Beste Nikon D3200-lenzen | DX Lens Reviews

Nu er voortdurend nieuwe camera’s uitkomen, vraagt u zich misschien af waarom ik schrijf over de beste Nikon D3200-objectieven.

Nou, om te beginnen kan de D3200 (gedateerd als hij is) zich nog steeds uitstekend meten met de huidige DSLR’s in zijn klasse. Dit betekent dat zijn positief beoordeelde 24,2 megapixel DX CMOS-sensor en de andere ingebouwde intuïtieve functies (creatieve voorinstellingen, zelfstudiemodus) ervoor zorgen dat hij behoorlijk goed is in het vastleggen van verbluffende foto’s en HD-video.

Als onderdeel van Nikon’s instapmodel DSLR is de D3200 een vrij gebruiksvriendelijke camera, maar denk geen seconde dat Automatic het enige is waartoe hij in staat is.

nikon-35mm-f1.8

Nikon 35mm f/1.8G DX

De meest betaalbare manier om beelden van hoge kwaliteit te krijgen (zelfs bij weinig licht), met prachtige achtergrondonscherpte. Dit is de eerste lens die u moet kopen voor uw D3300.

Bekijk de huidige prijs

Feit is dat de Nikon D3200 veel dingen kan die camera’s met hogere specificaties ook kunnen. Hij kan je zelfs leren hoe je de functies onder de knie krijgt via een geïntegreerde tutorialmodus, waardoor hij zeer geschikt is om fotografie te leren.

Dus als je een van deze camera’s ergens in een doos of kast hebt liggen, haal hem dan tevoorschijn en gebruik hem! Het is niet alleen een prima reservecamera, maar in de juiste handen kan hij ook zijn mannetje staan, met de juiste set lenzen natuurlijk.

Inhoudsopgave

.

Aanbevolen Nikon D3200-lenzen in 2023

Afbeelding Product Features
shk2-table__image Nikon 35mm f/1.8G DXBEST ALL ROUND PRIME
 • Grote bokeh
 • Bruikbare brandpuntsafstand
 • Groot bij weinig licht
 • Compact & Lichtgewicht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DXBEST ALL ROUND ZOOM
 • Impressief klein/licht
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Versatile Focal Range
 • Razorgscherp
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 85mm /1.8 FXBESTE VOOR PORTRETEN
 • Razor Sharp
 • Mooie bokeh
 • Schitterende beeldkwaliteit
 • Groot bij weinig licht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 50mm f/1.8 FXBEST VALUE PRIME
 • Grote waarde
 • Klein & Lichtgewicht
 • Grote bokeh
 • Groot bij weinig licht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 85mm f/3.5 DX MIcroBEST ALL ROUND MACRO
 • Handmatige scherpstellingsovername
 • Lifesize Reproduction
 • Compact & Lichtgewicht
 • Hoog creatief potentieel
Bekijk Prijs →

Zoals elke gereedschapstas moet je cameratas een aantal dingen bevatten om je werk te kunnen doen zoals je van plan bent. Vooral lenzen bepalen de manier waarop u uw beelden vastlegt, dus u moet de juiste hebben voor de juiste situaties.

In sommige gevallen kun je volstaan met een kitlens zoals die bij je D3200 is geleverd, maar soms werken geïmproviseerde oplossingen gewoon niet.

Neem bijvoorbeeld opnamen op afstand. Zonder telelens kun je geen goede foto maken. Evenmin kunt u met een normale lens zeer gedetailleerde macro-opnamen maken.

Daarom moet u het juiste gereedschap voor het juiste werk hebben.

Het is begrijpelijk dat de aanschaf van de gewenste lenzen gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Niet alleen kan investeren in hen een dure aangelegenheid zijn, maar u kunt ook in verwarring raken omdat er nogal wat lenzen zijn om uit te zoeken. Je moet dus heel wat onderzoek doen om je keuze te beperken.

Daarom heb ik de taak op me genomen om een aantal betaalbare Nikon-objectieven te beoordelen – hier volgt een overzicht van wat volgens mij de beste opties zijn voor de Nikon D3200 in 2023.

