Beste Nikon D3300 lenzen van 2023

Als je toevallig een Nikon D3300 op je boodschappenlijstje hebt staan, of al in je cameratas zit, goed voor je!

Hoewel niet bepaald nieuw wat camera’s betreft (lanceringsdatum januari 2014), is het nog steeds meer dan capabel volgens de normen van vandaag. Investeren in nieuwe lenzen is zeker niet iets waar je je schuldig over moet voelen!

Op het gebied van glas zouden nikon’s veelheid aan lenzen, zelfs die dateren uit het midden van de 20e eeuw, verondersteld te werken met de D3300 … dus hoe kies je in hemelsnaam de beste?

Nikon-35mm-f1.8

Nikon 35mm f/1.8G DX

Meest betaalbare manier om afbeeldingen van hoge kwaliteit te krijgen (zelfs bij weinig licht), met prachtige achtergrondonscherpte. Dit is de eerste lens die je moet kopen voor je D3300.

Controleer de huidige prijs

Om te beginnen moet je rekening houden met de waarde van de camera. Hoewel de Nikon D3300 hier in 2023 competent en nog steeds relevant blijft, is het een feit dat het een DX-camera met een kleine body en instapniveau is, dus het lijkt een beetje onpraktisch om er lenzen voor te kopen die een arm en een been kosten.

Dit geldt vooral als je net begint met DSLR-fotografie, of als je wilt zien of de hobby (of het beroep) iets is dat je verder wilt nastreven.

Dat gezegd hebbende, er zijn tal van Nikon-lenzen beschikbaar die de beste kwaliteiten van de camera naar voren brengen en je niet failliet hoeven te laten gaan …

Onlangs kon ik een aantal geweldige Nikon FX- en DX-lenzen bemachtigen, dus ik heb deze lijst samengesteld met wat volgens mij de beste bang-for-buck-opties zijn, waardoor je het potentieel van je D3300 kunt maximaliseren.

Beste Nikon D3300 lenzen in 2023

Beeld Product Functies
shk2-table__image Nikon 35mm f/1.8G DXBESTE ALLROUND PRIME
 • Geweldige Bokeh
 • Nuttige brandpuntsafstand
 • Geweldig bij weinig licht
 • Compact & Lichtgewicht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DXBESTE ALLROUND ZOOM
 • Indrukwekkend klein/licht
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Veelzijdig brandpuntsbereik
 • Vlijmscherp
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 85mm / 1.8 FXHET BESTE VOOR PORTRETTEN
 • Vlijmscherp
 • Mooie Bokeh
 • Verbazingwekkende beeldkwaliteit
 • Geweldig bij weinig licht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 50mm f/1.8 FXBESTE PRIJS PRIME
 • Geweldige waarde
 • Klein &lichtgewicht
 • Geweldige Bokeh
 • Geweldig bij weinig licht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 DXBESTE GROOTHOEK
 • Indrukwekkend brandpuntsbereik
 • Compact & Lichtgewicht
 • Hoge beeldkwaliteit
 • Geweldige waarde
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 85mm f/3.5 Micro DXBESTE ALLROUND MACRO
 • Handmatige scherpstelling overschrijven
 • Levensgrote reproductie
 • Compact & Lichtgewicht
 • Enorm creatve-potentieel
Bekijk prijs →

Welke lenzen werken met de Nikon D3300?

Nikon-DX-lens-reviews

Alleen omdat de Nikon D3300 een crop sensor camera is, betekent dit niet dat je het bij DX objectieven moet houden.

Zoals alle Nikon camera’s maakt het DX formaat D3300 gebruik van F mount objectieven. Dit betekent dat alle AF-S en AF-P Nikon objectieven (objectieven met ingebouwde autofocus motoren) er wel op gaan werken.

Natuurlijk, net als al het andere, is er een wijdverspreide als het gaat om factoren zoals kwaliteit, prijs en functies, dus het is logisch om de beste balans te vinden gezien wat u wilt bereiken.

Omdat het een DX camera is, heeft de Nikon D3300 een kleinere sensor dan de FX body camera’s (APS-C vs 35mm). Als zodanig zou je denken dat het het beste zou werken met de sensorgrootte-specifieke DX-lenzen … Rechts?

Eigenlijk kunnen FX-lenzen (die zijn ontworpen voor full-frame camerasensoren) nog steeds goed werken op DX-camerabody’s zoals de D3300, maar – je hoeft alleen maar te onthouden dat het gebruik van FX-lenzen op DX-body’s resulteert in een vermenigvuldigingseffect van 1,5 x, waardoor de brandpuntsafstand van de lens effectief wordt verlengd.

Simpel gezegd, een 50mm FX lens wordt een 75mm lens (50×1.5)… wat niet per se een slechte zaak is.

Als u overweegt om op een bepaald moment in de toekomst te upgraden naar een FX-lichaam, investeer dan in de (meer betaalbare lijn) van FX lenses is misschien een goed idee.

Zelfs als je niet van plan bent om de sprong naar full frame te maken, zullen de onderstaande FX-lenzen je helpen het meeste uit de Nikon D3300 te halen – het is een beetje alsof je premium brandstof in je gezinsauto stopt 😉

Nikon D3300 Lens Beoordelingen

Om elke situatie te kunnen dekken, heeft elke serieuze DSLR-fotograaf een mix van lenzen in zijn kit nodig.

Meestal heb je een groothoeklens nodig om grote scènes op te nemen, een normale lens voor de dingen om je heen en een telelens (zoals een van deze) om uit te reiken.

Je kunt er zelfs een macrolens in gooien (door Nikon verwarrend genoeg een ‘micro’-lens genoemd), voor de kleine dingen die je anders niet zou kunnen fotograferen.

Hier zijn de lenzen die ik ten zeerste aanbeveel voor uw Nikon D3300 – ik geloof dat elk van deze de ruimte in uw kostbare cameratas waard is!

Nikon 35mm f/1.8G DX

Nikon 35mm f/1.8G DX

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 35 mm (50 mm equivalent)
Gewicht: 197 g (6.95 oz)
Grootte (Diameter x Lengte): 70 x 52,5 mm (2,8 inch x 2,1″)
Filter Diameter: 52 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,3 m (0,99 ft)

Controleer de huidige prijs

De Nikon 35mm f/1.8G DX was eigenlijk de eerste prime lens waar ik ooit in investeerde, in de tijd dat ik met een Nikon D40 fotografeerde. Ik herinner me dat ik me verwonderde over hoe mijn foto’s er zoveel beter uitzagen met deze lens, vooral in vergelijking met de kitlens of zelfs duurdere zooms.

Toen ik fotografie leerde, dwong ik mezelf om foto-per-dag project te doen met deze lens – ik noemde het ‘Project 35’ – 35 dagen, 35 foto’s, allemaal gemaakt met een 35mm-lens. Om te zeggen dat dit ene project me heeft geholpen om te verbeteren in fotografie sneller dan wat dan ook zou een understatement zijn.

In combinatie met de sterk verbeterde 24.2MP sensor van de Nikon D3300 zorgt de Nikon 35mm f/1.8G DX voor een indrukwekkende combinatie. Ik zou zo ver gaan om te zeggen dat deze ene lens een must voor Nikon DX shootersabsoluut de beste Nikon 35mm lens voor het APS-C formaat.

Het lichte gewicht van de Nikon 35mm f/1.8 maakt het een geweldig alledaags objectief | 1/500 f/9 ISO200

Hoewel zooms zeker veelzijdiger zijn, is er gewoon iets aan prime-lenzen dat niet kan worden verslagen, en de Nikon 35mm f / 1.8G DX is geen uitzondering.

Om te beginnen heeft het minder bewegende delen. Dit betekent dat deze goed geconstrueerde lens veel lichter dan een zoom en is daardoor een stuk makkelijker mee te sjouwen.

De 35mm f/1.8G DX wordt gefactureerd als Nikon’s beste 35mm voor DX sensoren het is dus geen verrassing dat het zorgt voor een zeer goede normale lens. Koppel hem met de Nikon D3300 en je krijgt een zeer capabele, lichte, maar toch relatief compacte opstelling waarmee u afbeeldingen van zeer hoge kwaliteit kunt vastleggen.

Laten we ook niet vergeten dat de 35mm 1.8G een snel en scherp walk-around lens die in staat is om ongelooflijke handheld beelden te maken, zelfs bij weinig licht.

Daar houdt het niet op. De 35mm 1.8G is voorzien van het snelle en stille AF-S autofocussysteem, zodat je erop kunt rekenen dat hij snel op zijn doel kan worden vergrendeld. Dit geeft je de tijd die je nodig hebt om een paar shots af te vuren voordat de situatie verandert of het onderwerp weggaat.

Nikon 35mm f/1.8 | 1/3200 f/6.3 ISO200

De Nikon 35mm f/1.8 in combinatie met de D3300 wordt een compacte en draagbare combinatie | 1/3200 f/6.3 ISO200

In tegenstelling tot veel andere objectieven heeft de Nikon 35mm f/1.8G DX niet veel bewegende delen (alleen het interne achterste element). Dit betekent dat de lens geen lucht aanzuigt die de werken kan besmetten. Bovendien heeft de metalen vatting een rubberen pakking ingebouwd, zodat dit helpt de binnenkant van zowel de camera als de lens stofvrij te houden.

Met ongeveer 200 dollar zal deze lens zeker niet de bank breken, en je krijgt een veel voor uw geld. Je zou verwachten dat de lens grotendeels van plastic is, maar het krijgt de klus goed geklaard en dat is wat telt.

Al met al is dit de lens die mijn ogen echt heeft geopend voor wat er met een camera kan. Van de ‘kitlens’ van de D3300 naar zoiets als dit vergt geen grote investering, maar het zal de grootste verbetering zijn voor hoe je beeld eruit kan zien – het is niet overdreven om te zeggen dat deze ene lens zou kunnen transformeer je fotografie.

Controleer de huidige prijs

Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX

Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 18-300 mm (27-450 mm equivalent)
Gewicht: 550 g (19,4 oz)
Grootte (Diameter x Lengte): 78,5 x 99 mm (3,1 inch x 3,9″)
Filter Diameter: 67 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,48 m (1,6 ft)

Controleer de huidige prijs

Een van de handigste dingen die je in je arsenaal aan lenzen kunt hebben, is een betrouwbare zoom. Met zo’n lens kun je niet alleen in een oogwenk een breed scala aan beelden vastleggen, maar ook effectief vervangt veel andere lenzen die je anders misschien nodig hebt.

De Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX is zo’n objectief en biedt brandpuntsafstanden die variëren van breed tot tele.

Als je niets anders zou krijgen voor je Nikon D3300, is de Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX lens alles wat je nodig zou hebben om zowat elke situatie te dekken.

Bij gebruik met de Nikon D3300 kun je met de Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX nog verder reiken, omdat de 1,5x cropfactor die de DX sensor introduceert de brandpuntsafstand ‘uitrekt’. Met andere woorden, de vermelde brandpuntsafstanden van 18-300 mm (x1,5) worden 27-450 mm.

Hoewel nog steeds fors met 550 gram (19,4 oz), helpt het veel dat de 18-300 DX bijna 300 gram (10,6 oz) is aansteker dan de versie die het vervangt. Dit vertaalt zich uiteindelijk in minder belasting en dus minder vermoeidheid, vooral als je de hele dag fotografeert.

Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 | 1/2000 f/4.5 ISO800 @ 34mm

De Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 is indrukwekkend scherp | 1/2000 f/4.5 ISO800 @ 34mm

Bovendien is dit objectief speciaal gemaakt voor DX camera’s waardoor het perfect werkt met de D3300. Ook de VR-functie (vibratiereductie) en het AF-S autofocussysteem in combinatie met vaste handen zorgen voor een indrukwekkende scherpe handheld beelden zelfs aan de telekant, of bij weinig licht.

Wat de bouwkwaliteit betreft, is de Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX goed bestand tegen een enkele klop, maar is grotendeels gemaakt van plastic. Laat dit je echter niet afschrikken, want de ergonomie van de lens is geweldig, waardoor de lens een waar genot is om te gebruiken.

Houd er echter rekening mee dat omdat de elementen zich extern uitstrekken, het de neiging heeft om lucht behoorlijk aan te zuigen en uit te blazen. Ik zou het niet aanraden om het te gebruiken op safari, of ergens overmatig stoffig, bijvoorbeeld, tenzij je een soort ‘jas’ zoals deze gebruikt.

In tegenstelling tot andere breed- naar telezooms, verschilt deze omdat hij een bepaalde mogelijkheid heeft die hem onderscheidt: macro. Aan het uiteinde kan deze lens de focus sluiten op .48m (1,6 voet) – deze extra functionaliteit maakt het nog nuttiger om in de buurt te hebben.

Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 | 1/400 f/5.6 ISO800 bij 165mm

Ingezoomd op 165mm is de Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 nog steeds scherp en contrastrijk| 1/400 f/5.6 ISO800

Met ongeveer $ 700 is de Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX zeker niet de goedkoopste lens die je voor je D3300 kunt krijgen, maar hij behoort zeker tot de meest capabele. Ik denk zeker dat het een lens is om te overwegen als je een all-in-one nodig hebt die de veelzijdigheid heeft om allround werk te doen.

Hoewel de D3300 nog steeds een instapcamera is (meer hier) en enkele tekenen van leeftijd vertoont, heeft hij veel functies waardoor hij relevant kan blijven in de drukke cameramarkt van vandaag.

Om er de beste prestaties uit te kunnen halen, heb je even capabele bijlagen nodig, waarvan de Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX in de buurt van de eerste plaats komt.

Controleer de huidige prijs

Nikon 85mm f/1.8 G FX

Nikon 85mm /1.8 G

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 85 mm (127,5 mm equivalent)
Gewicht: 351.3 g (12.39 oz.)
Grootte (Diameter x Lengte): 80 x 73 mm (3,1 inch x 2,9″)
Filter Diameter: 67 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,8 m (2,6 ft)

Controleer de huidige prijs

Op zoek naar een snelle, stille prime voor uw Nikon D3300 die u van verder naar buiten kunt fotograferen? Dan is een van de objectieven die je wilt bekijken de Nikon 85mm f/1.8G.

Hoewel ontworpen voor full-frame FX-camera’s, werkt dit objectief heel goed met de D3300, met een effectieve brandpuntsafstand van 127,5 mm (85 mm x 1,5 cropfactor).

Waar dit zich in vertaalt, is het vermogen om geweldige beelden bij weinig licht van verder naar achteren zonder het gewicht van een zware telelens.

Brandpuntsafstanden rond de 100mm-markering worden als uitstekend beschouwd voor het produceren van flatterende portretten van mensen. Gelaatstrekken en lichaamsdelen worden realistisch weergegeven en het algemene perspectief eend balans van het onderwerp wordt getrouw weergegeven.

Deze langere brandpuntsafstand, gekoppeld aan een snel f/1.8 diafragma, betekent dat de lens niet alleen snel (d.w.z. je kunt het fotograferen bij weinig licht zonder je ISO te hoeven verhogen of je sluitertijd te verlagen), maar het heeft ook geweldig uitziende bokeh.

Voor degenen die niet bekend zijn, bokeh is de kwaliteit van de achtergrondonscherpte. Afhankelijk van het karakter van de lens kan dit element het beeld verbeteren of ervan wegnemen, en gelukkig is de bokeh die wordt geproduceerd wanneer het met deze lens wijd open wordt geschoten ronduit mooi – achtergronden smelten weg in een zee van romige kleuren.

Net als andere priemgetallen heeft de Nikon 85mm f/1.8G minder bewegende delen en is daardoor minder slijtvast dan een zoom.

Er zijn ook geen componenten op deze lens die bewegen, behalve de interne scherpstelmechanismen, dus er is echt geen probleem met de lens die verontreinigingen in het systeem introduceert.

Bovendien is de Nikon 85mm f/1.8G Nikon’s scherpste 85mm lens veruit en verrassend beter dan zelfs de geroemde (en aanzienlijk duurder) 85mm f/1.4G, vooral in scherptepalen.

Helaas is het echter niet de best gemaakte en kan het een beetje te “plakkerig” zijn voor de smaak van meer veeleisende shooters. Laat dit je echter niet afschrikken, want de 85 mm 1.8G heeft een geweldige ergonomie en is niet iets waar je veel mee hoeft te rommelen.

Als u bereid bent om de enigszins consumentwaardige build over het hoofd te zien, bent u verzekerd van een tool die zeer goed zal presteren met uw D3300 en deze zal helpen zijn maximale potentieel te bereiken.

Controleer de huidige prijs

Nikon 50mm f/1.8 G FX

Nikon 50mm f/1.8 G

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 50 mm (75 mm equivalent)
Gewicht: 185 g (6,6 oz.)
Grootte (Diameter x Lengte): 72 x 52,5 mm (2,8 inch x 2,1″)
Filter Diameter: 58 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,45 m (1,5 ft)

Controleer de huidige prijs

Als u een beperkt budget heeft en op zoek bent naar een betrouwbaar priemgetal om goed te combineren met je Nikon D3300, is een van de lenzen die je zeker moet bekijken de Nikon 50mm f/1.8 G.

