beste nikon groothoeklenzen

Groothoeklenzen leggen grotere beelden vast dan normaal, waardoor je hele grote onderwerpen in beeld kunt persen. Ze kunnen van onschatbare waarde zijn, of je nu een groot gebouw, een krap interieur, een prachtig landschapsbeeld of zelfs gewoon een grote groepsfoto probeert te fotograferen.

Ze zijn ook ideaal als je letterlijk niet verder terug kunt gaan en zijn de standaardkit van makelaars en makelaars die een kamer groter willen laten lijken dan hij in werkelijkheid is.

De meeste kitlenzen bevatten een basisgroothoekdekking die overeenkomt met een brandpuntsafstand van 28 mm, maar dit is slechts een startpunt in de wereld van groothoekfotografie. Ultragroothoeklenzen laten je nog meer in het montuur knijpen en kunnen spectaculaire resultaten opleveren.

Dus als je van landschaps- of architectuurfotografie houdt of regelmatig merkt dat je een stap terug moet doen om de gewenste opname binnen te knijpen, koop dan een ultragroothoeklens. Onderstaande modellen zijn allemaal ideaal.

 

Beste Nikon groothoeklenzen

Sigma 14-24mm f2.8 ART test

De Sigma 14-24mm f2.8 Art is een van de beste ultragroothoekzoomlenzen voor Canon en Nikon DSLR’s, en is ook een optie voor Sony spiegelloze bezitters via een adapter. Het kan zeer scherpe en onvervormde beelden produceren, maar je moet aan het korte eind stoppen om het effect van astigmatisme en veldkromming te verminderen (althans op mijn exemplaar). Het wordt geleverd met de optie om de lens aan te passen aan verschillende vattingen en het heeft een zeer grondige weersafdichting. Hij is groot en zwaar en biedt geen filterdraad maar dat is par voor de cursus met alle ultragroothoekzooms met groot diafragma. Sterk aanbevolen.

Bekijk de prijzen van de Sigma 14-24mm f2.8 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 8-15mm f3.5-4.5 fisheye test

Dit is een unieke lens voor Nikon DSLR’s: het is een fisheye, het is een zoom en het gaat tot 8 mm brandpuntsafstand en produceert volledig cirkelvormige beelden op full-frame / FX-body’s. Deze combinatie was voorheen niet beschikbaar voor Nikon-fotografen. Het is ook de enige fisheye van Nikon die automatisch kan scherpstellen op D3x00 en D5x00 body’s. Het is goed afgedicht tegen de elementen, zet weg met de mechanische diafragmakoppeling en voegt vuilafstotende fluorcoating toe aan de voor- en achterste lenselementen. Maar het allerbelangrijkste: de optische prestaties zijn zeer overtuigend boven die van zowel Nikon fixed focal fisheyes als de fisheye zoom van Tokina. Ja, de lens heeft zijn prijs, maar vervangt effectief drie fisheye-lenzen met vast brandpunt en is dus het meest veelzijdige hulpmiddel. Voeg daar een rustige en betrouwbare focus en een gematigd formaat en gewicht aan toe en je krijgt een pakket dat duidelijk een Highly Recommended verdient.

Bekijk prijzen op de Nikon 8-15mm Fisheye bij Amazon, B&H, Adorama, Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 28mm f1.4E test

Nikon’s nieuwe 28mm f1.4 lens presteert beter dan zijn 24mm en 35mm f1.4 broers en zussen. Het kan wat magenta haloing/loCA vertonen en men zou zich een betere resolutie van fijne details aan de rand van de DX beeldcirkel kunnen wensen. Maar dit knaagt aan een zeer hoog niveau. Het objectief produceert een uitstekende resolutie van fijne details in het centrum, heeft een vrij zachte Bokeh voor een groothoeklens en is bestand tegen overstraling en verblinding. Voeg daar een rustige en betrouwbare focus, een goede verharding tegen de elementen en een gematigd formaat en gewicht aan toe en je krijgt een pakket dat duidelijk een Highly Recommended verdient. De nieuwe Nikon 28/1.4E is zijn prijs dus meer dan waard.

Bekijk de prijzen van de Nikon 28mm f1.4E bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 12-24mm f4 Art test

Sigma’s nieuwe 12-24/4.0 zoom is een zeer competente lens: de optische prestaties zijn daarboven met de referentie 15-30mm zoom van Tamron, het heeft slechts kleine vervormingen en biedt uiteindelijk een constante f4.0 brandpuntsverhouding – hoewel f2.8 nog mooier zou zijn geweest. Het belangrijkste is dat het daalt tot een brandpuntsafstand van 12 mm met een beeldhoek van maar liefst 122 graden, die alleen wordt overtroffen door Canon’s 11-24 mm f4.0-lens voor bijna twee keer de prijs. Dus hoewel de nieuwe Sigma niet bepaald goedkoop is, verdient hij een Highly Recommended rating.