1. Nikon 35mm f/1.8G ED

.

35mm

Bekijk meer recensies

brandpuntsafstand: 35 mm (50 mm equivalent)
Gewicht: 197 g (6.95 oz)
70 x 52,5 mm (2,8″x 2,1″)
Filter Diameter: 52 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,3 m (0,99 ft)

Check huidige prijs

Als u op zoek bent naar een echt scherp objectief voor uw Nikon D3200 dat uw bankrekening niet te gronde richt, dan is de Nikon 35mm f/1.8G ideaal.

Hoewel dit objectief is ontworpen voor full-frame Nikon FX bodies, is het 50 mm equivalent (rekening houdend met de 1,5x cropfactor van de DX-sensor) uitstekend geschikt voor de D3200 en leent het zich perfect voor algemene opnamen.

Bovendien beloont dit objectief je, als je er echt werk van maakt om het vak te leren, met scherpe, levendige beelden die simpelweg niet kunnen worden geëvenaard door kit-objectieven van consumentenkwaliteit.

Ik ben in het bezit van deze lens en ik kan oprecht zeggen dat hij meer doet dan wat wordt gevraagd. Het heeft mij geholpen mijn vakmanschap te verfijnen en in al die jaren dat ik de 35mm f/1.8G heb gebruikt, kan ik met zekerheid zeggen dat hij elke keer dat je er een beroep op doet zijn doel bereikt.

Nikon 35mm f/1.8G | 1/3200 f/6.3 ISO100

De Nikon 35mm f/1.8G heeft het snelle en stille AF-S scherpstelsysteem ingebouwd, zodat u snel op een onderwerp kunt scherpstellen en een paar beelden kunt schieten voordat het onderwerp vertrekt of de situatie verandert.

Het is ook een zeer handig objectief om te gebruiken bij weinig licht, zodat je zelfs in donkere situaties prachtige foto’s uit de hand kunt maken.

Eén ding waar je op moet letten als je dit objectief gebruikt, is dat de brandpuntsafstand op de D3200 met cropsensor meer op 50 mm lijkt – dus iets korter dan 35 mm.

Wat het praktische aspect betreft, zijn zoomlenzen veel handiger en kunt u meestal een opname maken zonder dat u zich al te veel hoeft te verplaatsen. Maar let wel: de scherpte van zoomlenzen komt bij lange na niet in de buurt van die van de Nikon 35mm f/1.8G.

Voor ruim onder de $200 is de 35mm f/1.8 G niet iets wat je voorbij moet laten gaan. Voor wat hij kan en wat hij kost, is er gewoon geen goede reden om dit objectief niet in uw collectie op te nemen.

Check huidige prijs

2. Nikon 18-300mm f/3.5-5.6

18-300

Bekijk meer beoordelingen

brandpuntsafstand: 18-300 mm (27-450 mm equivalent)
Gewicht: 550 g (19,4 oz)
78,5 x 99mm (3,1″ x 3,9″)
Filter Diameter: 67 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,48 m (1,6 ft)

Bekijk huidige prijs

Laten we eerlijk zijn. In de stad rondlopen met een cameratas vol lenzen kan een hele klus zijn. Hij is niet alleen zwaar, maar beperkt je waarschijnlijk ook in je bewegingsvrijheid en houdt je vast omdat je de tas moet beschermen tegen diefstal.

En niet alleen dat, het overschakelen naar de juiste lens voor de situatie kan meer tijd kosten dan je nodig hebt om een beeld vast te leggen.

Dus als u geen fan bent van het wisselen van objectieven en het gewicht van iets groters niet erg vindt, kunt u de Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 bekijken. Deze lens is speciaal gebouwd voor DX-sensoren zoals die in uw Nikon D3200 en doet het werk van een hele reeks lenzen, zodat u uw tas met apparatuur thuis kunt laten.

Gezien zijn prestaties is de 18-300mm DX een beetje aan de forse kant (550 gram), maar u zult blij zijn te weten dat hij maar liefst 300 gram lichter is dan zijn directe voorganger. Dat betekent minder vermoeidheid aan het eind van de dag en stabielere handen wanneer u een opname maakt.

Nikon 18-300mm

Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 | 1/2000 f/4.5 ISO 800 bij 34mm

Omdat de DX-sensor een 1,5x cropfactor introduceert, krijgt u in feite een brandpuntsbereik van 27-450 mm. Dit is meer dan goed genoeg voor de meeste scènes aan de brede kant en strak genoeg voor het observeren van vogels aan de telekant.

Eén ding echter: de lens is geweldig in wat hij doet, maar met alle bewegende delen in het objectief moet je niet verwachten dat hij zo scherp is als een Nikon prime. Maak je echter geen zorgen, want de nabewerking kan dit effectief compenseren zolang het beeld zo trillingsvrij mogelijk is.

Qua prijs is de Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 met iets meer dan 600 dollar niet bepaald goedkoop. Hij is echter ook niet onbetaalbaar. Op de lange termijn kunt u zelfs geld besparen omdat u geen andere lenzen meer hoeft te kopen om een groot-normaal-televisieprogramma samen te stellen.

Kijk maar. De Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 is misschien wel het enige objectief dat u nodig hebt om alle andere te vervangen.

Check huidige prijs

3. Nikon 85mm f/1.8G

85mm

Bekijk meer beoordelingen

Scherpgang: 85 mm (127,5 mm equivalent)
Gewicht: 351,3 g (12,39 oz.)
80 x 73 mm (3,1″ x 2,9″)
Filter Diameter: 67 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,8 m (2,6 ft)

Check huidige prijs

Als u niet graag te dicht bij uw onderwerp komt of als de omstandigheden waarin u normaal gesproken fotografeert u niet toestaan zo dichtbij te komen als u zou willen, dan zult u een lens moeten kiezen waarmee u uw werk effectief kunt doen.

Ja, een telezoom zal waarschijnlijk volstaan, maar wat als die te veel kost of te omvangrijk is naar jouw smaak? Dan zult u moeten kiezen voor een prime objectief met een langere brandpuntsafstand, zoals de Nikon 85mm f/1.8G.

De 85mm f/1.8G is ontworpen voor gebruik met full frame FX bodies, maar werkt ook uitstekend met uw D3200.

De 1,5x cropfactor die inherent is aan DX bodies verhoogt de brandpuntsafstand van de 85mm f/1.8G tot 127,5 mm.

Dit objectief werkt ook heel goed voor portretten en zou uw onderwerpen wat meer op hun gemak moeten stellen, omdat u portretten van verder weg kunt maken. Bovendien worden portretten bij een brandpuntsafstand van meer dan 100 mm vaak nauwkeuriger (realistischer) en mooier.

Het bokeh dat de Nikon 85mm f/1.8G produceert is ook echt geweldig – als je je onderwerp moet isoleren, zoals in de onderstaande voedselfoto, kan het een nuttig instrument in je arsenaal zijn.

Nikon 85mm f/1.8G | 1/90 f/1.8 ISO800

Gezien het feit dat de Nikon 85mm f/1.8G qua prijs geen topobjectief is, zul je waarschijnlijk verbaasd zijn dat het op het gebied van scherpte beter presteert dan zijn high-end broer, de 85mm 1.4G. De 85mm f/1.8G is namelijk Nikon’s scherpste 85mm objectief… voor een derde van de prijs van zijn grote broer!

Hoewel de Nikon 85mm f/1.8G een beetje zwaar van plastic is, is hij goed gebouwd, snel en voorzien van een AF-S scherpstelsysteem voor snelle en stille vergrendeling.

Samen met het grote diafragma betekent dit dat u een onderwerp van verder weg kunt fotograferen en snel foto’s zonder flits kunt maken zonder al te veel te hoeven knoeien met de ISO-instellingen van de D3200.

