Beste Sony-lens voor astrofotografie en nachtfotografie

Na het wisselen van camerasystemen ben ik op zoek gegaan naar de beste Sony-lenzen voor astrofotografie voor mijn Sony A7III.

Mijn stijl van trouwfotografie is sterk beïnvloed door mijn landschaps- en avonturenfotografie. Ik hou ervan om de nachtelijke hemel te fotograferen, vooral met een bruidspaar.

Daarom ben ik op zoek geweest naar een lens die veelzijdig genoeg zou zijn om overdag te gebruiken en om ’s nachts de sterren te fotograferen.

Tokina-20mm-f2

Tokina FiRIN 20mm f/2

De beste keuze op basis van grootte, gewicht, kwaliteit, functie en kosten, dit objectief biedt een geweldige beeldkwaliteit en rand tot rand scherpte.

Controleer de huidige prijs

Dit betekende dat mijn zoektocht vooral gericht was op autofocus Sony FE-objectieven die niet te zwaar of omvangrijk waren.

De Sony-lenzenreeks is in de loop van de tijd langzaam gegroeid, naast de vele off-brand lenzen of lenzen die zijn aangepast van DSLR’s.

Ik heb ontdekt dat de meest effectieve de native Sony e-vatting lensopties zijn, met de externe lensfabrikanten (zoals Sigma, Tokina en Tamron) die op een goede tweede plaats komen. Sony-objectieven zijn de kleinste, lichtste en beste scherpstelopties.

Beste Sony-lenzen voor nachtfotografie

1. Sony 16-35mm f/2.8 GM

Sony 16-35 voor astrofotografie

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 680 g (1,5 lb)
Grootte (Diameter x Lengte): 89 x 122 mm (3,5 x 4,8 inch)
Filter Diameter: 82 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,28 m (11″)

Controleer de huidige prijs

Zonder twijfel is het brandpuntsafstandbereik van 16-35 mm een van mijn favorieten. In deze vergelijking wist ik dat de Sony 16-35 f/2.8 GM een sterke kanshebber zou zijn voor een full frame Sony camera.

Ik heb vaak gemerkt dat je krijgt waar je voor betaalt met lenzen, en dat blijkt ook zo te zijn met deze Sony FE-lens, die perfect is voor astrofotografie.

Het heeft de flexibiliteit om super breed te fotograferen en ook in te zoomen voor een strakker perspectief, waardoor het de meest veelzijdige lens in deze review. Het enige belangrijke compromis met de Sony FE 16-35mm f/2.8 GM is het grotere formaat/gewicht.

Qua bouwkwaliteit is dit objectief top. Het heeft een vochtdicht ontwerp dat werkt geweldig (uit mijn ervaring met het gebruik ervan in totale stortbuien).

De focus/zoom is vloeiend en stil (een bonus voor videoshooters).

Best_Sony_Night_Sky_Lenses

Sony A7III + Sony 16-35mm f/2.8 GM | 30sec f/2.8 ISO 6400

Daarnaast is de autofocus erg snel. Al mijn astrofotografie wordt gedaan met handmatige scherpstelling, maar het hebben van autofocus maakt de lens veel veelzijdiger voor dagelijkse opnamen.

Andere nadelen voor dit objectief zijn het hoge prijskaartje, dat het maximale diafragma slechts f/2.8 is, en dat het een iets sterker vignet heeft in vergelijking met de anderen.

Het hebben van een maximaal diafragma van f/2.8 is een beetje beperkend als het gaat om astrofotografie, maar je kunt dit compenseren met een goede high ISO full frame camera zoals de Sony A7III. (Op een APS-C body als de Sony a6400 (review) zou je zeker een lagere ISO moeten gebruiken en je opname met een statief moeten stabiliseren.)

Het vignet is meestal corrigeerbaar in Lightroom, maar het lijkt nog steeds iets donkerder aan de randen.

Als je breder dan 16mm wilt gaan, is de enige andere optie de Sony 14mm f/1.8, wat een geweldig objectief is, maar niet de flexibiliteit van de 16-35mm zoom biedt.

