Beste camera voor productfotografie

Als u op zoek bent naar de beste camera voor productfotografie, zou dit artikel u alle informatie moeten geven die u nodig hebt.

Of je nu een professionele fotograaf bent die producten fotografeert voor de kost, of gewoon een amateur die betere productfoto’s wil voor een online winkel of eBay-aanbieding, er is hier een cameraaanbeveling voor jou.

Sony a7R IV

Sony a7R IV

Snel, scherp en intuïtief: de a7R IV is perfect voor het maken van gedetailleerde productfoto’s.

Controleer de huidige prijs

Vergeet niet dat het maken van geweldige productfoto’s vaak begint met het hebben van geweldige verlichting – als je geen ‘lichttent’ of andere verlichtingsoplossing hebt, probeer je product dan in de buurt van een raam op het noorden te plaatsen voor zacht, gelijkmatig licht.

Zodra je je licht hebt gesorteerd, investeer je in een van de onderstaande camera’s en een lens of twee om betere productfoto’s te maken.

Laten we eens kijken naar de aanbevelingen.

Inhoudsopgave

Beste camera voor productfotografie

Beeld Product Functies
shk2-table__image Sony Alpha A7R IVBESTE ALLROUND
 • Optimaal licht
 • Snellere beeldverwerking
 • Beeldvorming met hoge resolutie
 • Betrouwbare prestaties
Bekijk prijs →
shk2-table__image Nikon D850STERK AANBEVOLEN
 • Buitengewone resolutie
 • Uitstekende batterijprestaties
 • Kantelbaar touchscreen
 • Uitstekend dynamisch bereik
Bekijk prijs →
shk2-table__image Canon EOS 5D Mark IV
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • 61-punts AF-systeem
 • DIGIC 6+ beeldprocessor
 • Touch screen LCD-monitor
Bekijk prijs →

1. Sony Alpha A7R IV

Sony A7R IV is een van de beste spiegelloze camera's voor productfotografie met de hoogste videokwaliteit en een lange levensduur van de batterij

Bekijk meer beoordelingen

Sensor: Full-frame | Resolutie: 61 MP | Zoeker: 5.760K stippen | Monitor: 3-inch kantelhoek touchscreen, 1.400K dots | Autofocus: 567 Fase + 425 Contrast | Maximale framesnelheid: 10 fps | Video: 4K bij 30p | Gewicht: 665 g / 1lb 7.5oz

Controleer de huidige prijs

Omdat steeds meer consumenten voor het grootste deel van hun boodschappen op internet vertrouwen, is er vraag naar productfoto’s van hoge kwaliteit. Productfotografie vereist een zeer capabele camera met de mogelijkheid om elk detail in hoge resolutie vast te leggen.

Een topcamera voor het fotograferen van producten is zonder twijfel de Sony Alpha A7R IV.

Met maar liefst 61 Megapixel full frame sensor levert de Sony een uitzonderlijke beeldkwaliteit met zeer werkbare bestanden.

Het produceert beelden met een ongekende resolutie van een full-frame spiegelloze camera. Dit is een duidelijke reden waarom het een van de beste camera’s voor productfotografie is.

De A7R IV is ontworpen voor de professionele fotograaf, met een volledige suite van aanpasbare bedieningsknoppen en functieknoppen.

Het is gebouwd voor duurzaamheid, maar niet ten koste van het feit dat het te zwaar of oncomfortabel is. Dankzij de goed geproportioneerde grip zit de camera comfortabel en veilig in de hand met langdurige handheld opnamen mogelijk.

De A7R IV heeft een hoog vochtgehalte en stofafdichting om de camera te beschermen bij het fotograferen in de elementen.

De camerabody weegt 1lb 7.5oz (665gm) waardoor het de zwaarste van de camera’s in deze review is. Het voelt echter niet overdreven of te groot.

Dit is geweldig nieuws, vooral als je in een studio-omgeving bent en je een groot aantal producten hebt om op te zetten en te fotograferen. Het hebben van een camera van deze aard betekent dat je niet de behoefte voelt om de camera neer te leggen of dat je met zware spullen sjouwt.

