beste nikon portretlenzen

De klassieke portretfoto plaatst een flatterende weergave van het onderwerp tegen een wazige achtergrond. Dit is heel gemakkelijk te bereiken met de juiste lens en alle onderstaande modellen zullen het lukken.

De sleutel achter een onscherpe achtergrond is het hebben van een lens met een groot diafragma, aangegeven door een klein f-getal. De beste portretlenzen hebben een f-getal van 2,8 of kleiner, en hoe lager dit cijfer, hoe waziger je je achtergrond kunt maken. Lenzen met kleinere f-getallen verzamelen ook meer licht, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van foto’s in schemerige omstandigheden zonder toevlucht te nemen tot flitsen of de ISO-gevoeligheid van de camera te verhogen. Zie mijn Portret tutorial voor meer details.

Het flatterende beeld wordt bereikt met een lens met een licht ver vergroot beeld, wat meestal betekent dat je een gelijkwaardige brandpuntsafstand tussen 70 en 135 mm hebt. Kortere brandpuntsafstanden kunnen onflatteuze resultaten geven met portretten van één persoon, hoewel ze ideaal zijn voor groepsfoto’s, terwijl langere de fotograaf verder van het onderwerp dwingen, hoewel dit de voorkeur kan hebben voor discrete, openhartige foto’s. Langere brandpuntsafstanden accentueren ook het wazige achtergrondeffect. Een zoomlens met zowel groothoek als korte tele is ideaal voor evenementen zoals bruiloften waar je groepen en foto’s van één persoon moet maken.

Bijna elke fotograaf zal baat hebben bij het hebben van een goede portret / lens bij weinig licht in zijn collectie en voor velen zal het de tweede lens zijn die ze zullen kopen. Lenzen met een groot diafragma kunnen duur zijn, maar er zijn een paar uitzonderlijke koopjes. Hier zijn de modellen die ik aanbeveel.

 

Beste Nikon portretlenzen

Sigma 105mm f1.4 Art test

Met de 105mm f1.4 ART heeft Sigma een van hun beste objectieven in hun veelgeprezen Art-lijn geproduceerd: hij is extra scherp en heeft de mooiste Bokeh die ik ooit heb gezien. Bovendien is het de enige f1.4 105mm lens die je kunt krijgen voor je Canon DSLR of Sony spiegelloze camera. Het is misschien aan de grote en zeer zware kant en heeft geen optische stabilisatie, maar de optische prestaties zorgen ervoor dat de nieuwe Sigma de Nikon 105mm f1.4E vervangt als de referentielens met groot diafragma 105 mm. Zo verdient de Sigma 105mm f1.4 Art met gemak een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Sigma 105mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 135mm f1.8 Kunst test

De Sigma 135mm f1.8 Art is een lichtsterke mid-length telelens verkrijgbaar in vattingen voor Canon, Nikon en Sigma DSLR’s met full-frame sensoren en kan ook worden gebruikt met Sony E-Mount body’s met behulp van Sigma’s MC-11 vatting converter. Ik vind dit objectief Sigma’s beste tot nu toe in hun Art lijn: extra scherp, met slechts kleine kleurafwijkingen en een mooie bokeh. Daarnaast is het de enige f1.8 135mm lens die je kunt krijgen voor je Canon of Nikon DSLR. Het is misschien aan de grote en zware kant, heeft geen beeldstabilisatie en het is zeker niet goedkoop, maar al met al verdient de Sigma 135mm f1.8 Art een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Sigma 135mm f1.8 ART bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Sigma 85mm f1.4 Art test

De nieuwe Sigma 85 /1.4 Art brengt eindelijk Sigma’s 85mm prime up naar de prestaties die men kan verwachten van een moderne lens ontworpen met 36 + MP sensoren in het achterhoofd: het biedt de best presterende FF / FX-hoeken en de zachtste Bokeh van elke 85mm lens die ik ken. Bovendien is het verbazingwekkend veerkrachtig tegen sterk contra-licht. En hoewel het niet de scherpste in het centrum is, iets meer longitudinale CA’s heeft dan andere, en een enorm en zwaar beest van een lens is, zou ik Sigma’s nieuwe 85 / 1.4 Art een highly recommended geven. Maar dit is onder de kanttekening dat de AF-problemen enkelvoudige problemen zijn met mijn kopie van het objectief.

Bekijk de prijzen van de Sigma 85mm f1.4 Art bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 105mm f1.4E test

Nikon heeft rekening gehouden met de feedback die het ontving op zijn 58 / 1.4-lens: niet alleen produceerden ze een f1.4-lens met een unieke brandpuntsafstand van 105 mm die een 20% beter bereik heeft dan een 85 mm-lens en u een betere achtergrondisolatie oplevert, maar ze hebben het ook begiftigd met een zeer goede beeldkwaliteit om op te starten: gemakkelijk scherp te stellen, scherp over de volformaat sensor, en met slechts weinig CA. Je kunt deze lens gemakkelijk wijd open gebruiken en scherpe en contrastrijke opnames maken tot in de hoeken van een high resolution full-frame sensor. Als zodanig zijn de optische prestaties bijna daarboven met de Zeiss Otus en levert het een betere Bokeh. Het is een beetje aan de dikke en dure kant, maar al met al verdient de Nikon 105mm f1.4E een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Nikon 105mm f1.4E bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Tamron 85mm f1.8 VC test

De Tamron 85mm f1.8 VC is een uniek objectief, dat zeer goede optische prestaties combineert met beeldstabilisatie tegen een redelijke prijs. In feite was het de eerste gestabiliseerde groot diafragma 85mm prime voor Canon en Nikon gebruikers, en terwijl Canon sindsdien zijn helderdere EF 85mm f1.4L IS USM met stabilisatie heeft uitgebracht, is de Tamron de helft van de prijs. De autofocus is betrouwbaar (na wat tweaken) en het pakket is niet te groot of zwaar om intimiderend te worden. Als totaalpakket verdient het een Highly Recommended.

Bekijk de prijzen van de Tamron SP 85mm f1.8 bij Amazon, B&H, Adorama of Wex. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 24-70mm f2.8E VR test

Het hebben van de meest effectieve beeldstabilisatie en de beste beeldkwaliteit over de FX-sensor in zijn klasse verdient dit objectief een Highly Recommended. Houd er echter rekening mee dat deze prestaties een prijs hebben: letterlijk en in een toename in grootte en gewicht. Goede punten: Goede tot zeer goede kwaliteit over het full-frame gebied; weersafdichting; stille en snelle AF-werking; zeer goede beeldstabilisatie. Slechte punten: Sterkere lichtafval en vervormingen dan voorganger; groot en zwaar; zeer hoge prijs.

Bekijk de prijzen van de Nikon 24-70mm f2.8 E bij Amazon, B&H, Adorama of Park Camera’s. U kunt ook een exemplaar van mijn In Camera-boek kopen of me trakteren op een kopje koffie! Bedankt!

Nikon 85mm f1.8G test

De Nikon 85/1.8G is een zeer goed objectief en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het is de goedkoopste 85mm-lens met groot diafragma met AF over alle Nikon-body’s die je kunt kopen en het levert een beeldkwaliteit die in sommige opzichten zelfs beter is dan zijn grotere (en 3-4 keer duurdere) broertje – de Nikon AF-S 85 / 1.4G. Contrast en scherpte is zeer goed zelfs wijd open over de FX beeldcirkel en weerstand tegen kleurafwijkingen is ook beter dan bij de andere 85mm objectieven van Nikon. Over het algemeen is het een waardige opvolger van de AF 85 / 1.8D (die ik echt niet meer zou aanraden). Het zal dus geen verrassing zijn om te leren dat de Nikon AF-S 85mm f/1.8G gemakkelijk onze Highly Recommended award verdient.