Algeheel Ik zou deze lens nummer twee van de vier lenzen rangschikken in dit bericht.

Scherpte: Groot!  // Aberratie: Minimaal// Vignet: Minimaal

2. Sony 24mm f/1.4 GM

Sony 24mm voor sterrenfotografie

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 445g (1 pond)
Grootte (Diameter x Lengte): 75 x 92 mm (3 x 3,6 inch)
Filter Diameter: 67 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,24 m (10″)

Controleer de huidige prijs

De onlangs uitgebrachte (eind 2018) Sony 24mm f/1.4 GM-lens is een andere lens van topkwaliteit voor astrofotografie van Sony. Dit objectief balanceert mooi in combinatie met de Sony A7III en voelt stevig aan. (Zie hier andere lenzen die goed werken met camera’s uit de Sony A7-serie.)

Het is de achtste lens in de G-Master-serie en zou de hoogste kwaliteit van de lenzen die Sony maakt. Ik denk dat het voldoet aan de verwachtingen van de GM-serie en ook een aantal unieke kenmerken heeft.

De handmatige diafragmaring heeft een klassieke kwaliteit en stelt u in staat om een meer tactiele controle te krijgen (maar kan worden gedeklikt voor een stille werking).

Ik weet niet zeker of ik dit allemaal zo handig vind, maar het kan interessant zijn om een meer analoog gevoel te hebben bij het gebruik ervan.

Met 445 gram is hij ongeveer 200 gram lichter dan het Canon DSLR-equivalent. Het voelt best lichtgewicht voor de kwaliteit, die typisch is voor full frame Sony-lensopties – Sony FE-cameralenzen zijn vaak marginaal lichter dan andere fabrikantequivalenten.

Ook heeft dit objectief een vochtafdichting en een dunne pakking bij de lensvatting, vergelijkbaar met de Sony 16-35mm f/2.8 hierboven.

Best_Sony_Night_Sky_Lenses_Sony24f1.4-02

Sony A7III + Sony 24mm f/1.4 GM | 15sec bij f/2.0 ISO 6400

Autofocus is ook erg snel, stil en soepel met een handmatige scherpstelling override beschikbaar op elk moment (het bijna altijd nagels de focus dus ik gebruik deze functie niet).

De lichtafval op dit objectief was behoorlijk sterk, vooral bij de grootste diafragma’s die bijna altijd worden gebruikt voor astrofotografie.

Bij f/2 leken de randen ongeveer een stop donkerder dan het midden van het frame.

De lenscorrectie in Lightroom is niet in staat om dit volledig te ondervangen, waardoor het een probleem is dat een beetje frustrerend is voor zo’n high-end lens. Anders dan dat, is de beeldkwaliteit erg goed, zelfs bij gebruik op een APS-C-body (maar onthoud de cropfactor, die het gezichtsveld vermindert tot ongeveer 35 mm.)

Ik voelde ook dat de brandpuntsafstand van 24 mm van dit objectief aan de lange kant is voor astrofotografie, vooral wanneer ik de uitgestrektheid van de melkweg probeer vast te leggen.

Zoals hierboven vermeld, geef ik de voorkeur aan een bredere hoekweergave om meer van de lucht te krijgen. Dit wordt vooral belangrijk als er geen maanlicht is om het landschap te verlichten.

Algeheel Ik zou dit nummer drie van de vier lenzen rangschikken beoordeeld in dit bericht.

Scherpte: Groot! // Aberratie: Minimaal// Vignet: Minimaal

3. Zeiss Batis 25mm f/2

Zeiss Batis voor nachtfotografie

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 335g (12 oz)
Grootte (Diameter x Lengte): 81 x 78 mm (3,2 x 3,1 inch)
Filter Diameter: 67 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,20 m (8″)

Controleer de huidige prijs

Als lichtste lens in dit bericht heeft de Zeiss Batis 25mm f/2 een zeer mooie gewichtsverdeling in combinatie met de Sony A7III.

Dit objectief bestaat al een tijdje en biedt een mooie balans tussen laag diafragma en lichtgewicht design.