Check prijzen op de Sigma 12-24mm f4 ART bij Amazon, B&H, Adorama, of koop een exemplaar van mijn In Camera boek of trakteer me op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 24-35mm f2 Art test

Als u op zoek bent naar een groothoeklens op een full-frame body, kunt u de Sigma 24-35 / 2.0 DG HSM Art als de ideale kandidaat beschouwen: deze bestrijkt drie gebruikelijke brandpuntsafstanden (24/28 /35 mm) in één heldere f2.0-zoom die presteert zoals u zou verwachten van een lid van Sigma’s veelgeprezen “Art” -serie: het is scherp bij alle brandpuntsafstanden, heeft relatief weinig lichtafval voor zo’n groothoeklens en vertoont slechts weinig longitudinale CA’s en matige coma. De bouwkwaliteit ondersteunt Sigma’s claim om een lens te hebben ontwikkeld en vervaardigd volgens professionele normen, hoewel er geen weersafdichting is bij de lensvatting. Maar verder speelt de Sigma 24-35mm f2.0 DG HSM Art op een zeer hoog niveau en verdient als zodanig onze Highly Recommended rating.

Bekijk de prijzen van de Sigma 24-35mm f2 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 24mm f1.4G test

De Nikon AF-S 24/1.4G ED is een waardig lid van Nikon’s professionele lijn van f1.4 primes. Wijd open vertoont het een zachte degradatie van scherpte naar de hoeken van een volformaat sensor zonder de uitgesproken dip op de DX-hoeken die sommige modernere ontwerpen weergeven. En het heeft maar weinig stoppen nodig om zeer goede resultaten te produceren op een 36MP-sensor. Maar sinds 2015 is er zware concurrentie van de Sigma 24/1.4 Art die minder coma, minder loCA, minder vervormingen en scherper beeldcentrum levert tegen een prijs die 1000 EUR lager ligt. En met een build die er (althans van buitenaf) stoerder uitziet dan die van Nikon – op de ontbrekende weersafdichting na. Maar de Nikon levert desondanks indrukwekkende prestaties en heeft waarschijnlijk een voordeel met betrekking tot bruikbaarheid op de lange termijn, wat een beslissende factor kan zijn voor professionals. Dit, samen met de uniforme prestaties, levert de “oude” Nikon-lens een highly recommended rating op, maar als je geen weerbestendige afdichting nodig hebt, levert de Sigma 24mm f1.4 ART uitstekende resultaten en vertegenwoordigt hij een grote waarde.

Bekijk de prijzen van de Nikon 24mm f1.4G bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 20mm f1.4 Art test

De Sigma 20/1.4G Art is de nieuwste lens in Sigma’s line-up van groothoek “Art” lenzen. Je kunt opnames maken met beeldkwaliteit die nog niet zo lang geleden onmogelijk waren bij een wijd open diafragma van f1.4. Het heeft relatief weinig lichtafval voor zo’n groothoeklens en vertoont slechts weinig longitudinale CA’s en matige coma. Bovendien is de weerstand tegen overstraling en verblinding redelijk goed, wat vrij belangrijk is voor zo’n groothoeklens. De bouwkwaliteit en het nieuwe ontwerp ondersteunen Sigma’s claim een lens te hebben ontwikkeld en geproduceerd volgens professionele normen. Alleen de incidentele missers van de AF (bij het gebruik van fasedetectie autofocus op mijn D810) maakten me een beetje nerveus. Maar dit kan een individueel probleem van mijn exemplaar zijn, of een probleem wanneer het op een D810 is gemonteerd.
Ongeacht de body moet je het echter doen zonder een standaard filterdraad en er is geen weerafdichting bij de lensvatting, wat een beetje misplaatst lijkt voor een lens gericht op professionals. Maar verder speelt de Sigma 20mm f1.4 DG HSM Art op een zeer hoog niveau en verdient als zodanig onze Highly Recommended rating.

Bekijk de prijzen van de Sigma 20mm f1.4 ART bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 24mm f1.4 Art test

De Sigma 24/1.4G Art is een andere winnaar in Sigma’s line-up van groothoek “Art” lenzen. Je kunt foto’s maken met een beeldkwaliteit waarvan je zou denken dat ze onmogelijk waren bij een wijd open diafragma van f1.4. Het heeft lage vervormingen, normale lichtafval, weinig longitudinale CA’s, plus een snelle en betrouwbare AF (na enige afstemming met het USB-dock). En de bouwkwaliteit en het nieuwe ontwerp ondersteunen Sigma’s claim een lens te hebben ontwikkeld en geproduceerd volgens professionele normen. Ik was behoorlijk onder de indruk om te zien dat dit objectief de optische prestaties van de eerbiedwaardige Nikon AF-S 24mm f/1.4G in bijna elk aspect overtreft. Behalve deze dip in APS-C/DX hoekprestaties op korte afstand. En ik mis de weersafdichting bij de lensvatting die een beetje misplaatst lijkt voor een lens gericht op professionals. Maar verder speelt de Sigma 24mm f1.4 DG HSM Art op een zeer hoog niveau – en hij levert deze indrukwekkende prestaties tegen een prijs die veel lager is dan de 24mm f1.4 modellen van Nikon of Canon. Dit levert de nieuwe Sigma lens duidelijk onze Highly Recommended rating op.

Bekijk de prijzen van de Sigma 24mm f1.4 ART bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 35mm f1.8 VC test

De nieuwe Tamron 35/1.8 VC is een zeer veelzijdig en interessant objectief: het biedt een snel f/1.8 diafragma in combinatie met beeldstabilisatie die goed is voor twee stops in mijn tests. Dat zorgt ervoor dat dit objectief het langer volhoudt in slecht verlichte situaties. Het produceert scherpe imveroudert tot in de hoek van een volformaat sensor en kan dicht scherpstellen tot een vergroting van 1:2.5, wat ideaal is voor het vastleggen van kleine onderwerpen. Bovendien is het relatief klein en licht. Het enige wat tegen een Highly Recommended staat zijn de kleurafwijkingen van dit objectief die soms behoorlijk smerig kunnen zijn. Maar de Tamron 35/1.8 VC verdient duidelijk een Aanrader. Wat betreft de prestaties lijkt de prijs van dit objectief oké al lijkt het in vergelijking met de Sigma 35/1.4 Art en Tamrons eigen 24-70/2.8 VC wat aan de hoge kant.

Bekijk de prijzen van de Tamron 35mm f1.8 bij Amazon, B&H of Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron SP 15-30mm f2.8 VC test

Tamron’s 15-30/2.8 Di VC USD heeft veel te bieden: het bereik is erg praktisch voor een groothoekzoom en vanaf 15 mm laat het je bijna nooit te wensen over. En een constant diafragma van f2.8 plus een zeer goede beeldstabilisatie maakt het een zeer aantrekkelijke propositie voor diegenen die niet de hele dag een statief bij zich dragen en binnenshuis of bij weinig licht foto’s moeten maken. Maak dit af met een beeldkwaliteit die de eens zo koning van de heuvel, de beroemde Nikon AF-S 14-24/2.8, in bijna elk aspect overtreft tegen een lagere prijs en je hebt een objectief dat duidelijk een Highly Recommended verdient. Er zijn in mijn ogen maar twee nadelen: de bulk/het gewicht en dat je geen filters kunt gebruiken. Maar toch: voor mij is dit de nieuwe referentie in de ultragroothoek full-frame zoomklasse. Zorg er wel voor dat je een goed gecentreerd exemplaar krijgt.

Bekijk de prijzen van de Tamron 15-30mm f2.8 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 20mm f1.8G test

Goede punten: Goede tot zeer goede prestaties op grotere afstanden zelfs wijd open; stille en betrouwbare AF-werking; weersafdichting bij de lensvatting.
Slechte punten: Groene schets / halo’s op de achtergrond bij het fotograferen wijd open; moet diafragmeren tot f5.6 om kritische scherpte over het volledige frame te bereiken.

Bekijk de prijzen van de Nikon 20mm f1.8G bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 16-35mm f4G VR test

“Stuck in the middle” komt in me op: De Nikon 16-35/4.0G VR heeft veel te bieden: het zoombereik is erg praktisch voor een groothoekzoom, en beginnen bij 16mm, niet 18mm zoals andere alternatieven doen, is ook een klein pluspunt. Plus een constant diafragma en beeldstabilisatie maken het een propositie die behoorlijk aantrekkelijk zou zijn, ware het niet voor de enigszins teleurstellende prestaties, vooral gezien de prijs.
Voor een lens die bijna 1000 EUR kost, had ik een betere beeldkwaliteit verwacht – zo simpel is het. Het is ook niet de lichtste en kleinste zoom in dit bereik. Toch is het op zichzelf gewaardeerd een waardige compacte groothoekzoom voor degenen die beginnen in FX-land of hun opties open willen houden voor een toekomstige upgrade naar een FX-body. Het heeft een vergelijkbare optische prestatie als de goedkopere 18-35 / 3.5-4.5 plus biedt beeldstabilisatie, een korter 16 mm plus constant f4 diafragma voor zijn hogere prijs.

Bekijk de prijzen van de Nikon 16-35mm f4G bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 35mm f1.8G test

De Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED is al met al een vrij veelzijdig objectief: hij is licht en vrij klein, produceert beelden die scherp en contrastrijk zijn (tenzij je in de extreme FX-hoeken kijkt) zelfs wijd open, is overstralingsbestendig, levert een maximale vergroting van 1:4 en heeft een groot f/1.8 diafragma om meer licht te verzamelen onder veeleisende situaties en stelt je in staat om je onderwerp beter te isoleren van afleidende achtergrond. Bovendien biedt het dekking van de full-frame beeldcirkel, zodat u deze lens kunt behouden als u upgradet van een Nikon DX-body naar een FX-body. Ik kan deze lens dus van harte aanbevelen.

Bekijk de prijzen van de Nikon 35mm f1.8G ED bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 14-24mm f2.8G test

Als je een ultragroothoekzoom voor je FX-body wilt of nodig hebt die de hoogste prestaties levert met een professionele bouw en een constant f2.8 diafragma, is er maar één keuze: de Nikon AF-S 14-24mm f2.8G! Goede punten: Goede tot uitstekende kwaliteit over de FX-beeldcirkel; weersafdichting; stille en snelle AF-werking; stevige bouwkwaliteit. Slechte punten: Gevoelig voor overstraling; geen filterdraad; hoge prijs; bescheiden zoombereik.

Bekijk de prijzen van de Nikon 14-24mm f2.8 G bij Amazon, B&H of Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek of treet me op aan een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 18-35mm f3.5-4.5G test

Licht, compact en redelijk geprijsd deze lens dekt de meeste situaties aan de brede kant die een eigenaar van een full-frame DSLR zou kunnen tegenkomen. Het is een perfecte match voor een D600 en heeft zelfs genoeg oplossend vermogen voor een 36MP D800 als je een beetje diafragmeert. Over het algemeen is het een waardige compacte groothoekzoom voor degenen die beginnen in FX-land of hun opties open willen houden voor een toekomstige upgrade naar een FX-body. Goede punten: Goede beeldkwaliteit in de DX beeldcirkel; weersafdichting bij de lensvatting; stille AF-werking; klein pakket; redelijk geprijsd. Slechte punten: Moet diafragmeren tot f8 om goede FX-bochten te produceren; tonvormige vervormingen op 18mm moeilijk te corrigeren; langzame AF.

Bekijk de prijzen van de Nikon 18-35mm f3.5-4.5 G bij Amazon, B&H of Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 35mm f1.4 Art test

De Sigma 35/1.4 DG HSM is een zeer spannend objectief. Je kunt foto’s maken met een beeldkwaliteit waarvan je zou denken dat ze onmogelijk waren bij een wijd open diafragma van f1.4. Plus de bouwkwaliteit en het nieuwe ontwerp ondersteunen Sigma’s claim om een lens te hebben ontwikkeld en geproduceerd volgens professionele normen. Ik was behoorlijk geschrokken om te zien dat dit objectief de optische prestaties van de eerbiedwaardige Nikon AF-S 35mm f/1.4G overtrof qua scherpte.
Maar in andere opzichten blijft het iets achter bij Nikon’s vlaggenschip: weergave van onscherpe onderwerpen op de achtergrond is iets nerveuzer dan van de Nikkor die ook een hogere weerstand tegen overstraling en verblinding laat zien. Er is ook geen weersafdichting die een beetje misplaatst lijkt voor een lens gericht op professionals. Maar let wel, zelfs in deze aspecten van lensprestaties speelt de Sigma op een zeer hoog niveau – en hij levert deze indrukwekkende prestaties tegen een prijs die veel lager is dan de 35 mm f1.4-modellen van Nikon, Canon of Sony.

Bekijk de prijzen van de Sigma 35mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 28mm f1.8G test

De Nikon 28/1.8G is een goed objectief, maar goedkoop is het niet. Inderdaad is de prijs misschien wel de grootste teleurstelling voor potentiële kopers van dit objectief. De prestaties zijn redelijk goed, maar je moet diafragmeren tot f4.0 of zelfs f5.6 voor de scherpste resultaten over het hele frame, en als je sample op de mijne lijkt, moet je ook corrigeren voor een focusverschuiving omdat het diafragma gesloten is om vlekkeloze prestaties te krijgen. Over het algemeen is het een waardige aanvulling op het huidige aanbod van korte priemgetallen, maar de gebreken ervan verhinderen onze topprijs; Ik kan het echter nog steeds een aanbevolen beoordeling toekennen.

Bekijk de prijzen van de Nikon AF-S 28mm f1.8G bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!