Bruno Massao

FacebookPinterestDelen

Mijn naam is Bruno Massao, een fotograaf en filmmaker gevestigd in Sao Paolo, Brazilië. Ik ben het hoofd van de productie voor een bedrijf genaamd Scream Audiovisual.

Het grootste deel van mijn werk is gericht op motorsportcontent, omdat ik heb gewerkt voor Mitsubishi Cup, Porsche Cup Brasil en Super Drift Brasil, waar ik meestal verantwoordelijk ben voor de cinematografie van interviews voor coureurs en personeel.

Daarnaast ben ik ook technisch supervisor voor de camera-afdeling van Armada Rental; een Braziliaans verhuurbedrijf dat zich richt op bioscoopproducties.

In deze rol heb ik dagelijks te maken met camera-uitrusting, hetzij voor toekomstige investeringen in de verhuurfaciliteit of om klanten te helpen beslissen wat het beste is voor hun productie.

Mijn uitrusting is altijd in ontwikkeling en omdat ik tegenwoordig vooral aan het filmen ben, heb ik de afgelopen jaren mijn setup een beetje moeten veranderen. Ik heb nog steeds een stills kit, maar omwille van deze publicatie heb ik besloten om mijn filmkit te presenteren voor kleinere projecten.

Camera

Canon EOS R5 C – Toen de R5 C werd aangekondigd, was ik meteen aan boord. Ik heb de R5 getest en hoewel het een briljante camera is voor foto’s, waren er enkele nadelen die voor mij persoonlijk een probleem waren.

Het ontbreken van codec-opties, geen optionele XLR-ingangen voor audio, geen controle over de framesnelheid van het project tijdens het fotograferen van slow motion en de onvoorspelbaarheid van oververhitting.

Al deze nadelen werden opgelost op de R5 C. Deze camera zal nog lang mijn belangrijkste camera zijn voor hybride projecten, omdat hij 8K kan opnemen – als de behoefte ooit in de toekomst komt.

Het beeld van deze camera is prachtig, met als enige nadeel de levensduur van de batterij, waarbij elke LP-E6NH ongeveer veertig minuten meegaat in de videomodus.

Dus als je net als ik bent en de kleinst mogelijke voetafdruk wilt hebben, moet je voor elke shoot een lading batterijen krijgen.

Ik heb het gekoppeld aan de Tilta-kooi omdat het degene is die me de meeste flexibiliteit geeft zonder de ergonomie te beïnvloeden als ik foto’s moet maken.

Canon EOS R7 – Ik gebruik de EOS R7 sinds de lancering als back-up B-camera voor de R5 C.  De 4K Fine, die oversampled van de 7K-opname, is geweldig en past perfect bij de beelden van de R5 C.

Ik laat het zelfs soms als A-camera gebruiken als het project het toelaat. In vergelijking met de R5 C gaat de batterij veel langer mee, dus ik heb mijn oudere LP-E6N-batterijen gebruikt en meestal kunnen twee batterijen me door een volledige shoot leiden.

Voor foto’s is het een tweeëndertig megapixel APS-C-sensor en het is een snelheidsbeest voor continu-opnamen. Ik zie veel sportfotografen deze camera als tweede body voor hun R3 en 1DX dragen.

Konica Hexar RF – Dit was lange tijd mijn droomcamera en toen de kans zich voordeed, moest ik er een bemachtigen. Het is een 35mm filmafstandsmeter die in 1999 werd uitgebracht en die een eigen mount (KM) heeft.

Deze vatting is een kopie van de Leica M vatting, zodat ik de objectieven van het Leica M systeem zonder compromissen kan gebruiken.

Contax tv’s – Dit is mijn nieuwste oude camera. Het is een compacte 35mm filmcamera uitgebracht in 1994. De naam, zoals sommigen van jullie misschien al geraden hebben, verbindt het met hun bekendere zus, de Contax T.

In feite is de Contax TVS een variant van de Contax T2-camera, met zijn naam ontleend aan zijn lens, de Vario-Sonnar T * 28-56mm f/3.5-6.5. Het is gemaakt van titanium en ik heb het rondgedragen om dingen van achter de schermen te fotograferen en tijdens mijn vrije tijd wanneer ik voor mijn werk reis.

Samsung Galaxy S22 – Ja, je hebt het niet verkeerd gelezen. Hoewel ik normaal gesproken niet met mijn telefoon fotografeer, gebruik ik het altijd op technische scouts voorafgaand aan een aantal grotere klussen, soms op een gimbal om een camerabeweging te bekijken.

De camera op de S22 is geweldig en heeft native pro-level bedieningselementen, zelfs voor video’s, dus het is een fluitje van een cent om hem voor deze taak te gebruiken.

Lenzen

Nu zijn lenzen mijn brood en boter. Hoewel ik net zoveel van cameratechnologie hou als elke andere man, ben ik altijd verliefd geweest op lenzen. Ik heb een aantal lenzen, waarvan sommige misschien zelfs overbodig klinken, maar elk van hen heeft een doel in mijn kit.

Canon RF 28-70mm f/2L USM – Dit is mijn go-to allround lens voor negentig procent van mijn workflow. Omdat het een zoomlens met een snel diafragma is, kan ik hem gemakkelijk op een van mijn camera’s plaatsen en gebruiken om mijn interview met het talent in het frame en de Eye-Detection AF in te kaderen.

Zowel de R5 C als de R7 werken erg goed met dit objectief. Het is snel, het is scherp, het is robuust en het is een hel van een lens.

Canon RF 16mm f/2.8 STM – Dit is een goedkope full-frame ultragroothoeklens die ik meeneem voor die groothoekopnames voor b-rolls. Ik word meestal niet breder dan 28 mm voor het soort taken dat ik leuk vind, dus het krijgen van de 16 mm f / 2.8 was een no-brainer.

Het is ultrabreed in full frame, en als de noodzaak zich voordoet, kan ik altijd bijsnijden tot Super 35mm op de R5 C en het de FOV van 24mm laten hebben en nog steeds 4K schieten.

Canon RF 85mm f/2 Macro IS STM – Ik gebruik deze lens meestal voor een b-roll. Het heeft beeldstabilisatie en macro met 1: 2 vergrotingsmogelijkheden. Dus hoewel het geen volledige macrolens met 1: 1-vergroting is, is het geweldig voor het soort werk dat ik doe, en de IS werkt geweldig voor die opnamen uit de hand.

Ik koppel de R7 ook meestal met dit objectief terwijl de R5 C op een statief staat, vast in een frame. Hierdoor kan ik tegelijkertijd een aantal handheld-opnamen maken.

TTArtisan 25mm f/2 – Dit is een echt, echt goedkope groothoeklens voor APS-C en Super 35mm camera’s. Ze hebben het onlangs gelanceerd voor ongeveer vijfenvijftig dollar, en het is zo klein en lichtgewicht.

Deze lens is verre van perfect optisch, maar het is geweldig om te combineren met de R7 wanneer ik wat beeldmateriaal met meer sfeer in de kadrering wil krijgen.

7Artisans Spectrum 50mm T2 en 7Artisans Spectrum 85mm T2 – Ik neem beide lenzen in hetzelfde deel op omdat het gemakkelijker uit te leggen is. Als we het hebben over cine-lenzen, is er veel om rekening mee te houden, van beeldkwaliteit tot bouwkwaliteit, vattingopties en dekking van de sensorgrootte.

Dus toen ik op zoek was naar een goedkope kit om te koppelen met mijn RF-camera’s, zag ik deze lenzen en was geïntrigeerd. Ze waren zo goedkoop dat ik het me kon veroorloven om ze zelf te kopen en te testen.

Het zijn geweldige full-frame lenzen. Dit paar was een shot in het donker, maar echt een geweldige toevoeging aan mijn setup. Ze zijn consistent, zowel in termen van tandwielmarkeringen als optische weergave, ze voegen een geweldig karakter toe aan het beeld en ze zijn scherp zonder er zo perfect uit te zien.

Geweldige lenzen voor de prijsstelling!

Het enige probleem met deze set is dat ze niet de 35mm met RF-vatting bieden, maar hey – als ik ooit op een gegeven moment van systeem wissel, neem ik deze lenzen zeker ook.

7Artisans 50mm f/1.1 – Dit was mijn tweede lens van 7Artisans, die ik in 2018 terugkocht. Ik was op zoek naar een snelle 50mm om te gebruiken met mijn Hexar RF en kon noch de Hexanon 50mm f/1.2, noch de Voigtländer Nokton 50mm f/1.2 vinden, en ik kon me de Leica Noctilux op dat moment niet veroorloven, dus ik was op zoek naar opties.

Enter 7Artisans, destijds een onbekende Chinese lenzenfabrikant, met deze gloednieuwe lens waar iedereen sceptisch over was.

Deze lens heeft een hoop karakter en het is verre van wat we als perfect zouden beschouwen wat betreft scherpte en chromatische aberratie. Omdat ik later in dat jaar naar een volledige spiegelloze opstelling ben gegaan, heb ik nu een paar adapters waarmee ik deze LM-vattinglenzen ook op mijn R5 C en R7 kan gebruiken.

Voigtländer Super Heliar-Breed 15mm f/4.5 III – Dit is veruit de beste ultragroothoeklens die ik ooit heb gebruikt voor een meetzoekersysteem. Ik vond het gebruikt in een fotowinkel (Portssar, Sao Paolo) voor een geweldige prijs met de externe zoeker inbegrepen, en de lens was in perfecte staat.

De vorige eigenaar kocht de LM-versie op een internationale reis, niet wetende dat hij zonder adapter niet op zijn Sony-camera zou passen; hij verkocht het zodat hij de E-mount versie kon pakken – lucky me!

Deze versie werd in veel opzichten gecorrigeerd voor digitale sensoren, vooral op de hoeken van het beeld, terwijl de vorige versies zeker beter te gebruiken waren op filmcamera’s.

Voigtländer Nokton 35mm f/1.2 – Dit was mijn allereerste Voigtländer lens. Ik kocht het om te gebruiken met mijn Leica CL, wat destijds mijn meetzoekercamera was, zodat ik een 35 mm-opstelling bij weinig licht kon hebben om ’s nachts te fotograferen.

Het had niet veel zin totdat ik de Hexar RF kreeg, en nu schijnt de lens echt op die camera. Het is scherp, het is snel en het heeft prachtige bokeh.

Het vertoont wel een klein beetje chromatische aberratie bij gebruik op een digitale camera omdat het een oudere lens is. Ik ben geïntrigeerd om te zien of de nieuwste versie al deze problemen oplost.

Voigtländer Nokton 50mm f/1.1 – Weet je nog dat ik zei dat ik op zoek was naar een snelle 50mm lens toen ik de 7Artisans 50mm f/1.1 kocht? Nou, vorig jaar hing ik rond met mijn vrienden in Portssar (dezelfde fotowinkel waar ik de Super Heliar-Wide kocht), en deze lens was toevallig te zien in de gebruikte sectie.

Na een snel onderzoek, discove ik discoverood was het een release uit 2009 van Voigtländer, met een echt zachte look op de hoeken en scherper dan Noctilux f/1 in het midden van het beeld, iets wat ik echt graaf. Hoewel het een 50mm is en ook f/1.1, is het een compleet ander objectief dan het 7Artisans-aanbod.

Ik neem niet vaak lichten mee naar elke shoot, dus ik heb ze niet opgenomen in mijn gear shot. Soms als er krachtigere lampen nodig zijn, huren we ze gewoon.

Ik heb een paar Amaran 60D LED-lampen, die kleiner en sneller in te stellen zijn, en ze kunnen worden gevoed door NP-F-batterijen. Ik heb ook een paar Aputure MC LED-lampen voor noodgevallen waar ik bliksem moet vullen.

Nanuk 935 Waterdichte Behuizing – Dit is mijn belangrijkste harde geval, het is TSA goedgekeurd voor handbagage, en het is een geweldige case als je geen Pelican Air 1535 wilt kopen.

Mijn case heeft de gewatteerde insert waar ik de hoofdcamerabody (Canon R5 C) met de RF-lens, een kleinere shotgun-microfoon en een monitor draag. Ik draag ook de Hexar RF met de LM-lenzen in dit gebied, met de lensadapters.

In het deksel van de behuizing heb ik de deksel organizer van A-MoDe, waar ik batterijen en opladers voor de camera’s en monitor, een reinigingskit, HDMI-kabels en films plaats.

Lowepro Protactisch 450AW II – dit is de rugzak die ik bij me heb, en binnenin gaat de tweede camerabody (Canon R7) met de TTArtisan 25mm f/2 en de 7Artisans Spectrum cine lenzen.

Ik heb ook mijn Contax TVS mee voor snelle momenten en een paar andere accessoires: mijn Tilta Mini Follow Focus FF-07 setup, mijn Macbook, een kaartlezer, een paar externe SSD’s en nog een schoonmaakset.

Ik probeer het met wat vrije ruimte te houden voor het geval ik mijn harde hoesje moet verzenden. Als dit gebeurt, breng ik alle batterijen van de hardcase over naar de rugzak.

iFootage Gazelle TC7 met Komodo K5 – Dit is al anderhalf jaar mijn statief. Het was een geweldige keuze vanwege het snelle boogontwerp en het feit dat het zo stevig en lichtgewicht is.

Ik kan het hoofd moeiteloos losmaken van de benen, waardoor het heel snel is om van een vaste naar een handheld setup te gaan. Als ik ter plaatse ben, kan er veel rondlopen om toegang te krijgen tot teams en chauffeurs, en het is zo gemakkelijk om mee te nemen.

Een shout-out naar mijn vriend bij I9Store, die me voor een geweldige prijs met dit statief heeft weten te verbinden!

Zhiyun Smooth X Gimbal – Ik draag dit altijd bij me voor scouting.  Het was een geweldige prijs voor dertig dollar, en het kleine formaat maakt het een geweldige optie voor smartphones.  Het is heel eenvoudig in te stellen en werkt prima voor bewegingsmarkering op technische verkenningsmissies.

MacBook Air M2 – Dit is mijn nieuwe laptop, die ik aan het einde van de dag gebruik om alle foto’s en videobeelden te loggen. Ik gebruik het ook om een snelle turnaround-video voor sociale media te bewerken als de klant daarom vraagt. Het is snel en betrouwbaar voor dit soort werk.

Adobe Creative Cloud-pakket – Ik gebruik Meestal Adobe voor mijn bewerkingen, waarbij Premiere CC de belangrijkste software is voor videobewerking en Lightroom Classic voor foto’s. Ik geef meestal al het bewerkingswerk door aan mijn medewerkers.

SmallHD Indie 7 Smart Touchscreen – Dit is mijn monitor voor framing, scherpstellen en belichting die ik op de camera gebruik. Ik heb SmallHD altijd leuk gevonden, omdat ze robuust zijn en geweldige besturingssoftware hebben. Ik overweeg ook de nieuwe Indie 5 vanwege het kleinere formaat.

Sennheiser MKE200 – Dit is de kleinste shotgun mic die ik heb kunnen vinden. Het is een kwaliteitsmicrofoon voor scratch-audio en handig voor snelle vlog-interviews.

Tilta Mini Volg Focus FF-07 – Dit is het kleinste handmatige follow focus systeem voor solo bediening. Het past in mijn rugzak en ik gebruik het met de 7Artisans Spectrum-lenzen om het gemakkelijker te maken om scherp te stellen.

Nitecore BlowerBaby – Ik heb luchtblazers altijd een beetje janky gevonden, maar dit is een geweldige. Het is niet bepaald klein, maar het werkt op batterijen en het is robuust, dus ik kan het in mijn harde tas of rugzak gooien en hoef me geen zorgen te maken.

Ik heb ook het CMOS-luchtfilter als ik ooit wat stof van de camerasensor moet verwijderen.

Nitecore Camera Reinigingspen – Dit is de reinigingspennenset voor het Nitecore-systeem. Het heeft een opbergvak met enkele borsteltips die je aan de BlowerBaby kunt bevestigen. Het is geweldig voor het reinigen van de camerabody en lenzen, vooral als je regelmatig met stof te maken hebt.

Baseus PD3.1 140W Multi Ports GaN Snellader – Dit is de snellader die ik gebruik op de R5 C of de R7 als ik de camera ooit meerdere uren aan moet laten staan. Ik kan het ook gebruiken voor mijn laptop of andere apparaten indien nodig.

Overigens heb ik altijd een roestvrijstalen waterfles bij me, omdat het zo belangrijk is om water te drinken!

Wat de autosport betreft, is mobiliteit koning. In staat zijn om te reizen met alleen de essentie om je werk te voltooien is cruciaal.

Hoewel het hard werken is met al het reizen, vind ik het geweldig en heb ik onderweg veel vrienden gemaakt.

massao.co | @brunomassao

FacebookPinterestDelen
trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer