Canon RF 15-35mm f/2.8 Groothoek Zoomlens Test

FacebookPinterestDelen

Toen ik de Canon R5 voor het eerst uitprobeerde, was de Canon 15-35mm f/2.8 het objectief bij uitstek. Dit is mijn favoriete brandpuntsafstand voor het vastleggen van grote landschappen en omgevingsportretten.

Ik hou van de veelzijdigheid van deze brandpuntsafstand en wat ik hiermee kan vastleggen.

Canon 15-35mm f/2.8

Canon 15-35mm f/2.8

Met scherpte, veelzijdigheid en uitstekende scherpstelprestaties kan dit objectief geen kwaad.

Controleer de huidige prijs

Op 15mm kun je de hele scène vastleggen en mensen het gevoel geven ondergedompeld te zijn in het wijd open uitzicht.

Ondertussen kun je op 35mm een prachtig onvervormd portret vastleggen van een scène die lijkt op het perspectief van het menselijk oog.

Ik gebruik dit brandpuntsafstandbereik veel en heb veel van mijn favoriete foto’s in dit bereik gemaakt.

Als fotograaf die actiesporten en bruiloften documenteert, is dit een uitstekend Canon-objectief en ik was erg onder de indruk van de combinatie van kwaliteit en functies.

Lees verder om erachter te komen wat ik wel en niet leuk vind aan de Canon 15-35mm f/2.8.

Inhoudsopgave

Canon 15-35mm f/2.8 Test | Specs

Pros

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Robuuste bouw
 • Groot brandpuntsbereik
 • Zeer scherp
 • Aanpasbare bedieningsring
Tegens

 • Groot/zwaar
 • Duur
Controleer de huidige prijs
 • Brandpuntsafstand: 15-35 mm
 • Maximaal diafragma: f/2.8
 • Minimaal diafragma: f/22
 • Aantal messen: 9
 • Optica: 16 Elementen in 12 Groepen
 • Minimale focus: 0,28 m (11 inch)
 • Gewicht: 1,85 pond / 840 g
 • Dimensies: 3,5 x 5″ / 89 x 127 mm
 • Filterdraad: 82 mm
 • Optische stabilisatie: Ja

Bouw & Ergonomie

De canon 15-35mm f/2.8 lens

Het Canon 15-35mm f/2.8 RF objectief balanceert uitstekend op de Canon R5. Ik heb echt genoten van de bouwkwaliteit op deze lens en de ergonomie. Het heeft een zeer high-end gevoel en alle ringen zijn stevig en glad.

Dit is het vlaggenschip groothoekzoom voor Canon full-frame spiegelloos en het beweert een stap boven eerdere DSLR full-frame lenzen te gaan. In dit geval biedt het een extra mm zoom, 15 mm in plaats van de typische 16 mm.

Het heeft ook een derde roterende bedieningsring aan de voorkant van de lens die kan worden geprogrammeerd voor een verscheidenheid aan bedieningselementen.

Het wordt standaard geleverd met een zachte klik, maar kan worden gedeklikt als het wordt teruggestuurd naar de fabrikant.

Het objectief schuift bij uitzoomen wel iets uit tot 15mm. De uitbreiding is niet erg veel – een goede zaak, omdat het de voorkeur heeft om een compactere lens te hebben wanneer ingezoomd op 35 mm.

Soms kom ik heel dicht bij onderwerpen op 35mm, dus het hebben van een enorme lens in hun gezicht kan intimiderend zijn.

De beeldstabilisatie kan aan de zijkant van het objectief worden in- en uitgeschakeld. Het werkt heel goed om stabiele videobeelden vast te leggen of uit de hand te schieten met zeer lage sluitertijden.

Beeldstabilisatie is een gamechanger geweest in cameratechnologie, waardoor we stabiele scherpe beelden gemakkelijker kunnen vastleggen.

Ten slotte maakt een automatische / handmatige scherpstelschakelaar selecteerbare scherpstelling mogelijk. Dit is erg leuk voor dingen als het fotograferen van time-lapse of interviews wanneer je niet wilt dat de focus afdwaalt.

Over het algemeen scoort de bouw van deze lens hoog in mijn boek.

Focus prestaties

Vrouw wandelen op pad

Zoals verwacht is de autofocus op dit objectief top. Ik denk dat het misschien wel de snelst scherpstellende spiegelloze lens is die ik heb gebruikt, het is gewoon uitstekend!

In combinatie met de Canon R5 of R6 zal dit objectief bijna elke keer scherpstellen. Het volgt ook onderwerpen extreem goed en soepel overgangen scherp bij het opnemen van video.

Met de fulltime handmatige scherpstellingsoverschrijven kunt u de scherpstelling handmatig regelen. Dit werkt, maar het hangt af van hoe u uw camera hebt ingesteld.

De focusmotoren zijn ook in wezen stil, wat geweldig is voor video-opnamen. Als je je oor tegen de lens legt, hoor je misschien wat geluid, maar het is erg rustig.

Over het algemeen is de Canon 15-35mm f/2.8 een van de beste scherpstellenzen die ik heb gebruikt.

Beeldkwaliteit

Meer met wolken en kajaks

Je hebt de neiging om te krijgen waar je voor betaalt in termen van fotografieapparatuur. Het Canon 15-35mm f/2.8 RF objectief is geen uitzondering. Daarom kun je als Canon’s vlaggenschip groothoekzoomlens een eersteklas beeldkwaliteit verwachten.

De scherpte is ook top of the line, want de Canon 15-35mm f/2.8 produceert zeer scherpe beelden bij alle diafragma’s en brandpuntsafstanden. Daarom, als je foto’s niet scherp zijn met deze lens, zou ik eerst controleren of je de focus vastlegt en een voldoende hoge sluitertijd gebruikt.

Vervorming en chroma zijn minimaal en meestal gecorrigeerd met het lensprofiel toegepast in Lightroom.

Bokeh op dit objectief is niet echt een eigenschap van betekenis, want de enige praktische manier om het te zien is om op 35mm oncomfortabel dicht bij je onderwerp te komen. Dit zorgt voor mooie bokeh maar is geen erg realistische use case voor dit objectief.

Deze lens schittert echt bij het fotograferen van grote landschappen. Alles op meer dan een korte afstand van de voorkant van de lens zal scherp zijn. Als gevolg hiervan ben ik dol op de beeldkwaliteit van landschapsfoto’s die ik met deze lens maak, omdat ze mooi en scherp zijn met een goed contrast en kleur.

Als je de beste groothoeklens voor Canon RF-vatting wilt, is de 15-35mm f/2.8 het.

Canon 15-35mm f/2.8 Staaltjes

Hier zijn enkele voorbeeldfoto’s gemaakt met de Canon 15-35mm f/2.8, met behulp van een Canon R5.

Kratermeer genomen op Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 1/1000 f/2.8 ISO 100

Bergtafereel met stream Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 1/20 f/16 ISO 100

Bergweg met zonnevlam

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 1/320 f/4 ISO 100

Meer met bergen op de achtergrond

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 6.0sec f/22 ISO 100

Kind spelen met stenen bij bergmeer

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 1/1000 f/2.8 ISO 100

Astrofotografie nachtopname van sterren met silhouetbomen

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 20sec f/2.8 ISO 8000

Meer met bomen Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 1/30 f/22 ISO 1600

Vrouw op wandelpad

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 1/1000 f/4 ISO 100

Kampeerbusje in de schemering

Canon R5 + Canon 15-35mm f/2.8 L | 1/30 f/2.8 ISO 5000

Alternatieven voor de Canon RF 15-35mm f/2.8

Omdat de Canon RF vatting in 2018 is uitgebracht, zijn er niet zoveel opties als het gaat om objectieven.

Het enige directe alternatief voor dit objectief is de Canon 14-35mm f/4 die goedkoper en kleiner is maar slechts een minimaal diafragma van f/4 biedt. Dit kan een goede optie zijn voor fotografen die zich minder zorgen maken over de prestaties bij weinig licht.

Daarnaast is er een Canon 35mm f/1.8 prime lens en een Canon 16mm f/2.8 prime lens. Deze twee gecombineerd bieden een vergelijkbaar zoombereik, maar dekken niet het middelste brandpuntsbereik van de Canon 15-35mm f/2.8.

Als het gaat om alternatieven, hangt het er echt van af wat je prioriteiten zijn voor een groothoeklens. Hoe dan ook, je kunt zeker niet fout gaan met de Canon 15-35mm f/2.8.

Het enige nadeel is het hoge prijskaartje. Dus laten we het nu hebben over waarde.

Waar voor je geld

Qua waarde mag je verwachten dat de vlaggenschip groothoek spiegelloze zoomlens van Canon duur is. Met ongeveer US $ 2.400 is deze lens verre van budgetbewust.

Het is echter moeilijk om de waarde van deze lens te bespreken, omdat er gewoon geen goede alternatieven zijn.

Ja, deze lens is erg duur, maar het levert wel top-of-the-line kwaliteit.

Als je de twee hierboven genoemde prime-lenzen zou kopen, zou je ongeveer US $ 750 uitgeven, wat veel minder is dan de prijs van deze zoomlens – maar er is een offer in kwaliteit en gemak. Professionals zullen de Canon 15-35mm f/2.8 sterk willen overwegen.

Naarmate het Canon RF-lensplatform zich blijft ontwikkelen, denk ik dat meer fabrikanten goedkopere alternatieven zullen gaan maken die het gesprek over waarde zullen veranderen. Tot die tijd is dit de beste en enige lens in zijn klasse.

Canon 15-35mm f/2.8 Test | Conclusie

De Canon 15-35mm f/2.8 is uitstekend. Ik heb er echt van genoten om het te gebruiken, en ondanks dat het vrij zwaar is en een groot prijskaartje heeft, levert het alle andere aspecten die ik zoek in een lens.

Aangezien spiegelloos de toekomst van camera’s is, denk ik dat dit objectief waarschijnlijk een plekje in de tas van bijna elke Canon fotograaf zal hebben. Eent least totdat er meer hoogwaardige alternatieven zijn om uit te kiezen.

Zoals ik al zei, is dit een zeer nuttige brandpuntsafstand die ik heel vaak gebruik, waardoor het voor mij essentieel is. Als het gaat om de waarde van de lens, hoeveel je het gebruikt, zal een grote rol spelen in of het de moeite waard is om te krijgen.

Als je een Canon-shooter bent en het prijskaartje kunt verdragen, zou ik zeker aanraden om deze lens te bekijken.

Canon 15-35mm f/2.8

Canon 15-35mm f/2.8

Met scherpte, veelzijdigheid en uitstekende scherpstelprestaties kan dit objectief geen kwaad.

Controleer de huidige prijs

FacebookPinterestDelen