23 Creatieve Zelf Portret Fotografie Ideeën &Tips

Zelfportretfotografie is een prachtige manier om je creativiteit te wekken en je vaardigheden te oefenen.

In dit artikel vindt u enkele technische tips om helemaal opnieuw aan de slag te gaan of om uw bestaande vaardigheden op het gebied van zelfportretfotografie te verbeteren.

Je vindt er ook een heleboel ideeën voor coole zelfportretten en coole profielfoto’s die je verliefd maken op dit leuke fotografiegenre!

Zelfs als je een verlegen fotograaf bent, zul je een aantal geweldige zelfportretideeën vinden die je kunt implementeren en je angsten kunt overwinnen.

Dus, laten we erin duiken!

Inhoudsopgave

23 zelfportretfotografie-ideeën

Als je moeite hebt om inspiratie te vinden over hoe je thuis foto’s van jezelf kunt maken, zijn hier enkele creatieve zelfportretideeën (met voorbeelden) om de kunstenaar wakker te maken – en model! – in jou.

1. Gebruik spiegels

Dromerig portret van de vrouw weerspiegeld in spiegel

Credit: Maddog

Wanneer je de fotograaf en het onderwerp tegelijkertijd bent, is het niet eenvoudig om te leren hoe je het beeld en de juiste scherpstelling kunt samenstellen.

Daarom is het gebruik van een spiegel een van de beste manieren om te beginnen; op deze manier kunt u de camera vasthouden en bedienen terwijl u poseert.

Het lastige is om een manier te vinden om het creatief te doen en niet te vervallen in alle spiegelselfies en zelfportretclichés. Aan de andere kant is dat iets dat in elk fotografisch genre kan gebeuren – je moet je eigen stem vinden.

Zie ook onze gids over het maken van goede selfies.

2. Geef low key verlichting een kans

Man steekt een sigaret op in donkere lowkey verlichting

Bron: Roberto Lee Cortes

Low-key is een type verlichting dat overwegend donker is, met hoogtepunten alleen in de brandpunten. Het kan zeer in het oog springende beelden creëren.

Om deze beelden te bereiken, moet u de meetmodus van uw camera instellen om meting te herkennen. Op deze manier kunt u het licht van het gemarkeerde gebied meten en de rest donkerder maken. Anders probeert de camera de schaduwen te compenseren en helderder te maken, waardoor het onderwerp overbelicht wordt.

Als u een van de semi-automatische modi gebruikt, kunt u de belichtingscompensatiefunctie gebruiken. Pas de oorspronkelijke belichting aan met -1 EV of -2 EV. Dit vertelt de camera om je foto te onderbelichten.

Zie ook onze gids voor low key vs high key verlichting.

3. Voeg wat bewegingsonscherpte toe

Motion blur man in de schemering

Bron: Simon Migaj

Een ander cool zelfportretidee is om bewegingsonscherpte op te nemen. Dit betekent dat je een spoor achterlaat wanneer je beweegt. Om dit soort foto’s te maken, moet je een lange sluitertijd gebruiken.

Afhankelijk van hoe snel je beweegt en hoe wazig je wilt zijn, moet je verschillende sluitertijden proberen. Neem dus geen genoegen met het eerste resultaat – blijf experimenteren.

4. Maak een no-face zelfportret

Bloesemtak over de romp van een persoon

Credit: Het leven van Pix

Hoewel sommige mensen alleen de afbeeldingen waarop je je gezicht laat zien als een zelfportret beschouwen, worstelen veel andere kunstenaars met dit idee.

Je kunt een fascinerend zelfportret maken met elk deel van je lichaam. Probeer het eens en beslis met welke kant van het argument je het eens bent.

  • Zie ook: Hoe maak je goede foto’s van jerself (als je alleen bent)

5. Maak een kunstwerk opnieuw

Vrouw met klassieke kunstwerk die doorzichtig plastic vel vasthoudt

Credit: снежана

Zelfportretten gaan zo ver terug als 15e-eeuwse schilderijen, dus als je op zoek bent naar inspiratie, kun je naar een van de meesters kijken.

Eigenlijk, waarom zou je je beperken tot zelfportretinspiratie als je de hele kunstgeschiedenis hebt? Vind je favoriete kunstwerk en maak het opnieuw.

Er is een leuke trend op Instagram waar mensen precies dat doen. Het is rijp voor zelfportretfotografie-ideeën – zoek naar de hashtag #betweenartandquarantine om het te bekijken.

We hebben ook een interessant artikel geschreven over foto’s geïnspireerd door beroemde schilderijen die je wat meer ideeën zullen geven.

6. Plaats iets tussen jou en de camera

Man close-up over schaakbord

Credit: олег-орлов

Dit is een geweldige kans om een creatief zelfportret te krijgen, omdat je absoluut alles kunt doen. Je kunt door een raam schieten om wat reflecties op te nemen, of je kunt enkele objecten plaatsen die een deel van je gezicht verbergen.

Je kunt ook met perspectief spelen door het object dichterbij of verder weg te plaatsen. Je hebt hier totale vrijheid; de enige grenzen komen uit je verbeelding.

7. Maak een collage

Collage van vrouwelijke zelfportretten

Bron: Tuan Kiet Jr.

Wanneer één zelfportretfoto niet genoeg is om je verhaal te vertellen, neem er dan twee of drie en maak een collage.

Veel apps doen dit gratis met vooraf ingestelde sjablonen, of u kunt uw eigen collage bouwen in Photoshop of experimenteren met de collagefuncties in Lightroom.

8. Experimenteer met dubbele belichting

Foto met dubbele belichting van een vrouw

Bron: Daria Sannikova

Een andere manier om meer dan één foto in een zelfportret weer te geven, is door een dubbele belichting te gebruiken (zie gids). Het idee is dat twee (of meer) belichtingen elkaar overlappen in hetzelfde frame. Dit geeft een spookachtig-creatief gevoel aan je foto.

De meeste camera’s bieden een meervoudige belichtingsfunctie die in het menu kan worden ingeschakeld. Als uw camera het niet heeft of als u het liever in postproductie doet, kan dit worden gedaan in elke bewerkingssoftware waarmee u met lagen kunt werken.

9. Probeer wat actiefoto’s

Skateboarder in lucht actie shot

Bron: Zachary Debottis

Wie zegt dat je moet poseren voor je zelfportret? Je kunt ook sporten of je favoriete activiteit doen.

Om een actiefoto beter vast te leggen, kunt u de burst-modus proberen. De Burst-modus vertelt je camera om veel foto’s per seconde te maken, zodat je het beste moment vastlegt.

Als u een iPhone gebruikt, kunt u de burst-modus instellen met een zelfontspanner en een smartphonestatief of standaard gebruiken om de telefoon te ondersteunen om dit soort opnamen te maken.

U kunt ook een DSLR gebruiken en deze bedienen met een afstandsbediening of er een vinden met een intervalopnamefunctie.

10. Fotografeer je silhouet

Silhouet van een meisje op een schommel

Krediet: Pixabay

Jezelf vangen in silhouet is een andere creatieve manier om een zelfportret te maken. Om dit te doen, moet je jezelf positioneren met het licht dat van achteren komt.

Zonsondergangen zijn bijzonder populair; u kunt echter ook kunstlicht gebruiken.

Welke instellingen moet je gebruiken voor silhouetfotografie? Om de beste resultaten te bereiken, moet u de spotmetingsmodus gebruiken om de belichting te berekenen.

Pas vervolgens de instellingen handmatig aan of gebruik een van de semi-automatische modi. Gebruik vervolgens bij het bewerken de schuifregelaar ‘zwarten’ of ‘schaduwen’ om het silhouetgedeelte van uw afbeelding echt te accentueren.

11. Probeer een close-up portret

Close-up van het gezicht met gele verf

Bron: Rodolfo Clix

Als je een fan bent van zelfportretten die je gezicht laten zien, kun je proberen wat close-ups te maken. Dit is een creatieve manier om slechts een deel van je gezicht te laten zien; je kunt je concentreren op de mond of de ogen.

