Light Painting.)

Zoals alle fotografie-apps worden de functies van ProsShot beperkt door de hardware waarop u het gebruikt, maar in een ideale omgeving biedt het video tot 4K bij 60 FPS, slow motion tot 4K 240 FPS, realtime audiomonitoring en ondersteuning voor zowel jpg- als Raw-bestanden.

Er zijn meer functies in de iOS-versie dan in die voor Android-apparaten, maar de software werkt goed op beide platforms.

Beschikbaarheid: iOS en Android. 5,99 dollar.

9. Handmatige camera

Handmatige camera

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Een andere foto-app die is ontworpen om van uw smartphone een DSLR-achtige camera te maken (of op zijn minst een hoogwaardige point-and-shoot), Manual Camera DSLR geeft u volledige handmatige controle over ISO, sluitertijd, witbalans en handmatige scherpstelling.

U kunt opnamen maken in Raw, realtime filters/kleureffecten gebruiken en als uw apparaat dit toestaat, volledige controle hebben over uw videoframe en bitsnelheid. Er is zelfs gezichtsherkenning / herkenning en een geweldige burst-modus waarmee de tijdsintervallen tussen opnamen kunnen worden ingesteld.

Net als ProShot hierboven, kunt u met handmatige camera ook in 4K fotograferen als uw apparaat dit ondersteunt.

Als uw Android-telefoon op oudere software wordt uitgevoerd, moet u oppassen: veel van de meer geavanceerde functies van Handmatige camera vereisen Android 5.0+ met Camera2API ingeschakeld.

Beschikbaarheid: Alleen Android. 4,99 dollar

10. Camera + 2

Camera + 2

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Als u een iPhone-gebruiker bent, wilt u misschien camera + 2 bekijken – momenteel een van de populairste foto-apps voor iOS. Het geeft je niet alleen een uitstekende handmatige bediening van de iPhone-camera, maar het werkt ook als een bewerkingsapp met een aantal voorinstellingen en een basispakket aan fotobewerkingstools.

Omdat camera + 2 speciaal voor iPhone is gemaakt, is het volledig geïntegreerd iOS 12 + en werkt het binnen de iOS-camerarol, zonder onhandig importeren of fotodupliceren. Het wordt zelfs geleverd met een geïntegreerde Raw-foto-editor.

De meest recente versie van de app bevat een Monumentenmodus (verwijdert alle bewegende objecten uit een afbeelding), een aantal nieuwe en verbeterde fotofilters en veel robuustere beeldbewerking.

Absoluut een van de betere fotografie-apps voor de iPhone!

Beschikbaarheid: alleen iOS. 7,99 dollar. Werkt op zowel iPhone als iPad.

11. ProCam X (HD-camera Pro)

ProCam X (HD-camera Pro)

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Veel gemakkelijker te gebruiken dan sommige van de andere smartphone-apps die zijn ontworpen om van uw smartphone een handmatig bestuurde camera te maken, heeft ProCam X een uitstekende gebruikersinterface, veel handmatige camerafuncties, aanpasbare burst-opnamen en 4K-video.

De functies lijken behoorlijk op veel van de al genoemde apps, maar veel shooters geven echt de voorkeur aan de gebruikersinterface boven de anderen.

De pro-versie is redelijk populair, maar als je het eerst wilt uitproberen of gewoon niet wilt betalen, kun je kiezen voor ProCam X Lite.

Beschikbaarheid: Alleen Android. 4,99 dollar.

12. Bacon Camera |

Bacon Camera

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Als je een oudere Android-telefoon hebt en / of een die geen Camera2 API uitvoert, kijk dan eens naar Bacon Camera.

Bacon Camera is net zo ongewoon als de naam. Waarschijnlijk de eerste Android-app die handmatige bediening biedt zonder Camera2 API, Bacon Camera werkt alleen op camera’s die geen Camera2 API vereisen.

Het biedt alle gebruikelijke handmatige bedieningselementen: focus, belichting, witbalans, ISO, enz. Er is ook ondersteuning voor Raw-bestanden, een histogram voor zowel RGB als luminantie, belichtings bracketing, een GIF-maker en een externe sluiterbediening.

Het is de laatste tijd niet bijgewerkt en het is niet voor iedereen, maar als je een oudere Android hebt, is dit misschien de perfecte fotografie-app voor jou.

Beschikbaarheid: Alleen Android. Vrij.

13. Snapseed

Snapseed

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Als je mobiele fotografie gaat doen, heb je een manier nodig om foto’s te bewerken zonder ze over te zetten naar een desktopcompetitieuter. Dat is waar mobiele apps zoals Snapseed binnenkomen.

Snapseed heeft zowat alles wat je nodig hebt om foto’s te bewerken en vervolgens te delen op sociale media. Voor beginners zijn er tal van aanpassingen met één klik en voorinstellingen om uw foto er geweldig uit te laten zien.

Voor de professionele fotograaf is er een gezonde suite met handmatige fotobewerkingstools, waarmee u nauwkeurige controle hebt over hoe uw afbeelding eruitziet (inclusief helende penselen).

Velen zeggen dat Snapseed zonder twijfel de beste gratis foto-editor is die er is, en omdat het niets kost, is er geen reden om het niet te proberen.

Beschikbaarheid: iOS en Android. Vrij.

14. Adobe Lightroom Mobiele

Adobe Lightroom Mobiele

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

De meeste professionele fotografen zijn het erover eens dat de desktopversie van Adobe Lightroom een van de beste fotografie-apps ter wereld is. Gelukkig is de mobiele versie ook niet traag.

De Adobe Lightroom-app voor smartphones en tablets biedt zowat alles wat Lightroom Classic doet en met een aantal extra functies voor de smartphone-app alleen.

Het wordt geleverd met tal van voorinstellingen, geavanceerde bewerkingsopties en fantastische hulpmiddelen voor het organiseren van de fotobibliotheek van uw camera.

De gebruikersinterface is heel anders dan die van Lightroom Classic, omdat deze is ontworpen om telefoonvriendelijk te zijn. Wees dus niet verbaasd als het er heel anders uitziet dan de desktopversie van Lightroom.

Ook de synchronisatie tussen de desktop- en mobiele versie maakt dit een must-have app voor mensen die al Lightroom Classic of CC hebben. Het is supereenvoudig om foto’s over te zetten van computer naar smartphone naar sociale mediaplatforms.

Absoluut een van de beste foto-apps die er zijn en wat meer is, het is gratis!

Beschikbaarheid: iOS en Android. Vrij. In-app aankopen beschikbaar.

15. Pixtica

Pixtica

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Als je op zoek bent naar een enkele app die het allemaal kan, kijk dan eens naar Pixtica.

Pixtica is gemaakt voor zowel fotografen als filmmakers en is ontworpen als een intuïtieve, geavanceerde camera-app voor zowel foto’s als video’s.

Het biedt een galerij, handmatige camera-instellingen, foto- en videobewerkingsmogelijkheden boordevol functies en tools voor het maken van GIF’s.

Extra functies zijn onder meer een meme-editor, documentscanner en de mogelijkheid om Tiny Planet-afbeeldingen te maken.

Beschikbaarheid: Alleen Android. Vrij. In-app aankopen beschikbaar.

16. Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Alle Adobe Photoshop-apps zijn fantastisch en Express is geen uitzondering. Express vertrouwt voornamelijk op AI-aangedreven functies met één klik en is een leuke, maar krachtige afbeeldingseditor waarmee u afbeeldingen van hoge kwaliteit kunt maken met een eenvoudige veegbeweging of tik op de vinger.

Omdat het een uitgeklede versie van desktop Adobe Photoshop is, is het een stuk eenvoudiger te gebruiken en meer geschikt voor nieuwkomers in het retoucheren van foto’s.

Absoluut een van de beste foto-apps voor het inspireren van creativiteit, en als je al een Adobe-productgebruiker bent, is het gemakkelijk om te synchroniseren met je andere Adobe-apps.

Beschikbaarheid: iOS en Android. Vrij.

17. TouchRetoucheren

TouchRetoucheren

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Iedereen komt een moment tegen waarop ze uit een beeld willen verwijderen – de vervelende toerist die niet wil bewegen, telefoondraden, vlekken die er gewoon niet goed uitzien.

Hoewel veel fotobewerkings-apps hier enige capaciteit voor hebben, zijn de meeste niet zo geweldig (inclusief web-apps). Dat is waar TouchRetouch om de hoek komt kijken.

TouchRetouch is een fantastisch handige app als u consequent afbeeldingen op uw smartphone bewerkt. Het is snel, heeft een gebruikersinterface die goed werkt met zowat alle smartphonecamera’s en presteert veel beter dan bijvoorbeeld de helende borstel in Snapseed.

Het is niet zo goed als de desktopversie van Photoshop, maar voor smartphones is TouchRetouch moeilijk te verslaan.

Beschikbaarheid: Zowel iOS ($ 3,99) als Android ($ 2,00).

18. Nalicht

Nalicht

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Afterlight is een van de meer creatieve foto-apps. De tools variëren van filters met één klik tot krachtige handmatige bewerkingstools, allemaal met de bedoeling om u te helpen uw kenmerkende fotostijl te maken.

Met meer dan 130 eigen filters, 60 texturen en overlays, originele lettertypen en illustraties en vele andere creatieve hulpmiddelen, zult u zeker iets vinden dat uw afbeeldingen onderscheidt van de kudde.

Beschikbaarheid: Zowel iOS als Android. Vrij. In-app aankopen beschikbaar.

19. Vsco

Vsco

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

VSCO is een van de meest populaire foto-apps van de jongere generaties. De presets zijn gebaseerd op filmachtige kleurcorrectie en zijn gewoonweg fantastisch.

Er zijn ook tal van standaard handmatige bewerkingstools. U kunt gepersonaliseerde looks opslaan als ‘recepten’, foto’s rechtstreeks uploaden naar uw VSCO-profiel en / of fotomontages maken.

De gratis versie van VSCO wordt geleverd met een paar basisfilters die prima zijn om aan de slag te gaan, maar u moet zich aanmelden voor een abonnement om toegang te krijgen tot het grootste deel van hun functies.

Beschikbaarheid: Gratis download op iOS en Android, maar de meeste filters zijn alleen beschikbaar met een betaald abonnement ($ 19,99 per jaar).

20. Hypocam

Hypocam

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

De enige fotobewerkingsapp die exclusief voor zwart-witfotografie is, Hypocam is een must-have voor iedereen die van monochrome fotografie houdt.

Het beschikt over live-view bedieningselementen, tools die exclusief zijn ontworpen voor zwart-witfotografie en een geïntegreerde nieuwsfeed voor inspiratie.

Beschikbaarheid: Zowel iOS als Android. Vrij. Biedt in-app aankopen.

21. Adobe Photoshop Camera Fotofilters

Adobe Photoshop Camera-fotofilters

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Een van de nieuwere foto-apps op de markt, Adobe Photoshop Camera, bevindt zich nog in de testfase, maar toch heeft het veel te bieden.

Photoshop Camera is exclusief ontworpen voor gebruikers van sociale media en zit boordevol voorinstellingen en filters, die allemaal zijn ontworpen om uw online aanwezigheid te vergroten.

Bovendien gebruikt het AI om de inhoud van elke foto te analyseren en de beste effecten te bieden voor elk van uw smartphonefoto’s.

Beschikbaarheid: iOS en Android. Vrij. Biedt in-app aankopen.

22. Prisma

Prisma

Bekijk meer beoordelingen

downloaden

Wil je van je smartphonefoto’s schilderijen of kunstwerken maken? Prisma is een app die terugdeinst voor het subtiele. In plaats daarvan gaat het helemaal los voor het volledige schilderkunstige effect.

In feite zijn veel van de Prisma-filters geïnspireerd door beroemde schilders zoals Picasso, Van Gogh en Salvador Dali.

Wees gewaarschuwd, de filters zijn sterk en werken niet noodzakelijkerwijs met elke afbeelding … maar als je er een vindt die werkt, zul je versteld staan van de transformatie!

Zorg ervoor dat je het watermerk uitschakelt in het instellingenmenu om je vrienden zich af te vragen hoe je in hemelsnaam zo’n geweldige foto hebt gemaakt!

Beschikbaarheid: iOS en Android, $ 8 per maand of $ 30 per jaar. Gratis app-download en basisfilters. Abonnement nodig voor volledige functionaliteit.

Laatste woorden

Van enkele van de beste fotobewerkings-apps voor smartphones tot camera-apps die de beeldkwaliteit verbeteren en u volledige controle geven over uw smartphonecamera, de wereld van foto-apps van vandaag heeft voor elk wat wils.

Het vinden van de beste voor u kan een beetje vallen en opstaan vergen, omdat ze goed moeten passen bij uw workflow, wat u graag fotografeert en de mogelijkheden van uw telefoon.

Er zijn zelfs apps die u helpen om oude foto’s terug te brengen naar hun oude glorie, of zelfs zwart-witfoto’s in te kleuren – bekijk onze Photomyne-recensie voor een dergelijke optie.

Het is ook belangrijk om te onthouden: smartphone-apps zijn alleen zo goed als de mogelijkheden van je telefoon.

Dat gezegd hebbende, wat denk je? Wat zijn de beste foto-apps voor de fotografen van vandaag? Heb ik iets weggelaten dat je echt leuk vindt?

Nog een ding – als je op het punt staat om te gaan reizen en een nieuwe foto voor je paspoort nodig hebt, bekijk dan onze gids met de beste gratis pasfoto-apps, zodat je je eigen foto kunt maken.

FacebookPinterestDelen