Met iets meer dan 400 dollar schippert de lens tussen prijzig en betaalbaar. Maar voor wat het kan, biedt het een grote waarde, dus het is echt niet iets dat verloren gaat, mits u de tijd neemt om het onder de knie te krijgen.

Check huidige prijs

4. Nikon 50mm f/1.8 G

50mm

Bekijk meer beoordelingen

brandpuntsafstand: 50 mm (75 mm equivalent)
Gewicht: 185 g (6,6 oz.)
72 x 52,5 mm (2,8″ x 2,1″)
Filter Diameter: 58 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,45 m (1,5 ft)

Check huidige prijs

Als u een scherp, betrouwbaar objectief voor portretten zoekt dat niet duur is, moet u zeker de Nikon 50mm f/1.8G overwegen.

Met iets minder dan $200 is de prijs (voor zover het lenzen betreft) verrassend laag, maar dit betekent niet dat u iets van lage kwaliteit krijgt.

De 50mm f/1.8G is namelijk zwaar van plastic, maar toch goed gebouwd en voorzien van het soepele, snelle en stille AF-S scherpstelsysteem waar Nikon bekend om staat.

Bovendien is de 50mm f/1.8G niet alleen scherp voor zijn categorie, het is een van de scherpste objectieven in het hele assortiment van Nikon!

Dit objectief is eigenlijk ontworpen voor full frame FX bodies, maar past nog steeds uitstekend bij uw Nikon D3200 en zijn DX-sensor.

Nikon 35mm f/1.8 DX | 1/640 f/1.8 ISO100

Hoewel de DX-sensor in de D3200 een beetje smal is voor een walk-around-town nummer, maakt de Nikon 50mm f/1.8G in feite een zeer bruikbaar 75mm portretobjectief dat opnieuw zeer scherp is.

Het royale maximale diafragma (f/1.8) maakt dit een snel objectief waarmee je zelfs bij weinig licht uitstekende opnamen zonder flits uit de hand kunt maken.

Natuurlijk moet je de ISO-instellingen van de D3200 iets verhogen om de mogelijkheden van de lens bij weinig licht optimaal te benutten.

Al met al is de Nikon 50mm f/1.8G een objectief dat in uw cameratas thuishoort als u portretten maakt of wilt gaan maken.

Check huidige prijs

5. Nikon 85mm f/3.5 Micro

.

85-macro

Bekijk meer beoordelingen

Scherpgang: 85 mm (127,5 mm equivalent)
Gewicht: 352 g (12,4 oz.)
73 x 98,5 mm (2,9″ x 3,9″)
Filter Diameter: 52 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,286 m (0,9 ft)

Check huidige prijs

Portretten en landschappen zijn alledaagse onderwerpen, maar er is één aspect van fotografie dat echt interessant is: macro.

Met macrofotografie kun je details vastleggen die we normaal niet zien, zoals het pluisje van een bij of de samengestelde ogen van een insect. Je krijgt zelfs levendige, mooie kleuren te zien op wat anders ongedierte is, zoals de gewone huisvlieg.

Maar macrofotografie is niet het makkelijkste om aan te beginnen. Behalve vaste handen, heb je ook een specifieke lens nodig die scherp genoeg is om de klus te klaren. Een lens zoals de Nikon 85mm f/3.5 Micro.

Gebouwd voor DX bodies is de 85mm Micro een zeer geschikt instrument waarmee u 1:1 beelden kunt vastleggen op de sensor van uw D3200. Dit betekent dat je een levensgrote weergave krijgt van de kleine plant of het beestje dat je fotografeert.

Eén ding is echter belangrijk: macro-opnamen vereisen veel licht en een lagere ISO-snelheid om alles schoon te houden. Daarom moet je de ISO-instelling van je D3200 niet verhogen en in plaats daarvan vertrouwen op natuurlijk licht (indien beschikbaar) of een flitser.

Bovendien zul je hoogstwaarschijnlijk niet altijd macro-opnamen maken, dus je kunt gerust stellen dat je 85mm Micro het grootste deel van zijn tijd in de opslagruimte doorbrengt. Maar als de noodzaak zich voordoet, zul je blij zijn te weten dat de lens dubbele dienst kan doen als portretlens.

