Canon EOS R vs Sony a7iii Camera Vergelijking

We nemen het giswerk weg om je te helpen bij het kiezen van je volgende full-frame spiegelloze camera in deze Canon EOS R vs Sony a7 iii kritische test.

Als je in de markt bent voor een redelijk geprijsde spiegelloze camera, heb je misschien gemerkt dat de concurrentie zwaar is!

Nauwe concurrentie in spiegelloze full-frame camera’s is geweldig nieuws voor kopers, omdat elk merk met anderen concurreert om marktaandeel, dus fabrikanten jammen ongelooflijke technologie in elke iteratie.

Dat is een enorme winst voor jou als koper!

Sony-A7-III

Sony A7 iii

Superieure videomogelijkheden, langere batterijduur en ingebouwde beeldstabilisatie zetten de Sony a7 III op voorsprong.

Controleer de huidige prijs

Hoewel de EOS R en a7iii niet de nieuwste touchscreen spiegelloze camera’s zijn die zijn uitgebracht, zijn ze krachtig genoeg en qua technische functies nauw op elkaar afgestemd.

We zullen de cruciale verschillen hieronder voor u benadrukken om u te helpen uw beslissing veel gemakkelijker te maken!

Laten we voor nu eens kijken of Canon of het Full Frame systeem van Sony als overwinnaar uit de bus komen in deze vergelijking.

Inhoudsopgave

Sony a7 iii vs Canon EOS R | Belangrijkste verschillen

beeldstabilisatie, dynamisch bereik, framesnelheid, touchscreen allemaal aanwezig

Bekijk meer beoordelingen

De Canon EOS R was Canon’s eerste uitstapje naar full frame systeemcamera’s.

1. Zoeker

Een van de meest interessante momenten van het kopen van een spiegelloze full-frame of een camera is wat er gebeurt als je voor het eerst je oog op de zoeker richt. Je bent verbaasd of teleurgesteld – het is altijd het een of het ander, nietwaar?

Het optillen van de Sony a7 iii naar je oog en het opnemen van de scène voor je zal je waarschijnlijk niet met ontzag vervullen, om eerlijk te zijn – de elektronische facsimile van het beeld is teleurstellend zoals bijna alle spiegelloze camera’s dat zijn. Als de Sony alles was waar je naar moest kijken, zou je het er uiteindelijk mee eens zijn dat de zoeker functioneel en bevredigend was.

De Sony camera heeft duidelijk niet de wow-factor en de kwaliteit van de zoeker is niet goed genoeg om je in je zak te laten reiken om tweeduizend dollar contant te pakken om ervoor te betalen totdat je echt evalueert of het de beste camera voor je geld is.

Aan de andere kant zal het kijken door de dromerige zoeker op de Canon EOS R je hersenen een beetje prikkelen en je van binnen laten giechelen, vooral als je ernaar kijkt nadat je al hebt gezien wat Sony te bieden heeft.

Alle aanpassingen die je in de camera hebt gedaan aan kleur, witbalans, contrast, vervorming, hooglichten en schaduwen worden live gezien, net als op de uiteindelijke foto.

Dat is geruststellend om live in zo’n kristalhelder detail te zien!

Maar wacht, raak nog niet op en koop de Canon! Er is meer te weten, veel meer te weten om tot een redelijke conclusie te komen over welk systeem beter is voor uw behoeften.

WINNAAR: Canon EOS R

2. LCD-scherm aan de achterzijde

De Sony a7 iii en de Canon EOS R hebben beide scharnierende LCD-touchscreens aan de achterzijde, maar de verschillen tussen hen zijn aanzienlijk.

Als je eerder een Sony-spiegelloze hebt gehad, zul je het 3″-aanraakscherm van de a7 iii met 921.600 DPI waarschijnlijk bevredigend vinden, en je kunt het zelfs fantastisch vinden – dat is totdat je Canon’s LCD-scherm aan de achterkant ziet!

Canon’s 3,2″ LCD met 2.100.000 DPI blaast Sony’s scherm weg in grootte en resolutie, en daar stopt het niet.

De Canon heeft een volledig scharnierend scherm dat je honderden hoeken biedt om je foto’s van samen te stellen, en biedt zelfs een volledige 180 ° naar voren gerichte optie, ideaal voor selfiefotografie en vloggen – terwijl Sony’s a7 iii alleen de kantelbare schermoptie biedt die tegenwoordig op zoveel digitale camera’s populair is.

Na de afgelopen zes jaar volledig scharnierende LCD-aanraakschermen te hebben gebruikt, zijn we er dol op geworden! Elke camera zonder camera vereist de aankoop van een scherm van derden of een ander omslachtig cameraaccessoire dat bijdraagt aan uw winkelpijpng lijst.

OK, ik weet het, twee overwinningen voor de Canon al. Houd alsjeblieft vast, haast je niet de deur uit naar de winkel, haal gewoon adem en houd jezelf vast – je zult me binnen een paar minuten bedanken!

WINNAAR: Canon EOS R

3. Video

In de wereld van vandaag schieten zelfs professionele fotografen een video om bij hun foto’s te horen. Zowel de Sony als Canon bieden goede 4K-video voor het web, maar met enkele duidelijke verschillen.

Als je je niet zo veel zorgen maakt over de videokwaliteit, zal beide camera’s behoorlijke resultaten produceren met hun full-frame sensoren.

Het enige grote probleem is dat de Canon-camera gegijzeld is door een cropfactor van 1,8x, wat betekent dat een 30mm-lens die er geweldig uitziet voor eenvoudige landschapsfoto’s effectief 54mm zal zijn met de sensoruitsnede.

Om zeer brede landschapsfoto’s voor je EOS R-video te maken, zijn bredere objectieven nodig – wat betekent dat je meer geld moet uitgeven!

Sony daarentegen oversamples 6K-opname en downsamples om 4K-video op 24p te krijgen en van 5K-resolutie met een 1,2x-crop om je 4K-video op 30p te geven. De videoresolutie van Sony is professioneel en ligt boven de videoresultaten van Canon.

Een ander punt dat het vermelden waard is, is dat de a7 iii weinig problemen heeft met het rollen van de sluiter, behalve als het gaat om snelle bewegingen, waar alle digitale camera’s moeite mee hebben.

Canon’s EOS R heeft aanzienlijke problemen met rolling shutter – een echte nadruk op langzaam pannen is noodzakelijk tijdens het fotograferen. Zie ook: Wat veroorzaakt rolluik?

WINNAAR: Sony A7 iii

4. Sensor en processor

De Canon EOS R heeft een hogere resolutie 30.3mp full frame CMOS sensor (36x24mm) met DIGIC 8 processor die dezelfde grootte heeft als Sony’s a7 iii 24.2mp full-frame Exmor R CMOS sensor (35.6×23.8mm) met BIONZ X processor. Beide sensoren zijn voorzien van een laagdoorlaatfilter.

De vraag is – doet de hogere resolutie van de Canon camera ertoe in deze vergelijking wanneer de full frame sensor grootte hetzelfde is?

Het antwoord is – niet veel!

Vergelijkingen van JPG-foto’s van elke camera naast elkaar laten weinig verschil zien, waarbij de rand wordt gegeven aan de Sony a7 iii.

Een vergelijking van RAW-bestanden laat zien dat beide systemen scènes in ingewikkelde details kunnen opnemen en gemakkelijk kunnen worden verbeterd in de nabewerking tot zeer hoge normen, wat resulteert in afbeeldingen van professionele kwaliteit.

Een snelle controle online wees uit dat Dxomark de Sony a7 iii beter beoordeelde dan de Canon EOS R in dynamisch bereik, toonbereik, kleurgevoeligheid, kleurdiepte en ISO bij weinig licht.

WINNAAR: Sony A7 iii

5. Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij is een functie waar je veel om geeft, of je geeft er helemaal niet om en je koopt gewoon meer batterijen!

Terwijl we in het laatste kamp zijn, kan het honderden dollars meer kosten om de ene camera uit te rusten versus de andere en de meeste mensen doen zorg.

Canon’s EOS R full frame camera maakt gebruik van de LP-E6N lithium-ion batterij die 1865mAh uitzet en goed is voor 310 opnames op een enkele lading.

Sony’s a7 iii levert 2280 mAh die ze als goed beoordelen voor 710 opnamen per lading.

Natuurlijk is de batterijcapaciteit van de Sony-camera meer dan 22% groter, maar nog een paar factoren spelen hierbij een rol.

Blijkbaar putten het grotere en meer gedetailleerde LCD-aanraakscherm en de zoeker op de Canon de batterij veel sneller uit dan op de Sony-camera.

WINNAAR: Sony A7 iii

6. Beeldstabilisatie

Je hebt het of je hebt het niet! Canon heeft het niet en Sony’s a7 iii wel.

Sony’s a7 iii heeft het voordeel van deze functie ten opzichte van Canon, simpelweg omdat ze in-camera sensorgebaseerde 5-assige optische stabilisatie hebben.

Alle lenzen die aan de a7 iii zijn bevestigd, produceren gestabiliseerde beelden met maximaal 5 stops stabilisatie – dit is een geweldige functie voor een full-frame camera om te hebben – bekijk onze Sony a7III lensrecensies voor meer informatie.

Ja, sommige videografen zullen er altijd voor kiezen om een camera-gimbal te gebruiken boven elke in-camera stabilisatie, maar fotograferen op 1/15e van een seconde uit de hand zonder externe stabilisator is een geweldige ervaring!

WINNAAR: Sony A7 iii

7. Aandrijving (FPS)

Een klein verschil tussen deze twee camera’s is dat de schijfsnelheid (framerate) iets anders is. De a7 iii is in staat om 10 beelden per seconde (fps) te pakken en Canon’s EOS R schiet 8 fps.

Als je in de sport- of natuurfotografie-industrie werkt, ben je misschien bekend met de uitdrukking ‘spuiten en bidden’. Het ingedrukt houden van de sluiter en het maken van honderden foto’s per minuut kan geweldige foto’s opleveren die je anders niet zou krijgen.

Als je drie uur per dag fotografeert, is meer dan een weekend kun je 80 keer 3 seconden per keer spuiten en bidden. Als je dit doet met de Canon EOS R krijg je 1.920 beelden en met de Sony krijg je er 2.400 – dat zijn er nog 480!

Als het maken van meer foto’s in korte tijd cruciaal is voor uw zakelijke succes, is de Sony a7 iii hier uw enige keuze.

WINNAAR: Sony A7 iii

8. Ergonomie/Handling

Hoe een camera in je handen voelt, is nogal subjectief en veel komt neer op de grootte van je handen en wat je in het verleden gewend bent te gebruiken.

De Sony a7 iii body is kleiner en lichter dan de Canon EOS R, wat diegenen zal behagen die de voorkeur geven aan een compacter systeem voor dagelijks gebruik of reizen, dat nog steeds de kracht en flexibiliteit van een full frame sensor biedt.

Aan de andere kant is de Canon EOS R echter een stuk comfortabeler om vast te houden, vooral voor lange periodes wanneer de body van de Sony een beetje ongemakkelijk en krap begint aan te voelen.

De grip op de Canon is ook dieper, wat neerkomt op een comfortabelere en veiligere grip op je camerabody, vooral bij gebruik van langere (en zwaardere) objectieven.

Een kleine eigenaardigheid is de schuine sluiterknop op de EOS R, die sommige gebruikers misschien een beetje vreemd vinden … althans in eerste instantie, maar dan wordt het snel vergeten.

Over het algemeen is het echter weer een overwinning voor Canon op het gebied van ergonomie / handling. De EOS R is een spiegelloze camera die eigenlijk meer aanvoelt als zijn DSLR-voorgangers, terwijl hij nog steeds alle moderne technologie van de nieuwe generatie body’s bevat.

WINNAAR: Canon EOS R

9. Autofocus

Pittige autofocus die vastzit aan uw onderwerp en niet loslaat, is een essentiële functie, vooral op deze cameramodellen met hoge specificaties die zijn ontworpen voor professioneel gebruik.

Je moet op deze afdeling een beetje medelijden hebben met de Canon EOS R – de autofocus is op zich niet slecht, maar het is ook niet wow-inducerend. Het is vrijwel hetzelfde als de 5D Mark IV, wat eigenlijk jammer is omdat we allemaal veel meer verwachtten.

De Sony a7 iii daarentegen is een heel ander verhaal. Sony is al lang de leider in de autofocus-inzet, en met de ongelooflijk Eye-af en real-time tracking van de a7 iii is het kruishaar in je zoeker vrijwel in een milliseconde aan het oog van je onderwerp geplakt … en laat niet los totdat je de foto hebt gemaakt.

Dankzij firmware-updates brengt Sony nog meer op tafel met functies zoals eye-tracking voor dieren (!), allemaal gratis te downloaden rechtstreeks naar de a7 iii. Canon doet iets soortgelijks met zijn eigen set firmware-updates, maar we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat ze veel in te halen hebben.

Om een lang verhaal kort te maken: de a7 iii loopt met autofocus voor op de EOS R, zowel bij behoorlijk licht als bij weinig licht. Als uw werk afhangt van het krijgen van de opname in een fractie van een seconde, is de keuze hier een duidelijke.

WINNAAR: Sony A7 iii

10. Prijs

Momenteel is de Canon EOS R ongeveer $ 200 goedkoper dan de Sony a7 iii (controleer de nieuwste prijzen door op een van de links in deze handleiding te klikken).

Bij de aanschaf van een nieuwe full-frame camerabody is het echter belangrijk om ook naar de prijs van randapparatuur te kijken , met name de kosten van lenzen.

Met Canon en Sony is er niet heel veel verschil in de prijs van lenzen over de hele linie, maar een groot ding in het voordeel van Canon is het brede scala aan beschikbare lenzen – Canon biedt verschillende ‘budget’ lenzen (waaronder een handige vijftig voor minder dan $ 100), maar Sony’s meest betaalbare full-frame lens kost het dubbele hiervan.

Zoals je echter hebt gezien in deze Canon EOS R versus Sony a7iii-vergelijking, biedt de Sony meer voor het geld, dus het zou oneerlijk zijn om gewoon te zeggen dat omdat de Canon gewoon goedkoper is, het een betere keuze is. We gaan deze een gelijkspel noemen!

WINNAAR: GELIJKSPEL

Veelgestelde vragen

Wat is beter Canon of Sony?

Zowel Canon als Sony zijn felle concurrenten. De meeste mensen beschouwen Sony als het spiegelloze full-frame bedrijf om te verslaan, maar Canon biedt een bredere selectie lenzen.

Is de Canon EOS R goed voor video?

Als je videobehoeften niet van professionele kwaliteit zijn en je kunt leven met de 1,8x cropfactor en slechte rolling-shutter-resultaten, ja, dan kun je goede maar niet geweldige video voor het web krijgen van je Canon EOS R.

Is de Canon EOS R weer verzegeld?

Ja, de Canon-body is weerbestendig (milieuvriendelijk) en kan tot op zekere hoogte lichte regen en vochtige omstandigheden weerstaan. Houd er rekening mee dat lenzen vaak niet weerbestendig zijn en lucht, stof en water kunnen binnenlaten, waardoor het vermogen van de Canon-body om binnen droog te blijven wordt ondermijnd.

Kan de Sony a7 Canon objectieven gebruiken?

Ja, je kunt Canon objectieven op de Sony a7 serie spiegelloos gebruiken met een adapter. De resultaten laten zien dat de autofocusnauwkeurigheid meestal lijdt onder het gebruik van deze adapters en lenzen en laat zien dat handmatig scherpstellen veel beter werkt dan het gebruik van autofocus.

Canon EOS R versus Sony a7 iii | Laatste woorden

beeldstabilisatie, full frame, eos r vs sony, betere sensor, hogere framerate

De Sony a7 iii is nog steeds onze favoriet als het gaat om het vergelijken met de EOS R.

De Sony is een goed gemaakte camera die veel fotografen heeft overgehaald om hun DSLR-systemen te laten vallen voor het kleinere spiegelloze full-frame formaat. Elk jaar zijn de verschillen tussen de twee systemen moeilijker te zien!

Hoogtepunten van de Sony a7 III zijn de in-camera 5-assige optische beeldstabilisatie en 693 autofocuspunten die 93% van het frame beslaan. Sony heeft ook zijn autofocussnelheid verbeterd en claimt een snelheidsverhoging van bijna 2x ten opzichte van het vorige a7 ii-model.

Andere positieve punten zijn een uitzonderlijke 4K-videoresolutie en het gebruik van de full-frame opname van de sensor om te downsamplen, wat resulteert in een superscherpe 4K-videoresolutie die meer dan voldoende is voor professioneel gebruik.

Toen deze camera voor het eerst werd uitgebracht, werd hij lovend ontvangen en werd hij al snel de gouden standaard waarop alle andere full-frame spiegelloze camera’s worden beoordeeld. Er is niet zoveel veranderd in twee jaar en het is nog steeds een betrouwbaar werkpaard met uitstekende snelheid bij weinig licht voor sport, heeft uitzonderlijke autofocus en een breed dynamisch bereik voor landschappen.

Als je ook nog eens video schiet, is deze Sony a7 iii het redelijk geprijsde systeem voor jou!

De Canon EOS R is geen slechte full frame spiegelloze camera, het is alleen jammer dat hij het in deze review opneemt tegen een geweldige camera, de Sony a7 iii!

Hoewel de Canon EOS R het niet al te goed deed in deze Sony versus Canon-vergelijking, is de EOS R behoorlijk geschikt voor de behoeften van de meeste mensen. Als je een professional bent, kies je voor de Sony, zo niet, dan word je misschien beïnvloed door Canon’s aandacht voor detail in het LCD-scherm en de zoeker – die beide beter zijn dan sony’s a7 iii.

Misschien vind je het Canon-menusysteem leuk, omdat we de Voorkeur geven aan de Nikon-stijl boven Canon in ons DSLR-systeem. De Canon EOS R is een zeer capabele camera die ook lovende kritieken krijgt.

Een andere factor om in gedachten te houden is dat wanneer u internationaal reist, het misschien gemakkelijker is om een servicewinkel voor uw Canon-systeem te vinden dan voor uw Sony-uitrusting.

Wat je ook kiest, houd er rekening mee dat Sony zich al langer op deze kleinere systemen richt dan Canon en dat ze hun camerabody’s, knoppen, menu’s hebben geoptimaliseerd en zich hebben gericht op een functieset die zowel professionals als andere consumenten aanspreekt.

Sony staat op dit moment aan de top van de spiegelloze wereld en het ziet er niet naar uit dat er de komende jaren iemand serieus mee te maken zal hebben.

(Als je dieper wilt graven, bekijk dan onze volledige Sony a7iii Review en Canon EOS R Review. Voor vergelijkingen is er onze Sony a7ii vs a7 iii vergelijking en een gedetailleerde Nikon Z6 vs Sony a7 III ook.)

Sony-A7-III

Sony A7 iii

Superieure videomogelijkheden, langere batterijduur en ingebouwde beeldstabilisatie zetten de Sony a7 III op voorsprong.

Controleer de huidige prijs