Beste Nikon telelenzen

Wil je dicht bij een ver onderwerp komen, dan heb je een telelens nodig. Deze zijn ideaal voor sport- en natuurfotografie, samen met het vastleggen van openhartige foto’s van mensen op afstand. Ze zijn ook geweldig om dichter bij details te komen in zowel natuurlijke als stedelijke omgevingen die verloren gaan in een groter zicht. Hun brede flexibiliteit in combinatie met de wens om dichterbij te zoomen dan een standaard kitlens maakt een telemodel de natuurlijke keuze wanneer de meeste mensen beginnen te winkelen voor een tweede lens. Er is een grote verscheidenheid aan telelenzen en de eerste vraag die je jezelf moet stellen, is hoe dicht je bij je onderwerp wilt komen. Als u portretten of acties op korte afstand maakt, is een zoom in het equivalente bereik van 70-200 mm ideaal.

Als je echter dichter bij actie in het middensegment wilt komen of dieren in het wild wilt fotograferen, dan wil je minstens 300 mm tot je beschikking hebben, en als je echt in het wild komt, en vooral vogelfotografie, wil je de langste lens die je je kunt veroorloven. Hoewel de natuurlijke wens voor veel mensen is om altijd voor een zoomlens te gaan, sluit je vaste priemgetallen niet uit. Als je altijd inzoomt op de maximale brandpuntsafstand, mis je geen flexibiliteit, maar geniet je van een lens die doorgaans superieur is in algehele kwaliteit.

Iedereen die actie fotografeert of bij weinig licht werkt, zal ook een lens met een groter diafragma waarderen, aangegeven door een klein f-getal, zoals f2.8. Deze kunnen de lens groter, zwaarder en duurder maken dan modellen met gemiddelde diafragma’s, maar hebben het grote voordeel dat ze meer licht verzamelen. Hierdoor kunnen snellere sluitertijden worden geselecteerd, waardoor u op zijn beurt de actie beter kunt bevriezen of camerabewegingen kunt verminderen zonder de gevoeligheid van uw camera te hoeven verhogen en de beeldkwaliteit in gevaar te brengen. Met kleinere f-nummers kunt u ook een grotere vervaging op achtergronden bereiken, wat wenselijk is bij veel actie-, dieren in het wild of verre portretfoto’s.

Beste Nikon telelenzen

Sigma 105mm f1.4 Art test

Met de 105mm f1.4 ART heeft Sigma een van hun beste objectieven in hun veelgeprezen Art-lijn geproduceerd: hij is extra scherp en heeft de mooiste Bokeh die ik ooit heb gezien. Bovendien is het de enige f1.4 105mm lens die je kunt krijgen voor je Canon DSLR of Sony spiegelloze camera. Het is misschien aan de grote en zeer zware kant en heeft geen optische stabilisatie, maar de optische prestaties zorgen ervoor dat de nieuwe Sigma de Nikon 105mm f1.4E vervangt als de referentielens met groot diafragma 105 mm. Zo verdient de Sigma 105mm f1.4 Art met gemak een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Sigma 105mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 100-400mm VC test

Als je van een lichtpakket houdt, een beperkt budget hebt en het bereik van een 400mm telezoom nodig hebt, is de nieuwe Tamron 100-400mm een goede keuze: hij is misschien niet zo goedkoop of klein als de Sigma 100-400mm, maar het is de lichtste moderne zoom die 400mm bereikt en zeer scherpe beelden produceert – als de focus goed wordt genageld. Want de grootste teleurstelling is de ietwat teleurstellende AF-prestaties: het produceert meer uitschieters dan andere lenzen die ik onlangs heb getest – althans op mijn exemplaar. Maar al met al verdient de Tamron 100-400/4.5-6.3 VC zeker een aanbeveling.

Bekijk de prijzen van de Tamron 100-400mm VC bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon AF-P 70-300mm f4.5-5.6E VR test

Met de AF-P 70-300mm f4.5-5.6E VR lanceert Nikon hun beste 70-300mm zoom tot nu toe: Hij is scherp over het zoombereik tot in de hoeken van een hoge resolutie volformaat sensor met weinig kleurafwijkingen en vervormingen, heeft een goede beeldstabilisatie, is licht en relatief klein en biedt snelle, superstille en betrouwbare autofocus – als je een body hebt die de nieuwe AF-P ondersteunt. Het is goed afgedicht tegen de elementen en heeft een redelijke prijs. In het licht van deze voordelen zou ik de vrij sterke lichte fall-off en zwakke Bokeh van dit objectief niet overschatten.

Bekijk de prijzen van de Nikon 70-300mm f4.5-5.6E bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 135mm f1.8 Kunst test

De Sigma 135mm f1.8 Art is een lichtsterke mid-length telelens verkrijgbaar in vattingen voor Canon, Nikon en Sigma DSLR’s met full-frame sensoren en kan ook worden gebruikt met Sony E-Mount body’s met behulp van Sigma’s MC-11 vatting converter. Ik vind dit objectief Sigma’s beste tot nu toe in hun Art lijn: extra scherp, met slechts kleine kleurafwijkingen en een mooie bokeh. Daarnaast is het de enige f1.8 135mm lens die je kunt krijgen voor je Canon of Nikon DSLR. Het kan zijn op de grote en zware kant, heeft geen beeldstabilisatie en is zeker niet goedkoop maar al met al verdient de Sigma 135mm f1.8 Art een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Sigma 135mm f1.8 ART bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 70-200mm f2.8 VC G2 test

Tamron’s nieuwe 70-200/2.8 zoom is een zeer competente lens: het is bijna daarboven met het beste dat Nikon te bieden heeft, en overtreft soms zelfs de nieuwe Nikon 70-200 / 2.8E VR in beeldkwaliteit. Het biedt een zeer effectieve beeldstabilisatie van bijna 5 stops, zelfs als het de spiegelslag van de D810 niet volledig kon onderdrukken en heeft een snelle en betrouwbare AF. En omdat de prijs bijna de helft is van wat je voor de Nikkor betaalt, verdient de nieuwe Tamron terecht een Highly Recommended-beoordeling.

Controleer de prijzen van de Tamron 70-200mm f2.8 VC G2 bij Amazon, B&H, Adorama of WEX. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 85mm f1.4 Art test

De nieuwe Sigma 85 /1.4 Art brengt eindelijk Sigma’s 85mm prime up naar de prestaties die men kan verwachten van een moderne lens ontworpen met 36 + MP sensoren in het achterhoofd: het biedt de best presterende FF / FX-hoeken en de zachtste Bokeh van elke 85mm lens die ik ken. Bovendien is het verbazingwekkend veerkrachtig tegen sterk contra-licht. En hoewel het niet de scherpste in het centrum is, iets meer longitudinale CA’s heeft dan andere, en een enorm en zwaar beest van een lens is, zou ik Sigma’s nieuwe 85 / 1.4 Art een highly recommended geven. Maar dit is onder de kanttekening dat de AF-problemen enkelvoudige problemen zijn met mijn kopie van het objectief.

Bekijk de prijzen van de Sigma 85mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 70-200mm f2.8E VR test

Dit is gewoon de beste 70-200/2.8 zoom die je voor je Nikon camera kunt kopen. Het combineert de beste beeldkwaliteit in zijn klasse met een zeer goede beeldstabilisatie, een acceptabel formaat en gewicht en een professionele bouw. Nikon’s nieuwe 2,9x telezoom verdient dus terecht een Highly Recommended rating.

Bekijk de prijzen van de Nikon 70-200mm f2.8E bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 150-600mm G2 test

Verbeterde beeldkwaliteit in combinatie met goede beeldstabilisatie, verbeterde afdichting, kortere minimale scherpstelafstand en een acceptabel formaat en gewicht maakt Tamron’s nieuwe 4x supertele een aantrekkelijk pakket. Het is jammer dat Tamron het niet heeft gepositioneerd als de opvolger van hun A011-model voor dezelfde prijs. Maar het verdient zeker een aanbevolen beoordeling.

Bekijk de prijzen van de Tamron 150-600mm G2 bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 105mm f1.4E test

Nikon heeft rekening gehouden met de feedback die het ontving op zijn 58 / 1.4-lens: niet alleen produceerden ze een f1.4-lens met een unieke brandpuntsafstand van 105 mm die een 20% beter bereik heeft dan een 85 mm-lens en u een betere achtergrondisolatie oplevert, maar ze hebben het ook begiftigd met een zeer goede beeldkwaliteit om op te starten: gemakkelijk scherp te stellen, scherp over de volformaat sensor, en met slechts weinig CA. Je kunt deze lens gemakkelijk wijd open gebruiken en scherpe en contrastrijke opnames maken tot in de hoeken van een high resolution full-frame sensor. Als zodanig zijn de optische prestaties bijna daarboven met de Zeiss Otus en levert het een betere Bokeh. Het is een beetje aan de dikke en dure kant, maar al met al verdient de Nikon 105mm f1.4E een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Nikon 105mm f1.4E bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Samyang 135mm F2 test

Samyang heeft uitstekend werk geleverd toen ze hun versie van een 135/2.0-lens ontwierpen: voor een lens van 500 EUR om te voldoen aan en zelfs de optische kwaliteit van een 1800 EUR Zeiss-lens te overtreffen, is een behoorlijke eye-opener. Alleen het plakkerige gevoel van de lens is een teleurstelling. Dus als je een robuuste lens met een lange levensduur nodig hebt die tegen een stootje kan, is de Samyang misschien niet je eerste keuze. Maar als je niet rond je apparatuur knalt, heb je daar misschien niet al te veel last van, en vergeet niet dat je deze lens drie tot vier keer kunt vervangen voor de prijs van slechts één van de Zeiss-versies. Net als de Zeiss is er geen beeldstabilisatie en geen autofocusdrive aan de binnenkant die mogelijk kapot gaat. Maar je moet duidelijk begrijpen of je kunt omgaan met handmatige scherpstelling voordat je overweegt om deze lens te kopen.

Controleer de prijzen van de Samyang 135mm f2 bij Amazon, B &H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera boek of trakteer me op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 200-500mm f5.6E VR test

De beste beeldkwaliteit in zijn klasse in combinatie met een redelijke prijs, een goede beeldstabilisatie en een acceptabel formaat en gewicht levert Nikon’s nieuwe 2,5x supertele een Highly Recommended rating op. Goede punten: Zeer goede kwaliteit over 36Mp full-frame, zelfs wijd open; goede beeldstabilisatie; constante f/5.6 brandpuntsverhouding; werkt goed met 1.4x teleconverter; weersafdichting; stille, snelle en nauwkeurige AF-werking; maximale vergroting van 1:4.0 in MF. Slechte punten: Niet de goedkoopste supertelezoom; niet de lichtste lens in zijn klasse; slechts 2,5x zoombereik.

Bekijk de prijzen van de Nikon 200-500mm f5.6 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 300mm f4E VR test

Goede punten: Uitstekende beeldkwaliteit over een 36MP full-frame sensor zelfs wijd open; kleinste en lichtste full-frame 300/4.0 lens; uitstekende beeldstabilisatie bij lage snelheden; weersafdichting bij de lensvatting; stille en snelle AF-werking; maximale vergroting van 1:4.
Slechte punten: VR werkt niet goed rond 1/160 – 1/80 op de monsters die ik heb getest; fresnel flare onder extreme omstandigheden; duur.

Bekijk de prijzen van de Nikon 300mm f4E VR bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 150-600mm Sport test

Sigma’s 150-600mm Sport is een zeer gewilde lens voor sport- en wildlifefotografen die een supertelebereik eisen zonder de stratosferische kosten van grote primes, of zelfs de high-end zooms van Canon en Nikon. De bouwkwaliteit is uitstekend: het is zwaar, maar geruststellend gebouwd met volledige weersafdichting. De AF, in combinatie met een fatsoenlijke DSLR, is snel, zelfverzekerd en zeer bruikbaar voor sport. En de optische kwaliteit in mijn tests bleek zeer respectabel te zijn over het hele bereik. Er kan lichtafval zijn en aanwijzingen voor gekleurde randen, maar beide zijn gemakkelijk te corrigeren in RAW-conversies, en belangrijk is dat het objectief levert waar het hoort met fijne, goed opgeloste details tot in de hoeken van full-frame beelden. Vergelijk goed met Tamron’s 150-600mm en Sigma’s eigen goedkopere Contemporary versie.

Bekijk de prijzen van de Sigma 150-600mm Sport bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 80-400mm f4.5-5.6G VR test

Goede punten: uitstekende beeldkwaliteit over een 36Mp full-frame sensor zelfs wijd open; uitstekende beeldstabilisatie; weersafdichting; stille, snelle en nauwkeurige AF-werking; maximale vergroting van 1:5.1; relatief licht van gewicht. Slechte punten: Erg duur; dunne statiefgondel.

Bekijk de prijzen van de Nikon 80-400mm G VR bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 70-200mm f4G VR test

Goede punten: Uitstekende beeldkwaliteit in de DX beeldcirkel zelfs wijd open; zeer goede prestaties tot ver in de FX-hoeken bij langere brandpuntsafstanden; uitstekende beeldstabilisatie; weersafdichting; stille, snelle en nauwkeurige AF-werking; maximale vergroting van 1:3.3: licht van gewicht in vergelijking met f2.8-modellen. Slechte punten: Niet goedkoop, zelfs niet voordat u investeert in de ontbrekende statiefbevestiging; maximale opening van f4.0 beperkt ondiepe scherptediepte-effecten; sommige zichtbare loCA.

Bekijk de prijzen van de Nikon 70-200mm f4 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!