Canon 6D vs 5D Mark III

FacebookPinterestDelen

Deze Canon 6D vs 5D Mark III-gids is precies wat je nodig hebt als je moeite hebt om te kiezen tussen deze twee uitstekende full-frame camera’s.

Ik ga je alles vertellen wat je moet weten over deze twee DSLR’s – zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over wat het beste is voor je fotografie.

Canon 5D Mark III

Canon 5D Mark III

Stevige, betrouwbare camera die de tand des tijds doorstaat en zorgt voor een uitstekende instap tot de full-frame DSLR markt.

Controleer de huidige prijs

De Canon 5D Mark III is de oudste van de twee modellen, maar laat je daar niet door misleiden. Het pakt behoorlijk uit in termen van zijn bouw, full-frame beeldkwaliteit en autofocusprestaties, zelfs na het grootste deel van een decennium.

Maar hoewel de Canon 6D misschien niet zoveel megapixels of AF-punten heeft, is het nog steeds een uitstekende optie voor fotografen die de full-frame arena willen betreden zonder aanzienlijke bulk (of kosten).

Om alle belangrijke verschillen tussen deze twee camera’s te ontdekken, lees verder!

Inhoudsopgave

Canon 6D vs 5D Mark III | Belangrijkste verschillen

Canon 5D Mark III

Bekijk meer beoordelingen

1. Grootte & Gewicht

De Canon EOS 6D en de Canon EOS 5D Mark III zijn beide full-frame DSLR’s, maar hoewel de 5D is ontworpen als een robuuste, professionele camera, is Canon er echt in geslaagd om de grootte en het gewicht voor de 6D te verminderen.

De EOS 6D is zowel verrassend klein als verrassend licht. Het klokt af op 770 g (27 oz), bijna 200 g lichter dan de 5D Mark III (bij 950 g / 33,5 oz).

En hoewel de afmetingen niet ver afwijken van die van de 5D Mark III, is de bouw van de 6D over het algemeen slanker: 145 x 111 x 71 mm, versus 152 x 116,4 x 76,4 mm.

Met andere woorden, de 6D is een paar millimeter korter, een paar millimeter dunner en biedt een iets kleinere grip, waardoor het de betere optie is voor reisfotografen, straatfotografen of meer casual fotografen die nog steeds op zoek zijn naar die full-frame beeldkwaliteit.

Nu is de EOS 5D Mark III niet Canon’s grootste DSLR en zal hij niet aanvoelen ook massief, zelfs naast de compacte 6D. Maar er is een merkbaar verschil, en het is er een die uitmaakt als je veel reist, of als je vaak met kleinere lenzen werkt.

WINNAAR: Canon 6D

2. Bouwen &handling

Als het gaat om bouwkwaliteit, voelen zowel de 6D als de 5D Mark III behoorlijk solide aan, hoewel de laatste over het algemeen een robuustere behuizing biedt.

De 6D heeft weersafdichting en ik zou me comfortabel voelen om hem mee te nemen in lichte regen of sneeuw (en zwaardere omstandigheden met een regenhoes). In feite heb ik de 6D jarenlang in vrij ongunstige omstandigheden gebruikt en hij hield prima stand.

Wat betreft de 5D Mark III, het voelt als een professionele carrosserie, die afkomstig is van uitstekende weersafdichting en magnesiumlegeringsconstructie.

Qua ergonomie liggen beide camera’s best aardig in de hand. De kleinere en lichtere behuizing van de 6D voelt misschien comfortabeler aan tijdens lange opnamen, maar je krijgt wel een grotere grip aan de voorkant op de 5D Mark III en een speciale joystick.

Een punt in het voordeel van de 6D zijn de connectiviteitsopties: u krijgt ingebouwde wi-fi, evenals ingebouwde GPS. Hoewel wi-fi en GPS op de 5D kunnen worden bereikt, moet u extra apparatuur aanschaffen.

Aan de andere kant heeft de 6D slechts één kaartsleuf (SD), tegenover twee op de 5D Mark III (1 SD, 1 CF).

Voor meer serieuze fotografen die je camera willen gebruiken als back-up voor huwelijksfotografie, of iedereen die probeert in te breken in snelle professionele fotografie, zal dit een enorme deal zijn – en het is een van de redenen waarom de 5D Mark III bij de release werd bestempeld als een “professionele” camera.

WINNAAR: Canon 5D Mark III

3. LCD-scherm aan de achterzijde en optische zoekers

Beide camera’s debuteerden in 2012, wat betekent dat ze meer geavanceerde LCD-functies aan de achterkant missen (zoals aanraakschermen).

Maar beide LCD’s zijn best leuk voor wat ze zijn: vast op hun plaats, maar helder en duidelijk, goed voor het scherpstellen en beoordelen van afbeeldingen.

Hoewel LCD-resoluties identiek zijn, krijg je wel wat meer onroerend goed op de Canon EOS 5D Mark III, op 3,2 inch (tegenover 3 inch op de EOS 6D). Hoewel dit geen enorm verschil is, hoe groter het scherm, hoe beter, vooral voor iedereen die vaak met het LCD-scherm fotografeert.

Qua zoekers krijg je 100% dekking op de 5D Mark III, tegenover 97% op de 6D. Ik heb een hekel aan het gebruik van bijgesneden zoekers – het is te gemakkelijk voor vervelende elementen om in de randen van het frame te kruipen – maar als je gewend bent om een camera te gebruiken met onvolledige zoekerdekking, dan is dit misschien niet zo’n ongemak.

WINNAAR: Canon 5D Mark III

4. Autofocus

Kijk eens naar de autofocussystemen op beide camera’s en je merkt meteen een aantal enorme verschillen:

De Canon EOS 5D Mark III biedt 61 AF-punten, waarvan 41 cross-type. Je krijgt ook een behoorlijke (hoewel nauwelijks framevullende) autofocusdekking, wat de tracking en AF-efficiëntie aanzienlijk zal verbeteren.

De Canon 6D daarentegen heeft slechts 11 autofocuspunten, geclusterd rond het midden van het frame. En slechts één daarvan (het middelpunt) is cross-type.

Al met al zorgt dit voor een behoorlijke AF-prestatie van de 5D Mark III bij gebruik van de zoeker. Hoewel het niet op hetzelfde niveau is als de huidige toplichamen, krijg je een snelle, consistente scherpstelling, zelfs als je met bewegende onderwerpen werkt.

Maar dingen vertragen aanzienlijk wanneer je in Live View werkt – hier moet je je neerleggen bij een zeer zware focus, of je wilt Live View-opnamen volledig overslaan.

De 6D daarentegen presteert over de hele linie slecht. De 11 autofocuspunten bieden niet veel op het gebied van tracking, hoewel je nog steeds onderwerpen vrij snel kunt spijkeren (zolang je maar in orde bent met focus-and-recompose-technieken).

Dus als je een beginnende sport- of actieshooter bent, ga dan voor de 5D Mark III.

WINNAAR: Canon 5D Mark III

5. Rijden

Een soortgelijk verhaal vind je hier:

Een continu-opnamesnelheid van 6 fps op de Canon EOS 5D Mark III, vergeleken met een continu-opnamesnelheid van 4,5 fps op de Canon EOS 6D.

Eerlijk gezegd is geen van beide geweldig voor sport-, wildlife- of straatfotografie , maar je kunt het doen met de Canon 5D Mark III. De 6D daarentegen is gewoon te traag voor serieuze actie-opnamen.

Geen van beide buffers is ultra-indrukwekkend, maar ook hier heeft de 5D een lichte voorsprong: 18 RAW foto’s of 16270 JPEG’s, tegenover 17 RAW foto’s of 1250 JPEG’s op de Canon 6D.

WINNAAR: Canon 5D Mark III

6. Beeldkwaliteit

Familie portretfotografie

Bron: Mark Condon

De Canon EOS 5D Mark III en de Canon EOS 6D zijn beide full frame camera’s, wat betekent dat je over het algemeen sterke hoge ISO-prestaties over de hele linie van beide body’s kunt verwachten.

Hoewel ik de Canon 6D een lichte voorsprong zou geven in termen van hoge ISO-ruisprestaties, is het een close call. En ik kan eigenlijk alleen het verschil zien tussen RAW bestanden als er tot 100% wordt ingezoomd.

Op de 5D Mark III begint ruis binnen te sluipen rond ISO 1600, wordt duidelijker bij ISO 3200 en wordt onbruikbaar rond ISO 12800 (hoewel het laatste oordeel sterk afhankelijk is van uw intenties).

De 6D is vergelijkbaar, hoewel hij minder ruis vertoont bij ISO 1600. Ik zou me op mijn gemak voelen om ISO naar 6400 te duwen, maar daarna begint het er een beetje dubieus uit te zien.

Merk op dat de 6D wel een iets kleiner aantal pixels heeft, wat bijdraagt aan dit kleine verschil in ruis: 20 megapixels versus 22,3 megapixels.

Maar hoewel dit resolutieverschil enigszins van belang is in termen van beeldkwaliteit, zul je niet veel merken in termen van verhoogde bijsnijdmogelijkheden van de 5D Mark III; twee megapixels gaat je gewoon niet veel boost geven.

Qua dynamisch bereik vallen beide camera’s behoorlijk tegen, met maximaal zo’n 12 stops (11,7 op de 5D Mark III, 12,1 op de 6D). Canon is niet de beste fabrikant als het gaat om DR, maar een aantal van zijn recentere body’s kunnen de 6D of de 5D Mark III verpletteren, waaronder de 5D Mark IV en de Canon EOS R.

Samenvattend:

Als je een frequente shooter bij weinig licht bent, zullen beide camera’s meer dan voldoende zijn. De 6D is beter op een haar, maar je merkt misschien geen verschil in de praktijk.

Qua dynamisch bereik en megapixels zijn de verschillen te subtiel om significant te zijn, waarbij de Canon 5D Mark III iets voorloopt op resolutie en iets achterloopt op dynamisch bereik.

WINNAAR: Canon 6D

7. Video

Als je video wilt opnemen samen met foto’s, dan zullen beide camera’s behoorlijk equ zijnal – en verre van indrukwekkend.

De Canon 6D en de Canon 5D Mark III bieden beide 1080p opnames met 30 beelden per seconde. Dit voldoet niet aan de huidige normen, waar veel camera’s 4K / 30p-opnamen bieden.

En zelfs oudere DSLR’s hebben de neiging om ten minste full HD op 60p te hebben.

Je krijgt wel een microfoonaansluiting op beide camera’s, hoewel alleen de 5D Mark III een hoofdtelefoonpoort heeft.

Hoewel u HD-video op een van deze modellen kunt opnemen, zijn er tal van andere opties op de markt die veel betere video mogelijk maken (en ook tegen een fatsoenlijke prijs).

WINNAAR: BINDEN

8. Prijs

Je zult moeite hebben om een van deze camera’s nieuw te vinden , maar gebruikt zijn ze allebei beschikbaar voor spotprijzen.

En daarom zijn het allebei geweldige eerste full-frame opties voor liefhebbers.

De 6D is iets goedkoper dan de 5D Mark III, op ongeveer US $ 500 – $ 550. Maar de 5D Mark III is slechts US $ 800 – $ 850 of zo, wat een uitstekende prijs is voor een camera met zoveel uitstekende functies.

(De oorspronkelijke detailhandelsprijzen weerspiegelden overigens dit verschil. Je zou de 5D Mark III kunnen pakken voor ongeveer $ 2.800, vergeleken met $ 2.099 voor de 6D.)

In veel opzichten is de 5D Mark III is de betere camera.

De echte vraag is dus:

Ben je bereid om er $ 300 extra voor te betalen?

WINNAAR: Canon 6D

Canon 6D vs 5D Mark III | Laatste woorden

Pier aan de overkant van het meer

Canon 6D | Bron: Mark Condon

De Canon EOS 6D en de Canon EOS 5D Mark III zijn beide uitstekende camera’s, ook al zijn ze opgevolgd door krachtigere (zij het duurdere) opties.

Vergeet niet dat hoewel beide body’s een vergelijkbare beeldkwaliteit bieden, de 5D Mark III een aanzienlijk betere autofocus, een iets betere bouwkwaliteit, een zoeker met 100% dekking en dubbele kaartsleuven bevat.

Aan de andere kant is de 6D kleiner en lichter, plus het biedt ingebouwde wifi en GPS.

Uiteindelijk is de keuze aan jou – en hangt het af van wat je wilt fotograferen. Als je erover denkt om actiegerelateerde fotografie te maken (straat, sport, dieren in het wild, vogels), ga dan met de 5D Mark III. Het is het extra geld waard.

Als je van plan bent om snelle evenementen te fotograferen waar redundantie belangrijk is, dan moet je ook kiezen voor de 5D Mark III. De dubbele kaartsleuven zullen de sleutel zijn.

Maar als u een geweldige beeldkwaliteit in een kleiner pakket wilt en op zoek bent naar een geweldige camera voor reisfotografie, casual alledaagse fotografie of zelfs landschapsfotografie , dan is de 6D een geweldige koop.

Canon 5D Mark III

Canon 5D Mark III

Stevige, betrouwbare camera die de tand des tijds doorstaat en zorgt voor een uitstekende instap tot de full-frame DSLR markt.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen