Beste camera voor vloggen in 2023: film jezelf met gemak

YouTube-vlogs hebben een enorme groei in populariteit gezien, dus ik heb een bericht samengesteld om je te helpen de beste camera’s voor vloggen van het jaar te kiezen.

Ik leg de camerafuncties uit die je vlogervaring leuk en gemakkelijk kunnen maken en help je te begrijpen wat een goede vlogcamera maakt.

Het starten van je eigen videoblog is niet moeilijk, en als je consistent bent en inhoud van goede kwaliteit plaatst, kun je zelfs geld verdienen met vloggen.

Deze review helpt je bij het kiezen van de juiste camera voor de klus, dus laten we er meteen in springen!

Inhoudsopgave

Beste camera voor vloggen in 2023

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Panasonic GH5ONZE #1 KEUZE
 • 20.3MP Micro Four Thirds sensor |
 • 4K-video
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon 80DBEST BEOORDEELD
 • 45-punts all cross-type AF-systeem
 • 24,2 Megapixel (APS-C) CMOS-sensor
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon G7x Mark II#1 COMPACT
 • 20,1 Megapixel* CMOS-sensor
 • 1080p Full HD-video
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon SL2GROTE WAARDE
 • 24,2 Megapixel CMOS (APS-C) sensor
 • Full HD 60p &externe microfooningang
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sony RX100 Mark IV
 • Hoge resolutie Clip-4K film
 • Tot 960 fps
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sony A5100
 • Ultrasnelle autofocus
 • Neemt Full HD 1080/24/60P op
Bekijk prijs →
shk2-table__image Panasonic ZS70S
 • 20,3 Megapixel MOS-sensor
 • 4K QFHD video-opname
Bekijk prijs →

1. Panasonic Lumix GH5 | Beste allround vlogcamera

Panasonic-LUMIX-GH5 micro four thirds spiegelloze camera

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 20.3
Dimensies: 5,45 x 3,86 x 3,44″ (138,5 x 98,1 x 87,4 mm)
Gewicht: 645 g (1,42 lbs / 22,72 oz)

Controleer de huidige prijs

Als u op zoek bent naar de beste vlogcamera’s met volledige functionaliteit met 4K-videomogelijkheden en DSLR-achtige ergonomie, hoeft u niet verder te zoeken dan de uitstekende Panasonic Lumix GH5 micro four thirds spiegelloze camera.

Het is mooi om te zien dat camerabedrijven zich specialiseren in hun verschillende niches met hun vlagschipcamera’s. Voor Nikon en Canon is het de allround professionele fotocamera en voor Panasonic is het video.

Panasonic heeft vastgehouden aan hun beproefde 20 megapixel micro-four-thirds sensor met de GH5, een sensorformaat dat enige verwarring veroorzaakt vanwege de verminderde grootte. Immers, waarom zou men investeren in een camera met een sensor kleiner dan APS-C, en alleen ongeveer de helft van de grootte van een volformaat sensor?

Hoewel een MFT-sensor nooit in staat zal zijn om de toonaangevende prestaties van grotere sensoren bij weinig licht te leveren, zijn ze nog steeds een geweldige optie in normale lichtomstandigheden en bieden ze voordelen zoals kleinere, lichtere en meer betaalbare body’s en lenzen (zie de beste micro-four-thirds lenzen).

De Panasonic Lumix GH5 is zeker geen kleine, lichtgewicht camera, maar biedt videoprestaties die normaal gesproken worden geassocieerd met veel grotere apparaten. De prestaties bij weinig licht kunnen niet tippen aan zoiets als de Canon 6D Mark II, maar het is nog steeds goed genoeg voor de meeste vlogsituaties.

Voordat we verder gaan, moeten we waarschijnlijk de olifant in de kamer confronteren – namelijk de Lumix GH5 versus Lumix GH5s … (let op de ‘S’!)

Ja, de Panasonic Lumix GH5s heeft een grotere sensor en tal van andere kleine verbeteringen, zoals het kunnen fotograferen met 4K 60 / 50p-opname in Cinemeen 4K (4096 x 2160) – een wereldprimeur, niet minder.

Dus waarom heb ik het hier niet opgenomen in deze lijst met de beste vlogcamera’s van het jaar?

Nou ja, het is een geweldige camera voor het updaten van je vlog, maar rechtvaardigt de prijsstijging echt de nieuwe functies, en bovendien, komen ze eigenlijk de gemiddelde vlogger ten goede? Ik laat Kai Wong dat in deze video beantwoorden:

Dus, laten we terugkeren naar de Panasonic Lumix GH5 (niet de ‘s’!), zullen we?! De videokwaliteit is uitstekend. Fotograferen in 4K met 60 fps produceert enkele van de meest verbluffend gedetailleerde videobeelden die ik heb gezien van een camera van prosumerkwaliteit.

Framesnelheid, resolutie en bitrate-opties zijn er in overvloed en zullen zelfs de meest hardcore videoliefhebber zeker bevallen. Er is een optie om 4K-beeldmateriaal op te nemen met een filmische 24 fps met behulp van een rijkere, 4: 2: 2 10-bits kleurruimte die een breder dynamisch bereik biedt voor grading in postproductie.

Vloggers die graag time-lapse-beelden gebruiken, kunnen profiteren van de in-camera framesnelheidsregeling waarmee je tot slechts 2 fps kunt fotograferen.

Fotograferen met een snellere framesnelheid om het beeldmateriaal in de post te vertragen is een populaire techniek voor vloggers – fotograferen met 180 fps in 1080P op de Lumix GH5 stelt je in staat om een aantal prachtig vloeiende slow-mo-beelden te maken.

Alles kan tegelijkertijd op 2 SD-geheugenkaarten worden opgenomen, of u kunt de tweede geheugenkaart instellen om als overloop te fungeren voor wanneer de eerste vol raakt. De GH5 is eigenlijk de enige aanbevolen camera in deze lijst die dubbele SD-kaartsleuven biedt.

Een interessante functie voor vloggers die miniaturen voor hun YouTube-video’s moeten trekken, is de 6K-fotomodus van de Lumix GH5, waarmee je video’s kunt opnemen met 30 fps en vervolgens een van die frames in de post kunt extraheren als een 18mp-fotobeeld.

Panasonic-LUMIX-GH5 micro four thirds sensor met externe microfoonaansluiting

Run and gun documentaire stijl video-opname wordt veel gemakkelijker gemaakt dankzij indrukwekkende beeldstabilisatie in zowel compatibele lenzen als de body – veruit de beste OIS die ik heb gezien geïmplementeerd op een camera voor deze prijs.

Het 225-punts AF-systeem in combinatie met gezichtsherkenning maakt het scherpstellen en volgen van je gezicht tijdens het vloggen een makkie. Het volledig scharnierende 3,2″ uitklapbare touchscreen is levendig, gedetailleerd, goed geconstrueerd en een genot om te gebruiken.

Bij het fotograferen van first-person vlogs heeft een groothoeklens normaal gesproken de voorkeur om armlange opnamen mogelijk te maken, inclusief je gezicht en zoveel mogelijk van de omgeving. Dankzij de uitstekende beeldstabilisatie en autofocus van de Lumix GH5 wordt het filmen in de eerste persoon ook veel eenvoudiger gemaakt.

Als je een scène fotografeert waarin je de positie van je onderwerpen kunt regelen, is er een geweldige functie op de Lumix GH5 waarbij je automatisch kunt schakelen tussen vooraf ingestelde scherpstelpunten.

Het is vermeldenswaard dat bij weinig licht de AF-prestaties de neiging hebben om te worstelen, dus het gebruik van een extern LED-lampje wordt aanbevolen als je ’s nachts veel vlogt.

Bekijk de andere kleine problemen van de invloedrijke YouTube-vlogger Casey Neistat over deze camera in de onderstaande video – bekijk van minuut 2 tot 7.

Wat audio betreft, beschikt de ingebouwde microfoon over een verbeterd windruisreductiealgoritme om u te helpen duidelijkere audiobeelden te krijgen wanneer u geen speciale microfoon gebruikt.

Voor degenen die een op een flitsschoen gemonteerde microfoon willen gebruiken, beschikt de Lumix GH5 over alle essentiële 3,5 mm microfooningang, evenals een hoofdtelefooningang, zodat u uw opnames kunt volgen.

Vorig jaar schakelde Casey Neistat over van het gebruik van zijn vertrouwde Canon 80D naar het gebruik van de Panasonic GH5 voor vloggen, omdat Canon nog geen 4K DSLR had geproduceerd, afgezien van de omvangrijke en dure Canon 5D Mark IV.

De Panasonic Lumix GH5 voelt aan alsof hij is ontworpen door gebruikers in plaats van door ingenieurs, met YouTubers in gedachten.

Andere willekeurige maar echt nuttige functies zijn de mogelijkheid om het filmen te starten / stoppen met behulp van de sluiterknop (die natuurlijker aanvoelt dan de rode opnameknop); USB-C-connectiviteit voor razendsnelle overdrachtssnelheden van SD naar computer; 5 aanpasbare knoppen en DSLR-achtige lange levensduur van de batterij.

Een mogelijk nadeel van de Panasonic Lumix GH5 voor vloggers is de grootte en het gewicht, wat een probleem kan worden als je lange tijd met de camera fotografeert. Met 645 g (1,4 lbs) is het een acceptabel gewicht als het een dslr-camera op instapniveau was, maar als een micro four thirds spiegelloze camera is hij zeker aan de zware kant.

Kortom, als je dat beetje extra gewicht kunt verdragen en je bent bereid om een extern licht te gebruiken wanneer de MFT-sensor worstelt bij weinig licht, is de Lumix GH5 echt een uitstekende camera van de filmmaker. Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat het de beste vlogcamera van 2023.

Het heeft ook mijn lijst met de beste spiegelloze camera’s gemaakt.

Controleer de huidige prijs

2. Canon EOS 80D | Beste vlogcamera onder $ 1000

Canon-EOS-80D beste vlogcamera's

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 24.2
Dimensies: 3,09 x 78,5 x 138,9 x 105,16 mm (3,09 x 4,14 inch)
Gewicht: 730 g (1,61 lbs / 25,75 oz)

Controleer de huidige prijs

Als je op zoek bent naar Canon-camera’s voor vloggen, ben je ongetwijfeld de Canon 80D tegengekomen. De kans is groot dat je ook de Canon 70D en Canon SL2 bent tegengekomen.

Eerlijk gezegd zijn dit allemaal uitstekende Canon-camera’s, maar laten we eens kijken waarom ik denk dat de Canon 80D de beste van allemaal is hier in 2023.

Ten eerste vinkt de Canon 80D alle belangrijke vakjes aan als het gaat om de hardware – hij heeft een klapscherm met touchscreen-interface, ingebouwde draadloze, optische beeldstabilisatie, een externe microfoonpoort, externe hoofdtelefoonpoort en een lange levensduur van de batterij.

Het is echter een beetje aan de zware kant – 730 g (1,6 lbs) is niet onredelijk voor een professionele DSLR-camera, maar als een camera die alleen voor vloggen wordt gebruikt, kan het enkele problemen opleveren voor diegenen die hem langdurig op armlengte willen vasthouden.

Een ding dat ook moet worden vermeld, is dat door te investeren in een Canon DSLR voor vloggen, je ook de deur opent naar de wondere wereld van Canon-lenzen – mijn aanbeveling is de Power to Create 2-lenskit die je een groothoekzoom en een snelle lichtgewicht prime geeft voor een geweldige prijs.

Je kunt ook profiteren van betaalbare, lichtgewicht lenzen zoals de uitstekende Canon 10-18mm f/4.6-5.6 groothoekzoom – een van de meest populaire lenzen voor vloggers die Canon-camera’s gebruiken, en ook een van de door Casey Neistat aanbevolen Canon 80D-lenzen.

De toonaangevende autofocus op de Canon 80D is een van de belangrijkste redenen waarom zoveel YouTube-vloggers deze camera gebruiken. De 45 gevoelige cross-type AF-punten in combinatie met Canon’s uitstekende Dual Pixel CMOS AF zorgen ervoor dat de camera in milliseconden scherpstelt en vergrendelt.

In staat zijn om het gedetailleerde en rijke 3″-scharnierende scherm aan te raken tijdens het opnemen om een onderwerp onmiddellijk scherp te stellen, is een geweldige functie en werkt ook indrukwekkend goed bij weinig licht, met scherpstelprestaties tot EV-3.

Canon-EOS-80D

Het nut van Canon’s Dual Pixel AF-technologie was een beetje een discussiepunt voor fotofotografen, maar voor videoshooters en vloggers is het een echt voordeel, waardoor je gemakkelijk filmische stijlfocusovergangen kunt maken.

Schakelen tussen onderwerpen met de Canon 80D is net zo eenvoudig als het aanraken van het scherm, en in combinatie met de voorspellende kracht van Movie Servo AF en de brede spreiding van AF-punten, kunnen zelfs bewegende onderwerpen soepel worden gevolgd.

Vloggen vereist meestal dat je jezelf veel filmt, en gelukkig zijn de autofocusmogelijkheden voor het volgen van gezichten van de Canon 80D ongeëvenaard.

De beeldkwaliteit van films is uitstekend, zoals te verwachten is van een Canon-camera voor vrijwel gemaakt voor vloggen.

Er is geen 4K-video-opname die al dan niet een probleem voor u kan zijn. De mogelijkheid hebben om tijdens het posten in je beeldmateriaal bij te snijden kan een voordeel zijn, en het extra detail is leuk, maar je moet overwegen of de kijker ten volle zal profiteren van je 4K-beeldmateriaal – de meesten zullen het tenslotte op hun mobiele telefoons bekijken.

Ondanks het ontbreken van 4K-opname, kunt u volledige 1920 x 1080 HD opnemen met 30 en 24 fps in MOV en met 60/30/24 fps in MP4-modus – 60 fps kunnen opnemen in 1080p is een geweldige nieuwe functie, wat betekent dat u niet langer hoeft te downgraden naar 720P voor slow motion-beeldmateriaal.

Andere MP4-opties zijn HD (1280 x720) met 60/30 fps. Er is ook een HDR-filmmodus (1920 x 1080) met 30 fps en een nieuwe time-lapse-functie (niet beschikbaar op de 70D).

Rechtstreeks naar MP4 kunnen opnemen is handig voor wanneer u rechtstreeks naar het web wilt uploaden, terwijl het MOV-formaat beter is voor het maximaliseren van het dynamische bereik, met zijn hogere bitrate en minder compressie.

Als je absoluut 4k-video-opnamemogelijkheden nodig hebt voor deze prijs, is de Sony a6500 een optie en biedt hij ook een nog betere autofocus dan de Canon 80D …

Echter, en dit is een groot nadeel, het heeft geen flip-scherm om jezelf te bekijken tijdens het opnemen – vandaar dat ik het niet opneem in deze lijst met de beste vlogcamera’s.

Andere verbeteringen ten opzichte van de Canon 70D (een andere geweldige vlogcamera), zijn onder meer een koptelefoonaansluiting, zodat je kan uw audio monitoren tijdens het opnemen, een digic 6-processor voor betere ISO (max. 25.600), meer AF-punten (45 versus 19), meer witbalansafstellingsinstellingen, NFC voor bestandsoverdracht, de mogelijkheid om handmatige audioniveaus te wijzigen tijdens het opnemen (zowel microfoon ALS hoofdtelefoon) en de mogelijkheid om AF-snelheidsovergangen te regelen.

Die laatste is een geweldige functie, waarmee je mooie langzame focustrekkingen kunt maken, gewoon door je vinger van het ene onderwerp naar het andere op het touchscreen te schuiven. De Canon 80D maakt volledig gebruik van de Dual Pixel-technologie om deze functie feilloos te laten werken – beter zelfs dan de Sony- of Panasonic-vlogcamera’s.

Een andere kleine maar opmerkelijke verbetering ten opzichte van eerdere iteraties van de Canon 80D is de plaatsing van de microfoon/ hoofdtelefoon-ingangen, die naar voren zijn verplaatst om het zwenken van het touchscreen niet te verstoren – een teken dat Canon echt naar zijn gebruikers luistert.

Zolang je niet in 4K hoeft op te nemen, heeft de Canon 80D niet echt veel minpunten. Het heeft geen in-body beeldstabilisatie, maar verschillende van Canon’s lenzen wel, zoals de Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS II – een goedkope, lichtgewicht, veelzijdige lens met geweldige ingebouwde beeldstabilisatie – ik raad je ten zeerste aan om hem bij deze camera te kopen.

Een ander klein nadeel is het ontbreken van zebrastrepen om highlight blowouts te herkennen, en ook het gebrek aan focus peaking om te helpen bij handmatige scherpstelling. Er is ook geen manier om uw afbeelding tijdens het opnemen te vergroten om uw scherpstelpunt verder te controleren.

Ten slotte kunt u de AF-servosnelheid en trackgevoeligheid niet regelen, tenzij u zich in de AF-modus bevindt, wat betekent dat u niet van die functies kunt profiteren tijdens het gebruik van face-tracking, wat een beetje vreemd is.

Ondanks deze kleine problemen is er één grote factor die zoveel vloggers beïnvloedt om in de Canon 80D te investeren, en dat is de prijs.

Voor bijna de helft van de prijs van de Lumix GH5 krijg je een camera met betere AF en prestaties bij weinig licht, en krijg je toegang tot het hele arsenaal aan geweldig Canon-glas.

Ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat de Canon 80D de beste vlogcamera onder $ 1000. Ja, de Canon 70D en Canon SL2 zijn misschien betaalbaarder en ook geweldig om te vloggen, maar de 80D met zijn verbeterde functies neemt echt het koekje.

Controleer de huidige prijs

3. Canon G7x Mark II | Beste compacte vlogcamera

Canon-G7x-Mark-III

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 20.1
Dimensies: 1,65 x 41,91 x 60,96 x 105,45 x 4,15 inch
Gewicht: 319 g (0,7 lbs x 11,3 oz)

Controleer de huidige prijs

Na de enorme populariteit van de eerste generatie Canon G7x compactcamera, waren fotografen en vloggers over de hele wereld in 2016 blij met de release van zijn opvolger – de Canon G7x Mark II.

Met dezelfde 24-100mm equivalente f/1.8-2.8 zoomlens en 20MP sensor, verbetert de Mark II het origineel op verschillende manieren, met een bijgewerkt exterieurontwerp en een snellere DIGIC 7 beeldprocessor.

Er is nog steeds geen 4K-video-opnameoptie, maar video van hoge kwaliteit kan worden vastgelegd op 1080 / 60p en bevat ook 24p voor een meer filmische look van uw vlogbeelden. De beeldkwaliteit is geweldig voor een camera van dit formaat, met scherpe randen die onderwerpen schetsen en veel duidelijkheid.

Wanneer je met f/2.8 wijd open wordt geschoten of bij f/2.8 recht inzoomt op een close-up onderwerp, is het gemakkelijk om de achtergrond te vervagen en die gewilde bokeh-look te bereiken die niet vaak wordt geassocieerd met een compactcamera voor vloggers.

De mogelijkheid om achtergrond- / voorgrondelementen onscherp te maken met behulp van het grote diafragma van de lens van de Canon G7x Mark II is ongelooflijk handig bij het vloggen, waardoor je het oog van de kijker weg kunt leiden van afleidende elementen en naar jou bent het onderwerp van je beeldmateriaal.

Het equivalente zoombereik van 24-100mm is ook handig, en vooral indrukwekkend voor een compactcamera. Dit soort zoombereik op een DSLR of spiegelloze camera zou het gebruik van een omvangrijke lens vereisen, waardoor de hele opstelling ongeschikt is voor langdurig vloggen.

Fotograferen in zonlicht met grote diafragma’s is meestal onmogelijk zonder het gebruik van ND-filters, en gelukkig heeft de Canon G7x Mark II er een ingebouwd.

Met een klik op de knop kun je een zonnebril voor je lens simuleren, zodat je op klaarlichte dag met f/1.8 kunt fotograferen en toch een geringe scherptediepte kunt produceren – iets dat je kan helpen je werk van andere vloggers te verheffen.

Als je van plan bent om je eigen gezicht te filmen zoals de meeste vloggers kiezen, de combinatie van Canon’s uitstekende gezichtsvolgtechnologie en een gorgeous 3 “flip-up scherm zal u helpen alles mooi gecomponeerd te houden en uw gezicht scherp te houden, zelfs wanneer u beweegt. Het maakt de Canon G7x Mark II ook een geweldige camera voor selfies.

Het heen en weer schuiven van focus is eenvoudig en effectief, met behulp van het responsieve touchscreen om letterlijk op gebieden te tikken die u scherp wilt stellen.

Canon-G7x-Mark-III spiegelloze camera's met CMOS sensor

Een andere geweldige functie die de Canon G7x Mark II ideaal maakt als compactcamera voor vlogs is de dual sensing optische beeldstabilisatie.

Meestal is het notoir moeilijk om vloeiende videobeelden te krijgen wanneer je compactcamera’s in de hand vasthoudt, vanwege hun grootte / vorm. Ze zijn niet echt bedoeld voor run-and-gun-stijl filmen die meestal te veel camerabewegingen introduceren, maar gelukkig is de Canon G7x Mark II anders.

Met 3 niveaus van OIS om mee te experimenteren, is het verrassend hoeveel je beeldmateriaal kan worden gladgestreken op de gemiddelde of hoge instellingen zonder visuele verslechtering in kwaliteit – geweldig als je geen gimbal hebt.

Het is vermeldenswaard dat om dit te bereiken, uw resulterende video enigszins wordt bijgesneden en u mogelijk kleine verschillen in kleur / belichting opmerkt.

De levensduur van de batterij is uitstekend voor een compactcamera en het verlengen van de levensduur van de batterij via een draagbare batterijlader is nu een mogelijkheid dankzij de mini-USB-ingang. Dit is duidelijk een groot pluspunt voor de hele dag vloggen, maar een kleine vangst ligt in de beperking tot ongeveer 4 GB filmen per segment – bij 1080p 60 fps komt dat neer op ongeveer 30 minuten.

Het komt zelden voor dat vloggers zo lang in één ’take’ schieten, maar het is misschien nog steeds iets om op te letten.

Time-lapse is goed geïmplementeerd op de Canon G7x Mark II en biedt vloggers een geweldige kans om de productiewaarde te verhogen via deze populaire verteltechniek – vergeet niet om een statief te gebruiken, bij voorkeur zo klein en compact als de camera, zoals een smartphonestatief.

Zoals bij alle Canon-camera’s is WiFi ook goed geïmplementeerd, waardoor je op afstand een opname kunt activeren of je video op afstand kunt framen. Het kunnen overzetten van uw creaties via WiFi naar een smartphone is ook een handige functie voor snelle updates van sociale media in het veld.

Wat audio betreft, bevat de G7x Mark II een windfilter dat probeert windgeruis te verminderen, maar vanwege de positionering van de twee microfoons bovenop de camera, kun je nog steeds moeite hebben om echt helder geluid te krijgen, zelfs bij weinig wind.

Er is geen microfoon- of hoofdtelefoonaansluiting, dus er is geen goede manier om de audio die door deze camera is vastgelegd daadwerkelijk te verbeteren, behalve het kopen van wat bont voorruitstickers – niet ideaal, maar ze helpen wel.

De Canon G7x Mark II bevat ook focus peaking (zie fotografietermen) en een ‘auto level’-functie die je horizon recht houdt. U kunt zelfs schakelen tussen automatische en handmatige scherpstelling met slechts een tik op het scherm en de focus aanpassen, zelfs wanneer u nog steeds opneemt.

Hoewel er veel vloggers zijn die liever de handmatige modus gebruiken voor hun video-opname, zou ik zeggen dat de meerderheid geniet van de snelheid en het gemak van een van de automatische modi. Video-opname in auto op de G7x Mark II is betrouwbaar genoeg voor snel filmen en veranderende lichtomstandigheden, of u kunt instellingen handmatig aanpassen via het touchscreen.

In de handmatige modus kunt u de sluitertijd, het diafragma, de belichtingscompensatie en de ISO tijdens het filmen met slechts een paar aanrakingen aanpassen – een essentiële functie voor camera’s die YouTubers gebruiken.

Er is ook de mogelijkheid om de belichtingscompensatie aan te passen met behulp van Auto ISO in de handmatige belichtingsmodus, zodat de camera de ISO verandert, in plaats van de sluitertijd of het diafragma, wat het gewenste uiterlijk van uw opname nadelig kan beïnvloeden. Dit is een functie die sommige duurdere camera’s niet eens bieden.

Al met al is de Canon G7x Mark II, ondanks zijn tekortkomingen en relatieve leeftijd, nog steeds de beste compactcamera voor vloggen van het jaar. Het biedt veel waar voor je geld en bevat een aantal geweldige functies in een behuizing die niet veel groter is dan je smartphone – ideaal voor lichtgewicht vloggen zonder gedoe.

Controleer de huidige prijs

4. Canon EOS Rebel SL2 (200D)

Canon-EOS-Rebel-SL2 met externe microfoon

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 24.2
Dimensies: 2,7 x 68,58 x 121,92 x 91,44 mm (2,8 x 3,6 inch)
Gewicht: 453,59 g (1 lb / 16 oz)

Controleer de huidige prijs

Ik gok dat dit de camera is die je verwachtte te zien verderop in deze lijst met de beste vlogcamera’s van het jaar …

Sterker nog, als er een categorie van beste Canon vlog camera under $ 600, de Canon EOS Rebel SL2 zou het zijn!

Het is ook de camera die ik zou aanraden aan een beginnende vlog, vooral wanneer deze wordt gekocht met de 18-55 mm STM – een lens met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding die hier wordt gebundeld met de SL2.

Je moet ook overwegen om ook voor de witte versie te kiezen – hoe vaak zie je immers een volledig witte DSLR-camera met een zilveren lens?!

Dus wat maakt de Canon SL2 precies zo verdomd goed? Nou ja, een hele hoop dingen eigenlijk. Laten we beginnen met de hardware …

Alles is gebouwd rond Canon’s beproefde 24,2 MP CMOS APS-C-sensor, met de nieuwste DIGIC 7-processor die fantastische AF en prestaties bij weinig licht levert die normaal gesproken niet beschikbaar zijn in een camera voor deze prijs.

Je hebt misschien geaarzeld voordat je een DSLR koopt om te vloggen, afgeschrikt door de bulk die normaal gesproken wordt geassocieerd met dat soort instellingen. De Canon SL2 is hier de uitzondering op de regel, met een miezerige 453 g (1 lb) – vanwege de fantastische ergonomie voelt hij eigenlijk lichter aan dan sommige compactcamera’s!

Formaat is ook typisch voor een instapcamera, het maken is een leuke optie voor montage op een ministatief zoals de Joby Gorillapod 1k.

De bouwkwaliteit is behoorlijk, met een verbeterde metalen sluiterknop en draaiknop die een iets meer high-end gevoel geven aan een anders plakkerige budgetvlogcamera.

Het allerbelangrijkste flip-scherm is een andere opvallende functie, met pittige touchscreenbediening die de halfbakken inspanningen van Sony te schande maakt. De EOS Rebel SL2 maakt optimaal gebruik van Canon’s ongelooflijke gezichtsherkenning en dual pixel AF en heeft er geen probleem mee om een onderwerp vast te houden en nooit meer los te laten.

Vloeiende, bioscoopachtige rackfocus is ook een fluitje van een cent, waarbij de tap-to-focus zorgt voor de focusovergang voor professioneler ogende videobeelden. De ingebouwde e-stabilisatie is ook behoorlijk goed in het gladstrijken van de beelden.

De Canon EOS Rebel SL2 (ook wel bekend als de 200D of Kiss X9) is eigenlijk de goedkoopste Canon met dual pixel AF, en dus een betaalbare manier om niet alleen van deze technologie te profiteren, maar ook een geweldige manier om toegang te krijgen tot de benijdenswaardige Canon-lenzenreeks.

De 18-55mm STM die bij de SL2 wordt geleverd, is een veelzijdig objectief dat prima is voor de meeste situaties, maar investeren in wat sneller glas zoals de uitstekende Canon EF-S 17-55mm f/2.8 is een snelle manier om veel mooier uitziende beelden met de camera te maken.

Bekijk de onderstaande video waarin de recensent de Canon SL2 aanbeveelt met de Power to Create 2-lens kit, die de veelzijdige ultragroothoek 10-18mm f/4.5-5.6 en de superscherpe 50mm f/1.8 bevat:

Video-opname is maximaal 1080 bij 60 fps, zodat u boterzachte slow motion-beelden kunt maken wanneer u in de post vertraagt. Er is geen 4k, maar de meeste YouTube-vloggers zullen het niet missen.

Een uniek kenmerk van een DSLR voor vloggen voor deze prijs is de externe microfooningang en de volledige handmatige bediening van audioniveaus. Functionaliteit zoals deze geeft aan dat de Canon EOS Rebel SL2 echt een camera is die is gericht op videoshooters die op zoek zijn naar een budgetmanier om professionele audio- en videobeelden te krijgen.

Hoewel sommige vloggers ervoor kiezen om al hun instellingen handmatig achter te laten, is het nog steeds een populaire keuze om in ieder geval de ISO aan de camera over te laten. Het is leuk om te zien dat je tijdens het gebruik van Auto ISO op de Canon SL2 de belichting tijdens het filmen omhoog of omlaag kunt stoten door belichtingscompensatie te gebruiken om de ISO aan te passen, en je geen zorgen hoeft te maken dat de camera automatisch de sluitertijd of het diafragma aanpast om op je gewenste look te komen.

De toevoeging van Bluetooth en GPS zal sommige vloggers behagen die hun filmen op afstand moeten activeren, beeldmateriaal naar smartphones moeten overbrengen of hun beeldmateriaal moeten taggen met locatiegegevens. GPS werkt geweldig, maar zapt de batterij, dus moet spaarzaam worden gebruikt.

Met al deze geweldige prestaties tegen een betaalbare prijs, wat maakt de duurdere en omvangrijkere Canon 80D precies beter dan de Canon EOS Rebel SL2 als DSLR-camera of vlogging? Nou wat blijkt, niet veel eigenlijk…

Het 9-punts AF-systeem is vrij eenvoudig op de SL2, vooral in vergelijking met de 45 punten op de 80D. Het volgen van onderwerpen over het hele scherm zou niet zo goed moeten zijn met een camera met minder AF-punten, maar voor video, dankzij de indrukwekkende dual pixel AF en face tracking op de SL2, merk je het niet echt.

Canon-EOS-Rebel-SL2

Er zijn meer draaiknoppen, knoppen, een externe hoofdtelefooningang en een top LCD-scherm op de Canon 80D, en de algehele bouwkwaliteit met zijn weerbestendige behuizing is veel beter. Aan de andere kant is het ook 277 gram (0,5 lbs) zwaarder en een stuk groter dan de Canon SL2, die eigenlijk de sma isde mooiste DSLR ter wereld.

De 80D maakt gebruik van de duurzame LP-E6 batterijen die gemakkelijk langer meegaan dan de batterijen die in de SL2 worden gebruikt. Dan is er de snellere framesnelheid voor fotoshooters en een grotere zoekerdekking.

Zoals je kunt zien, lijken de voordelen van meer uitgeven aan de 80D op de 80D niet echt de moeite waard te zijn, althans voor de nieuwkomer in het vloggen … en dat vat de vergelijking echt samen – ik zou de Canon SL2 zonder aarzeling aanbevelen als je net begint met vloggen en een volledig uitgeruste, budget geprijsde DSLR voor film nodig hebt.

Als je echter al een tijdje aan het vloggen bent en een upgrade nodig hebt, zou ik de Canon 80D aanbevelen met zijn enigszins superieure functies, waarvan sommige onmisbaar zijn voor professionele videografen (zoals de hoofdtelefoonpoort, bijvoorbeeld).

Al met al is de Canon EOS Rebel SL2 een geweldige vlogcamera met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ik zou het de beste budgetcamera voor vloggen noemen, maar ‘budget’ klinkt alsof ik het een slechte dienst doe! Het is een pro-level camera verpakt in een instapmodel, die zal voldoen aan de behoeften en de verwachtingen van veel vloggers hier in 2023 zal overtreffen.

Controleer de huidige prijs

5. Sony RX100 Mark IV

Sony-RX100-IV camera vlog klaar

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 20.1
Dimensies: 4 x 1,6 x 2,29″ (101,6 x 40,64 x 58,1 mm)
Gewicht: 298 g (0,66 lbs x 10,5 oz)

Controleer de huidige prijs

De originele Sony RX100 was een soort mijlpaal, met DSLR-achtige beeldkwaliteit en continue opnamesnelheden, allemaal verpakt in een slanke metalen behuizing ter grootte van een pak speelkaarten.

We zijn op weg naar de 7e iteratie in de serie, dus waarom raad ik hier een camera aan die in 2015 is uitgebracht, de Sony RX100 Mark FOUR?!

Nou, voor stills-shooters of mensen met grotere budgetten, ga je gang en laat je meer geld vallen op een recenter model RX100 – de Sony RX100 Mark VI is ongetwijfeld de beste versie op papier, en die 24-200mm equivalente lens is gewoon ongelooflijk. Echter…

Voor videoshooters komt er een punt waarop de kleine verbeteringen de sprongen in prijs niet echt rechtvaardigen … en die sweet spot voor zoveel YouTube-vloggers lijkt nog steeds de Sony RX100 Mark IV te zijn.

In de kern deelt de Mark IV dezelfde 1″ 20,1 MP gestapelde CMOS-sensor van zijn opvolgers, die een uitstekende beeldkwaliteit biedt, met name met nauwkeurige kleuren, scherpe details en indrukwekkende prestaties bij weinig licht.

Dan is er de uitstekende 24-70mm equivalente f / 1.8-2.8 lens, die een veelzijdig zoombereik en een snel variabel diafragma levert voor het vervagen van de achtergrond en superieure opnamen bij weinig licht.

De bouwkwaliteit in het rx100-assortiment is uitstekend – een lichtgewicht, volledig metalen chassis dat er geweldig uitziet. Het moet echter gezegd worden dat de ergonomie van het hebben van zo’n gladde, platzijdige camera twijfelachtig is, en ik raad je ten zeerste aan om $ 14 extra uit te geven aan een gripbevestiging, om jezelf een dure val te besparen.

Een omissie op de Mark IV die aanwezig is in de Mark V en modellen daarna is fasedetectie AF. Zonder in te gaan op de technische details, zal een camera met fasedetectie AF sneller scherpstellen dan een camera zonder, vooral in situaties met weinig licht.

Is het de prijssprong van $ 100 van de Mark IV naar de V waard? Nou, alleen als je de camera’s van kop tot kop vergelijkt, wat de meeste mensen niet zullen doen, en zelfs dan zal het verschil niet zo duidelijk zijn bij fatsoenlijk licht.

Terwijl we het over prijs hebben, is het de moeite waard om te overwegen of de $ 150-achtige extra kosten van de Sony RX100 Mark IV de moeite waard zijn in vergelijking met de Canon Gx7 Mark II die we eerder hebben besproken.

Nou, het lange en korte ervan is dit – als je in 4k moet opnemen, koop dan de Sony. Als je dat niet doet, koop dan de Canon.

4k geeft je een betere beeldkwaliteit en zorgt voor wat meer flexibiliteit bij het herkaderen / zoomen / stabilisatie tijdens het bewerken, maar het is ook een veel groter bestand om mee te werken, en de meeste mobiele kijkers zullen nooit het verschil kunnen zien.

Sony-RX100-IV beste vlogcamera's

De Sony RX100 Mark IV kan 4K-video opnemen met 30 fps en biedt het veelgeprezen S-Log2-videoprofiel, dat meer speelruimte biedt bij het beoordelen van kleuren tijdens het bewerken.

Een belangrijke functie is High Frame Rate video, exclusief voor Sony-camera’s, en een van de belangrijkste redenen waarom deze compacte Sony de afgelopen jaren een van de populairste compactcamera’s voor YouTube is geweest.

Met HFR kun je tot een duizelingwekkende 960 fps fotograferen voor superslowmotion-uitvoer, zij het met een klein kwaliteitsverlies. Fotograferen tot 500 fps lijkt een goede sweet spot om fatsoenlijke kwaliteit te behouden (1676 x 566), zelfs wanneer de camera het bestand weer opschaalt naar full HD.

Je kunt slechts 2 seconden fotograferen in de HFR-modus op de RX100 Mark IV (het is verhoogd tot 4 op de latere modellen), maar de mogelijkheid om deze waanzinnig snelle framesnelheden op een compactcamera voor deze prijs te doen, is nog steeds verbluffend. Als je interessante inhoud hebt om te filmen, kan deze zijdezachte super-slo-mo echt een leuke touch toevoegen aan je vlogbeelden.

Bekijk de onderstaande video die laat zien hoe cool zelfs de banaalste dingen eruit kunnen zien wanneer ze worden opgenomen in de HFR-modus van Sony:

Een ding om op te merken – hoe meer u de 4k-video-opnamemogelijkheden en HFR-functie van de Sony RX100 Mark IV gebruikt, hoe meer de toch al slechte levensduur van de batterij zal lijden. Met slechts 45 minuten geschatte video-opname is het op geen enkele manier geweldig, maar interessant genoeg is het eigenlijk beter dan de Mark V!

Het is niet verwonderlijk dat voor een compacte vlogcamera van dit formaat er geen hoofdtelefoon- of microfoonpalen zijn op een van de RX100-modellen. Er is ook geen touchscreen, wat vervelend is, vooral omdat het eigenlijke uitklapbare scherm lekker groot is en goed functioneert.

Het niet hebben van een touchscreen voor een vlogcamera is voor sommigen bijna een deal-breaker, maar omdat je in de meeste situaties kunt vertrouwen op de autofocus van de RX100 Mark IV, is het niet allemaal slecht. Verwacht alleen niet dat je snel scherp en onscherp kunt worden met een schuif van de vinger, zoals je kunt op de Canon vlogcamera’s.

Sony loopt eigenlijk achter op de andere camerabedrijven met zijn touchscreen-mogelijkheden, zelfs op zijn topklasse Alpha full-frame camera’s, wat vreemd is omdat het zo technologisch geavanceerd en innovatief is op andere gebieden.

Wat betreft het uitklapbare scherm, een ’techniek’ die je veel vloggers zult zien gebruiken bij het filmen van hun eigen gezichten, is het dragen van een zonnebril om hun ogen te verbergen, die ongetwijfeld heen en weer schieten naar het naar voren gerichte LCD-scherm om de focus, belichting en compositie te controleren.

Wat betreft de automatische instellingen op de RX100 Mark IV, ze zijn betrouwbaar genoeg dat je de behandeling van blootstelling grotendeels kunt delegeren aan de Auto-modi, zodat je je echt kunt concentreren op het vertellen van verhalen … dat is tenslotte waar vloggen om draait.

Succesvolle dagelijkse vloggers zoals Casey Neistat zullen zich niets aantrekken van het uploaden van beeldmateriaal met frequente focusuitval of inconsistenties in de blootstelling, zolang het verhaal op een vermakelijke of informatieve manier wordt verteld.

Op deze manier biedt een camera als de Sony RX100 Mark IV misschien niet de beste AF die er is, maar dankzij de geweldige 4K-videokwaliteit en enkele echt innovatieve functies biedt hij alles wat een gemiddelde vlogger ooit nodig zou hebben, allemaal samengeperst in een kleine behuizing die in je achterzak kan glijden.

Controleer de huidige prijs

6. Sony a5100 | Beste vlogcamera onder $ 500

Sony-A5100

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 24.3
Dimensies: 4,31 x 1,38 x 2,48″ (109,6 x 35,07 x 63 mm)
Gewicht: 283 g (0,62 lb / 9,98 oz)

Controleer de huidige prijs

Als je op zoek bent naar de beste vlogcamera onder de $ 500, staat de Sony a5100 bovenaan de stapel. Ondanks dat het in 2014 werd uitgebracht, is het nog steeds een absoluut koopje van een camera voor vloggers die professioneel ogende videokwaliteit willen in een klein, lichtgewicht pakket.

Voordat je begint te schreeuwen “neem mijn geld!!” naar het scherm, laten we eerst een paar van de negatieven van de Sony a5100 uit de weg ruimen. Het kunnen voor sommigen deal-breakers zijn, maar voor anderen kunnen het slechts kleine problemen zijn waar je mee kunt leven.

Ten eerste, geen 4k. Big deal? Nauwelijks. Ik beschouw 4k-video-opnamemogelijkheden echt niet als nodig voor vloggen, zelfs hier in 2023. De meeste vloggers houden er niet van om 4k-beeldmateriaal in hun video-editor te importeren, omdat het hun workflow vertraagt, vooral bij het gebruik van After Effects van een van de alternatieven.

Wat echter relevanter is, is dat er geen audio-ingang is. De ingebouwde stereomicrofoon is ok voor het opnemen van omgevingsgeluiden, maar het is zeker geen hulpmiddel om gesproken audio van goede kwaliteit op te nemen. Hiervoor moet je investeren in een aparte Lav-microfoon (zoals deze geweldige alles-in-één kit van Rode) en je audio later synchroniseren.

Het afzonderlijk opnemen van audio op deze manier is geen grote pijn, maar het voegt wel wat extra werk toe in de postproductie.

Er is ook geen EVF, wat een belemmering kan zijn als je veel fotografeert in een zeer felle zon, terwijl het LCD-scherm aan de achterkant misschien moeilijk te zien is, en de bouwkwaliteit is nogal plakkerig en goedkoop aanvoelen, vooral in vergelijking met de Sony A6000-serie camera’s.

Aan de andere kant is het deels te danken aan de consument-grade build thvoor de prijs van de Sony a5100 is zo redelijk, en ook de grootte /gewicht is eigenlijk niet zo veel meer dan de Sony Rx100-serie … behalve dat dit het enorme voordeel biedt van verwisselbare lenzen.

De Sony a5100 biedt dezelfde 24MP APS-C sensor en e-mount lens compatibiliteit als zijn grotere broers, wat betekent dat je ook kunt profiteren van de beste lenzen voor de Sony a6000.

In feite is de Sony a5100 een van de kleinste, lichtste camera’s met een APS-C-sensor, die dezelfde groottesensor heeft als sommige DSLR’s die meer dan $ 2.000 kosten.

Autofocus is uitstekend, waarbij face tracking net zo goed werkt als op de uitstekende Sony a6000. Als een camera die wordt gebruikt voor vloggen, hoef je je geen zorgen te maken dat de Sony a5100 je gezicht scherp houdt, wat je ook doet.

Een andere zeldzame functie voor een compactcamera onder de $ 500, is de mogelijkheid om 1080p met 60 fps te fotograferen, wat betekent dat de Sony a5100 geweldig is voor het filmen van sport of een snel bewegend onderwerp dat anders wazig zou zijn, en ook voor het vertragen van je beeldmateriaal in de post voor wat vloeiende slow-motionbeelden.

Een van de kenmerken die de a5100 onderscheidt van andere camera’s is het gebruik van de XAVC S-videocodec. XAVC S-codec heeft een hoger dynamisch bereik, wat resulteert in meer bewerkingsruimte van uw video in postproductie, in tegenstelling tot andere codecs zoals MP4 (vergeet niet om een SDXC-geheugenkaart te gebruiken, zoals degene die worden aanbevolen in deze lijst met accessoires voor Sony-camera’s).

Een andere leuke functie op de Sony a5100 is de mogelijkheid om tegelijkertijd XAVC S-video en MP4 op te nemen. Hiermee kunt u het kleine, gecomprimeerde MP4-bestand delen terwijl u het opneemt via WiFi, terwijl u de veel hogere kwaliteit XAVC S op uw geheugenkaart opslaat.

Wat lenzen betreft, kun je de kitlens voor een spotprijs bij de a5100 krijgen of iets meer uitgeven en de uitstekende 50 mm f / 1.8-lens ook meegeleverd krijgen – een geweldige manier om opnamen bij weinig licht te helpen en onscherpe bokeh-elementen op de voorgrond en achtergrond te creëren. (Gerelateerd: Sony e mount lenzen.)

Met zijn relatief langzame f /3.5-5.6 diafragmabereik heeft de kitlens zijn beperkingen bij weinig licht, maar als een dagelijkse rondlooplens is het 16-50 mm zoombereik veelzijdig en goed voor vloggen.

Het heeft ook beeldstabilisatie (‘OSS’) ingebakken om videobeelden glad te strijken, wat een enorm pluspunt is omdat de Sony a5100 in-body stabilisatie mist.

Sony-A5100

Sony brengt vaak verschillende vergelijkbare camera’s uit die elkaar overlappen in sommige functies, maar verwaarloost sommige andere. Met de release van de Sony a5100 verheugde de vlogwereld zich toen het het 3″-touchscreen aan de voorkant zag uitklappen – het enige dat beschikbaar is in zijn Sony-compactcamera-line-up.

Waarom zijn er niet meer Sony-camera’s om te vloggen met een scherm aan de voorkant zoals de a5100? Ik heb geen idee, en vind het vooral vervelend dat een flip-screen niet is opgenomen op de full frame Sony camera’s.

Hoewel de aanraakmogelijkheden van Sony enigszins beperkt zijn in vergelijking met Canon-vlogcamera’s, zijn het kunnen aanraken van je gezicht om scherp te stellen of het scherm aan te raken om in te zoomen om je handmatige scherpstelnauwkeurigheid te controleren, echt nuttige functies.

Andere dingen zoals focus peaking en zebrastrepen om u te helpen uitgewaaide hoogtepunten te herkennen, zijn functies die niet vaak worden gezien op een compacte vlogcamera, of zelfs veel duurdere DSLR’s.

De levensduur van de batterij is echter niet geweldig, maar je kunt tenminste een lading behouden met behulp van een draagbare batterij die is aangesloten op de mini-USB-poort.

Kortom, de Sony a5100 biedt veel geweldige functies in een point and shoot camera formaat body, allemaal voor een zeer aantrekkelijke prijs. (Gerelateerd: waarom a5100 beter is dan a5000.)

Als primaire vlogcamera vind je het gebrek aan microfooningang misschien een belemmering, maar als tweede camera voor b-roll-beelden, of als een camera die in combinatie met een aparte microfoon kan worden gebruikt, is het echt onverslaanbaar.

Controleer de huidige prijs

7. Panasonic Lumix ZS70 (TZ90) | Beste budget vlogcamera

PANASONIC-LUMIX-DC-ZS70S

Bekijk meer beoordelingen

Megapixels: 20.3
Dimensies: 4,41 x 112,0 x 67,3 x 41,2 mm (1,62 inch)
Gewicht: 322 g (0,71 lb / 11,36 oz)

Controleer de huidige prijs

Als u op zoek bent naar de beste budgetcamera voor vloggen, Ik hoop dat je dit tot nu toe hebt gelezen. De Panasonic Lumix ZS70 (ook wel bekend als de TZ90) slaagt erin om veel functies en de mogelijkheid om in 4K op te nemen in een apparaat dat kost onder de $400.

Een belangrijke opvallende functie die normaal niet op een camera van deze prijs te zien is, is het 3 “scharnierende aanraakscherm, waarmee u kunt tap om focus te trekken tijdens het opnemen . Je kunt ook de belichtingsinstellingen aanpassen tijdens het opnemen via het goed geïmplementeerde aanraakscherm – een enorm pluspunt voor vloggers die hun scène snel moeten aanpassen tijdens het opnemen.

De hoofdfunctie is duidelijk de 4K-opnameoptie en deze is beschikbaar met 25 of 30 fps.

U moet echter wel een bijgesneden weergave van uw afbeelding verdragen wanneer u in 4K fotografeert. Als u video op de volledige sensorbreedte wilt vastleggen, moet u de kwaliteit verlagen tot 1080, hoewel u een verticaal bijsnijden vanwege de verschillende beeldverhoudingen – 16: 9 versus 4: 3.

De 4k Live Bijsnijdmodus maakt gebruik van het 4k-frame om een digitale pan- en zoomfunctie te bieden met een resolutie van 1080p. U selecteert eenvoudig een begin- en eindpunt van de clip door op het scherm te tikken en selecteert vervolgens een totale tijd van de clip voor de camera om een vloeiend pannen / zoomen te simuleren, alsof u een statief gebruikt.

Een andere leuke bijkomstigheid is iets dat ‘Snap Movie’ wordt genoemd, waarmee je van tevoren een ‘focus pull’ kunt instellen door op het scherm te tikken om de begin- en eindfocusposities te definiëren en vervolgens een korte clip van tussen de 2 en 8 seconden op te nemen.

De Panasonic Lumix ZS70 neemt 1080p op tot 28Mbit/s in AVCHD- of MP4-modus. Naast 1080p 50/60 zijn de MP4-modi 1080p 25/30 en 720p 25/30.

PANASONIC-LUMIX-DC-ZS70S

Bij goed licht is de kwaliteit van de 4k-beelden van de Panasonic Lumix ZS70 verrassend goed, en de ingebouwde microfoon doet goed werk bij het oppikken van audio … wat een geluk is aangezien deze camera geen externe microfoonpoort heeft.

De vijfassige ingebouwde optische beeldstabilisatie doet het goed bij het gladstrijken van de kleine hobbels die gepaard gaan met het vasthouden van een compactcamera, en kan vlogbeelden in run-and-gun-stijl veel minder misselijkmakend maken om naar te kijken.

Vanwege de 4k-bijsnijding werkt de OIS niet zo goed bij het opnemen van 4K-video, waarbij het grootste deel van het effect is gereserveerd voor HD-video en foto’s.

Er is ook een Level Shot-functie die de horizontale lijn van het beeld detecteert en handhaaft, zelfs als de camera gekanteld is.

Als budgetcamera voor vloggen kan de Panasonic Lumix ZS70 niet dezelfde razendsnelle Autofocus bieden als de andere camera’s in deze roundup. De scherpstelsnelheden zijn echter snel genoeg voor de meeste situaties, en het AF-trackingsysteem in combinatie met gezichtsdetectie en continue AF-hand doet goed werk bij het vinden van het gezicht van een onderwerp en het vergrendelen ervan.

De rubberen grip en duimsteun zijn een mooie aanvulling op een verder gladde metalen schaal, maar ik zou nog steeds aanraden om te investeren in een ministatief zoals deze om ervoor te zorgen dat je iets substantieels hebt om vast te houden.

Met een aantal echt unieke opties en de mogelijkheid om op te nemen in 4k, allemaal voor een spotprijs, is de Lumix ZS70 geweldig voor vloggers met een beperkt budget of voor gebruik als back-upcamera.

Panasonic heeft wat bochten afgesneden om zo’n betaalbare compactcamera voor vloggen te kunnen aanbieden, maar niets dat je in de weg zou moeten staan om een aantal geweldig uitziende video-inhoud voor je YouTube-kanaal te produceren.

Controleer de huidige prijs

Welke functies delen goede vlogcamera’s?

Ik heb hieronder de functies opgesomd die ik het belangrijkst vind bij het kiezen van een camera voor vloggen.

Ik zal in elke cameratest naar deze functies verwijzen, zodat je snel kunt zien hoe elke camera zich verhoudt tot de concurrentie.

 1. Scherm omdraaien – vloggen betekent van nature meestal dat je jezelf moet filmen. Het hebben van een klapscherm (een LCD-scherm aan de achterkant dat naar voren kan kijken in de richting van de lens) maakt dit veel gemakkelijker, waardoor u ervoor kunt zorgen dat u scherp bent, correct wordt belicht en uw opname correct wordt geframed. Natuurlijk zou je een externe veldmonitor als deze kunnen gebruiken, maar deze hebben de neiging om de hele set-up zwaar en onhandig te maken.
 2. Aanraakscherm – het aanpassen van de bedieningselementen op een scherm aan de voorzijde is veel eenvoudiger wanneer de camera een aanraakscherm heeft.
 3. Goede Autofocus – camera’s die snelle AF bieden, of functies zoals face tracking en dual pixel AF hebben de voorkeur om je onderwerp scherp te houden, zelfs tijdens het bewegen.
 4. Goede audio – een externe microfooningang heeft de voorkeur, zodat u een microfoon kunt hot-shoe-mounten voor audio van betere kwaliteit. Het betekent ook dat u geen tijd hoeft te verspillen aan het synchroniseren van uw audio tijdens de postproductie.
 5. Goede beeldkwaliteit – Het kunnen opnemen in 4K kan voordelig zijn voor een superieure videokwaliteit, maar het is ook handig voor beeldstabilisatie en reframing / bijsnijden tijdens het posten. Goede hoge ISO-prestaties zijn een pluspunt voor fotograferen bij weinig licht.
 6. Optische beeldstabilisatie – In-camera, in-lens of dubbele OIS heeft de voorkeur voor een stabiele opname whet is niet nodig voor een gimbal.
 7. Lichtgewicht – het vasthouden van een camera + lens + microfoon op armlengte kan snel vermoeiend worden…
 8. Snelle framesnelheden – Als je in 60 fps of hoger kunt fotograferen (bij voorkeur in 1080p), kun je goed uitziende slow-motionbeelden maken tijdens het bewerken.
 9. Lange levensduur van de batterij – het meenemen van reservebatterijen is een must tijdens het vloggen, maar een langere levensduur van de batterij is gunstig voor een langere opnameduur.
 10. Weersbestendigheid – vloggen moet kunnen plaatsvinden bij regen of hoog water!
 11. Time Lapse-modus – timelapse footage is populair b-roll beeldmateriaal voor vloggers.
 12. Dubbele geheugenkaarten – op geen enkele manier essentieel, maar een mooie in-field back-up oplossing of manier om je vlogcapaciteit uit te breiden.
 13. wifi/bluetooth/nfc – voor het kadreren van uw opname en het op afstand activeren van de opnameknop, evenals het overbrengen van beeldmateriaal naar een slim apparaat om te delen op sociale media.

De camera’s in mijn review hieronder bevatten een wisselend aantal van deze functies. Je moet veel geld uitgeven als je een camera wilt die alle de functies, dus het is meestal een kwestie van beslissen wat het belangrijkst voor je is en vervolgens kijken of die camera in je budget valt.

Voor mij moet de perfecte vlogcamera een aanraakscherm aan de voorkant hebben met een uitstekende autofocus en de mogelijkheid om een externe flitsschoenmontagemicrofoon aan te sluiten.

Als de camera ook compact en licht van gewicht is, is dit een bonus, maar niet essentieel. Ik geef niet echt om 4k, omdat het de postproductie te veel vertraagt.

Beste camera’s voor vloggen | Laatste woorden

Het vinden van de beste camera voor vloggen van het jaar kan een verwarrende taak zijn – niet omdat er een gebrek aan is, maar omdat er gewoon zoveel camera’s beschikbaar die kunnen worden gebruikt voor het filmen van korte video’s voor YouTube of Vimeo.

Ik heb geprobeerd mijn bovenstaande aanbevelingen te beperken tot alleen de camera’s met klapschermen, maar daarbij heb ik een hele reeks andere camera’s genegeerd die vloggers elke dag gebruiken om vermakelijke video-inhoud te maken.

Het hebben van een flip-scherm kan essentieel zijn voor één vlogger, maar misschien is het niet zo belangrijk voor je. Net zoals het hebben van 4k-opnamemogelijkheden voor de ene persoon nodig kan zijn, maar niet voor de volgende.

Je hoeft alleen maar na te denken over wat je nodig hebt in een camera om te beginnen met vloggen gemakkelijk. Houd het simpel, vooral als je net begint. En zorg ervoor dat je een geweldige YouTube-banner maakt om nieuwe kijkers te verleiden zich op je kanaal te abonneren.

Het verhaal is veel belangrijker dan de apparatuur. Als je verhaal vermakelijk genoeg is, zal het niemand iets kunnen schelen of het in 4k is opgenomen, of zelfs als alles goed belicht of scherp is. Zorg er gewoon voor dat je verhaal geweldig is, en de rest komt met ervaring. Veel plezier met vloggen!