De loopdiameter is met 81 mm vrij groot in vergelijking met de lengte van 78 mm, waardoor dit objectief een vreemde uitstraling krijgt, hoewel het goed balanceert op de Sony A7III. (Je kunt hier enkele andere van de beste lenzen voor de Sony a7III zien.)

Het andere dat opvalt is de unieke gladde rubberen scherpstelring. In tegenstelling tot veel objectieven die ribbels op de scherpstelring hebben, heeft de Zeiss een glad maar kleverig elastiekje.

Het voelde soepel aan om te bedienen, maar maakte wel een licht wrijvend geluid bij het draaien.

Best_Sony_Night_Sky_Lenses_Zeiss25f2-01

Sony A7III + Zeiss Batis 25mm f/2 | 15sec bij f/2.0 ISO 6400

De Batis-serie heeft ook een digitaal display, dat de hyperbrandpuntsafstand op de lens zelf weergeeft. Het geeft de exacte scherpstelafstand aan, evenals de dichtstbijzijnde en verste afstand waarop de lens scherpstelt.

Dit is een coole functie, maar het scherm was moeilijk te lezen, dus ik vond het een beetje frustrerend.

De belangrijkste voordelen van de Zeiss zijn het lichtgewicht ontwerp, het schone gevoel en groot diafragma.

Nadelen zijn onder meer enkele aberratieproblemen, sterker dan verwacht vignet en misschien een iets lagere lichttransmissie dan andere lenzen bij dezelfde instellingen.

Ik kon niet zien of het daadwerkelijk een donkerder beeld produceerde met dezelfde belichtingsinstellingen, of dat het vignet het er gewoon donkerder uit liet zien.

Algeheel dit was mijn minst favoriete lens van degenen in deze recensie voor nachtfotografie.

Scherpte: Gemiddeld (aberratie kan mijn perceptie van scherpte beïnvloeden) // Aberratie: Sommige// Vignet: Sterk

4. Tokina FiRIN 20mm f/2

Tokina Frin voor astrofotografie

Bekijk meer beoordelingen

Gewicht: 464 g (1 lb)
Grootte (Diameter x Lengte): 73 x 81 mm (2,9 x 3,2 inch)
Filter Diameter: 62 mm
Minimale scherpstelafstand: 0,28 m (11″)

Controleer de huidige prijs

De Tokina FiRIN 20mm f/2 is de tweede iteratie van deze ultragroothoeklens, dit keer met toevoeging van autofocus.

Het hebben van de AF-mogelijkheid maakt dit objectief veel aantrekkelijker omdat het voor meer dan alleen astrofotografie of langzaam bewegende onderwerpen kan worden gebruikt.

De AF-versie is optisch hetzelfde als het MF-ontwerp en produceert een afbeelding van zeer hoge kwaliteit.

Ik was erg blij met de bouwkwaliteit, vooral het formaat van dit objectief (het kleinste objectief dat hier is getest).

Hij is iets zwaarder (20 gram meer dan de Sony 24mm f/1.4) en niet zo stil (autofocusruis) als de andere objectieven maar blijft competitief met een maximaal diafragma van f/2.

Best_Sony_Night_Sky_Lenses_Tokin20f2-02

Sony A7III + Tokina FiRIN 20mm f/2 | 15sec f/2.0 ISO 6400

Ik was erg blij met de scherpte, het minimale vignet en de brede brandpuntsafstand. Daarnaast vond ik het stevige gevoel van deze lens fijn.

Het enige andere probleem dat me opviel, was dat de autofocus niet zo snel is als de native Sony-groothoeklenzen.

Een snelle beoordeling onthulde enige autofocusvertraging. Als astrofotografielens is dit niet belangrijk, maar elke lens die ik koop, moet meer dan één doel dienen.

Over het algemeen heeft deze lens een aantal uitstekende functies en is mijn eerste keuze van de vier lenzen Ik heb getest.

Scherpte: Groot// Aberratie: Minimaal// Vignet: Minimaal

Een lens kiezen voor astrofotografie | Factoren om rekening mee te houden

Sony_best_night_sky_lens

Sony A7III + Sony 16-35mm f/2.8 GM | 15sec f/2.8 ISO 3200

Na het bekijken van een lange lijst met opties voor de beste lens voor astrofotografie, heb ik mijn zoektocht verfijnd en deze vier lenzen getest:

  1. Sony 16-35mm f/2.8 GM
  2. Sony 24 f/1.4 GM
  3. Zeiss Batis 25mm f/2
  4. Tokina FiRIN 20mm f/2

Als je haast hebt, ga dan naar de bodem om mijn conclusie te zien over welke het beste is! De belangrijkste beoordelingsfactoren die ik heb gebruikt, zijn:

  • Brandpuntsafstand

Om de sterren te fotograferen, geef ik meestal de voorkeur aan een brandpuntsafstand van 24 mm of breder, waarbij de sweet spot ongeveer 20 mm is.

Wanneer je boven de 24mm komt, kan het lastiger worden om met langere sluitertijden te fotograferen omdat je door de rotatie van de aarde bewegingsonscherpte in de sterren begint te krijgen.

Dit kan smaakvol, maar mijn voorkeur gaat uit naar een groothoeklensopname met haarscherpe sterren.

Extreem brede brandpuntsafstanden zijn geweldig om een volledig beeld van de nachtelijke hemel te krijgen. Het kan echter moeilijker worden om een interessante compositie te krijgen omdat ze de nadruk op de voorgrond verminderen. Het is ook moeilijker om ultragroothoeklensopties te vinden voor Sony APS-C-camera’s, voor echt meeslepende astrofotografie.

Vervorming kan een probleem zijn bij supergroothoeklenzen. Een rechtlijnige 14mm lens is de max die ik zou overwegen.

Hoe zit het als je een foto wilt maken van de maan of een bepaald onderwerp aan de nachtelijke hemel? Bekijk dit artikel over astrofotografie met een DSLR en een telescoop.

  • Opening

Mijn belangrijkste eis is een groothoeklens met een maximaal diafragma van 2,8 of hoger. Ik vind de sweet spot ongeveer f/2. Dit brengt veel licht binnen, maar zorgt ervoor dat zowel de voorgrond als de sterren aan de nachtelijke hemel scherp kunnen zijn.

Fotograferen op f/1.4 laat veel licht binnen, wat geweldig is. Je moet echter de focus precies spijkeren om de scherpte te behouden. Ik geef mezelf graag net iets meer flexibiliteit en fotografeer op f/2.

  • Aberratie en lichtafval

Ik wil ook een lens die erg scherp is, minimale lichtafval, minimale aberratie en een uitstekende algehele beeldkwaliteit heeft.

(Lees hier meer over lensvignettering.)

Er zijn veel verschillende soorten aberratie, maar voor deze test van de beste Sony-lens voor astrofotografie heb ik het eenvoudig gehouden en elke lens samengevat met een algemene beoordeling: goed of slecht.

Beste Sony Lens voor Astrofotografie | Conclusie

Best_Sony_Night_Sky_Lenses_09

Sony A7III + Sony 16-35mm f/2.8 GM | 15sec f/2.8 ISO 6400

Op basis van mijn ervaring met het testen van deze vier lenzen, zal ik de Tokina FiRIN 20mm f/2 toevoegen lens naar mijn kit. Het lijkt de beste balans te zijn tussen grootte, gewicht, kwaliteit, functie en kosten.

Al deze lenzen zijn geweldige opties, maar de Tokina FiRIN 20mm past echt bij mijn stijl van fotograferen. Het heeft de kwaliteit waar ik naar op zoek ben, terwijl het nog steeds minder dan $ 1.000 is.

Ik hoor graag je mening in de comments als je tot een andere conclusie bent gekomen of een andere suggestie hebt van de beste lens voor astrofotografie op een Sony spiegelloze camera.

Tokina-20mm-f2

Tokina FiRIN 20mm f/2

De beste keuze op basis van grootte, gewicht, kwaliteit, functie en kosten, dit objectief biedt een geweldige beeldkwaliteit en rand tot rand scherpte.

Controleer de huidige prijs