Martin Beddall

Ik ben een documentaire trouwfotograaf gevestigd in Sussex. Ik schoot mijn eerste bruiloft terug in de late jaren 1990. Toen ik als fotograaf bij The Times werkte, werd ik gevraagd om de bruiloften van de journalisten daar te fotograferen, in een reportagestijl.

Dit was in de tijd van de film. Twee camera’s (Nikon F5 SLR), één geladen met zwart-wit en één met kleur. In 2002 ben ik overgestapt op het fotograferen van bruiloften met digitale camera’s.

Ik heb vooral met Nikons gefotografeerd, geweldige camera’s zoals de Nikon D3S en de Nikon D750. Probeerde het Fuji spiegelloze systeem, maar was er nooit zo van overtuigd. Ik heb in 2015 ook een Sony kit gekocht, zoals de Sony A7S, maar de accuduur was nooit geweldig. Een beetje zoals het gebruik van de Nikon D1X in 2002!

Ik kocht de Sony A9 zodra hij uitkwam, in een opwelling. Gewoon om het te proberen. Gebruikte het naast de Nikon voor een bruiloft – kocht toen meteen een tweede en zijn sindsdien stil aan het fotograferen. Mirrorless was volwassen geworden en voegde daar nu een voordeel aan toe.

Camera

Sony A9 – Stille opname, simpel als. De volledige stilte heeft me in staat gesteld om veel ceremonies te fotograferen waarbij het geluid van een camerasluiter zou hebben betekend dat ik er niets van had mogen fotograferen.

Samen met een betere batterijduur en nauwkeurige, snelle AF zijn dit geweldige camera’s. EVF was even wennen, lijkt nu vreemd om het niet te hebben.

De Sony A9’s zijn niet mooi om echt naar te kijken of vast te houden (in vergelijking met een Leica) maar ze krijgen de klus geklaard.

Ik gebruik ze altijd met de Sony VGC3EM Grip eraan. Geeft me een betere balans met de grotere lenzen en ik kan elke noodzaak om de batterij te vervangen enkele uren vergeten.

Lenzen

Ik mix en match lenzen afhankelijk van de bruiloft en wat waarschijnlijk het beste werkt, voor de locatie, voor het licht, enz. Ik gebruik alleen prime lenzen, meestal drie of vier. Dit is dus mijn meest gebruikte line-up.

Zeiss 25mm f/2 – Ik ben dol op de Zeiss-reeks, ik heb ze allemaal. Scherp en licht – perfect.

Sony 35mm f/1.8 – Lekker klein. Als Sony of Zeiss de 28mm zou updaten, zou ik daarop overschakelen. Mijn favoriete combo met de Nikons was 28mm, 58mm en 105-135mm. Een Sony-versie daarvan zou geweldig zijn.

Sony 55mm f/1.8 – Eerste Sony lens die ik bezat – love deze lens. Klein, licht en snel. Als ik een bruiloft met slechts één lens zou moeten fotograferen, zou het deze zijn.

Sony 135mm f/1.8G Master – Nu is dit objectief scherp. Fantastisch stukje glas. Ik heb de Zeiss Batis 85mm en de enorme Sigma 105mm f/1.4, maar ik vind deze brandpuntsafstand het nuttigst gedurende de dag. Dat gezegd hebbende, ik zou graag een Sony-versie van de 105mm zien! (ervan uitgaande dat het kleiner is dan de Sigma).

Verlichting/Triggers

Meestal reist mijn verlichtingskit naar een bruiloft in de auto, blijft daar en komt dan thuis. Ik fotografeer het liefst met welk licht er is, maar als het nodig is, alles in een Pelican 1510-behuizing.

Profoto A1X plus nog twee Profoto A1-lampen.
Profoto Air-afstandsbediening TTL-S
Sony NPFZ100 Sony batterijen
Twee Calumet ultracompacte lichtstandaards met Novoflex Neiger Ball Heads om de A1’s te bevestigen.
Diverse roosters, etc.

Ik heb de neiging om één licht op een standaard te hebben en dat met de afstandsbediening te activeren – om een strepend licht over een dansvloer toe te voegen. Desnoods heb ik dan bij de Profoto A1X in mijn hand voor close up flash, te midden van de chaos van het dansen.

Ook in het hoesje zit een Sony A7 III camera met grip (werkt beter met de flitser dan de Sony A9) en een Sony 35mm f/1.4 lens.

Ik heb de wielen van de Pelican vervangen door die van een skateboardwinkel – rollen nu veel soepeler en stiller.

Tassen/Riemen

Ik gebruik geen tas als ik fotografeer. De camera’s staan op ThinkTank Photo Camera Strap V2.0, één blauw en één grijs. Dan heb ik meestal een ThinkTank Skin Body bag op een dunne huidband. Dit houdt twee of drie lenzen, mijn iPhone, enz. Ik heb ook een ThinkTank Little Stuff It! aan de riem, voor de batterijen. Soms ook een ThinkTank Lens Changer 35 V2.0 pouch.

In de auto, naast mijn verlichtingskit in de Pelican-behuizing, heb ik misschien een paar lenzen als ik ze nodig heb.

Zeiss Batis 18mm f/2.8.
Zeiss Batis 85mm f/1.8.
Sigma 105mm f/1.4 en slechts één keer gebruikt, een Sony 24-70mm f/2.8, als laatste redmiddel.

Hardware en software

iMac 27″ met PhotoMechanic en Capture One Pro 20.

MISC.

In de Skin Body bag of in zakken…

2 x Sony A9 camera batterijen, in een Thinktank DSLR batterijhouder.
Denktank Photo SD Pixel Pocket Rocket met Sandisk Extreme Pro 128Gb SD-kaarten.
Zeiss lens doekjes.
Zichtbare stofsensor loep plus een blower.
Downbeats Gehoorbeschermers (het aantal keren dat je uiteindelijk voor de speakers op de dansvloer staat).
Een half pakje fruitpastilles of extra sterke pepermuntjes.
Verschillende zeemleersoorten.

Plus, als je een bruiloft in Londen fotografeert en de trein gebruikt, een supermarkt draagtas om de camera’s te dragen, gewikkeld in de zeem. Roept niet ‘camerakit!’ als je ’s avonds laat terugloopt naar het treinstation. Opvouwbaar en zit in een achterzak tijdens het werken.

Blijf trouw aan hoe je een bruiloft wilt fotograferen en draag comfortabele schoenen.

www.martinbeddallphotography.co.uk | @martinbeddallphotography

trouwen
11 tools voor trouwfotografen

Bekijk de 11 essentiële tools en apps die elke trouwfotograaf dit jaar zou moeten gebruiken.

Inclusief tijdelijke kortingen.

Lees hier meer