De A7R IV is een geweldig uitziend product en heeft een strak modern ontwerp dat vergelijkbaar is met Sony audio- en stereoproducten. Het is in tegenstelling tot andere merken, waaronder DSLR’s, die de neiging hebben om een omvangrijkere esthetiek te hebben die in een zeer lange tijd niet is veranderd.

Verder heeft Sony een fantastische selectie native lenzen die ze hebben ontwikkeld, waaronder die voor macro- en close-upwerk. Wat ook geweldig is, is dat er een aantal externe lensfabrikanten zijn zoals Tamron, Sigma en Zeiss die lenzen produceren met de Sony-lensvatting.

Als spiegelloze camera maakt de Sony A7R IV gebruik van een elektronische zoeker met een display van 5,76 miljoen dots. Een dergelijk scherm zorgt voor een groot niveau van helderheid en contrast, evenals een uitzonderlijk detailniveau.

De framesnelheid van het scherm is 100 fps, waardoor een vloeiende beeldweergave mogelijk is, vooral bij het scannen naar een onderwerp of het volgen van een bewegend onderwerp.

In combinatie hiermee beschikt de camera over een 3 inch TFT touch screen met een 1,44-miljoen-dot display.

Het is eerlijk om te zeggen dat terwijl de A7R IV een aanraakscherm heeft dat aanraakfocus en tracking mogelijk maakt, de reactietijd van het scherm traag is. Voor productfotografie, waarbij je onderwerpen meestal stationair zijn, zal dit geen groot probleem zijn.

De Sony A7R IV heeft een uitzonderlijk autofocussysteem dat zeker de exacte details vastlegt en scherpstelt die je in de opname wilt. Verder heeft het verbeterde automatische trackingmodi voor het vastleggen van bewegende objecten. In dit opzicht is deze Sony gemakkelijk een van de beste camera’s voor productfotografie.

Deze Sony beschikt ook over een van de beste oog- en gezichtsvolgmodi tot nu toe en ze hebben ook eye-tracking voor dieren opgenomen. Als uw productfotografie iets te maken heeft met het gebruik van live modellen, zal deze camera de ogen van een onderwerp vastgrijpen om een nauwkeurige scherpstelling te garanderen.

Als alternatief, bij het fotograferen van producten waarbij dieren betrokken zijn, zal deze functie boven verwachting werken.

Om te helpen bij het vastleggen van scherpe beelden, beschikt de camera over 5-assige in-body beeldstabilisatie. Dit is vooral handig wanneer u uw onderwerpen fotografeert bij minder licht met langere sluitertijden.

(Zie onze Sony a7R IV review voor enkele voorbeeldafbeeldingen.)

De camera heeft geweldige prestaties bij weinig licht dankzij het ISO-bereik tot 32000. Ruisbeheer voor opnamen bij weinig licht wordt goed afgehandeld door de A7R IV en resulteert in geweldige prestaties bij weinig licht.

Gelukkig heeft de Sony A7R IV ook een geweldige set functies voor video-opname. Het schiet volledige 4K op 30p samen met een fantastisch digitaal audio-opnamesysteem. Bovendien werken de briljante touch tracking en eye tracking naadloos tijdens het opnemen van video.

Voor een camera die niet op de markt wordt gebracht als een videocamera, levert dit echt enkele van de beste video-opnamemogelijkheden op de markt.

Een camerasysteem van deze complexiteit vereist een menu-interface die een natuurlijke stroom heeft en gemakkelijk te beheersen is. Helaas heeft het menusysteem op de Sony niet zo’n organische stroom van opties en zal het enige tijd duren om het systeem te begrijpen, laat staan in te stellen.

Zodra u echter vertrouwen hebt opgebouwd in de camera, kunt u aangepaste knop- en menu-instellingen gebruiken om uw workflow te stroomlijnen.

In productfotografie kunt u dan uw camera pakken en gemakkelijk rechtstreeks naar een reeks aangepaste of voorkeursinstellingen gaan. Als gevolg hiervan worden uw processen eenvoudiger te handelen en te voltooien.

De Sony A7R IV is een bekroond product dat aan zijn verwachtingen zal voldoen als een van de beste camera’s voor productfotografie. Een dergelijke investering wordt beloond door het kunnen vastleggen van hoogwaardige en zeer gedetailleerde productfoto’s. Het is ook een fantastische investering voor stockfotografie.

Qua prijs-kwaliteitverhouding is deze Sony de duurdere van de drie camera’s in deze gids. U krijgt echter een ongelooflijk intelligente camera die op professioneel niveau werkt. Als u productfoto’s wilt die de vraag van de consument stimuleren, zult u niet teleurgesteld zijn met deze investering.

Of je nu producten fotografeert in een studio-omgeving of in de open lucht, de Sony Alpha A7RIV levert elke keer een uitzonderlijke beeldkwaliteit.

Dit is echt een van de beste spiegelloze camera’s op de markt van vandaag en maakt gebruik van geavanceerde technologie waarmee andere merken racen om mee te concurreren.

Controleer de huidige prijs

2. Nikon D850

Nikon DSLR camera beste camera's voor productfotografie

Bekijk meer beoordelingen

Sensor: Full-Frame | Resolutie: 45.7MP | Monitor: 3,2-inch kantelhoek touchscreen, 2,359K dots | Autofocus: 153-punten | Maximale framesnelheid: 9 fps | Video: 4K bij 30p | Gewicht: 539 g (1,18 lb)

Controleer de huidige prijs

Ben je in de markt voor een professionele DSLR camera voor je productfotografie, dan is de Nikon D850 (test) veruit de beste en meest bewezen keuze. Het is het werkpaard en de keuze voor veel professionele en commerciële fotografen vanwege het ongelooflijk hoge niveau van prestaties en functionaliteit.

Deze full-frame digitale camera heeft een indrukwekkende 45,7-megapixelsensor die ervoor zorgt dat elk klein detail van uw producten wordt vastgelegd.

Dit niveau van intense details die door de beeldsensor worden vastgelegd, maakt de bestanden van deze camera zeer beheersbaar en flexibel voor postproductiebewerking.

De Nikon D850 heeft een veel organischer design dankzij complexe rondingen die de body domineren vanuit elke hoek die je deze camera bekijkt.

Verder zijn functieknoppen, bedieningsknoppen en zelfs externe poorttoegang prominent aanwezig op deze camerabehuizing. Het lijkt erop dat er overal knoppen zijn, ook aan de bovenkant van de hoofdbedieningsknop.

Dit brengt het comfortniveau van de D850 in twijfel voor degenen die deze camera dagelijks gebruiken. Veel van die eerder genoemde complexe rondingen zijn meesterlijk ontworpen om de ergonomische elementen van de camera te creëren. De camera heeft een flinke grip met voldoende duimruimte aan de achterkant.

Vanaf hier zijn de belangrijkste functieknoppen en draaiknoppen gemakkelijk toegankelijk via de duim, wijs- en middelvinger terwijl ze toch een stevige grip op de camera behouden. Dit laat je linkerhand vrij om je lens, de basis van de camera te ondersteunen of om toegang te krijgen tot verdere bedieningsknoppen en functieknoppen.

Het moet gezegd dat de Nikon D850 in vergelijking met veel high-end camera’s veel knoppen en toegangspoorten heeft die merkbaar uit de body steken. Dit geeft de camera een vreemd klonterig uiterlijk alsof onderdelen na de productie zijn vastgeplakt.

Ondanks dat de Nikon D850 een veel grotere camera lijkt te zijn dan de Sony, is hij in feite lichter met slechts 539 g (1,18 lb) in vergelijking met de 665 g (1lb 7,5oz) van de Sony. Geen enorm verschil, maar zodra u begint met het toevoegen van lenzen op pro-niveau, telt elke gram of ounce mee voor bruikbaarheid en comfort.

Nikon zit al sinds 1948 in het fotografiespel en heeft daardoor tientallen jaren ervaring in het ontwerpen en vervaardigen van camerabody’s en een breed scala aan lenzen.

Op het gebied van full-frame lenzen heeft Nikon een ongelooflijke reeks prime-, zoom- en speciale lenzen beschikbaar.

Afgezien van de hoogwaardige lenzen die Nikon ontwerpt en zelf maakt, zijn er ook externe bedrijven die Nikon-compatibele lenzen maken.

Fabrikanten als Tamron en Sigma (zie beste objectieven) hebben ook een breed scala aan uitzonderlijke objectieven beschikbaar voor Nikon full frame camera’s. Dit biedt fotografen een uitzonderlijk niveau van keuze bij het nemen van de juiste aankoopbeslissing voor hun stijl van werken.

Omdat het een DSLR is, beschikt de Nikon D850 niet over een elektronische zoeker of EVF. De Optical View Finder, of OVF, heeft een geweldige vergroting van 0,75x waardoor u een duidelijk beeld van uw frame hebt.

Het achterscherm is een volledig aanraakgestuurde 3,2 inch LCD-monitor met uitzonderlijke detailniveaus op 2.359K dots. Met dat detailniveau kunt u effectief werken in de livemodus, uw menuopties bedienen of het achterscherm gebruiken om scherp te stellen en te fotograferen.

Het scherm kan ook omdraaien op de horizontale as voor flexibelere opnameposities – het is ook ideaal voor redactionele fotografie.

Dit scherm op deze Nikon digitale camera is absoluut perfect voor het maken van productfoto’s, omdat u de live view scherpstelmodus kunt gebruiken om in te zoomen en het exacte scherpstelpunt aan te wijzen dat u wilt vastleggen.

Een extra monochroom scherm bevindt zich aan de bovenkant van de camera om realtime informatie over camera-instellingen te bieden.

De Nikon D850 heeft een uitzonderlijk snelle autofocus met maximaal 153 scherpstelpunten, afhankelijk van je opnamemodus. Het volgsysteem op deze camera is een van de beste op elk systeem. De 3D-trackingmodus is bijzonder nauwkeurig en werkt met onderwerpen die in elke richting bewegen.

Door de sluiterknop half in te drukken, legt de 3D-tracking uw onderwerp vast en houdt het volledig scherp – zelfs als ze bewegen, zoals bij sporten met een hoog tempo. Zodra u de sluiterknop volledig indrukt, kunt u uw foto vastleggen met een enkele opname of met een snelle burst-modus.

Deze camera beschikt over 9 frames per seconde (fps) burst-modus, ideaal voor het vastleggen van onderwerpen onderweg. Voor een productfotograaf die werkt met modellen die bewegen, is dit samen met het oog- en gezichtsvolgsysteem briljant.

Dankzij de verbazingwekkende 45,7 MP sensor en eigen processor van de Nikon D850 levert hij een uitzonderlijke beeldkwaliteit in alle couitvoeringen. Nu Nikon het optische low-pass filter heeft laten vallen, zijn de beelden uitzonderlijk scherp en scherp.

Verder heeft de camera de mogelijkheid om HDR-beelden van hoge kwaliteit te leveren via bracketing in de camera om twee belichtingen uit één opname samen te stellen.

Zelfs bij weinig licht heeft de Nikon een uitzonderlijke lichtgevoeligheid en controle met een ISO-bereik van 64 tot 25.600.

In termen van videoproductie voor producten levert de D850 4K UHD tegen een respectabele 30p. Om dergelijke gegevensrijke video- en stilstaande beeldbestanden te ondersteunen, beschikt het over dubbele kaartsleuven. De ene is voor de UHS-II SD geheugenkaarten en de andere is voor de grotere XQD geheugenkaarten.

De D850 is geprijsd om netjes tussen de Sony en de Canon camera’s in deze gids te zitten. Als u kijkt naar de beeldkwaliteit, functionaliteit en algehele prestaties als een productfotografiecamera, is deze ideaal geprijsd om overeen te komen met de uitvoer.

Dankzij een uitgebreide reeks functies die een uitstekende beeldkwaliteit produceren, is de Nikon D850 zeker een van de beste camera’s voor het fotograferen van productfotografie. Generaties van expertise in combinatie met een uitgebreid lenzengamma maken het een zeer productieve en capabele camera voor dit genre.

Controleer de huidige prijs

3. Canon EOS 5D Mark IV

beste camera in fotografie van producten met de beste opname-ervaring

Bekijk meer beoordelingen

Sensor: Full-Frame | Resolutie: 30.4MP | Monitor:3.2inch touchscreen, 1.620K dots | Autofocus: 61-punts | Maximale framesnelheid: 7 fps | Video: 4K bij 30p | Gewicht: 890 g (1,96 lb)

Controleer de huidige prijs

Canon camera’s zijn een bekend huishoudelijk merk van camera’s op elk niveau. Van instapmodel point and shoot camera’s tot full-frame commercials beesten, Canon lijkt voor elke gelegenheid een camera te hebben.

Als het gaat om het kiezen van de beste camera voor productfotografie, kun je niet voorbij de Canon EOS 5D Mark IV (test) komen.

Deze full-frame digitale camera herbergt een respectabele 30,4 megapixel sensor. Hoewel het niet het hoogste aantal pixels is van de beste productfotografiecamera’s die hier worden behandeld, produceert de 5D Mark IV nog steeds een uitstekende beeldkwaliteit en video-uitvoer. Voor studiowerk of buiten fotograferen leggen deze sensor en de Canon processor alle benodigde details vast.

Net zoals Canon een bekend merk is, geldt dat ook voor de ontwerpesthetiek voor zijn assortiment DSLR-camera’s. Zachte rondingen en verstandige designelementen geven deze camera een zeer vergelijkbare uitstraling als de Nikon D850.

Een verstandige plaatsing van knoppen en instelwielen zorgt voor gebruiksgemak bij het hanteren van deze camera. Dit tweede scherm is uitstekend voor snelle toegang tot belangrijke informatie terwijl je midden in een shoot zit.

Boven de handgreep van de camera bevindt zich een monochroom LCD-scherm dat direct informatie geeft over camerafuncties en -instellingen, waaronder belichting en levensduur van de batterij.

De Canon EOS 5D Mark IV heeft een grote en comfortabele handgreep met toegang tot je meest kritische functieknoppen en instelwielen.

Duimruimte aan de achterkant van de camera is vrij van knoppen, maar biedt nog steeds de nodige toegang om andere functies met de duim te bedienen. Dit is essentieel omdat het grootste deel van de controle over een camera van deze aard via de duim en wijsvinger verloopt.

Met een gewicht van 890gm is de 5D Mark IV de zwaarste van de productfotograafcamera’s in deze handleiding. Hoewel het nog steeds onder de 1 kg komt, zal vermoeidheid een factor zijn bij het vasthouden en fotograferen met deze camera de hele dag.

Net als Nikon is Canon al tientallen jaren bezig met het produceren van camera’s en lenzen. Canon ontwikkelt namelijk al sinds de jaren 1930 camera’s.

Dat soort erfgoed en ervaring heeft geresulteerd in Canon’s bekendheid met de consumenten- en professionele markt.

Daarnaast heeft het Canon in staat gesteld om de ontwikkelings- en productieprocessen van camera’s en lenzen te verfijnen. Canon heeft een enorm assortiment full frame objectieven ontwikkeld in eigen huis en ook door externe fabrikanten zoals Sigma.

De Canon-lenzenlijn is briljant, met veel uitstekende keuzes voor productfotografie om ervoor te zorgen dat je alle benodigde details vastlegt.

Omdat het een full-frame DSLR is, beschikt de 5D Mark IV over een Optische Zoeker, of OVF, die een vergroting van 0,71x biedt.

Wat betreft het grote 3,2 inch LCD-scherm, dit scherm is bevestigd aan de behuizing zonder niveau van flip of rotatie. Het scherm heeft een respectabele resolutie en helderheid met 1.440K dots.

De snelheid van autofocus in de Canon EOS 5D Mark IV is fantastisch dankzij de aanzienlijke ontwikkeling van eerdere versies van dit model. Het autofocussysteem beschikt over 61 cross-type autofocuspunten. Autofocuspunten kunnen ook worden geselecteerd op het aanraakscherm aan de achterkant van de camera.

De camera heeft een zeer uitgebreide en effectieve Eye and Face Tracking modus. Met dergelijke modi kunt u de focus van een onderwerp zoals een model pakken en die focus behouden gedurende de tijd dat u op de sluiterknop drukt.

Bij productfotografie kan dit een groot voordeel zijn bij het werken met modellen die op een dynamische manier bewegen.

Gezien de aard van full frame camera’s met hun grotere sensoren, zijn ze in staat om veel licht en detail naar binnen te trekken. Dit is ook het geval voor deze camera gezien de redelijke 30,4 megapixel sensor en een groot ISO bereik.

In termen van het beheer van ISO-niveaus kan het bereik werken tussen 100-32.000 met een uitgebreid bereik van maximaal 102.400. Deze ISO-niveaus zijn ongelooflijk, vooral voor gebruik binnenshuis in studio’s.

Dankzij diezelfde beeldsensor en on-board verwerkingssysteem produceert de 5D Mark IV een uitstekende beeldkwaliteit. Afbeeldingen zijn scherp, scherp en ongelooflijk goed gerenderd om detail en contrast te bieden. Het zijn dit soort prestaties die dit duidelijk een van de beste camera’s voor productfotografie maken.

Wat videoprestaties betreft, is de Canon in staat om Full HD-video te produceren op 60p en op 120p. De opvallende prestaties zijn dat het ook 4K-video kan opnemen met 30 frames per seconde (fps).

Zoals eerder vermeld, produceert Canon al geruime tijd camera’s op consumenten- en professioneel niveau. In die geschiedenis lijkt één ding duidelijk: Canon is zich bewust van hoe een menusysteem een fotografische ervaring kan maken of breken. Als zodanig is het menusysteem op deze camera een van de beste in termen van ongelooflijk gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te navigeren, ongeacht uw vaardigheidsniveau.

De Canon is een fantastische prijs-kwaliteitverhouding gezien de hoeveelheid prestaties die het kan leveren in productfotografie. Hoewel het de laagste prijs is van de drie camera’s in de best-of-gids, zal het zeker niet teleurstellen.

Bij het kiezen van de beste camera voor productfotografie om aan uw behoeften te voldoen, is een van de beslissende factoren het budget. De 5D Mark IV is het soort camera dat uitstekende beelden levert om aan uw productfotografie-opdracht te voldoen zonder u uit de markt te prijzen.

Het heeft misschien niet zoveel toeters en bellen als sommige andere duurdere productfotografiecamera’s. Wat het echter wel doet, doet het ongelooflijk goed.

Als je in de markt bent voor een goed geprijsde productfotografiecamera, is de Canon 5D Mark IV moeilijk te verslaan.

Controleer de huidige prijs

Veelgestelde vragen

Wat is de beste camera voor productfotografie?

Onze nummer één keuze voor productfotografie is de Sony Alpha A7R IV. Met een 61 megapixel sensor is het in staat om ongelooflijke details en hoogwaardige, afdrukbare beelden vast te leggen. Spiegelloze camera’s zijn meestal gemakkelijker om mee te reizen dan DSLR’s. Als bonus doet het ook verbluffende 4K-video.

Hoeveel megapixels heb ik nodig voor productfotografie?

Omdat productfotografie veel details vereist, zal een hoger aantal megapixels beter zijn. Voor serieuze fotografen raden we minimaal zoiets aan als de Canon 5D Mark IV, die een 30,4-megapixelsensor heeft. Dat gezegd hebbende, zelfs camera’s met lagere resoluties kunnen afbeeldingen maken die van voldoende kwaliteit zijn om af te drukken.

Welke DSLR is het beste voor productfotografie?

De Nikon D850 is een geweldige DSLR optie voor productfotografie. Het biedt een hoge resolutie van 45,7 megapixels, een uitstekend dynamisch bereik en heeft een kantelbaar aanraakscherm dat perfect is voor die moeilijk te krijgen hoeken.

Welke apparatuur heb ik nodig voor productfotografie?

Je hebt minimaal een lens van goede kwaliteit en een statief nodig, samen met je camerabody. Een statief is nodig om je camera stil te houden, zodat je foto’s perfect scherp en scherp zijn. Afhankelijk van het product en waar je fotografeert, heb je misschien ook extra’s nodig zoals een softbox, witte achtergrond, flitser, lichtstandaards, reflectoren en natuurlijk je verbeelding!

Sony a7R IV

Sony a7R IV

Snel, scherp en intuïtief: de a7R IV is perfect voor het maken van gedetailleerde productfoto’s.

Controleer de huidige prijs