Clair-obscur verlichting: 7 beste technieken, voorbeelden &setups

Als u uw portretfotografie wilt verhogen door een van de oudste vormen van fotografiebelichtmanipulatie te gebruiken, is deze gids voor clair-obscur-belichting iets voor u.

We zullen kort kijken naar de oorsprong van Chiaroscuro in de schilderkunst en leren van het brede en gevarieerde gebruik ervan in zowel film als fotografie.

Het toevoegen van de Chiaroscuro-look met hoog contrast aan uw foto’s voor een creatief effect is eenvoudiger dan u denkt, dus laten we er meteen in duiken.

Elixxier zet een lampje

set.a.Light 3D

Revolutionaire lichtsimulatiesoftware die studiofotografie en filmmaken stroomlijnt.

Gebruik code SHOTKIT10 om 10% te besparen.

CONTROLEER DE HUIDIGE PRIJS

Inhoudsopgave

Wat is Chiaroscuro Lighting?

Clair-obscur is een Italiaanse term, gemaakt van twee woorden – clair-clair betekenis helder of duidelijk en Scuro wat donker of obscuur betekent. Simpel gezegd zou je dus kunnen zeggen dat de definitie van clair-obscur ‘licht/donker’ is.

Het woord clair-obscur werd voor het eerst gebruikt om het werk van kunstenaars als Leonardo da Vinci en Caravaggio in de Italiaanse Renaissance te beschrijven. De techniek wordt nu veel gebruikt in zowel fotografie als film.

In de fotografie kan de clair-obscur belichtingstechniek eenvoudig worden gedefinieerd als licht met een hoog contrast. Je gebruikt de uitersten van donker en licht om een pakkend beeld te creëren. Het kan worden gebruikt in kleuren- of zwart-witfotografie.

In dit artikel overwegen we clair-obscur verlichting voor portretten en mensen, hoewel het ook te zien is in veel verschillende vormen van fotografie. Deze omvatten stillevens en straat- en landschapsfotografie, waarbij de zon of straatverlichting schaduwen in sommige gebieden kan werpen terwijl andere worden verlicht.

Naast een dramatische impact creëert clair-obscur ook een sfeer, waarbij vaak een gezicht of figuur uit een verduisterde donkere achtergrond verschijnt.

Misschien heb je de clair-obscur belichtingstechniek zelfs vele malen in je eigen fotografie gebruikt, zonder het te weten!

Op zijn eenvoudigst wordt de clair-obscurtechniek meestal geproduceerd door het gebruik van sterk kunstlicht aan één kant van een onderwerp – of door de beschikbare verlichting, zoals een raam.

Zie ook: hoe maak ik een donkere foto?

  • Waarom wordt chiaroscur verlichting gebruikt?

De definitie van clair-obscur is licht en donker. De Chiaroscuro-verlichtingstechniek is zeer dramatisch.

Clair-obscur is een Italiaanse term die ‘licht en donker’ betekent. Het is een zeer dramatische belichtingstechniek.

Clair-obscur in kunst of fotografie kan worden gebruikt voor impact of dramatisch effect.

In portretfotografie wordt clair-obscur gebruikt om een sterk individueel effect te creëren dat de structuur van het gezicht of de figuur en het karakter van de oppas onthult.

Het licht kan worden gemanipuleerd om bijvoorbeeld een hoofd en schouders te laten zien die verschijnen uit een donkere, ongedefinieerde achtergrond die hen lijkt te omhullen.

Als je naar een foto kijkt, ziet een kijker niet alleen een licht en donker gebied over een gezicht. Het beeld roept de eerdere ervaringen van de kijker op over de associaties of betekenis van ‘licht’ en ‘donker’ als concepten.

Psychologisch gezien kan duisternis bedreigend of gastvrij zijn – ergens om voor terug te deinzen of ergens om je in terug te trekken, om je te verbergen.

Licht is meestal de heldere kant van de weg en onthult het onderwerp, hoewel het ook bedreigend kan zijn – de fakkelstraal van een achtervolger.

Licht en donker samen kunnen worden gebruikt om spanning te creëren. Denk aan de effecten die worden gebruikt in film noir (een filmgenre dat populair werd in de jaren 1940 en 1950) als personages zich verbergen en worden onthuld in de schaduwen en felle lichten van die gemene straten.

Het effect op een gezicht creëert een spanning tussen what wordt duidelijk gezien en wat ongezien of slechts vaag wordt waargenomen.

  • Hoe heet clair-obscur vandaag?

De eenvoudigste term is ‘high contrast lighting’, al kom je ‘chiaroscuro’ en ‘chiaroscuro lighting’ vrij vaak tegen. De term ‘Rembrandt-verlichting’ wordt gebruikt om een bepaald lichteffect te beschrijven dat verband houdt met clair-obscur.

Tegenwoordig wordt de term ‘renaissanceverlichting’ gebruikt om het gebruik van verlichtingstechnieken aan te duiden om een renaissancegevoel te verkrijgen – zoals in een schilderij van Leonardo of Caravaggio.

  • Hoe gebruikte Leonardo da Vinci clair-obscur?

Da Vinci's chiaroscuros gaven een driedimensionaal effect dramatisch effect aan zijn schilderijen.

Da Vinci’s gebruik van de clair-obscur verlichtingstechniek gaf zijn figuren een driedimensionaal effect.

Leonardo da Vinci gebruikte clair-obscurverlichting om zijn figuren er solide en driedimensionaal uit te laten zien, zoals in zijn onvoltooide schilderij hierboven afgebeeld ‘Portret van een muzikant’.

Leonardo verzachtte de randen tussen de gebieden van donker en licht om een realistische look te creëren, een techniek die hij ‘sfumato’ noemde.

In moderne termen vergrootte hij het bereik tussen helderheid en contrast ten koste van kleur, maar liet hij tussentonen niet achterwege.

Je kunt de ‘Mona Lisa’ bestuderen om te zien hoe hij gerichte verlichting op een meer genuanceerde manier heeft gebruikt en hoeveel hij begreep over het houden van details in zowel lichte als schaduwrijke delen van zijn schilderij.

7 Chiaroscuro Verlichting Tips

Ik hoop dat deze verlichtingsgids laat zien dat clair-obscur verlichting niet over dure apparatuur hoeft te gaan.

In alle voorbeelden kunnen kleine bewegingen van de lichten en de hoek van het hoofd van de oppas een groot verschil maken voor de geworpen schaduwen en het algehele effect. En vergeet niet dat het niet alleen de lichten en de camera zijn die bewegen – dat geldt ook voor de oppas / het onderwerp.

Als je een portret van een oppas maakt, doe ze dan de hoffelijkheid om de kamer en je apparatuur van tevoren op te zetten en maak wat testfoto’s.

Het ding om te onthouden is dat dit technieken zijn, geen formules. Wees bereid om te experimenteren – en dan weer te experimenteren!

Nu, op mijn zeven clair-obscur verlichtingstips.

1. Spotmeter voor nauwkeurige belichting

De clair-obscur definitie van licht en duisternis is hier van toepassing.

Hard zonlicht kan soms echt een uitdaging zijn om in te schieten. Door uw camera echter te schakelen naar spotmeting, kunt u sterk zonlicht in uw voordeel gebruiken.

Door spotmeting te gebruiken, meet je alleen voor het onderwerp – of voor waar je je scherpstelpunt ook plaatst. In deze afbeelding wordt het oog rechtstreeks naar het onderwerp (het jongetje) getrokken en wordt de algehele scène in hoog contrast gepresenteerd en is zeer sfeervol.

Met behulp van spotmeting kunt u het onderwerp vastleggen in het beschikbare licht, waardoor de rest van de scène in de schaduw blijft. Je hebt dan een clair-obscur beeld gemaakt dat ‘in camera’ is vastgelegd, met alleen het beschikbare licht.

Bekijk hier onze volledige gids voor metingen in fotografie en hier enkele voorbeelden van schaduwfotografie.

2. Gebruik een kunstmatige verlichtingsopstelling om een clair-obscur-effect te creëren

Chiaroscuro verlichting tutorial - gebruik donkere achtergronden.

Het maken van een effectief clair-obscur portret is eenvoudiger dan je misschien denkt. Gebruik een flitser – met triggers en een lichtstandaard als je ze hebt – en stel de sluiter heel hoog in, om omgevingslicht te verwijderen.

Op deze manier wordt het enige opgenomen licht gecreëerd door de flitser. Als je ook zoomt, zal het het licht op het onderwerp intensiveren en de achtergrond donker laten.

U hoeft niet te investeren in dure achtergronden. Je kunt gewoon een donkere muur gebruiken, zoals in dit film noir-achtige beeld dat chiaroscuro-belichtingstechnieken gebruikt om het onderwerp echt te benadrukken.

3. Gebruik beschikbaar licht voor een eenvoudig clair-obscurbeeld

Chiaroscuro verlichtingstechniek met behulp van beschikbaar licht.

Je hebt geen flitslicht nodig om een clair-obscur verlichtingstechniek uit te proberen. Je kunt het proberen in elke kamer met een raam en donkere muren!

Stel uw camera in om metingen te herkennen en plaats uw onderwerp (een persoon, een object of uzelf voor een zelfportret) aan één kant van het venster.

Regel vervolgens het licht met uw belichting – onderbelichting kan het drama van de clair-obscur-verlichtingsstijl echt verbeteren – of zelfs door de gordijnen een beetje te tekenen. Experimenteer en veel plezier!

4. Gebruik meerdere lichtbronnen om uw lichteffecten te variëren

Waarom vasthouden aan één lichtbron? Er is geen reden om geen tweede licht te introduceren en met je beelden te spelen en verschillende ideeën uit te proberen.

In de hoofdafbeelding bovenaan het artikel zie je dat de fotograaf de achtergrond aan de linkerkant van de figuur gedeeltelijk heeft verlicht. Þe rechterkant is volledig leeg waardoor een zwarte negatieve ruimte ontstaat.