Een van Nikon’s scherpste lenzen (het is scherp op elk diafragma), is de Nikon 50mm f/1.8G zo’n objectief dat zeker een plekje in je tas verdient.

Hoewel ontworpen voor full frame FX-body’s, werkt dit objectief buitengewoon goed met 1,5x cropfactor DX-camera’s zoals de Nikon D3300 en wordt het effectief een 75mm-lens.

Dit maakt het geweldig voor portretten, terwijl je toch de rol van een walk-around lens mooi kunt vervullen, op voorwaarde natuurlijk dat je bereid bent om een beetje te bewegen om alles in beeld te krijgen.

Met een zeer royaal wijd open diafragma van f/1.8, stelt de Nikon 50mm f/1.8 je in staat om kwaliteitsfoto’s van de hand te maken bij weinig licht zonder een flitser nodig te hebben.

Een ander pluspunt is het stille, snel scherpgestelde AF-S-systeem om ervoor te zorgen dat je je onderwerpen kunt vergrendelen voordat het moment voorbij is.

Nikon 35mm f/1.8 DX | 1/640 f/1.8 ISO 100

De Nikon 50mm f/1.8 DX produceert geweldige bokeh (buiten focusgebied) | 1/640 f/1.8 ISO 100

Omdat het van consumentenkwaliteit is, voelt de lens een beetje plakkerig aan en de bouwkwaliteit komt bij lange na niet in de buurt van die van Nikon’s duurdere objectieven. Dat gezegd hebbende, is de 50mm f/1.8G echter zeker niet kwetsbaar en meer dan capabel bestand tegen dagelijks gebruik.

Het lichte gewicht van 185 g (6,6 oz.) betekent ook dat het de perfecte lens is om in een jaszak te gooien zonder veel na te denken. Als je het grootste deel van de dag een zwaardere, flexibelere zoomlens aan je camera hebt bevestigd, kun je snel overschakelen naar deze handige vijftig wanneer het licht begint te vallen … of voor momenten waarop u wilt profiteren van een wazige achtergrond.

Daarover gesproken, de bokeh die door dit objectief wordt geproduceerd, is indrukwekkend, vooral gezien de lage prijs. Dit maakt het een favoriet voor portretfotografen, of iedereen die de voorgrond / achtergrond moet kunnen vervagen om hun onderwerpen te laten ‘knallen’.

Met een prijskaartje van iets meer dan $ 200 is de 50mm f/1.8 FX een geweldige deal, vooral gezien het feit dat het tack scherp, in staat om te fotograferen bij weinig licht, en produceert mooie bokeh.

Het AF-S scherpstelsysteem is ook een leuke touch, dus echt, je krijgt een behoorlijk lieve deal als je besluit om de trekker over te halen 🙂

Alles bij elkaar is dit lens is een no-brainer en een die je moet krijgen, vooral als portretteren iets is dat je fantasie prikkelt.

Controleer de huidige prijs

Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 DX

Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 DX

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 10-20 mm (15-30 mm equivalent)
Gewicht: 227 g (8 oz.)
Grootte (Diameter x Lengte): 77 x 73 mm (3,03 inch x 2,87″)
Filter Diameter: 72 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,22 m (0,7 ft)

Controleer de huidige prijs

Als je probeert een fatsoenlijke set lenzen samen te stellen voor je Nikon D3300, is een die je zeker nodig hebt een ultragroothoekzoom zoals de Nikon 10-20mm f/4.5 – 5.6 DX.

Speciaal gemaakt voor DX-sensoren zoals die op de D3300, kunt u met deze lens leg het grote plaatje vast met gemak vanwege het brede brandpuntsbereik.

Je moet er echter rekening mee houden dat de 1,5x cropfactor van de DX-sensor het bereik een beetje aanscherpt, zodat het gezichtsveld van de 10-20mm DX uit de D3300 effectief 15-30mm is … wat zich nog steeds vertaalt naar ultragroothoek naar groothoek en een echt nuttig brandpuntsbereik.

Voor iets meer dan $ 300 is de Nikon 10-20mm f/4.5/5.6 DX absoluut aan de betaalbare kant van het lensspectrum en geweldige waar voor je geld.

Het wordt royaal begiftigd met VR (vibratiereductie), evenals het AF-P-scherpstelsysteem, die het beide in staat stellen om scherpere, schudvrije beelden Consequent.

Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 | 0.8sec f/5.3 ISO 100

De Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 is een betaalbare manier om geweldige beelden te maken | 0.8sec f/5.3 ISO 100 @ 17mm

Je kunt meestal groothoeklenzen fotograferen met veel langere sluitertijden dan ‘normale’ of telefoto’-brandpuntsafstanden, wat betekent dat je met deze lens een aantal behoorlijk waanzinnig lage ISO / sluitertijd handheld-opnamen bij weinig licht kunt verwachten, dankzij de extra VR, die verrassend goed presteert op een lens van deze prijs.

Op het gebied van scherpstellen is het ingebouwde AF-P scherpstelsysteem op de 10-20mm DX een focus-by-wire opstelling, omdat er geen fysieke verbinding bestaat. Als u aan de scherpstelknop draait, wordt eenvoudigschakeling geactiveerd die met de camera praat en de pulsmotor op de lens vertelt wat te doen.

Natuurlijk, zoals bij elke andere lens, zijn er een paar nadelen om mee te kampen. Men moet de firmware van uw D3300 bijwerken naar de nieuwste versie, omdat het AF-P-systeem niet werkt op oudere software.

Ook is er een aanzienlijke vervorming aan het 10mm-uiteinde, maar dit is gelukkig gemakkelijk te corrigeren in Lightroom, met slechts één klik op de knop (je kunt ook een ‘Lenscorrectie’-actie toepassen als importvoorinstelling).

Ten slotte moet je, zoals het geval is met de meeste Nikon-objectieven voor deze prijs, nogal voorzichtig zijn met de lensvatting van de Nikon 10-20mm f/4.5 – 5.6, omdat deze helaas van plastic is gemaakt.

Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 | 1/50 f/5.6 ISO100

Kom dichtbij met de Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 om mooie achtergrondonscherpte te produceren | 1/50 f/5.6 ISO100 @10mm

Afgezien van die kleine nadelen, kun je echter krachtige, meeslepende beelden produceren met het groothoekbrandpuntsbereik, en de uitstekende vibratiereductie zal je uit de problemen halen bij weinig licht.

Dit is een voordelige lens die je foto’s onderscheidt van al het andere dat met de Nikon D3300 is geproduceerd – het is niet verwonderlijk dat de groothoek vista-hashtags de meeste ‘hartjes’ op Instagram krijgen – iedereen houdt van een goede groothoeklandschapsfoto, en dit is een lens die ze kan produceren.

Controleer de huidige prijs

Nikon 85mm f/3.5 DX Micro

Nikon 85mm f/3.5 DX Macro

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 85 mm (127,5 mm equivalent)
Gewicht: 352 g (12,4 oz.)
Grootte (Diameter x Lengte): 73 x 98,5 mm (2,9 inch x 3,9″)
Filter Diameter: 52 mm
Minimale scherpstelafstand: 0.286 m (0.9 ft)

Controleer de huidige prijs

Nadat je een set lenzen hebt samengesteld die groothoek naar tele bedekken, is het tijd om de collectie af te ronden door een geweldige DX-macrolens te kopen.

De Nikon 85mm f/3.5 DX Macro is een prima keuze omdat hij zo goed werkt met je Nikon D3300.

Hoewel niet bepaald top van de lijn, is deze 85mm DX macro meer dan goed genoeg voor de serieuze amateur en zou een deskundige D3300-gebruiker in staat moeten stellen om afbeeldingen te bedenken die de aandacht van kijkers zullen trekken en vasthouden.

Macrobeelden bieden ons een perspectief op het leven dat we normaal niet zien, en wanneer de foto’s met de juiste vaardigheid zijn gemaakt, kunnen ze behoorlijk indrukwekkend zijn. Onder een macrolens kan zoiets gewoons en vertrouwds als een bloem of een insect veranderen in iets dat nog nooit eerder is gezien.

Net als telescopen kunnen macrolenzen de deur openen naar hele nieuwe vergezichten, hele nieuwe werelden om met je camera te verkennen. De Nikon 85mm f/3.5 DX Macro maakt dit betaalbaarder voor D3300 bezitters.

Een ding om op te merken – het is typisch voor macrofotografen om kleinere diafragma’s (f / 11 + ) te gebruiken om zoveel mogelijk scherp te stellen in hun beeld. Dit betekent dat de maximale diafragma’s van een macrolens grotendeels irrelevant zijn, zolang je maar voldoende licht hebt.

De Nikon D3300 kan comfortabel naar mid-range ISO’s worden geduwd, maar vanwege de beperkingen van de sensor moet alles in de drie cijfers worden vermeden. Dit betekent dat je ofwel veel licht (middagzon) of een flits / continue stroboscoop nodig hebt om je macro-opname te kunnen verlichten – stof tot nadenken voordat je op handen en knieën over die dode kever begint te gaan!

Met iets meer dan $ 550 is de Nikon 85mm DX macro niet bepaald wisselgeld, maar is nog steeds redelijk geprijsd wat macrolenzen betreft. Het is ook royaal begiftigd met VR- en AF-S-autofocus en kan reproduceren 1:1 beelden op een DX-sensor – dit is vrijwel essentieel voor een goede macrolens.

Wat de bouwkwaliteit betreft, is het belangrijk om in gedachten te houden dat sommige hoeken zijn gesneden om de prijs zo laag mogelijk te houden. Verwacht daarom een plastic lens te zien die niet veel misbruik zou maken als je hem niet goed behandelt.

Dat gezegd hebbende, is het echter de moeite waard om te onthouden dat een macrolens waarschijnlijk niet altijd op je camera wordt gehouden. Hoewel je deze lens kunt gebruiken om portretten in een handomdraai te maken, zal het relatief langzame (f / 3.5) diafragma het niet tot een vaste waarde voor je camera maken als een walk-around – mijn punt is dat het veilig in je tas kan rusten totdat het nodig is, en dus misschien niet hoeft te worden gebouwd als een tank.

Aan de andere kant maakt de Nikon 85mm DX macro zijn kunststof constructie goed met een geweldige ergonomie, typisch voor een kwaliteit Nikon lens. Het is gemakkelijk te hanteren en gemakkelijk te gebruiken. Met name handmatig scherpstellen is een fluitje van een cent en moet de schutter helpen de exacte focus te bepalen die nodig is voor het beeld – een ander essentieel kenmerk van een goede macrolens.

Alles bij elkaar genomen, zou deze lens een goede aanvulling zijn op je line-up, omdat het je een andere wereld om te verkennen.

Met een macrolens kunt u niet alleen de functionaliteit van uw camera maximaliseren, maar u kunt ook uw vaardigheden uitbreiden en uw creativiteit verbeteren.

Controleer de huidige prijs

Aanbevolen Nikon D3300 lenzen | Laatste woorden

Ondanks zijn facturering als een instapcamera, is de Nikon D3300 in staat om fantastische beelden in de juiste handen te produceren.

Het is perfect voor beginners, zelfs hier in 2023, en levert geweldige waar voor je geld – je kunt niet veel DSLR-camera’s van dit kaliber krijgen voor zo’n lage prijs.

Het is echter belangrijk om het meeste uit de 24,2 MP CMOS DX-sensor te halen door deze aan te sluiten goed glas tot het einde van je D3300. Een kitlens kan je alleen zo ver brengen (zie: waarom zijn kitlenzen slecht?) – pas als je begint te experimenteren met snelle primes en zooms van hogere kwaliteit, haal je echt het meeste uit de mogelijkheden van de camera.

Mijn advies is altijd om de beste camera te kopen die je je kunt veroorloven, en dan langzaam te investeren in een selectie lenzen (zie gids). Hoe meer u verschillende brandpuntsafstandlenzen gebruikt, kunt u snel een favoriet kiezen (brandpuntsafstand of brandpuntsbereik), waardoor u slimmere beslissingen kunt nemen.

Sommigen geven misschien de voorkeur aan de flexibiliteit van een zoom; anderen houden misschien van het creatieve potentieel van een snelle prime – je zult het nooit weten tenzij je experimenteer een beetje met alle keuzes die voor u beschikbaar zijn 😉

Heb ik iets gemist? Laat het me weten in de reacties hieronder, en bekijk ook onze handleidingen voor D3400-lenzen en D3200-lenzen.

Nikon-35mm-f1.8

Nikon 35mm f/1.8G DX

Meest betaalbare manier om afbeeldingen van hoge kwaliteit te krijgen (zelfs bij weinig licht), met prachtige achtergrondonscherpte. Dit is de eerste lens die je moet kopen voor je D3300.

Controleer de huidige prijs