Met iets meer dan 550 dollar is de Nikon 85mm Micro niet bepaald een goedkoop macro-objectief voor Nikon DSLR-bezitters, maar het is ook geen high-end objectief. Verwacht daarom dat de lens een beetje zwaar van plastic is en minder robuust dan zijn duurdere tegenhangers.

Houd er echter rekening mee dat dit objectief zijn minder-dan-ideale bouwkwaliteit goedmaakt met een uitstekende ergonomie en eenvoudige handmatige scherpstelling, iets wat zeer goed van pas zal komen.

Kortom, de Nikon 85mm f/3.5 Micro is misschien niet het allerbeste Nikon macro-objectief dat u kunt krijgen, maar gezien de D3200 en zijn positie in het assortiment DSLR’s van Nikon is het heel praktisch en economisch verantwoord om dit objectief te combineren.

Check huidige prijs

Welke objectieven zijn geschikt voor de Nikon D3200?

De technische bekwaamheid van de Nikon D3200 (zoals elke andere camera) is niet veel waard als deze niet wordt gecombineerd met de juiste objectieven. Maar hoe kiest u de beste lenzen voor uw camera met zoveel keuze?

Ja, u kunt zeker kiezen voor lenzen van topkwaliteit, maar is dat, gezien de camera, wel verstandig? Zou het niet beter zijn om te kiezen voor lenzen uit het middensegment, die bijna net zo goed zijn als hun high-end broeders, maar veel minder duur in aanschaf?

Gezien het brede assortiment objectieven dat voor Nikon DSLR’s beschikbaar is, kunt u de zaken misschien beter in perspectief houden om niet overweldigd te raken. Het F-vattingssysteem van de camera betekent immers dat deze (in theorie) kan werken met vrijwel elk F-vattingsobjectief dat Nikon sinds 1959 heeft geproduceerd!

Maar dat gezegd hebbende, is het kiezen van de beste objectieven voor uw D3200 niet iets om over te stressen. Zolang u weet wat u wilt doen, zou u uw keuze aanzienlijk moeten kunnen beperken.

Eindwoorden

Wat DSLR-camera’s betreft, was de Nikon D3200 nooit bedoeld als een topproduct toen hij in 2012 werd uitgebracht, maar hij is ook naar hedendaagse maatstaven niet onbelangrijk. Hoewel hij al wat ouder is, is hij nog steeds concurrerend als instapmodel DSLR en kan hij in de juiste handen nog steeds beelden van zeer hoge kwaliteit leveren.

Om dit te kunnen doen, is het natuurlijk belangrijk te beseffen dat je niet echt kunt rekenen op de kitlens waarmee de D3200 werd geleverd. U zult dus zeker willen investeren in lenzen met meer mogelijkheden, zoals de lenzen die in deze gids worden besproken.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat geen enkel objectief, zelfs niet de veelzijdige Nikon 18-300mm f/3.5-5.6, voldoende is voor elke situatie of opname.  U zult dus zorgvuldig een paar objectieven uit deze set willen kiezen die aan uw behoeften voldoen.

Hoewel geenszins topobjectieven, zijn alle objectieven die hier zijn besproken zeer, zeer goed in staat en van grote waarde in combinatie met uw Nikon D3200.

Zolang u de praktijk en het werk erin stopt, zullen deze objectieven dienen als fantastische hulpmiddelen waarmee u de mogelijkheden van de D3200 nog lange tijd kunt maximaliseren.

Laat hieronder in de reacties weten of u het eens bent met mijn keuzes of dat ik volgens u iets over het hoofd heb gezien.

nikon-35mm-f1.8

Nikon 35mm f/1.8G DX

De meest betaalbare manier om beelden van hoge kwaliteit te krijgen (zelfs bij weinig licht), met prachtige achtergrondonscherpte. Dit is de eerste lens die u moet kopen voor uw D3300.

Bekijk de huidige prijs