Dit kun je bereiken door gebruik te maken van meerdere lichtbronnen, zoals Rembrandt deed. In tegenstelling tot Rembrandt – of de filmregisseur Stanley Kubrick, in zijn film Barry Lyndon – hoef je echter geen kaarsen te gebruiken!

U kunt twee lampjes of flitsers gebruiken, met softboxen om het licht te verspreiden.

5. Maak zelfportretten om te oefenen

Je kunt portretten van jezelf maken met chiaroscur-belichtingstechnieken.

Clair-obscur verlichting is perfect voor zelfportretten.

Een zelfportret draait immers om jou, niet om de achtergrond! Gebruik dus, net als in deze afbeelding, de clair-obscur belichtingstechniek om een effectief portret van jezelf te maken.

Er is geen model nodig: je kunt steeds opnieuw oefenen met verschillende verlichtingsopstellingen, kunstmatig of ambient.

B &W zelfportretten werken bijzonder goed, omdat de kijker niet wordt afgeleid door kleuren.

6. Gebruik Rembrandt-belichting om opvallende portretten te maken

Rembrandt gebruikte een bepaalde lichtopstelling die gemakkelijk te repliceren is. Plaats gewoon een zijlicht boven het gezicht dat erop schijnt. Dan een andere lichtbron – een kleinere lamp of zelfs een reflector – aan de schaduwkant.

Het effect is om het gezicht te laten zien als een solide met één kant in de schaduw, maar met een kleine driehoek van licht onder het oog op de wang. De ogen moeten ook wat licht reflecteren, zelfs als de oogkassen en het voorhoofd in de schaduw staan.

Je kunt werken aan het balanceren van de lichten en de positie van de oppas om een perfect Rembrandt-effect te bereiken, of stoppen wanneer je een goede opstelling voor je portret hebt gemaakt.

7. Fotografeer in RAW om het meeste uit je hoogtepunten te halen

Hoe u het clair-obscur-effect in uw afbeeldingen ook creëert, u zult ze ongetwijfeld willen bewerken om hun effectiviteit te verbeteren. Met dit in gedachten, zorg ervoor dat u uw clair-obscur-afbeeldingen in het RAW-bestandsformaat schiet.

Photoshop, Lightroom en andere toepassingen voor fotomanipulatie hebben meerdere gereedschappen die u kunt gebruiken om het contrast te verhogen of aan de schaduwen en hooglichten te werken.

En door in RAW te fotograferen neem je niet alleen de hoogste kwaliteit beeld op, je geeft jezelf ook de mogelijkheid om de hooglichten maximaal te herstellen.

Dit is zo belangrijk als u een beetje subtiliteit wilt toevoegen aan uw afbeelding met hoog contrast door meer details in de hoogtepunten op te nemen.

Welke bewerkingssoftware u ook gebruikt, u moet beslissen waar u de grens trekt tussen verlies en behoud van details. Hier volgt een handleiding voor het bewerken van portretfoto’s met Adobe Lightroom.

Veelgestelde vragen over chiaroscurverlichting

Wat is de clair-obscur techniek?

De clair-obscurtechniek maakt gebruik van extremen van donker en licht om een impactvol beeld te creëren. In de fotografie wordt dit bereikt door de belichtingsopstelling.

Wat is het tegenovergestelde van clair-obscur?

Clair-obscur wordt vaak gebruikt als een low-key belichtingstechniek in de fotografie. Dus hoewel er geen exact antoniem is voor clair-obscur, zou je high-key verlichting kunnen beschouwen als iets van een tegengesteld effect.

Waarom is clair-obscur belangrijk?

Historisch gezien was clair-obscur belangrijk omdat het kunstenaars een nieuwe manier gaf om hun schilderijen er driedimensionaal uit te laten zien. Tegenwoordig is het belangrijk voor fotografie en cinematografie omdat het kan worden gebruikt om de impact van een afbeelding drastisch te vergroten.

Laatste woorden

Het mooie van de clair-obscur verlichtingstechniek is dat, wanneer je het idee ervan hebt begrepen, je het effect op veel verschillende manieren kunt creëren en naar eigen smaak kunt werken.

Of u nu grote studiolampen en softboxen gebruikt, een speedlight en trigger-opstelling of, het meest eenvoudig gezegd, gewoon beschikbaar licht – het is een nieuwe wereld die wacht.

U kunt een dag besteden aan het opzetten van één afbeelding of er een maken. Clair-obscur kan hard natuurlijk licht veranderen in een verbluffende scène vol contrast. Of u kunt het gebruiken om de donkerste omgeving te transformeren in de perfecte achtergrond voor een opvallend portret.

Al met al is clair-obscur verlichting dus zo’n veelzijdige techniek die je elke dag kunt gebruiken, in professioneel en persoonlijk werk. Gebruik het op een creatief portret, op uw volgende bedrijfsopdracht of gebruik het om uw familiefotografie op te laten vallen.

Hoe u er ook voor kiest om clair-obscurverlichting in uw fotografie te gebruiken, u zult een van de meest effectieve belichtingstechnieken gebruiken die beschikbaar zijn.

trouwen

8 tools voor fotografen

Bekijk deze 8 essentiële tools om je te helpen slagen als professional fotograaf.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer