Beste selfiecamera in 2023 voor verbluffende zelfportretten

Als professionele fotograaf en oprichter van Shotkit had ik nooit gedacht dat ik zou onderzoeken welke selfiecamera’s ik moest kopen.

Het is echter tijd om het te omarmen – het maken van goede selfies is goed en wel een deel van onze cultuur hier in 2023!

Canon G7X Mark II

Canon G7X Mark II

Uitstekende beeldkwaliteit, autofocus en aanraakscherm aan de voorzijde, allemaal verpakt in een compacte behuizing.

Controleer de huidige prijs

Of je nu in de camera springt voor je geliefde, of aan je vrienden wilt laten zien waar je op vakantie bent, foto’s van jezelf maken is vooral heel leuk.

Laten we dus eens nader bekijken welke camera’s het beste zijn voor het maken van selfies.

Beste selfiecamera in 2023

Beeld Product Bijzonderheden
shk2-table__image Canon G7X Mark II#1 Algemeen
 • 20,1 Megapixel CMOS-sensor
 • Schiet tot 8 fps
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon SL2 (200D)Beste beeldkwaliteit
 • 24,2 Megapixel CMOS-sensor
 • Ingebouwde Wi-Fi
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sony HX 80Beste budgetoptie
 • Uitstekende 18.2MP beeldkwaliteit
 • Ingebouwde intrekbare OLED Tru-Finder
Bekijk prijs →
shk2-table__image Sony RX100 IIIGeweldige waarde
 • 20,1 megapixels
 • Steady-Shot beeldstabilisatie
Bekijk prijs →
shk2-table__image Fujifilm X-A5Beste selfie-functies
 • 24,2 megapixel APS-C-sensor
 • Draagbaar
Bekijk prijs →
shk2-table__image Panasonic Lumix ZS70Geen gedoe met vaste lens
 • 20,3 Megapixel MOS-sensor
 • 4K QFHD video-opname
Bekijk prijs →

Ondanks alle geweldige camera’s die in 2023 beschikbaar zijn voor het maken van selfies, is de bescheiden smartphone waar de meeste mensen als eerste naar zullen grijpen.

Met de mogelijkheid om de achtergrond te vervagen, creatieve filters toe te passen en de foto met een vingerbeweging overal naartoe te sturen, is het moeilijk om mensen te overtuigen om een speciale camera via hun telefoon te gebruiken.

Als je echter serieus bent over het maken van een geweldige selfie, kunnen de hier genoemde camera’s een betere foto maken dan elke telefoon die momenteel op de markt is. Ook zijn ze allemaal in staat om veel meer te maken dan alleen selfies natuurlijk, en doen ze het zoveel beter dan je telefoon.

(Je moet ook proberen te leren hoe je goede foto’s kunt maken met een telefoon van jezelf – er zijn tal van tips en trucs die door alle succesvolle beïnvloeders van sociale media worden gebruikt.)

Laten we eens kijken naar de criteria die ik heb gebruikt bij het onderzoeken van de beste camera’s voor selfies van het jaar.

Wat maakt een goede selfiecamera?

selfie-modus op de fujifilm xa5

Camera’s zoals de Fujifilm X-A5 hebben functies die zijn gemaakt voor degenen die graag selfies maken.

Het is duidelijk dat er niet zoiets bestaat als een pure selfiecamera – dat zou immers nogal beperkend zijn.

Er zijn echter bepaalde functies die de ene camera geschikter maken voor het maken van selfies dan de andere.

Hier zijn de functies die ik het belangrijkst vond bij het verfijnen van mijn zoektocht naar de beste camera’s voor selfies:

1. Scherm omdraaien (naar voren gericht scherm) – dit is veruit de belangrijkste eigenschap van een camera voor selfies. Je moet jezelf kunnen zien voordat je je foto maakt, en met een scherm om naar te kijken, kun je een voorbeeld van de belichting, compositie bekijken en of je spinazie in je tanden hebt geplakt!

2. Aanraakscherm – geenszins essentieel, maar als het flip-scherm je toestaat om je gezicht aan te raken om scherp te stellen en de foto te maken, maakt dit het maken van selfies veel sneller en gemakkelijker.

3. Goede beeldkwaliteit – tenzij uw camera een selfie van betere kwaliteit kan maken dan uw smartphone, heeft het geen zin om deze te gebruiken. Beeldkwaliteit omvat ook prestaties bij weinig licht – een gebied waarin smartphonecamera’s meestal worstelen.

4. Snelle/nauwkeurige autofocus – Selfies vereisen meestal dat je snel bent, vooral op openbare plaatsen – wie wil er immers uitzien als een die meerdere foto’s van zichzelf maakt?! Het hebben van snelle en nauwkeurige AF helpt de camera op je gezicht te vergrendelen en de opname in zo kort mogelijke tijd te maken, zelfs bij weinig licht.

5. Draagbaarheid – in een ideale wereld zou elke camera even groot of kleiner zijn dan je smartphone, maar in staat zijn om een veel betere beeldkwaliteit te bieden. We zijn er nog niet helemaal, dus je moet ook een beetje ruimte in je jaszak of tas opofferen voor een camera. DSLR camera’s en sommige spiegelloze camera’s zijn omvangrijker, maar bieden je de mogelijkheid om creatiever te worden met lenzen.

6. Lens keuze – tenzij je echt lange armen hebt, vereist het maken van selfies meestal een groothoeklens. Als je camera verwisselbare lenzen heeft, heb je veel opties tot je beschikking. Als uw camera een vaste lens heeft, moet deze 35 mm of breder zijn.

7. Wifi/Bluetooth of NFC – Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat iedereen die een selfie maakt, deze wil delen. Het hebben van een camera met een vorm van draadloze communicatie naar uw smartphone of tablet is belangrijk om het beeld snel en gemakkelijk over te zetten.

Beste selfiecamera’s | Onze aanbevelingen

best_selfie_camera

In deze review heb ik 6 verschillende camera’s opgenomen waarvan ik denk dat ze geweldig zijn voor het maken van selfies.

Ik ging ervan uit dat je een camera wilt die ook geweldig is in het maken van foto’s van andere dingen dan jezelf, dus ik heb ervoor gezorgd dat alle camera’s die hier worden vermeld dat vakje ook aanvinken.

De camera-aanbevelingen variëren van ongeveer $ 390 (de Panasonic Lumix ZS70) tot bijna $ 700 (Sony RX100 Mark III).

Ik heb ook geprobeerd om camera’s van verschillende merken op te nemen, ervan uitgaande dat je misschien een voorkeur hebt voor de ene boven de andere, of al een aantal lenzen van een bepaald merk bezit.

Vanaf de top is de Canon G7X Mark II de allround beste camera voor selfies. Ik heb het eerder genoemd als een van de beste point and shoot-camera’s van het jaar en raad het iedereen aan die op zoek is naar een compactcamera met uitstekende functies en beeldkwaliteit.

De 1″-sensor plaatst hem in directe concurrentie met de Sony RX100-reeks camera’s, maar tegen een meer betaalbare prijs.

Een 1″-sensor is veel groter dan alles wat in een smartphone te vinden is en kan meer mogelijkheden bieden om de achtergrond te vervagen en foto’s te maken bij minder licht.

Het 3″-aanraakscherm is een genot om te gebruiken en maakt het focussen op je gezicht voor selfies een fluitje van een cent.

De enige camera op deze lijst die qua beeldkwaliteit beter kan presteren is de Canon SL2 (ook wel bekend als de 200D). Het belangrijkste compromis is echter het verschil in grootte.

Hoewel de Canon SL2 de kleinste, lichtste DSLR is die beschikbaar is, is hij nog steeds omvangrijker dan een compactcamera, en dit kan sommige mensen afschrikken die een geweldige camera voor selfies willen.

Aan de andere kant opent het kopen van een Canon DSLR een hele wereld aan creatieve mogelijkheden, omdat je toegang krijgt tot het assortiment geweldige Canon-lenzen. Je kunt ook geweldige videobeelden maken en profiteren van Canon’s dual pixel AF – lees daar meer over in mijn gids voor vloggende camera’s.

Ik heb geen Nikon DSLR opgenomen, ook al was het een Nikon DSLR die ik aanbeveel als een van de beste instapcamera’s. Als je al Nikon DX lenzen hebt, is de Nikon D5300 de beste Nikon DSLR met een flip screen… maar de Canon DSLR’s hebben op dit moment een betere autofocus, vooral voor video.

De volgende is de Sony HX 80 – een echt koopje van een compactcamera. Door alle hardwaredozen aan te vinken als het gaat om flip- / touch-schermen, is deze Sony ook gezegend met een geweldige beeldkwaliteit voor foto’s en video, allemaal in een apparaat ter grootte van een pak speelkaarten.

Voor minder dan $ 400 krijg je een zakkrachtpatser van een camera die geweldig is voor selfies en ook populair is bij de vloggemeenschap. Sony’s touchscreen-implementatie is niet zo goed als die van Canon, maar voor het maken van een snelle selfie krijgt het de klus geklaard.

Als je een fan bent van Sony-camera’s met klapschermen, bekijk dan de Sony RX100 III – het is een oud model, maar het is ook de enige in de RX100-serie met een naar voren gericht flip / touchscreen.

De Sony RX100 III heeft de felbegeerde 1″-sensor, allemaal vervat in een zakbare, hoogwaardige behuizing. Autofocussnelheid en nauwkeurigheid is zeer indrukwekkend en de beeldkwaliteit, zelfs bij weinig licht, is ook geweldig.

Ingebouwde WiFi en NFC maken het delen van je selfies een fluitje van een cent, en maakt het ook mogelijk om de camera op afstand te bedienen met behulp van de gratis Sony Play Memories-telefoonapp.

Fujfilm is altijd populair geweest met de selfie-liefhebbende, bloggende set. Prachtig gestileerde retro esthetiek, gecombineerd met aantrekkelijke in-camera film presets en pocketable designs maken camera’s zoals de Fujifilm X-A5 een echte hit.

De verlangens van mensen herkenneno maak een geweldige selfie, Fujifilm introduceerde een aantal selfie-specifieke functies en verpakte ze allemaal in de Fujifilm X-A5 – dingen zoals de Portrait Enhancer voor gebalanceerde huidtinten en Eye Detection AF die wordt geactiveerd zodra je het flip-scherm draait, maakt het maken van geweldige selfies veel gemakkelijker.

De Fujifilm Camera Remote App is een leuke manier om foto’s van de X-A5 via Bluetooth over te zetten naar je smartphone – foto’s ‘vallen’ letterlijk in je telefoon, klaar om te worden gedeeld op sociale media of waar je maar wilt.

De Fujifilm X-A5 geeft je ook toegang tot de geweldige Fuji X-serie lenzen, waardoor je meer creatieve flexibiliteit hebt voor wanneer je klaar bent om verder uit te breiden dan alleen een selfie!

Tot slot heb ik de Panasonic Lumix ZS70 opgenomen als een budgetgeprijsde camera met vaste lens die fatsoenlijk is voor selfies en de bank niet zal breken.

Voor minder dan $ 400 is de ZS70 perfect voor iemand die niet geeft om het wisselen van lenzen en gewoon een manier wil om een beter uitziende selfie te krijgen dan hun smartphone.

De beeldkwaliteit is niet zo goed als de andere camera’s op deze lijst, maar hij zal nog steeds beter zijn dan je telefoon, vooral bij minder licht.

Selfie Camera’s | Laatste woorden

Best_cameras_for_selfies

Als het nog niet duidelijk is, zijn alle camera’s die geweldig zijn voor selfies ook geweldig voor het maken van andere foto’s.

Ik heb geprobeerd je te laten zien welke camera’s meer geschikt zijn om gemakkelijk een foto van jezelf te maken, maar ik moedig je aan om echt te experimenteren met de camera die je kiest – selfies zijn leuk, maar ze schrapen alleen de loop over wat er mogelijk is met een camera.

Als je nog steeds een stickler bent voor je smartphone wanneer je een snelle selfie moet maken, is daar natuurlijk niets mis mee.

Je kunt onze gids voor de beste selfie-sticks voor smartphonegebruikers lezen, maar speel ondertussen met de camera’s op deze lijst om te zien hoeveel beter je selfies eruit kunnen zien 😉

Canon G7X Mark II

Canon G7X Mark II

Uitstekende beeldkwaliteit, autofocus en aanraakscherm aan de voorzijde, allemaal verpakt in een compacte behuizing.

Controleer de huidige prijs