De beste lens voor het maken van een close-up zelfportret is een korte tele- of macrolens – op deze manier vermijd je vervormingen en kun je een deel van je gezicht of lichaam echt benadrukken.

Een standaard 50mm lens kan echter ook goed zijn. Hierdoor kun je op een kortere afstand fotograferen, wat goed is als je zowel het model als de fotograaf bent. De keuze is aan jou.

12. Ga zwart-wit

Zwart-wit portretvrouw met wijnglazen

Bron: Elizaveta Dushechkina

Zwart-witfotografie is perfect om een nostalgisch gevoel te geven aan je zelfportretten, omdat het ons herinnert aan de eerste jaren van de fotografie waar kleur niet bestond.

Je kunt het ook gebruiken voor het maken van creatief en surrealistischal zelfportretten. Omdat we van nature in kleur zien, is zwart-wit perfect voor het creëren van een droomachtige sfeer; iets wat niet echt is.

Een andere manier om het kleurenpalet te beperken, is door je camera over te schakelen naar een monochromatische modus – de meeste camera’s bieden dit, maar als je de instelling niet kunt vinden, probeer dan in plaats daarvan een Instagram-filter.

13. Doe een fotoproject

Vrouw tegen een frame

Credit: Uncoveredlens

Het verkennen van je innerlijke zelf kan behoorlijk complex zijn. Als het iets is waar je je in wilt verdiepen, kan het maken van een kunstproject ervan de juiste keuze voor je zijn.

Voor inspiratie voor zelfportretfotografie kun je hedendaagse portretfotografen als Laura Zalenga en Kyle Thompson volgen. Je kunt ook teruggaan in de geschiedenis en kijken naar de werken van Moholy Nagy, Man Ray en Claude Cahun.

14. Aankleden

Man met witte verenvleugels

Bron: Marx Ilagan

Dit kan net zo leuk zijn als Halloween-kostuums, of zo diep als Cindy Sherman’s constructie van identiteitsprojecten. De keuze is aan jou.

Het kan ook een cool zelfportretidee zijn voor verlegen fotografen die zich niet op hun gemak voelen voor de camera.

15. Speel met reflecties

Vrouw die in de schaduw ligt met reflectie op vloer

Bron: Francesca Zama

Werken met reflecties is een van de meest populaire portretideeën en het doet ook wonderen voor een zelfportret. Zoek elk reflecterend oppervlak, of het nu water, glas of bepaalde soorten vloeren is, en stel uw afbeelding samen.

Vergeet niet dat reflecties afhankelijk zijn van de belichting en de plaats waar je staat, dus zorg ervoor dat je veel foto’s maakt die de hoek van de camera veranderen.

16. Verhuis naar verschillende locaties

Vrouw die naar vis in aquarium kijkt

Credit: Khoa Vo

Zelfportretideeën kunnen worden geïnspireerd door de locatie van de shoot; het gaat niet alleen om jou in een studio.

Probeer verschillende plaatsen te bezoeken om inspiratie op te doen en maak een aantal coole zelfportretten met elementen uit je omgeving.

17. Verander perspectief

Vrouw die naar ladder reikt

Bron: Samantha Garrote

Experimenteren met de hoek van de camera kan leiden tot creatieve zelfportretten.

Zet de camera laag op de grond om het oog van een worm vast te leggen. Gebruik anders een gorilla pod mini statief om de camera op een boomtak te wikkelen en fotografeer jezelf van bovenaf.

Als je geen statief hebt dat dit soort perspectief mogelijk maakt, gebruik dan een normaal exemplaar en plaats jezelf in een ander vlak – je kunt trappen of bomen gebruiken om je positie ten opzichte van de camera te veranderen.

18. Printen en knippen

Knip foto van ogen op boeken uit

Bron: Alessandro Sacchi

Met alle digitale tools die we hebben, vergeten we de vele mogelijkheden van handwerk en ambachten.

Probeer een aantal van je zelfportretten uit te printen en begin met het maken van een old-school collage voor een interessant zelfportret.

Knip en plak je afbeeldingen en gooi er zelfs wat knipsels uit tijdschriften in. Vergeet niet dat je ook kunt afdrukken, schrijven of schilderen op je kunstwerk om het creatiever te maken.

19. Gebruik rekwisieten

Man met verrekijker en boeken

Bron: Andrea Piacquadio

Het gebruik van rekwisieten voor je zelfportretten kan een grote hulp zijn om bepaalde aspecten van je persoonlijkheid uit te drukken. Een object waarmee je je identificeert, kan de perfecte manier zijn om je foto aan te vullen.

Je kunt boeken gebruiken als je van lezen houdt, een wereldbol als je van reizen houdt, enzovoort. Je kunt een object ook als metafoor gebruiken, dus wees zo creatief als je wilt.

20. Wees niet bang voor emoties

Emotioneel portret van een vrouw

Bron: Engin Akyurt

Hoe graag we onszelf ook allemaal mooi en gelukkig zien, de waarheid is dat we niet altijd vrolijk kunnen zijn. We voelen allerlei soorten emoties en we moeten niet bang zijn om een andere gezichtsuitdrukking in een zelfportret vast te leggen.

Laten we de therapeutische kracht van kunst niet vergeten. Het maken van fotoverhalen kan ons helpen om obstakels of moeilijke tijden te overwinnen.

Dus onthoud, verken verschillende kanten van jezelf en je verschillende emotionele werelden. Je hoeft niet altijd een perfecte glimlach te tonen.

21. Probeer verschillende lampen

Meisje dat verjaardagstaart met kaarsen vasthoudt

Bron: Zszen John

Als je op zoek bent naar een idee voor zelfportretfotografie dat ook je fotografische vaardigheden uitdaagt, is dit het: probeer verschillende lichten.

Het is heel gemakkelijk om een goed belichte foto te maken als je goede verlichting hebt, maar hoe zit het met kaarslicht, met behulp van gels, het neonbord bij de ingang van een bar? De belichting is immers een groot onderdeel van het vormen van een fotografiestijl.

Zorg ervoor dat je de witbalans aanpast, want verschillende lampen hebben verschillende kleurtemperaturen.

22. Zoek of bouw een interessante achtergrond

Man met bokeh van lichten op de achtergrond

Bron: Mikel Parera

De achtergrond kan een foto maken of breken. Zoek een interessante achtergrond voor je zelfportret en je zult meer opvallen.

Je kunt proberen wat bokeh te doen – wat het effect is van het wazige gebied van je foto. Om de achtergrond te vervagen moet je een groot diafragma en een telelens gebruiken.

Ga ook dichter bij de camera staan en verder weg van de achtergrond. Elke lens creëert een andere bokeh en je kunt deze ook aanpassen door bokeh-filters te gebruiken.

U kunt de achtergrond ook eenvoudig vervagen met Lightroom of andere premium fotobewerkingssoftware.

23. Kader binnen een frame

Kader binnen een frame

Bron: Rami Hammoud

Om je foto interessanter te maken en je gezicht het middelpunt te maken, kun je jezelf altijd in een kader plaatsen.

Kadreren is ook een goede compositietechniek – in plaats van een fotolijst voor je te houden, probeer je de elementen uit de scène op te nemen.

4 tips voor betere zelfportretten

Dus, hoe maak je een portretfoto van jezelf? Het is niet zo moeilijk als je zou denken. Je hebt alleen een statief en een camera nodig. Volg vervolgens deze tips om betere zelfportretfotografie te bereiken.

1. Externe ontspanknop versus zelfontspanner

Elke camera op de markt heeft een zelfontspanner waarmee je zelfportretten kunt maken. Sommigen van hen hebben zelfs verschillende tijdsinstellingen – bijvoorbeeld 2 seconden en 10 seconden. Met deze functie druk je op de sluiter en loop je in positie.

Wanneer je de remote timer gebruikt, heb je het voordeel dat je je handen helemaal vrij hebt op de foto. Het is ook de budgetbewuste keuze omdat het een functie is die standaard wordt geleverd.

Naar de positie rennen is echter moeilijker als je creatieve zelfportretfotografie doet en je je pose en expressie moet bestuderen.

Om dit probleem op te lossen, kunt u een externe ontspanknop gebruiken (zie onze gids). Er zijn kabelafstandsbedieningen en draadloze, en ze hebben een breed scala aan prijzen.

De meer geavanceerde hebben meer keuzes, zoals intervaltimers, maar ze zijn duurder. Onderzoek de opties om te vinden wat geschikt is voor uw behoeften.

2. Vind de beste verlichting

Vrouw die ringlicht vasthoudt

Bron: Anete Lusina

Belichting is de sleutel tot een goed zelfportret. U moet beslissen wat u wilt: natuurlijk licht of kunstmatig? Hard licht of zacht? Komt het van de zijkant of van bovenaf?

Normaal gesproken is zacht licht vrij flatterend, maar hard licht met sterke schaduwen kan een zeer dramatisch resultaat creëren. Het hangt allemaal af van welke stemming je wilt creëren.

Overweeg ook om wat kunstlicht te kopen als je vaak binnenshuis of in situaties met weinig licht fotografeert.

Je kunt ook wat goede verlichtingsinspiratie opdoen door het werk van de grote olieverfschilders uit de Renaissance te bestuderen – deze gids behandelt de beroemdste portretten.

3. Leer compositie

Gulden snede samenstellingsregels

Bron: Buse Doa

Het leren van de compositieregels kan je zelfportretten verbeteren op een manier die je je niet kunt voorstellen. Er zijn veel verschillende regels en richtlijnen die u kunt volgen, te beginnen met de regel van derden – die in elk cameraraster is gemarkeerd.

Van daaruit kun je verder gaan met complexere composities.

4. Krijg controle over de camera-instellingen

Veel van de bovenstaande ideeën voor zelfportretfotografie vereisen het gebruik van fotografietechnieken die moeilijk onder de knie te krijgen zijn, tenzij je echt weet hoe je je camera moet gebruiken (bijvoorbeeld bewegingsonscherpte of bokeh).

De belichting wordt geregeld door drie factoren: sluitertijd, diafragma en ISO – dit staat bekend als de driehoeksbelichting.

Wanneer u uw camera in de handmatige modus gebruikt, bedient u ze alle drie. U kunt echter beginnen met het gebruik van semi-automatische modi zoals sluitertijdvoorkeuze of diafragmavoorkeuze. Zo kunt u het eindresultaat bepalen.

Bekijk hier onze complete beginnershandleiding voor camera-instellingen.

Veelgestelde vragen over zelfportretfotografie

Moet een zelfportret van je gezicht zijn?

Er is enige discussie over de definitie van een zelfportret. Hoewel sommige puristen het niet als een zelfportret beschouwen tenzij het een gezicht toont, geloven anderen dat het elk deel van het lichaam kan laten zien.

Gelukkig is kunst een discipline die altijd openstaat voor mensen die de regels overtreden – dus je bent vrij om te interprenet het idee van zelfportretfotografie zoals je dat wilt.

Waarom maken fotografen zelfportretten?

Een zelfportret kan een experiment zijn om licht, poses en fotografische technieken beter te begrijpen. Het kan echter ook een kunstvorm op zich zijn die als creatieve expressie wordt gedaan.

Wat is het verschil tussen een zelfportret en een selfie?

Toen selfies voor het eerst “een ding” werden, werden ze op armlengte gedaan (meestal met een smartphone) en waren ze een impulsopname. Naarmate het genre zich heeft ontwikkeld, is de grens tussen de selfie en het zelfportret vervaagd.

Ik zou durven zeggen dat het belangrijkste verschil de intentie is. De selfie gaat meer over delen (normaal gesproken op sociale media) en jezelf naar buiten brengen. Een zelfportret is een oefening van reflectie en het verkennen van je innerlijke zelf (zelfs als het aan anderen wordt getoond).

Laatste woorden

Hopelijk hebben deze ideeën voor zelffotografie je creativiteit op gang gebracht. Als je twijfelt of meer tips en ideeën wilt delen, reageer dan hieronder. We horen graag van je.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professionele fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer