Beste Nikon D3400 lenzen 2023

Afgelopen kerst heb ik een maand lang de Nikon D3400 getest en geconcludeerd dat het een fantastische camera is voor zowel beginners als enthousiaste fotografen.

Hoewel de industrie hier in 2023 misschien de voorkeur geeft aan het promoten van de nieuwste spiegelloze camera’s, heeft de bescheiden DSLR nog steeds een rol te spelen. Geweldige ergonomie… tactiele feedback… een ‘echte’ opname-ervaring – DSLR’s zoals de D3400 bieden iets dat modernere camera’s niet kunnen repliceren.

Eén ding is echter zeker: de prestaties van de Nikon D3400 zijn sterk afhankelijk van de lens die je eraan bevestigt. Genoegen nemen met een ondermaatse lens kan de mogelijkheden van de DX-sensor ernstig beperken – omgekeerd, als je het goed doet, produceer je beelden op professioneel niveau.

Nikon-35mm-f1.8

Nikon 35mm f/1.8G DX

Meest betaalbare manier om afbeeldingen van hoge kwaliteit te krijgen (zelfs bij weinig licht), met prachtige achtergrondonscherpte. Dit is een objectief dat prachtig combineert met de D3400.

Controleer de huidige prijs

Dit artikel behandelt welke lenzen in staat zijn om u verbluffende resultaten te geven met de D3400, van ultrabrede landschappen tot teleportretten en casual maar professioneel ogende algemene fotografie.

Ik heb deze lenzen met de hand gekozen omdat ze een fantastische balans bieden tussen beeldkwaliteit, algehele prestaties, draagbaarheid en betaalbaarheid, en uitstekend combineren met de D3400.

Inhoudsopgave

Beste Nikon D3400 lenzen in 2023

Beeld Product Functies
shk2-table__image Nikon 35mm f/1.8G DXBESTE ALLROUND PRIME
 • Geweldige Bokeh
 • Nuttige brandpuntsafstand
 • Geweldig bij weinig licht
 • Compact & Lichtgewicht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DXBESTE ALLROUND ZOOM
 • Indrukwekkend klein/licht
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Veelzijdig brandpuntsbereik
 • Vlijmscherp
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 85mm / 1.8 FXHET BESTE VOOR PORTRETTEN
 • Vlijmscherp
 • Mooie Bokeh
 • Verbazingwekkende beeldkwaliteit
 • Geweldig bij weinig licht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 50mm f/1.8 FXBESTE PRIJS PRIME
 • Geweldige waarde
 • Klein &lichtgewicht
 • Geweldige Bokeh
 • Geweldig bij weinig licht
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 DXBESTE GROOTHOEK
 • Indrukwekkend brandpuntsbereik
 • Compact & Lichtgewicht
 • Hoge beeldkwaliteit
 • Geweldige waarde
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon 85mm f/3.5 DX MIcroBESTE ALLROUND MACRO
 • Handmatige scherpstelling overschrijven
 • Levensgrote reproductie
 • Compact & Lichtgewicht
 • Enorm creatve-potentieel
Bekijk prijs →

Welke lenzen zijn compatibel met de Nikon D3400?

Welke lenzen compatibel met Nikon D3400

Alleen omdat de Nikon D3400 een DX body is, hoef je je niet te beperken tot alleen DX objectieven.

Nikon’s F-vatting, die in 1959 is gemaakt, is wat de D3400 gebruikt. Dit betekent dat de camera veel verschillende soorten Nikon (en lenzen van derden) kan accepteren!

Helaas zijn ze niet allemaal volledig compatibel met deze instap DSLR en zijn ze niet allemaal optimaal om het meeste uit je moderne camerabody te halen. De technologie voor meting, diafragmaregeling en autofocus is in de loop van de decennia aanzienlijk veranderd.

Met dat in gedachten is hier een korte uitsplitsing van welke soorten lenzen volledig compatibel zijn met de Nikon D3400, en welke niet:

1. Handmatige focus Nikon lenzen

Deze bieden natuurlijk geen autofocus en ze bieden ook geen volledige belichtingsmeting op de D3400 of een andere huidige Nikon DSLR op instapniveau. U moet handmatig scherpstellen en we raden u aan liveweergave en testopnamen te gebruiken om uw belichting te meten.

2. Oudere autofocuslenzen (AF-D, gewone “AF” -lenzen)

Deze objectieven zullen op de D3400 niet scherpstellen, omdat de camerabody een ingebouwde AF-motor mist die die objectieven nodig hebben.

3. Huidige generatie AF-S, AF-S G, & AF-P autofocus lenzen

Deze objectieven moeten allemaal volledig compatibel zijn met de Nikon D3400. U kunt genieten van de voordelen van Nikon’s nieuwste meet- en autofocustechnologie, en in sommige gevallen ook VR-vibratiereductie.

4. DX Nikon DSLR lenzen

Omdat het een “DX” formaat camerabody is met een APS-C (DX) sensor, is de D3400 vooral compatibel met Nikon DX lenzen. Je kunt ook nikon’s FX (full-frame) lenzen gebruiken.

DX-objectieven die exclusief compatibel zijn met de kleinere DX-sensor in de instap D3400, zijn echter niet volledig compatibel met FX full-frame Nikon camera’s.

Nikon D3400 Lens beoordelingen

Nikon 35mm f/1.8G DX

Nikon-Nikkor-35mm-DX-objectief

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 35 mm (50 mm equivalent)
Gewicht: 197 g (6.95 oz)
Grootte (Diameter x Lengte): 70 x 52,5 mm (2,8 inch x 2,1″)
Filter Diameter: 52 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,3 m (0,99 ft)

Controleer de huidige prijs

Op Nikon DX camerabody’s is de Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G met hun 1,5x crop factor sensorgrootte gelijk aan wat wordt beschouwd als de meest standaard brandpuntsafstand, namelijk 50mm op full-frame (FX) camera’s.

Omdat het een van de meest voorkomende brandpuntsafstanden van de lens is, had Nikon deze lens heel eenvoudig, compact, lichtgewicht en ook heel betaalbaar gemaakt. Met andere woorden, het is moeilijk om fout te gaan met deze lens!

Voor iets minder dan $ 200 gloednieuw, is de Nikon 35mm f / 1.8 G ED (test) een geweldige lens voor iedereen die op zoek is naar een beetje serieuzer over fotografie met hun D3400, maar toch op zoek is om te voorkomen dat de bank breekt.

Deze normale lens, vergeleken met de Nikon 18-55mm f/3.5-5.6 DX “kit” lens die waarschijnlijk bij je D3400 in de doos zat, biedt een diafragma dat meer dan twee stops lichtsterker is, bij f/1.8.

Hiermee kunt u prachtige foto’s maken, zelfs bij weinig licht, en het stelt u ook in staat om afbeeldingen met een meer selectieve focus vast te leggen, wat betekent dat u vervaging van de achtergrond en voorgrond, zodat de nadruk op het onderwerp wordt gelegd.

Nikon 35mm 1.8 DX

De Nikon 35mm f/1.8 vertoont mooie bokeh | 1/640 f/13 ISO400

Aangezien dit een DX lens is, zal deze niet volledig compatibel zijn met een FX full-frame Nikon DSLR of Z-serie spiegelloze camera.

Dus als je serieus genoeg bent over fotografie dat je denkt dat je ergens in de nabije toekomst een FX full-frame camera zou kunnen kopen, wil je deze lens misschien vermijden en in plaats daarvan de Nikon 50mm f / 1.8 G krijgen, of de FX-versie van de Nikon 35mm f / 1.8 G (hier getest), omdat beide full-frame lenzen zijn die nog steeds compatibel zijn met FX-body’s.

Natuurlijk zorgt de full-frame sensor ervoor dat al je brandpuntsafstanden een beetje breder aanvoelen, dus onthoud dat – bekijk onze gids voor 35 mm versus 50 mm voor meer informatie.

Niettemin, als je nog minstens een jaar of zo bij je D3400 blijft, kan de Nikon 35mm f/1.8 DX vooral handig zijn voor het vastleggen van portretten (zowel full-length als mid-length) en elke openhartige journalistieke situatie, naast vele andere dingen.

Ik raad altijd aan om een prime lens te kopen, vooral voor degenen die net hun tenen in fotografie dompelen, en dit is een leuke, betaalbare optie.

Het is gewoon een geweldige walk-around lens, of je het nu “simpel wilt houden” om redenen van creatieve inspiratie of voor draagbaarheid; deze lens heeft je gedekt!

Controleer de huidige prijs

Nikon 18-300mm f/3.5-5.6 DX

Nikon-18-300-35-63-DX-objectief

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 18-300 mm (27-450 mm equivalent)
Gewicht: 550 g (19,4 oz)
Grootte (Diameter x Lengte): 78,5 x 99 mm (3,1 inch x 3,9″)
Filter Diameter: 67 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,48 m (1,6 ft)

Controleer de huidige prijs

Soms is de perfecte lens wat bekend staat als een superzoom. Dit soort lenzen zijn geweldig voor elke situatie waarinre je kunt gewoon niet van lens wisselen, en toch heb je de veelzijdigheid van zowel groothoek- als telefoto (inderdaad, supertele!) brandpuntsafstanden nodig.

De Nikon AFS-DX Nikkor 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR lens is een van de beste keuzes van superzooms die volledig compatibel en geoptimaliseerd zijn voor de Nikon D3400 (het is ook een populaire keuze voor de D3500).

Misschien is het gewoon niet praktisch voor je om van lens te wisselen. U kunt bijvoorbeeld op een boot zitten met oceaannevel die op u spuit.

Of je kunt gewoon licht reizen en geen extra ruimte in je tas hebben voor extra lenzen.

Hoe dan ook, een zoomlens die bijna elke nuttige brandpuntsafstand bestrijkt, kan een uitkomst zijn en zelfs goed combineren met instapcamera’s zoals de D3400 (zie gids).

Nikon 18-300mm beeld

Met de Nikon 18-300mm kun je dichtbij en persoonlijk komen zonder je voeten | 1/1000 f/5.6 ISO800 op 210mm

Met het Nikkor 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR-superzoomobjectief kun je van een groothoekweergave naar een smalle close-up, ingezoomde weergave gaan, gewoon door aan je zoomring te draaien.

Natuurlijk zal het niet bij elke brandpuntsafstand zo scherp zijn als een prime-lens bij diezelfde brandpuntsafstand, maar het is nog steeds indrukwekkend scherp, geloof het of niet, en is in staat tot zeer hoogwaardig Resultaten.

De VR-beeldstabilisatiefunctie helpt je ook om scherpe beelden te maken, zelfs als je sluitertijd een beetje te lang is wanneer je in de hand fotografeert.

Controleer de huidige prijs

Nikon 85mm f/1.8G FX

Nikon-Nikkor-85mm-f18-FX-portret-objectief

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 85 mm (127,5 mm equivalent)
Gewicht: 351.3 g (12.39 oz.)
Grootte (Diameter x Lengte): 80 x 73 mm (3,1 inch x 2,9″)
Filter Diameter: 67 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,8 m (2,6 ft)

Controleer de huidige prijs

Als je echt van portretfotografie of een ander type telefotografie houdt waarbij ondiepe scherptediepte (onscherpe achtergronden) en snelle sluitertijden erg handig zijn, dan moet je zeker de Nikon AF-S Nikkor 85mm f/1.8 G (FX) lens overwegen.

Deze lens zal, wanneer gemonteerd op de Nikon D3400, ongeveer gelijk zijn aan een 120mm of 135mm lens gemonteerd op een full-frame camera, waardoor het een ideale lens is voor het bereiken van dat extra beetje achtergrondvervaging en “bereik” in vergelijking met een 35mm of 50mm lens.

Zo is de Nikon 85mm fantastisch voor head-shots op DX camerabody’s zoals de Nikon D3400.

Nikon-85mm-f1.8-G-Sample-Afbeelding

Nikon 85mm f/1.8 | © Mattheus Saville

De relatief tele brandpuntsafstand stelt je in staat om onderwerpen vanaf een comfortabele afstand te fotograferen, en vermijd gezichtsvervormingen naar de neus of het voorhoofd, terwijl je je nog steeds dicht bij het onderwerp in het algemeen voelt.

De Nikon 85mm f/1.8 G is een van mijn favoriete investeringen geweest, op zowel DX- als FX-camera’s eigenlijk, en hij is zwaar gebruikt op beide soorten body’s voor alle soorten fotografie.

T is zeer scherp, de autofocus is zeer betrouwbaar en over het algemeen is hij eigenlijk extreem duurzaam gebouwd, ondanks de plastic buitenkant. De mijne heeft veel misbruik overleefd en maakt nog steeds geweldige foto’s!

Controleer de huidige prijs

Nikon 50mm f/1.8 G

Nikon-Nikkor-50mm-18-objectief

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 50 mm (75 mm equivalent)
Gewicht: 185 g (6,6 oz.)
Grootte (Diameter x Lengte): 72 x 52,5 mm (2,8 inch x 2,1″)
Filter Diameter: 58 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,45 m (1,5 ft)

Controleer de huidige prijs

De Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G lens is de allround standaard brandpuntsafstand lens voor full frame camera’s, dus op de DX formaat sensor van de Nikon D3400 zal deze ongeveer gelijk zijn aan 75mm.

Deze brandpuntsafstand is best handig voor portretten van medium-close, van full-body tot chest-up afstanden, waardoor het net zo’n nuttig objectief is als de eerder genoemde Nikon 35mm f/1.8 DX.

Kiezen tussen dit objectief en de 35mm f/1.8 DX is eigenlijk gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Als je je onderwerpen net iets meer afstand wilt geven, koop dan deze 50mm.

Als je liever een beetje dichter bij je onderwerpen komt, voor meer intieme gevoelsfoto’s, overweeg dan in plaats daarvan een 35mm prime. Beide stijlen van fotografie kunnen resulteren in prachtige beelden!

Nikon D3400 lens test

Mooie onderwerpscheiding kan worden bereikt met de Nikon 50mm f/1.8 | 1/640 f/1.8 ISO100

Deze lens heeft ook het voordeel dat het toekomstbestendig voor die fotografen die misschien op zoek zijn naar een FX full-frame camerabody. Hoewel als je van de lichte telehoek van deze lens houdt, je misschien merkt dat je een 85 mm prime wilt als je toch een FX-camera krijgt.

Nogmaals, overweeg je eigen persoonlijke opnamestijl en beslis op basis van hoe dicht je bij je onderwerpen wilt zijn, of hoeveel “bereik” je in je lens wilt hebben.

Controleer de huidige prijs

Nikon 10-20mm f/4.5-5.6 DX

Nikon-10-20mm-45-56-DX-ultra-groothoeklens

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 10-20 mm (15-30 mm equivalent)
Gewicht: 227 g (8 oz.)
Grootte (Diameter x Lengte): 77 x 73 mm (3,03 inch x 2,87″)
Filter Diameter: 72 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,22 m (0,7 ft)

Controleer de huidige prijs

De Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR lens is verre van een “standaard” zoombereik, met zijn 10-20mm brandpuntsbereik dat classificeert als echt “ultragroothoek”.

Dit maakt het een perfecte Nikon-groothoeklens voor het vastleggen van verbluffende landschapsfoto’s of een schilderachtige groothoekweergave, binnen of buiten.

Ik waardeer deze lens vooral voor hoe verrassend compact en betaalbaarnog ongelooflijk scherp dat is het ook.

Het is ook vermeldenswaard dat wanneer je aan de brede kant wordt geschoten, je een aantal intense beelden kunt maken waar de kijker zich voelt Ondergedompeld in de opname, zoals in het onderstaande voorbeeld.

De Nikon 10-20mm is een leuk objectief dat een werkelijk uniek perspectief biedt | 1/30 f/5.6 ISO1400

Vergeleken met een full-frame equivalente lens, vooral een met een zeer snel diafragma, is deze 10-20mm DX lens absoluut klein en zeker een van de meest draagbare opties op de markt, inclusief zowel DSLR als spiegelloze opties!

Als je van reizen houdt, of landschappen of andere soorten “scapes” fotografeert, en je hebt al een lens voor het middenbereik, zoals de 18-55mm DX-kitlens of de 35mm f/1.8 DX, dan is de Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR DX een perfecte groothoek aanvulling op uw cameratas.

Controleer de huidige prijs

Bonus – Beste Nikon Macro Lens

Nikon 85mm f/3.5 DX Micro

Nikon-Nikkor-85mm-Micro-Macro-DX-objectief

Bekijk meer beoordelingen

Brandpuntsafstand: 85 mm (127,5 mm equivalent)
Gewicht: 352 g (12,4 oz.)
Grootte (Diameter x Lengte): 73 x 98,5 mm (2,9 inch x 3,9″)
Filter Diameter: 52 mm
Minimale scherpstelafstand: 0.286 m (0.9 ft)

Controleer de huidige prijs

Macrofotografie kan ontzettend leuk zijn en kan leiden tot werkelijk unieke beelden.

Als je het leuk vindt om echt close te worden met zeer kleine onderwerpen en ze te fotograferen om er groot uit te zien in je beeldkader, overweeg dan de Nikon AF-S DX Micro Nikkor 85mm f/ 3.5G ED VR-lens.

Nogmaals, de brandpuntsafstand wanneer gemonteerd op de DX Nikon D3400 geeft een licht telefotobeeld, wat perfect is voor eenvoudigere close-up macrobeelden.

Het hebben van een matige telebrandpuntsafstand voor uw macrofotografiecamera is uiterst nuttig omdat u hiermee beelden met een hoge vergroting kunt maken zonder dat uw lens zo dicht bij het onderwerp komt dat deze een schaduw werpt of een live onderwerp verstoort.

Als het goed wordt gedaan, zijn macrobeelden erg indrukwekkend, simpelweg omdat deze specialistische lenzen ons een beeld laten zien dat we normaal niet zien. Een close-up van zoiets eenvoudigs als een bug kan vaak iets heel ongelooflijks zijn.

Macrolenzen kunnen de deur openen naar nieuwe creatieve mogelijkheden met je camera, waardoor je een andere wereld krijgt om te verkennen. De 85mm is een prima macrolens nikon bezitters zullen genieten van het fotograferen.

Opmerking: Nikon noemt hun macrolenzen “Micro” lenzen omdat dat eigenlijk de meer wetenschappelijk accurate term is. Simpel gezegd, “Micro” verwijst naar kleine dingen, terwijl “Macro” verwijst naar grote dingen.

Controleer de huidige prijs

Veelgestelde vragen

Welke lenzen zijn compatibel met Nikon d3400?

De Nikon D3400 is een APS-C sensor camera, ook wel bekend als een ‘DX’ camera. Dit betekent dat elke Nikon APS-C (DX) lens, evenals elke Nikon full frame (FX) lens erop kan worden gebruikt.

Welke lens is het beste voor Nikon d3400?

Dit hangt af van uw beoogde gebruik – geen enkele lens is geschikt voor elke fotograaf, maar als we moest kiezen, de Nikkor 35mm f/1.8G zou onze eerste keuze zijn.

Werkt de AF S-lens op de D3400?

AF-S objectieven gebruiken Nikon’s Silent Wave Motor (SWM) en vertrouwen op rotatie-energie om de optiek van een lens scherp te stellen. AF-S is het universele Nikon autofocus lenssysteem en werkt als zodanig op alle DSLR camera’s inclusief de D3400.

Aanbevolen Nikon D3400 lenzen | Laatste woorden

Ik heb een maand lang de Nikon D3400 gefotografeerd en heb echt genoten van de ervaring. Hoewel ik verschillende camera’s bezit die meer dan 3x de prijs van de D3400 kosten, ontdekte ik dat ik een vergelijkbaar beeld kon bereiken ondanks dat het een ‘instapmodel’ camera werd genoemd.

Misschien heb je de D3400 gekocht als een vorm van ‘bundel’, wat niet per se een slechte zaak is. Om echter echt het meeste uit die uitstekende DX-sensor te halen, raad ik je aan om ten minste één van de lenzen in deze lijst op de voorkant van je camera te plakken!

In een ideale wereld heb je een groothoeklens, een telefotolens en een snelle prime – met die 3 kun je vrijwel alles fotograferen … tenzij macrofotografie natuurlijk jouw ding is, daarom heb ik daar hierboven ook de optie voor opgenomen.

Wat je lenskeuze voor de D3400 ook is, het doel is om naar buiten te gaan en te fotograferen. Het is Nikon’s kleinste, lichtste DSLR camerabody, dus combineer hem met een mooie lichte lens en heb hem zoveel mogelijk bij je.

Laat het me weten in de comments als je het eens bent met deze selectie of als je denkt dat er nog een geweldige lens is die ik heb gemist.

Je kunt ook onze lensaanbevelingen voor de D3300 en D3200 bekijken.

Nikon-35mm-f1.8

Nikon 35mm f/1.8G DX

Meest betaalbare manier om afbeeldingen van hoge kwaliteit te krijgen (zelfs bij weinig licht), met prachtige achtergrondonscherpte. Dit is een objectief dat prachtig combineert met de D3400.

Controleer de huidige prijs